מי יכבוש את שוק החוזים החכמים והאם המטבעות היציבים בדרך לרגולציה?
השבוע התנהל ברובו במגמה שלילית במקביל לאווירה בשוק המניות כאשר בסופו התפכה המגמה, שוב במקביל לשוק המניות. נתון מעניין הוא ש-30% מאספקת הביטקוין נמצאת "מתחת למים". פרוש הדבר הוא שמי ש-30 % ממי שמחזיק כעת את המטבע נמצא בהפסד ביחס למחיר הקניה. אלו קונים חדשים מן הסתם עם "ידיים חלשות", ובמקרה שהמגמה תימשך ייתכן שירצו לחתוך הפסדים ובכך להעמיק את מגמת הירידות.
את תשומת הלב תפס במהלך השבוע מטבע הקרדאנו שבניגוד לירידות בשוק, ובניגוד למגמה השלילית ממנה הוא סובל לאחרונה נהנה משבוע חיובי מאד. הסיבה היא מה שכתבנו שבוע שעבר ביחס למטבע: "ייתכן שיש לצפות לשינוי מגמה. רשת הקרדאנו עברה שדרוג בספטמבר האחרון שנועד להקל על יצירת חוזים חכמים, וכעת הדבר מתחיל לשאת פירות, כאשר בשלושים הימים האחרונים נרשמו יותר מ-70 חוזים חכמים ברשת, מה שמקרב את המספר הכולל ל-1000 חוזים. כלומר קרוב ל-8% מכלל החוזים שקיימים כעת הושלמו ב-30 הימים האחרונים. אם התופעה תימשך ייתכן שהקרדאנו יצליח בסופו של דבר במטרתו להוות אלטרנטיבה אמיתית לרשת האת'ריום בתחום החוזים החכמים".
הדבר נוגע ישירות למאבק החם היום בעולם הקריפטו על הרשת שתשלוט בתחום החוזים החכמים שבהם ככל הנראה תלוי לב ליבו של עתיד הקריפטו. לא סתם ספקולציה חסרת בסיס ריאלי אלא שירות ממשי לאנושות שמקלה ומייעלת תהליכים. אלא שהאתגרים הטכנולוגים לא פשוטים והמאבק הוא בסופו של דבר מי יציע את הפתרון היעיל ביותר. האת'ריום שולטת כרגע והסולנה נושפת בעורפה, ועכשיו הקרדאנו עושה צעד גדול קדימה. רשתות נוספות כמו הפולקאדוט, הפוליגון ופרוטקול ניר (NEAR) משתתפות בתחרות על נתח שוק ועל המפתחים שעובדים על אפליקציות ושימושים חדשים.
חדשות נוספות במהלך השבוע האחרון
שם חדש שצובר פרסום לאחרונה הוא זירת המסחר הראשונה והגדולה בעולם ל-NFT שעונה לשם OpenSea שבחודש דצמבר אף דווח שייתכן שתצא להנפקה ראשונית. הנפקה עדיין אין, אך בניגוד לשוק הקריפטו שסובל מחודשים קשים, שוק ה-NFT רק ממשיך להמריא והמכירות בזירת המסחר של "הים הפתוח", הבנויה על רשת האת'ריום, שוברות שיאים. נפח המסחר בחודש ינואר עד כה עבר כבר את רף 3.7 מיליארד הדולר כשנותרו עוד כעשרה ימים עד סוף החודש. השיא החודשי עד כה עמד על 3.4 מיליארד דולר באוגוסט האחרון.
עוד ועוד חברות ועסקים מציעים פריטים למכירה. גם חברת התקשורת AP הודיעה על כוונתה לפתוח זירת מסחר שבה תמכור NFT של תמונות מידיעות החדשות החשובות בהיסטוריה. השבוע התפרסם שאף חברת מטה META PLATFORMS -4% META PLATFO 554.08 -4% סגירה:0 פתיחה:572.19 גבוה:572.57 נמוך:551.5 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: הולכת להצטרף לטרנד ה-NFT כשתאפשר אוואטרים מבוססים על NFT ברשתות החברתיות פייסבוק ואינסטגרם שבבעלותה.
היואן הדיגיטלי צובר תאוצה בתמיכת הממשל הסיני כאשר הוא עתיד להיות אחד משלושת אמצעי התשלום היחידים באולימפיאדת החורף המתקרבת בבייג'ינג יחד עם כרטיסי ויזה ומזומן. סין אמנם מתנגדת לרשתות הבלוקצ'יין ולכריית הביטקוין בשטחה אך כן מקדמת מטבע לאומי דיגיטלי. אפליקציות התשלומים הפופולריות של ענקיות הטק במדינה כמו עליבאבא ALIBABA GROUP -2.2% ALIBABA GROUP 88.59 -2.2% סגירה:0 פתיחה:90.2 גבוה:90.7 נמוך:87.23 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: לא יוכלו לשמש את מיליוני משתמשיהם באולימפיאדת החורף.
פריצות הקריפטו ממשיכות כאשר הקורבן האחרון הוא אחת מזירות המסחר המפורסמות בעולם - Crypto.com. השבוע התפרסם כי נגנבו 33 מיליון דולר מ-483 משתמשים של הפלטפורמה. החברה השהתה את כל פעולות המסחר עד שיתוקנו התקלות ופיצתה את המשתמשים שאיבדו את כספם. החברה אף הוסיפה מנגנוני בטיחות נוספים.
מצד שני נעצרו בסין 8 חשודים בתרמית "משיכת שטיח". התרמית הנפוצה בעולם הקריפטו נעשית על ידי השקת חוזה חכם או אפליקציה על רשת בלוקצ'יין ואז "היעלמות" עם הכסף שמושקע על ידי משתמשים תמימים. הנאשמים חשודים בגניבת כ-8 מיליון דולר בתרמית, אך ככל הנראה מעורבים יותר אנשים וסכומים גבוהים יותר. גם ברוסיה נעצרו השבוע 14 אנשים הקשורים לפשע המאורגן שעסקו בפשעים הקשורים למטבעות דיגיטליים במיליוני דולרים.
השימוש בקריפטו כאמצעי תשלום יגדל ב-2022, כך לפי סקר של חברת ויזה VISA +0.45% VISA 309.64 +0.45% סגירה:0 פתיחה:308.15 גבוה:310.72 נמוך:306.7 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: שקובע שיותר בעלי עסקים יקבלו מטבעות דיגיטליים כאמצעי תשלום. לפי הסקר אחד מארבעה עסקים שוקלים קבלת מטבעות דיגיטליים. הארצות המובילות בכך הן ידידנו מאיחוד האמירויות, הונג קונג, סינגפור וברזיל כשמעל 30% מבעלי העסקים במדינות אלו מתארגנים לקראת השינוי כבר בחודשים הקרובים. בארצות הברית רק 19% מהעסקים חושבים על אימוץ התשלומים הדיגיטליים כשבקנדה הנתון עומד על 8% בלבד.
חברת בלוק (סימול SQ) של ג'ק דורסי מייסד טוויטר הודיעה על כוונתה לפתח מערכת כריית ביטקוין פתוחה. "כריית ביטקוין צריכה להיות פשוטה כמו חיבור שקע למקור חשמל" אמר דורסי כבר באוקטובר, וכעת החברה מנסה להגשים את חזונו. גם אינטל INTEL CORPORATION -2.72% INTEL... 24.35 -2.72% סגירה:0 פתיחה:24.76 גבוה:24.82 נמוך:24.23 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: מתעניינת בעסקי הכרייה, כאשר השבוע הודיעה על פיתוח שבב "יעיל אנרגטית" לכרייה, כאשר הביקורת על זלילת האנרגיה של מערכת הכריה של הביטקוין תופסת כותרות.
מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
בדיוק כמו שבע שעבר, לקראת ימי המסחר האחרונים בשבוע הצליחו המטבעות הדיגיטליים להחזיר את רוב או כל ההפסדים של השבוע האחרון.
ביטקוין (BTC). עליה של 2.5% ביממה האחרונה הספיקה לביטקוין לסגור את ההפסדים של השבוע האחרון ואת השבוע הוא סוגר באזור ה-43 אלף דולר למטבע, בדיוק כמו בשבוע שעבר.
לאחר שהמטבע שבר שיאים בנובמבר האחרון נשמעו יותר מתמיד תחזיות שהוא עתיד להגיע בקרוב לשווי של 100 אלף דולר למטבע אחד. מאז הוא התרחק מאד מהמחיר הזה, וכיום, על פי דוח של ג'יי פי. מורגן, רק 5% מלקוחותיו חושבים שהמטבע יגיע למחיר הזה עד סוף השנה. 9% מאמינים שהוא יגיע ל-80 אלף דולר. 41% סוברים שהוא יחזור לרמות מחיר של 60 אלף דולר.
המשקיע המיליארדר ביל מילר גילה כי מחצית מהונו מושקע היום בביטקוין. הוא התחיל את השקעתו במטבע בשנת 2014, אז הביטקוין היה שווה 200 דולר למטבע, והעלה אותה באופן משמעותי שנה שעברה כשערך המטבע נפל ל-30 אלף דולר. למשקיעים הוא ממליץ להשקיע 1% במטבע.
אל סלבדור מצד שני, מופסדת כבר 12 מיליון דולר על השקעתה במטבע שהובלה על ידי הנשיא הקפריזי נאיב בוקלה. הנשיא אף התגאה שהוא "קונה בשפל" כאשר המטבע נפל מתחת למחיר של 50 אלף דולר, מאז הוא ירד אף יותר. בסקר שנערך במדינה הלטינית עלה כי 70% מהציבור "לא בוטחים" בביטקוין, בניגוד לנשיאם.
את'ר (ETH). גם מטבע האת'ר מסיים את השבוע עם עליה של 3% שמסכמת שבוע של ירידה של 1.6%. בסיכום 20 הימים האחרונים ירד המטבע ב-20% והוא נסחר כעת תמורת 3219 דולר.
בינאנס קוין (BNB). המטבע השלישי לא עושה הרבה רעש לאחרונה והוא מסיים שבוע שקט נוסף עם ירידה של 2% ו-11% בשלושים הימים האחרונים לרמה של 465 דולר למטבע.
סולנה (SOL). סולנה עבר את השבוע הגרוע ביותר מבין המטבעות הגדולים, כאשר למרות עליה של 2.5% ביממה האחרונה הוא עדיין נסחר ב-5% פחות מאשר לפני שבוע ו-21% פחות מאשר לפני 30 יום. המחיר הנוכחי של המטבע עומד על 140 דולר. הביצועים האחרונים של המטבע מורידים אותו למקום החמישי מבין המטבעות הגדולים ללא המטבעות היציבים, ובמקום השביעי הכללי כאשר ישנם שני מטבעות יציבים שגדולים ממנה מבחינת שווי שוק.
בנק אוף אמריקה סבור שרשת סולנה יכולה להפוך להיות "ויזה של הקריפטו". לדעת האנליסט אלקש סהה הערך של הסולנה טמון ביכולתה לבצע אלפי העברות בשנייה, כאשר לפי מחקרי הבנק מחיר העברה הוא רק 0.00025 דולר לפעולה. "היכולת של הרשת לספק תפוקה גבוהה, מחירים נמוכים ושימוש קל מייצר בלוקצ'יין אופטימלית ללקוחות שמשתמשים במיקרו תשלומים, DeFi, NFT, רשתות מבוזרות (Web3) וגיימינג" אומר האנליסט.
קרדאנו (ADA). הקרדאנו כאמור היה כוכב השבוע כאשר ביום שני בעיצומו של גל ירידות בשוק הקריפטו זינק המטבע ב-13% עקב הדיווח על עליה דרמטית במספר החוזים החכמים על הרשת בחודש האחרון מאז העדכון האחרון שעברה. בכך מתקרב הקרדאנו להיות אלטרנטיבה לרשת האת'ריום ששולטת כיום בשוק החוזים החכמים. מאז נרגע המטבע אך עדיין הוא מסיים את השבוע בעליות של 12% למחיר של 1.4 דולר למטבע ולשווי שוק של 46 מיליארד דולר, מעל הסולנה ששווה כיום 44 מיליארד דולר בלבד.
המטבעות שסקרנו לאחרונה בביזפורטל - רק הטרה לונה עם הראש מעל המים
העליות ביום האחרון בשבוע לא הצליחו למחוק את הירידות ברוב המטבעות הקטנים יותר שסיקרנו. רק מטבע הטרה לונה נסחר בעליה של 6% בשבוע האחרון ושווי השוק שלה מתקרב ל-30 מיליארד דולר. האוניסוואפ נסחר בעליה של 1.5% והביטורנט נסחר ללא שינוי.
שאר המטבעות כאמור ירדו, חלקם אף בשיעורים ניכרים. הפוליגון שמציע פתרונות לחוזים חכמים על גבי רשת האת'ריום ירד ב-5% מאז שהתחלנו לסקר אותו בשבוע האחרון.
ההליום ירד ב-7.5%, ההייב והסנדבוקס ב-10%. גם הצ'יינלינק שנועד לאפשר גישה למידע לחוזים החכמים ירד ב-10% בשבוע אך בסיכום של שלושים הימים האחרונים הוא עדין מציג עליה של 16%.
הגאלה איבד השבוע 13%, מטבע הפלוקס שכיכב בשלושת השבועות האחרונות התממש השבוע באופן משמעותי עם ירידה של 17%. והקדנה הוא השיאן השלילי של השבוע עם ירידה של 19%.
המטבעות היציבים
הרשויות הרגולטוריות מגלות לאחרונה יותר דאגה ביחס למטבעות היציבים דוגמת הטת'ר או USD Coin. נראה שהמטבעות האלו הם אחת הדרכים של עולם הקריפטו להגיע ישירות אל תוך המיינסטרים, כאשר חברות כמו וואטסאפ פייפל ואפילו הממשל הסיני עוין הקריפטו רואים בהם פתרון לגיטימי. החשש הוא כמובן לאי סדרים והונאות כאשר מעורב כסף גדול ללא פיקוח. ערך השוק של האת'ר הוא 78 מיליארד דולר ושל ה-USD Coin הוא 46 מיליארד דולר והם לא המטבעות היחידים בתחום כשהערך הכולל של השוק מוערך בכ-170 מיליארד דולר.
הבנק המרכזי של הונג קונג רוצה לפקח על הנפקת המטבעות הללו ועל הרזרבות שמחזיקות החברות המנפיקות שאמורות לגבות את המחיר של המטבע היציב. נזכיר כי החברה המפעילה את הטית'ר יושבת בהונג קונג כך שהנושא מהותי למדינה. הרשות לפיקוח מוניטרי בהונג קונג פרסמה מסמך בין 34 עמודים בו ייחדה מקום מרכזי ל-"תשלומים הקשורים למטבעות יציבים", הציגה את השקפתה לגבי השאלה מהי הדרך שיש לפקח על המטבעות הללו, וקראה לציבור להגיב על התקנות. "ההתפתחות המהירה של נכסים דיגיטליים, במיוחד מטבעות יציבים, הוא נושא לפיקוח הדוק של רשויות הרגולציה הבינלאומיות כיון שהוא מייצג סיכונים אפשריים ביחס ליציבות המוניטרית והפיננסית" נכתב במסמך. המסמך כולל 8 כללים לפיקוח על הנפקה של המטבעות הללו ושל ניהול הנכסים המגבים, וכן את תהליך ביצוע ההעברות כספים באמצעותם ועוד. הבנק מקווה להציג את התקנות הסופיות בשנת 2023 או 2024.
גם בארצות הברית הרשויות מפנות מבט מודאג מתמיד אל עבר המטבעות היציבים. בנובמבר קבוצת עבודה מטעם נשיא ארצות הברית פרסמה מסמך שמעלה שאלות בנוגע למטבעות הללו וסיכוני מערכת התשלומים, ושימוע נוסף התקיים בדצמבר. בעקבות השימוע, מקס באוקוס, סנאטור לשעבר מטעם מדינת מונטנה (1978 - 2014) ושגריר ארצות הברית בסין לשעבר (2014 - 2017) פרסם מאמר בו טען כי יש "צורך דחוף" ברגולציה ברורה סביב הנושא. במאמרו הציב מספר שאלות: האם יש להתייחס למטבעות יציבים כמו בטחונות או השקעות (עם כל הפיקוח הנלווה לכך)? האם מטבעות יציבים מגובים ב-100% על ידי נכסים ריאליים? האם המטבעות היציבים עלולים לפגוע במטרות המדיניות של הבנקים המרכזיים או הממשלות בעולם? הוא סיים את מאמרו באזהרה למשקיעים שלא כל המטבעות בשוק באמת מגובים כמו שצריך. יש הסוברים כי תקנות ורגולציה על המטבעות הללו יקבעו בארצות הברית כבר בשנה הנוכחית. אחרים סוברים שזה יקרה רק ב-2023. מכל מקום התקנות והפיקוח ככל הנראה קרובים מתמיד.
אבל הבנקים בארצות הברית לא מחכים לממשל. השבוע פרסמו קבוצת בנקים ביניהם ניו יורק קומיוניטי בנק, NBH בנק ועוד בנוסף לשתי חברות פינטק טיוטת הצעה לרגולציה עצמית של הבנקים במטרה להגן על כספי הלקוחות ממטבעות יציבים שאינם מונפקים על ידי בנקים. קונצריום הבנקים הציע אף מטבע יציב משלו שיקרא USDF ויגובה 1 ל-1 במזומן על ידי הבנקים. המטבע יפעל על רשת הבלוקצ'יין Provenance. האם הדאגה ללקוחות היא מניעה אותם או דווקא הדאגה מתחרות? קשה לדעת.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.הונאת העשור (ל"ת)קריפטו 21/01/2022 17:09הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.קריפטו זה קריפ ויהפוך לקראפרק מזומן 21/01/2022 16:58הגב לתגובה זו0 0כסף זהב פלטינה ליתיום קובלט אורניום.לא זוללים אנרגיה ואפשר לאחסןסגור
-
3.קאת'י ווד, אילון מאסק וג'ק דורסי גרמו הפסדים לדור הצעיר (ל"ת)מאמיני הקריפטו נדפקו 21/01/2022 10:23הגב לתגובה זו4 1סגור
-
2.(ל"ת)אנונימי 21/01/2022 09:49הגב לתגובה זו1 0סגור
-
1.סקיוריטי טוקןהגיע הזמן לסקר את הסקיוריטי , כל המטבעוצ הדיגטליים 21/01/2022 09:49הגב לתגובה זו1 1הגיע הזמן לסקר את הסקיוריטי , כל המטבעוצ הדיגטליים בסוף ילכו לשם כי כולם יברו רגולציה . בסוף הם גם יחליפו את שוק המניות , קריפטו כנראה יעלם ולא יצמח לשום מקום משום שהוא אינו מקנה לבעליו בעלות ו/או השתתפות ברווחים . בקיצור כלום ושום דברסגור