מה אפשר ללמוד מהתפוצצות בועת הדוט קום על הירידות בשוק הקריפטו?

הירידות האחרונות הבריחו רבים משוק הקריפטו ועשרות אלפי אנשים הפסיקו להיות מיליונרים, אך נראה שהטכנולוגיה תישאר איתנו גם בעתיד. וגם: המהפך בין הסולנה לקרדנו כאלטרנטיבה לאת'ריום, אילו מנהיגים מנסים להטמיע את המטבעות הקריפטוגרפיים במערכות המדינתיות ועוד חדשות מהשבוע האחרון בעולם הקריפטו
 | 
telegram
(3)

בתחילת השבוע המשיכו המטבעות הדיגיטליים בצניחה חופשית ונסחרו במחירים בהם לא ביקרו מאז יולי שנה שעברה. בימים האחרונים השוק התייצב מעט ללא תנועות משמעותיות, אולם הירידות האחרונות מעלות שאלות חשובות לגבי עולם הקריפטו בכללותו.

בא בקלות - הולך בקלות. הירידות בשוק הפכו את הגלגל על כמה מתעשרי ביטקוין טריים. לפי הנתונים - הגלויים לכל ברשת המבוזרת - כאשר הביטקוין נגע בשיא כל הזמנים - 68,789 דולר למטבע אחד, נרשמו 108,886 כתובות של ארנקי ביטקוין בהם היו מטבעות בשווי הגבוה ממיליון דולר. היום, לאחר הירידות האחרונות, מספרם עומד על 80,409 מיליונרים. בקרב הארנקים עם מטבעות בערך הגבוה מ-10 מיליון דולר, המספר ירד מ-10,587 ל-6,960. 

ברחו מהשוק. הירידות לא השפיעו רק על המיליונרים אלא גם על המשקיעים החדשים שרצו אחרי הטרנד הלוהט בחודשים האחרונים, כשמספר חשבונות הביטקוין הפעילים ירד ב-4 מיליון. עדיין ישנם 57.6 מיליון פעילים. רוב העוזבים מצרפים חדשים יחסית, מה שמכונה "ידיים חלשות". 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מה אומרות הירידות האחרונות על שוק הקריפטו, האם הוא עומד להעלם כלעומת שבא?באוגוסט האחרון, כאשר שוק הקריפטו נהנה מתקופה טובה, אבל עוד לפני הראלי המטורף של אוקטובר נובמבר, פורסם באקונומיסט מאמר שמתאר תרחישים בהם שוק הקריפטו נעלם. מספר תרחישים אפשריים הם שהתנגדות המדינות בסופו של דבר תהרוס את השוק, שיקומו אלטרנטיבות יעילות ומתקדמות יותר מהמטבעות והרשתות הקיימים כיום או שהפריצות והגניבות בסופו של דבר ירחיקו את הציבור מהתחום. 

תרחיש נוסף מעט מורכב יותר מוזכר בכתבה של האקונמיסט והוא תופעה הדומה למה שמכונה "ריצה אל הבנקים". כאשר יש משבר פיננסי המוני אזרחים פונים לבנקים בבת אחת בדרישה לקבל את חסכונותיהם, ובטווח הקצר הבנקים מתקשים לספק את המזומנים הנצרכים מה שגורם לנפילה בערך המטבע ולקריסה כלכלית. תופעה דומה יכולה לקרות בשוק הקריפטו עם המטבעות היציבים. אלו משמשים כ"תחנות" בין השקעות או כשלא רוצים להמיר כסף קריפטו לכסף פיאט (כסף רגיל) מסיבה כלשהי. היציבות של המטבעות נשמרת בעזרת נכסים שמגבים אותם או בעזרת תוכנה. במקרה שתהיה "ריצה אל המטבעות היציבים" כאשר מסיבה כלשהי ירצו רבים מהמשקיעים להמיר את הכסף הדיגיטלי בכסף אמיתי עלול להיווצר מצב של חוסר נזילות שיגרום לקריסה כללית של השוק. 

אולם נראה לי שהתרחישים האלו מאד לא סבירים. והשאלה שצריכה להישאל בסופו של דבר היא איזה ערך מייצרת טכנולוגיית הבלוקצ'יין עליה שמתבססים המטבעות הקריפטוגרפים. אם יש בה ערך אמיתי הרי שיימצאו דרכים להתגבר על כל המכשולים. ייתכן שמטבע כזה או אחר לא ישרוד, אך המערכת בכללותה והערך שהיא מייצרת תשרוד גם תשרוד.  

עידן לוין, משקיע ווב3, משווה את "התפוצצות בועת הקריפטו" להתפוצצות בועת הדוט קום בשנת 2000. כך כותב לוין: "משוגעים חשבו שיהיה דבר כזה "אינטרנט", והוא יחבר את כל העולם, וכולם ישתמשו בו והוא יהפוך את העולם ליותר קטן. הם כמובן צדקו. ואחרי התפוצצות הבועה נוצרו כמה מחברות האינטרנט הגדולות ביותר הקיימות כיום". נוסיף על דבריו של לוין שייתכן שהיו חברות אינטרנט, נניח בשנת 2000, ששווי השוק שלהן התנתק מהרווחים הראליים שהן היו מסוגלות לייצר בטווח הנראה לאין ולכן הן קרסו, אך אין זה אומר שטכנולוגיית האינטרנט לא הייתה טובה או מבטיחה. כך גם ייתכן מאד ששווי השוק של מטבעות או חברות מסוימות התנתק מכל ערך ריאלי, אך אין זה אומר שטכנולוגיית הבלוקצ'יין היא חסרת ערך. 

כדי לסבר את האוזן, לוין מוסיף קצת מספרים: "ב-2020 זרמו בסביבות 5.5 מיליארד דולר לסטארט-אפים בתחום הקריפטו והווב3, וב-2021 המספר הזה הגיע ל-33 מיליארד דולר! מה הכסף הזה יעשה בשנים הבאות? ישלם משכורות של מפתחים, יבנה תשתיות חדשות ומוצרים חדשים, ישלם על מחקר ועל פיתוח ורגולציה, יחבר עוד ועוד את העולם הפיננסי המסורתי עם עולם הקריפטו". הוא מסכם את דבריו בצורה אופטימית: "הרכבת הזו יצאה לדרך, ושום מחיר צונח בשוק או כותרת מבהילה לא הולכים לשנות את זה".

מה שלוין טוען בעצם זה שעולם הקריפטו כבר קיים ובנוי ומספק פתרונות אמיתיים לצרכים אמיתיים והוא עוד ימשיך לצמוח ולגדול. הכסף הגדול המושקע בשוק לא תלוי בערך כזה או אחר של הביטקוין או האת'ר, הוא מושקע בפיתוח טכנולוגיה שימושית ומעשית שנועדה לפתור בעיות או לשפר פתרונות קיימים. העולם הזה לא קם כשערך השוק היה 3 טריליון דולר אך לפני כמה שבועות ולא ייעלם אם ערך השוק של המטבעות ירד מתחת לטריליון דולר, כמו שהיה רק לפני שנה וחצי. כשם שהאינטרנט בתחילת דרכו ייצר הייפ מוקדם שלא הצדיק את המחירים בתחילת שנות האלפיים אך לאחר זמן התעלה עליהם, כך יקרה ככל הנראה גם עם שוק הקריפטו. 

חדשות נוספות מהשבוע האחרון

מלאני טראמפ הציעה למכירה סדרת NTF בעיצובה במחיר התחלתי של 1800 סולנה לפריט. רק 5 הצעות התקבלו ובנוסף מחיר הסולנה צנח במקביל כך שגברת טראמפ תקבל סך הכל 163,800 דולר על יצירותיה. לא סכום שיעשה רושם על בעלה המיליארדר. 

אלו לא החדשות היחידות מגזרת טראמפ הקשורות לקריפטו. הנשיא לשעבר ידוע בביקורתיות שלו כלפי עולם הקריפטו בגלל האיום שהם מהווים על "עליונות הדולר האמריקאי" לדבריו. מנפיקי מטבעות ה"מם" הגיבו לפני 6 שנים לכך בהנפקת מטבע דיגיטלי על שמו של הנשיא הצבעוני שנקרא TrumpCoin. הם הגדירו את המטבע כ"מטבע הקריפטו הפטריוטי מספר 1". טראמפ לא הגיב להלצה, אך השוק החופשי הגיב בסופו של דבר באדישות כשהמטבע איבד 88.23% מערכו וכעת למעשה לא שווה כלום. עכשיו, 6 שנים מאוחר מדי, נזכר בנו של טראמפ, אריק, להזהיר את הציבור מפני "תרמית" ובהודעה רשמית מסר ושאין למשפחתו שום קשר למטבע. 

צוקרברג, מנכ"ל מטא גונז את הרעיון להשיק מטבע משלו על רקע הלחצים הרגולטורים ועזיבה של שותפים. Diem הגוף שהיה אמון על פיתו המטבע עבור חברת מטא מוכר כעת את הקניין הרוחני שצבר בפרויקט.

גוגל לעומת זאת נראה שדווקא מנסה להגביר נוכחות בתחום הבלוקצ'יין באופן משמעותי יותר כאשר חטיבת הענן של גוגל מקימה צוות לפיתוח העסקי סביב אפליקציות בלוקצ'יין. 

מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?

לאחר הרגיעה היחסית בשבוע שעבר חזר השוק לרדת אך בסופו של דבר נסחר מעל מחירי השפל אליהם הגיע. 

ביטקוין (BTC) BITCOIN -1.87% BITCOIN 97,611 -1.87% BITCOIN בסיס:99,470 פתיחה:0 גבוה:99,616 נמוך:97,500 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: שווי השוק של המטבע הגדול ביותר עומד על 689 מיליארד דולר והוא נסחר כעת סביב מחיר של 36 אלף דולר למטבע לאחר ירידות של 15% מלפני שבעה ימים. 

את'ר (ETH) ETHEREUM +2.79% ETHEREUM 3,411.2 +2.79% ETHEREUM בסיס:3,318.7 פתיחה:0 גבוה:3,500.4 נמוך:3,277.6 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . השוק מצפה מזה זמן להשקתו המתעכבת של מה שקרוי האת'ריום 2 שאמור לפתור את הבעיות של הרשת. העיכובים נובעים מהקושי הטכנולוגי העצום שמשול להריסת בית ובנייתו מחדש מאפס. אך כעת מודיעה קרן את'ריום כי לפחות המושג עצמו - את'ריום 2 - מת ועבר מן העולם. אין הכוונה שהעבודות על השדרוג לא ימשכו אך הם הרגישו שהמושג הטעה את משתמשים: "השימוש בביטוי את'ריום 2 יוצר מנטליות מוטעית אצל משתמשים חדשים. האינטואציה אומרת שאת'ריום 1 הוא הראשון ואת'ריום 2 הוא השני, או שאת'ריום 1 יפסיק להתקיים כאשר יבנה השני. אף אחת מהתובנות האלו אינה נכונה. כאשר אנו מפסיקים להשתמש בטרמינולוגיה הזו אנו מגנים על המשתשמים מהטעויות האלו. הקרן אף טוענת שהיו ניסיונות הונאה על ידי שימוש במושגים האלו, כשהאקרים דחקו במשתמשים להעביר את האת'ריום שלהם לאת'ריום 2 לפני שהרשת תפסיק לתפקד, מה שכמובן העברי את האת'ריום לידיהם של האקרים. הפרויקט כולו צפוי להתסיים ב-2023. 

בינתיים במהלך השבוע חווה מטבע האת'ר, המטבע הביתי של הרשת ירידות אף הוא. שווי השוק של המטבע עומד על 288 מיליארד דולר לאחר ירידה של 25% מערכו שבעת הימים האחרונים, כשעת הוא נסחר תמורת 2385 דולר למטבע. 

בינאנס קוין (BNB). בינאנס קוין לא נמלט מגורלם של המטבעות הקריפטוגרפים השבוע עם ירידה בשבעה ימים של 21% מערכו, כשכעת שווי השוק שלו הוא 61 מיליארד דולר. המטבע נסחר תמורת 365 דולר למטבע. 

סולנה (SOL) וקרדאנו (ADA). חילוף המקומות משבוע שעבר הופך להיות יציב וקבוע ויש לכך שתי סיבות אחת הקשורה למטבע הסולנה ואחת למטבע הקרדאנו. כמו שדיווחנו לפני שבועיים מספר החוזים החכמים על הקרדאנו קפץ בעקבות שדרוג הרשת ונראה שהקרדאנו צובר תאוצה בכיוון של רשת החוזים החכמים האלטרנטיבית לאת'ריום. סולנה מצד שני מאכזבת. השבוע נפלה הרשת בפעם השישית בשבועות האחרונים ונראה שהקשיים הטכנלוגיים איתם היא מתמודדת גורמים לא לאבד מהיוקרה ולהרחיק מפתחים פוטנציאלים מהרשת שהייתה נחשבת עד עכשיו לאלטרנטיבה הטובה ביותר לאת'ריום. היתרון הגדול של האת'ריום הוא בצוות הפיתוח שלו והמחשבה שהם מקדישים לפרויקט. הקרדאנו היא הרשת הראשונה שמגיעה מרקע מדעי. היא מעוצבת על ידי צוות מומחים אקדמאי אחרי מחקר ופיתוח איטיים ומחושבים כשהם לוקחים בחשבון את כל החסרונות של הרשתות הוותיקות יותר. זה גורם לרשת להיות אמנם יותר מסובכת להבנה ולפיתוח, אך להיות גם יותר אמינה, בטוחה ועוצמתית.

שני המטבעות חוו ירידות חדות בשבעת הימים האחרונים, אך הקרדאנו מעט פחות. הוא נסחר כעת במחיר של 1.04 דולר למטבע ובשווי שוק של 34 מיליארד דולר. 

הסולנה למעשה ירדה עוד מקום במיקום המטבעות הגדולים וכעת היא במקום ה-8 לאחר הריפל לאחר נפילה של 36% בשבעת הימים האחרונים לשווי שוק 28 מיליארד דולר בלבד. היא נסחרת כעת תמורת 88.82 דולר למטבע. 


המטבעות שסקרנו לאחרונה

מטבעות השורה השניה חוו קריסה בערכם יותר מאשר המטבעות הגדולים במהלך שבעת הימים האחרונים שהגיעו עד 36%. הטרה לונה והצ'יינלינק נפלו 33%, האוניסוואפ 36%, הגאלה והפלוקס 34%. 

הפוליגון ירד ב-27%, הקדנה ההייב והסנדבוקס איבדו השבוע 24% הביטורנט ב-16% ובולט לטובה עם הירידות המינוריות ביותר ההליום עם ירידה של 6% בלבד בשבעת הימים האחרונים. 

התוצאות האלו מזכירים לנו שוב שכוכבים שעולים מהר יכולים גם ליפול בבת אחת עם הפסדים שלא מוכרים משווקי השקעה אחרים, אפילו לא שוקי מניות תנודתיים במיוחד. חלק גדול מהמטבעות האלו זינקו במאות ואלפי אחוזים בשנה שעברה וכעת ההפסדים מסתכמים כבר לסכומים משמעותיים מאד.  

מנהיגים פוליטיים והמטבעות הקריפטוגרפים
מה צריך לקרות כדי שמדינות יאמצו מטבעות קריפטוגרפים מסוג כזה או אחר? נשיא אל סלבדור נאיב בוקלה מקדם במרץ את הביטקוין במדינה הדרום אמריקאית הענייה. כחלק מפעולותיו הוא הפך את המטבע להילך חוקי במדינה, הוא מתעתד להנפיק אגרות חוב מגובים ביטקוין במיליארד דולר, להשיק ארנק דיגיטלי לאזרחי המדינה וגם הספיק כבר לרכוש ביטקוין לאוצר המדינה במיליונים רבים של דולרים, רכישה עליה מופסדת המדינה כבר סכומים של עשרות מיליוני דולרים.

השבוע התפרסם כי קרן המטבע העולמית מנסה ללחוץ על אל סלבדור ועל נשיאה לחזור בהם מההכרה במטבעות הדיגיטליים כהילך חוקי במדינה. בוקלה ככל הנראה מתעלם מקרן המטבע וממשיך במאמציו להפוך את אל סלבדור למדינת הביטקוין. השבוע פורסם כי בקרוב יוכלו עסקים במדינה לקבל הלוואות מגובות בביטקוין באמצעות חוזה חכם בשם Acumen שרץ על רשת הסולנה. הריבית תעמוד על 6% עד 10%, ריבית טובה בהרבה ממה שמציעות פלטפורמות אחרות במדינה. בשוק השחור במדינה גובים לעיתים 15% ביום כך שהיוזמה, אם תצא אל הפועל, תהיה מאד אטרקטיבית לבעלי העסקים הקטנים. 

בתוך כך פורסם השבוע גם הדו"ח של הפד לו חיכו מזה זמן. בדו"ח בודקים הכלכלנים את היתרונות והחסרונות של הנפקת מטבע דיגיטלי ממשלתי אמריקאי. מטבע כזה כמובן יהיה "מטבע יציב" ולא אחד כזה הנתון לקפריזות של שוק הקריפטו התנודתי. הוא יגובה על ידי נכסים שיוחזקו על ידי הבנק המרכזי. הדו"ח לא מציג מסקנה חותכת והם מבקשים מהציבור שיגיב לדו"ח עד 20 במאי השנה. בכל מקרה הכלכלנים מדגישים כי לא ינפיקו מטבע כזה "מבלי תמיכה ברורה מצד הרשות המבצעת והקונגרס, בעדיפות על ידי חוק רשמי". 

אך גם בארצות הברית יש מנהיגים שלא מחכים לפד ומנסים להפוך את האזורים שתחת אחריותם ל"ידידותיים לקריפטו". ראש העיר החדש של ניו יורק הכריז שיקבל את שלוש המשכורות הראשונות בביטקוין ואת'ר. כיון שהמדינה לא יכולה לשלם לו כך על פי החוק, הוא יקבל את משכורתו בקוינבייס COINBASE GLOBAL +3.19% COINBASE GL 304.64 +3.19% COINBASE GLOBAL סגירה:0 פתיחה:295.02 גבוה:311.37 נמוך:290.8 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ומיד הסכום יומר למטבעות דיגיטליים. בכך הוא מצטרף לראש העיר של מיאמי שנקט בצעד דומה, וזאת כדי לעודד את הפעילות במטבעות הדיגיטליים בשטחם. 

ראש העיר מסר בהצהרה: "ניו יורק היא מרכז העולם, ואנו רוצים להיות גם המרכז של הקריפטוגרפיה ויוזמות פיננסיות אחרות. להיות בחזית של יוזמות כאלה יעזור לנו ליצור משרות, לשפר את הכלכלה שלנו ולהמשיך להיות מגנט לכישרונות מכל העולם. 

פקיד הטכנולוגיה הראשי של העיר הוסיף: "הצעד הזה שנלקח על ידי ראש העיר מהווה דוגמה לאיך אנו יכולים להעצים אנשים דרך טכנולוגיה עם אופציות יותר מגוונות לנהל את הנכסים שלהם". אולי יוזמות כאלה יקרבו את הקריפטו למיין סטרים של המוסדות הפיננסים והציבור הרחב.  

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    שגר ושכח
    אורי 28/01/2022 16:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זה שם המשחק
    סגור
  • 2.
    הייתי שמח לדעת אלו "פתרונות אמיתיים לצרכים אמיתיים"
    8 28/01/2022 15:49
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הייתי שמח לדעת אלו "פתרונות אמיתיים לצרכים אמיתיים" מספק הקריפטו.
    סגור
  • 1.
    אין ביקורת אין בטחון
    רק מזומן 28/01/2022 14:42
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זהב כסף
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות