המשך הסנטימנט השלילי, אבל הפלוקס זינק ב-130% החודש סיכום קריפטו שבועי

שנת 2022 נפתחת בשבוע אדום במרבית המטבעות. עולם הקריפטו חווה השבוע "סגירה" של שני מקורות כריה מרכזיים. מטבע הפלוקס ממשיך לזנק גם בשבוע השלילי. וגם - מה המשמעות של DAOs?
 | 
telegram
(1)

אחרי שנה מאד מוצלחת שכללה גם כמה נקודות שחורות כמו פריצות ופשעים בהיקפים גדולים החלה השנה החדשה ברגל שמאל וטבלאות המסחר בשוק הקריפטו נצבעו באדום בוהק שעבר לאורך ולרוחב השוק מהמטבעות הגדולים ועד הקטנים. כמובן שבשוק שכולל כבר מעל 15 אלף מטבעות יהיו גם יוצאי דופן שיעלו כמו שבימים הכי אדומים בבורסה ימצאו מניות שעולות ולהיפך, אבל ככלל השוק ירד לכל אורכו. היה צריך לרדת עד המטבע ה-17 - ה-Chainlink - כדי למצוא מטבע שסיים שבוע חיובי (ועוד איך חיובי - 25% שמסכמים חודש של עליה של מעל 100%). גם בקרב המטבעות שסיקרנו נמצאו שני מטבעות חיוביים - אך על כך בהמשך. 

כריית ביטקוין והמשבר בקזחסטן
בסיכום של שבוע שעבר הסברנו על חשיבות הביזור שמעניק לרשתות הבלוקצ'יין את העצמאות וחוסר התלות שלהם, שכן גם אם ממשלה אחת תחליט לסגור את הרשת בתחומה יהיו הרבה נקודות אחרות שמגבות את הרשת. ציינו שלמרות שסין אסרה על כריית ביטקויין בתחומה הדבר כמעט לא השפיע על הרשת שכן בהרבה מאד מקומות אחרים בעולם היא המשיכה לעבוד כסדרה. השאלה היא האם יש גבול ליכולת הזאת? כלומר, אם מקומות נוספים ינקטו במדיניות דומה, האם נראה איזה שהוא רף שמעליו לביטקוין יהיה קשה לתפקד?

השאלה הזו היא לא תיאורטית שכן השבוע התבשרנו שגם בקוסבו נאסרה השבוע כריית ביטקוין. קוסבו אמנם היא מדינה קטנה יחסית אך בגלל עלות החשמל הנמוכה היא משכה בשנים האחרונות כורים רבים והפכה לגורם חשוב בתחום הכרייה. בנוסף, ייתכן שהיא ממשיכה את המגמה של סין ותגרום למדינות נוספות לנקוט בצעד דומה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בעיה נוספת שנוצרה השבוע היא במוקד נוסף שלא מעלה במחשבה הראושונה אסוציאציה לעולם הקריפטו אך מתברר שהוא מרכזי מאד. בעקבות האיסור על כריית הביטקוין בסין עברו רבים מהכורים למדינת קזחסטן שנהנית ממחירי אנרגיה נמוכים למדי עקב היותה יצרנית נפט וגז גדולה. התופעה הלכה וגדלה עד שלפי הערכות מדובר כבר על 18% מכריית הביטקוין העולמית שמתבצעת במדינה והיא ניצבת במקום השני בעולם אחר ארצות הברית. המדינה ניסתה בעבר להגביל את כריית הביטקוין בשטחה אך ללא תוצאות ממשיות. כעת, עקב ההפגנות הנרחבות במדינה, נותקה המדינה מהאינטרנט ו-18% מכריית הביטקוין בעולם נותקה באחת. הירידות החדות השבוע מיוחסות בחלקן לניתוק הזה (כמו גם להחלטת הפד). אז עד כמה עוצמתי הביזור של רשת הביטקוין וכמה עוד מכות כאלו הוא יוכל לספוג ולהמשיך כרגיל? קשה לדעת. בטוח הקרוב על כל פנים, כל עוד מרבית מדינות העולם מאפשרות את הפעילות, לא צפויה סכנה ממשית לרשת. 

חדשות נוספות במהלך השבוע האחרון
חברה עלומה מוול סטריט ניסתה לעלות על הכוונת של המשקיעים עם גימיק שככל הנראה תפס. BTCS הכריזה כי את הדיבידנד שהיא מחלקת יהיה ניתן לקבל בביטקוין, ולמרות שזה נראה כמו גימיק חסר משמעות זה סייע להזניק את המניה במעל 40% ביום האדום שעברה וול סטריט ביום רביעי. 

זין סגל ניתח מבחינה טכנית את הביטקוין והאת'ר והמליץ על מספר דרכים להיחשף להשקעה בתחום שלא בדרך של החזקה ישירה. 

למרות הירידות החדות במטבעות השונים, טירוף הקרקעות הווירטואליות בעולמות המטאוורס ממשיך במלוא העוצמה. העולם הווירטואלי Sin City שהושק השבוע הציע במכירה מוקדמת כמה אדמות למשקיעים בודדים. המיוחד בעולם הזה, כפי ששמו מעיד עליו (עיר החטאים) הוא שהמשחקים המפותחים בו מדורגים ב-R (מבוגרים) והם בהחלט מיועדים למבוגרים בלבד. הקרקעות מתוכננים ממש כמו בעיר כאשר 15 אלף חלקות מחולקות ל-17 רבעים שלכל אחד סיפור רקע ומאפיינים משלו. הקרקעות שהוצעו למכירה יאפשרו הקמת "מועדונים" ממינים שונים וכל מיני שירותים מפוקפקים. הנכסים שהוצעו בשלב הראשון נמכרו בתוך שעתיים בלבד ב-3.5 מיליון דולר, כשקרקעות נוספות יוצעו למכירה בתחילת פברואר. 

גם עסקים יותר לגיטימיים פונים ליקום הווירטואלי כשחברת H@M, יצרנית הבגדים השניה בגודלה בעולם, הודיעה כי תציע את הבגדים שהיא מייצרת בחנות וירטואלית תלת ממד דרך רשת CEEK City - מתחם נוסף בעולם הווירטואלי. הלקוחות יוכלו "לצעוד" במסדרונות החנות לבחור מוצרים וירטואליים ולרכוש אותם. את הבגדים ניתן יהיה "ללבוש" רק ביקומים הווירטואליים. הרכישות יתבצעו בעזרת מטבע ה -CEEK ששווי השוק שלו עומד כרגע על 740 מיליון דולר והוא נסחר תמורת כ-60 סנט. רשת הבלוקצ'יין CEEK עובדת על התשתית של רשת האת'ריום. 

זירת המסחר קוינבייס שנסחרת בבורסה זכתה השבוע להמלצה נוספת לאחר זו החמה שקיבלה מאופנהיימר לפני שלושה שבועות. המלצה המגיעה לאחר נפילות משמעותיות בימים האחרונים ומגיעה הפעם מבנק אוף אמריקה שאומר שהחברה היא "יותר מאשר חברת מסחר בקריפטו". 

מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
השבוע הראשון של שנת 2022 לא האיר פנים למטבעות הקריפטו ובכללם גם המטבעות הגדולים עם ירידות של בין 4% ל-14% בקרב חמש עשרה המטבעות הגדולים, כשרובם נעים בסביבות ה-10% פחות מאשר בשבוע שעבר. 

ביטקוין. בוחן מחדש את השפל אליו הגיע בזמן הנפילה הגדולה לפני כחודש. אז מחירו ירד ל-42 אלף דולר ומיהר להתאושש לכיוון ה-50, אלף ומאז נע בטווח שבין 46 אלף ל-50 אלף דולר. בימים האחרונים הוא שבר את הקו כלפי מטה וכעת נסחר תמורת 43,300 דולר ואתמול כבר נגע ב-42,800 דולר למטבע אחד. סך הכל הירידה השבועית עומדת על 9% בשבוע האחרון ו-16% בשלושים הימים האחרונים. המטבע מאבד גם מהדומיננטיות היחסית שלו, כאשר לראשונה מזה זמן רב המטבע מהווה פחות מ-40% מהערך הכולל של שוק הקריפטו.

את'ר. אמנם מצמצם פערים מהביטקוין כאשר הדומיננטיות שלו מגיעה כבר ל-20% מהערך הכולל של שוק הקריפטו, אבל גם הוא נסחר בירידות. רבים מחכים לפיצול של הרשת, את'ריום 2, שאמור לסייע לה להיות מהירה וזולה יותר ובינתיים הרשת ממשיכה לחזק את מעמדה כמרכזית בתחום החוזים החכמים. את השבוע סיים המטבע בירידה של 8.2%, מרביתם ב-24 השעות האחרונות ואת שלושים הימים האחרונים בירידה של 21%. המטבע נסחר כעת תמורת 3445 דולר. 

בינאנס קוין. המטבע של זירת המסחר הגדולה לא התנהג באופן שונה מהמתחרים כאשר הירידה השבועית עומדת על 8% והמטבע נסחר תמורת 480 דולר. סך הכל ירד המטבע בשלושים הימים האחרונים ב-19%. 

סולנה. המטבע של הרשת שמתיימרת להחליף את האת'ריום בלט לרעה השבוע עם ירידה של 12% ל-153 דולר, רחוק מאד מרף ה-200 אותו עבר במהלך השבוע שעבר. הפעם האחרונה בה נסחר המטבע ברמות הנמוכות האלו היה אמצע אוקטובר קצת לפני הנסיקה של נובמבר בשוק המטבעות הקריפטוגרפים. בשלושים הימים האחרונים ירד המטבע ב-23%. 

קרדאנו. סוגר את חמשת הגדולים עם שווי שוק של 41 מיליארד דולר לעומת הריפל שאחריו שמסתפק ב-36 מיליארד דולר הוא מטבע הקרדאנו שאף הוא מנסה להציע אלטרנטיבה בתחום החוזים החכמים. המטבע שקרוי על שם המתמטיקאי בן המאה ה-19 אדא לובלייס שנחשב לאבי תורת המחשבים, נסחר בשפל של 1.23 דולר, ירידה שבועית של 8.5% שמסכמת שלושים יום פחות גרועים מחבריו של ירידה של 14% בלבד. 

המטבעות שסקרנו לאחרונה בביזפורטל - הפלוקס מככב
מבין המטבעות אחריהם שאנו עוקבים אחריהם יש רק שניים שבולטים בירוק, כשאחד מביניהם זורח ממש זה השבוע השני ברציפות. לאחר שזינק ב-25% בשבוע שעבר ממשיך הפלוקס (FLUX) לזנק ב-29% נוספים השבוע ומסכם את שלושים הימים מאז התחלנו לסקר אותו עם זינוק של קרוב ל-130% ונסחר כעת במחיר שיא של כל הזמנים - 2.8 דולר. 

נזכיר מעט את הייחוד של המטבע. יוצריו מכנים אותו ה-AWS של הבלוקצ'יין (AWS היא שרותי הענן של אמזון) והוא נועד לתת מענה לשליטה של אמזון בתחום שרותי הענן. רשת הפלוקס נועדה לאפשר אחסון של שרתים מארחים, הצגת אפליקציות ומשימות נוספות שחיוניות לתפעול של רשת האינטרנט. המידע מאוחסן בבלוקים של בעלי המטבע על מחשבים או שרתים בבתיהם ובכך הוא מונע תלות בגורם אחד ומבטיח את המשך פעילות הרשת בכל מקרה שכן הם מפוזרים בכל רחבי העולם. כשהתחלנו לסקר את המטבע הוא היה ממוקם במקום -183 בעולם עם שווי שוק של 275 מיליון דולר. כיום הוא ממוקם כבר במקום ה-124. 

ייתכן שההצלחה היחסית שלו בזמן האחרון נובעת מכמה קריסות שחוו בחודש האחרון שירותי ה-AWS המקוריים של אמזון, כאשר פתאום מודגשים יותר היתרונות של רשת מבוזרת שלא תלויה בשרת מרכזי אחד שיכול ליפול לפתע. נמשיך לעקוב אחרי המטבע המעניין בשבועות הקרובים. 

מטבע נוסף שעלה השבוע בניגוד למגמה הוא ההליום שנועד לתחום האינטרנט של הדברים. העלייה בשלושים הימים האחרונים מגיעים ל-20% צנועים יותר מהפלוקס אבל עדיין בהחלט מכובדים. 

שאר המטבעות נסחרו עם המגמה השלילית כשהלונה יורדת ב-6%, האוניסוואפ ב-3%, וההייב ב-4%. מטבע הביטורנט נסחר ללא שינוי משמעותי בסיכום שבועי.

בלטו לרעה הקדנה עם ירידה של 21% בשבוע אחד בלבד לאחר שבשבוע שעבר עלתה 8%, גאלה עם ירידה של 19%, והסנדבוקס עם 15%. 


הבעלות המשותפת - DAOs
במסגרת הווב3 הזכרנו בעבר את המושג DAOs שהוא מרכזי בכל הקונספט של הכוח המבוזר אליו שואפים חלק מתומכי רשתות הבלוקצ'יין, ושאליו מתנגדים אנשים כמו אילון מאסק או ג'ק דורסי, מייסד טוויטר, או לפחות לועגים לו. 

האותיות DAOs פירושן ארגון אוטונומי מבוזר - Decentralized autonomous oranizations. משמעות הדבר ארגונים או התארגנויות שלא מוחזקים על ידי גוף מרכזי אלא על ידי כלל המשתמשים. ניתן להשוות את זה לחברה בורסאית ללא גרעין שליטה, שזה אולי לב ליבו של הרעיון של הווב3 - להיות הבעלים ולשלוט על הפעילות שמתבצעת ברשת. 

הארגונים האלה מאפשרים התארגנות של המונים ברשת סביב רעיון משותף ויכולת לשתף פעולה עם זכויות שוות בתוצר כאשר ההחלטות על פי רוב מתקבלות באופן דמוקרטי על ידי מנגנונים של חוזים חכמים שעומדים ביסוד הרשת המשותפת. הארגון הזה לא נשלט על ידי ממשלה או תאגיד כלשהו אלא על ידי החברים בו שפעולים על פי חוקים קבועים מראש שנאכפים על ידי התוכנה שביסוד הארגון. כל התנועות הכספיות של הארגון מתועדות על גבי יומן מבוזר. הרשת המבוזרת מסלקת כל צורך במתווכים כגון בנקים או ברוקרים מה שחוסך בעלויות התפעול ומאפשר שקיפות מלאה. 

רעיון ה-DAOs משמש במגוון תחומים. רשתות חברתיות, עסקים פיננסים ואחרים וארגוני התנדבות כיום סך שוק הארגונים המבוזרים מנהל נכסים בגובה 10 מיליארד דולר וישנם 1.3 מיליון חברים בארגונים השונים. רבים מהפרויקטים החדשים בתחום רשתות הבלוקצ'יין נוטשים את שיטת הגיוסים מקרנות השקעה ואנג'לים למיניהם ומשתמשים בשיטה הזו כדי לגייס כסף לטובת הפרויקטים שהם מפתחים. כך לדוגמה ארגון שנקרא גלובל קוין רסרץ' שמעורב בפרוקיטים שונים בתחום הבלוקצ'יין כמו Aurora (פרוטקול רשתות בלוקצ'יין) ו-Coinvis (פלטפורמת ניהול ווב3) גייס כבר 25 מיליון דולר לטובת הפרויקטים השונים בדרך הזו, פרויקטים שפעם כנראה הוא היה פונה למשקיעים או קרנות השקעה לגיוס פרה-סיד או סיד. ה-DAOs מאפשרים גם מיני גיוסים לטובת פרויקטים קטנים. התחום אם כן הולך ומתפתח, אך הוא גם לא חף מבעיות. הבעיות המרכזיות איתם מתמודדים הארגונים האלה הן רגולציה, תפעול שוטף ואבטחה. 

הרגולציה עדיין לא הגדירה את הייצור החדש שבא לעולם בשנים האחרונות, והרבה נמצא בתחום האפור. מספר ארגונים אוטונומיים הואשמו בעבירה על חוקים שונים כגון הצעת נירות ערך ללא רישיון וכדו'. באיזה שהוא שלב הרשויות יצטרכו להגדיר חוקים וייתכן שהתחום יזכה לאסדרה.

בעיה נוספת היא בעיית שיפור ושיפוץ החוזים החכמים לאחר כתיבתם. באגים תמיד היו קיימים בתוכנות מחשב וגם תמיד יתקיימו כנראה, וחוזים חכמים שמאפשרים ארגונים מבוזרים הם תוכנות מחשב שלעיתים מכילים באגים. הבעיה שכל שינוי בתוכנה דורש אישור של כל החברים או של הרוב בהצבעה דמוקרטית, כך שכל תיקון באג שבמקרה של תוכנה רגילה נעשה בפשטות על ידי מתכנת אחד או הצוות האחראי, הופך במקרה הזה להיות סיפור מסובך. זה המחיר של הביזור לעומת הריכוזיות.

בנוסף, כפי שכבר הערנו בעבר, מישהו כותב את התוכנה הזו, וכאשר מדובר על הרבה כסף הוא גם יכול להשאיר לו איזה שהיא דרך מתוחכמת להעלם עם הכסף, תופעה שנקראת "משיכת שטיח" (rugging) שקרתה לא מעט בשנה האחרונה. למעשה זהו אולי אחד האתגרים הגדולים ביותר שעומדים בפני ה-ADOs וה-Defi.
מטבע -Uniswap שהזכרנו לפני שבועיים נחשב לאחד המטבעות החשובים בקטגוריה של ה DAO אבל כמובן שהאת'ריום הסולנה הקרדנו ושאר הרשתות החשובות מאפשרות את הפונקציה הזו. 

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    מרתק ותודה!!! (ל"ת)
    צביק הפיק 07/01/2022 09:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות