כמה מס תוכל לגבות רוסיה על סחר הקריפטו במדינה?
השפעות המלחמה על שוקי הקריפטו
שוק המטבעות הדיגיטליים מוערך כעת בשנית מעל ל-2 טריליון דולר וזאת לראשונה מאז חודש אוגוסט האחרון. ערכם של המטבעות הדיגיטליים נסק בימים האחרונים כאשר הביטקוין נסחר בשעת כתיבת שורות אלו תמורת 44,179.07 דולר ליחידה, ושווי השוק שלו מוערך ב-838.1 מיליארד דולר. האתריום נסחר כעת תמורת 3,012.42 דולר ליחידה.
לקריאה נוספת:
>> שוק הקריפטו מזנק - הקשר למשבר והמשמעות של הקריפטו בזמן מלחמה
>> בורסת הקריפטו בינאנס לא תחסום את כל חשבונות המשתמשים הרוסים
>> מייסד בורסת הקריפטו Bitconnect מואשם בהונאת פונזי של 2.4 מיליארד ד'
על אף כי המטבעות נסחרים בשערים נמוכים בהרבה מהשיאים על פיהם נסחרו מוקדם יותר בחודש נובמבר האחרון (אז נסחר הביטקוין תמורת 69 אלף דולר), עדיין מדובר בשערים גבוהים יותר ממה שנסחרו לפני כשבוע, תחילת הלחימה באוקראינה, והנפילה בשווי המטבעות הקריפטוגרפים אפשרה למשקיעים רבים לרכוש את אותם מטבעות במחירים זולים מבעבר.
כמו כן, המשבר הנוכחי מצביע על קורולציה מסויימת בין ערכי המטבעות לבין הקשרים גיאופוליטיים. קורולוציה זו מתבטאת בכך שנכון לעכשיו גייסה הממשלה האוקראינית מעל 35 מיליון דולר במטבעות דיגיטליים, כך על פי דיווח שהתקבל בסוכנות הידיעות Time.
אותם כספים גויסו על ידי האוקראינים והועברו לכאורה לארגונים פרטיים בתוך אוקראינה, כאשר רבים מהם משתמשים בהם לצורכי העברת ציוד צבאי, ציוד רפואי, פיתוח של אפליקציות לזיהוי פנים וכו.
אוקראינה אינה היחידה שעושה זו כמובן, כאשר גם הרוסים עצמם מחפשים חלופות לכסף נזיל. מנגד, הסיבה אצל הרוסים שונה, כאשר אלו מנסים להפוך את הכסף הנזיל לדיגיטלי ובכך לחמוק מהשפעות הסנקציות המערביות עליהן, בייחוד לאחר ניתוק הגופים הפיננסים המקומיים ממערכת הסליקה העולמית, ה-SWIFT, וכן העובדה שבנקים מרכזיים רבים בעולם לא עוסקים כלל במטבעות קריפטוגרפיים.
אם כן, שוק המטבעות הדיגיטליים מתחזק בשעת המשבר הנוכחי, וזאת לעומת שווקי המניות שהפכו לתנודתיים מאוד בימים האחרונים, כאשר כך גם עבור סחורות כמו זהב, הדולר האמריקאי. מנגד, האג"ח האמריקאי דווקא מגיב בניגוד למגמה זו, בייחוד כאשר הלחימה במזרח אירופה העלתה את חשש המשקיעים כי החלטת הריבית הקרובה של הבנק הפדרלי תהיה דווקא בשיעור נמוך יותר ממה שחשבו בעבר, זאת בעקבות העלייה במחירי הסחורות שמגבירות את הלחצים האינפלציונים על השוק.
מחירי סחורות אחרות, כמו נפט וחיטה נמצאים בעליה גם הם, כאשר גורמים רבים בשוק טרם יודעים להעריך בדיוק כיצד ישפיע המשבר משאבים אלו. כזכור, רוסיה היא אחת מיצאניות הנפט הגדולות בעולם, נתון שנכון גם ליצוא החיטה של אוקראינה.
לקריאה נוספת:
>> הבנקים האמריקאים כמעט ולא חשופים לרוסיה - אז למה הם נופלים?
>> לא רק נפט וגז: המשבר באוקראינה מקפיץ את מחירי החיטה ושאר הסחורות
מספר ארנקי הקריפטו בעולם בהם מעל ל-1,000 מטבעות זינק לאחרונה
מדיווחים שעלו לאחרונה בסוכנות הידיעות Ethereum World News, עולה כי מספר ארנקי הקריפטו בהם למעלה מ-1,000 מטבעות ביטקוין קפץ לאחרונה.
סביר להניח כי הגידול במספר ארנקים מסוג זה לא עלה בעקבות גידול מסויים במספר מטבעות הביטקוין הקיימים היום בשוק, כי אם פשוט העברה של נכסי הביטקוין הקיימים לכתובות חדשות. מחירם של אלף מטבעות ביטקוין מוערך היום בקרוב ל-45 מיליון דולר.
קשה איפוא לטעון כי כל אותם ארנקים מיוחסים דווקא לאוקראינה או רוסיה, מכיוון שאלו גייסו עד כה סכומים נמוכים מכך בהרבה, וכי מדובר בתופעה עולמית לה טרם יש הסבר ממשי.
כמה רווחי מס תוכל לגבות רוסיה על מטבעות הקריפטו?
בדיקה אותה ערכה סוכנות הידיעות הרוסית The Bell העלתה את הנתונים הבאים. שוק הקריפטו הרוסי מוערך כעת בכ-16.5 טריליון רובל, השווים כיום ל-214 מיליארד דולר. מנגד, בשלב זה לא בטוחות הרשויות הרוסיות - כולל הבנק המרכזי, אילו מיסים להטיל על הסחר במטבעות אלו.
הדוח העלה כי נכון לשנה שעבר, קרוב ל-12% מכלל שווי השוק של המטבעות הדיגיטליים יוחס לשוק הרוסי, וכן כי קרוב ל-10% מתוך כלל סוחרי המטבעות בתוך רוסיה (12 מיליון במספר), השתמשו בבורסות זרות על מנת לסחור במטבעות.
דוח זה עלה לאחרונה מכיוון שבשבוע שעבר, רשות המסחר הרוסית הציע כי משרד האוצר המקומי יכיר בקריפטו כעסק של ממש, זאת לאחר שמנתוני הדוח עלה כי 15% מהתמ"ג הרוסי הוא קריפטו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה