קרן המטבע לאל סלבדור: וותרו על הביטקוין כהילך חוקי במדינה

אל סלבדור בהנהגת הנשיא בוקלה היא המדינה הראשונה שמאמצת את הביטקוין כהילך חוקי, קרן המטבע העולמית חוששת מהיציבות הפיננסית ובטחון הצרכנים ומפצירה במדינה לחזור בה, זאת על רקע שיחות להלוואה של 1.3 מיליארד דולר שמבקשת המדינה מקרן המטבע

 | 
telegram

אל סלבדור היא מדינה קטנה במרכז אמריקה עם תמ"ג לנפש של פחות מ-8000 דולר שנחשבת לאחת המדינות האלימות בעולם. בשנת 2019 נבחר כלנשיא המדינה איש עסקים צעיר בשם נאיב בוקלה, הנשיא הראשון ממוצא פלשתיני במדינה הלטינית (נאיב זה בעצם נג'יב), בן לאב פלשתיני ששימש כאימאם ולאם ממוצא ספרדי, ונשוי לאישה בעלת שורשים יהודיים ספרדיים. 

הנשיא נכנס במרץ לתפקידו. מלבד מלחמה חסרת פשרות בחברי הכנופיות הרצחניות של אל סלבדור, לא תמיד בצד הנכון של הקפדה על זכויות אדם, שליחת גדודי צבא לקונגרס שלא מילא את רצונו ופיטורין של התובע הכללי וחמישה משופטי בית המשפט העליון הנשיא הצעיר והקאפריזי גם מתעניין במטבעות קריפטוגרפים. 

לא רק מתעניין אלא גם פועל. בתחילת שנת 2021 קידם את הגדרת מטבע הביטקוין כמטבע רשמי במדינה, ובחודש ספטמבר הפך המטבע להילך חוקי באל סלוודור לצד הדולר האמריקאי, ובכך הפכה המדינה הדרום אמריקאית הנחשלת לראשונה בעולם שנוקטת בצעד כזה. מלבד הפעילות החקיקתית יוצאת הדופן, הנשיא גם דאג לרכוש מטבעות לאוצר המדינה בעשרות מיליוני דולרים, רכישה שכבר הסבה הפסדים כבדים לקופת המדינה הענייה. רק ביום שישי האחרון צייץ הנשיא שהוא קנה ביטקוין ב-15 מיליון דולר "במחיר ממש זול".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בנוסף, הוא הודיע על כוונתו להנפיק אגרות חוב בשווי מיליארד דולר שמגובות בביטקוין. כמו כן, המדינה בהנהגתו מעורבת בפיתוח ארנק וירטואלי בשם Chivo שמאפשר ביצוע פעולות כמו העברות בינלאומיות ללא חיוב. היוזמה נועדה לסייע לתושבים במדינה בה ל-70% מהם אין גישה לשירותים פיננסים מסורתיים כמו חשבון בנק, לקבל לראשונה גישה למערכת כזו. המדינה מציעה 30 דולר בביטקוין למי שפותח חשבון בארנק כזה באמצעות מספר תעודת הזהות שלו, מה שכמובן עודד רבים במדינה העניה לנקוט בצעד כזה.  

כידוע המטבעות הדיגיטליים מעוררים דאגה בקרב קובעי המדיניות העולמיים שחוששים שהם עלולים לערער את היציבות הפיננסית. הצעד בו נקט בוקלה, שנעשה ללא התייעצות וללא בדיקה נאותה של ההשלכות העלה את מפלס הדאגה בבנק העולמי, והשבוע התפרסמה הודעה בה קורא הבנק לנשיא אל סלבדור לחזור בו מההחלטה. "אנו מזהירים שישנם סיכונים גדולים הקשורים בשימוש בביטקוין על היציבות הפיננסית, האמינות הפיננסית ובטחון הצרכנים, כמו גם על ההתחייבויות הפיסקליות" כתבו מנהלי הבנק העולמי. כמו כן מעיר הבנק כי התנודתיות הגבוהה של המטבע גורמת לפגיעה בביטחון הצרכנים ולא מאפשרת שימוש בביטקוין ככסף באופן שוטף. 

הדו"ח שהתפרסם לאחר שיחות עם אל סלבדור מעודד את הרשויות להצר את השימש בחוק הביטקוין על ידי שינוי הגדרתו מכסף חוקי. הבכירים גם מביעים דאגה מהרעיון של גיוס חוב מגובה ביטקוין והסיכונים שהוא מגלם. מצד שני את הרעיון של ארנק דיגיטלי ועידוד האוכלוסייה להשתמש בו הבנק העולמי רואה בחיוב, אך מדגיש את הצורך ברגולציה ופיקוח מחמירים, כאשר ישנם דיווחים רבים על מקרים של גניבת זהות בה משתמשים במספר תעודת זהות של אדם אחר כדי לקבל את שלושים הדולר המובטחים. המכתב מתפרסם גם על רקע שיחות בין אל סלבדור לבנק העולמי על הלוואה בגובה 1.3 מיליארד דולר שמבקשת המדינה מהבנק העולמי. לפי הערכות הבנק העולמי החוב של המדינה צפוי להגיע ל-96% תוצר עד שנת 2026, אם המדינה תמשיך בדרך הנוכחית.

עד עתה לא נמסרה תגובתו של הנשיא או תגובה רשמית של המדינה, וקשה לראות איך המכתב הזה ישנה את דעתו או את התנהלותו של נשיא אל סלבדור.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות