הטוב והרע שבקריפטו בעיתות מלחמה, ומי מרוויח מהמצב?
הפלישה הרוסית לאוקראינה הציבה באור הזרקורים כמה נושאים הנוגעים לעולם הקריפטו, חלקם חיוביים וחלקם שליליים, כשמצד אחד מגוייסים כספים בקלות יחסית בכל העולם למען עזרה הומינטרית וסיוע לנזקקים, ומצד שני גורמים מפקופקים מנסים להשתמש ברשתות הבלוקצ'יין לפעולות לא חוקיות.
גם ברוסיה וגם באוקראינה מתמודדים האזרחים עם בעיות כלכליות גדולות, ובעיקר צניחה בערך המטבע הלאומי, מה שמניע אותם לחפש מקלט לנכסים שלהם בעולם הדיגיטלי. הדבר מביא להאצת תהליכים רגולטורים שאולי בסיטואציה נורמלית היו לוקחים שנים, וייתכן אף שהיו מפלסים לעצמם נתיב אחר ממה שקורה כעת, פחות חיובי ביחס לעולם הקריפטו. נשיא אוקראינה זלנסקי חתם בשבוע שעבר על חוק שיוצר מסגרת חוקית למטבעות קריפטו במדינה, מה שמאפשר באופן חוקי לבורסות מסחר ובנקים לבצע העברות. גם הבנק הרוסי הודיע על הקלות רגולטוריות ביחס לקריפטו, אף על פי שעד המלחמה הוא הציב עמדה עקבית המתנגדת לעולם הקריפטו.
אוקראינה אם כן מקבלת תרומות באמצעות הקריפטו, וכך גם רבים מאזרחיה ממירים את כספם מהמטבע המקומי שמאבד מערכו לנכסים יציבים יותר - עד כמה שניתן לכנות מטבעות קריפטו כיציבים. מהצד השני של הגבול גם הרוסים נוהרים אל הקריפטו, כשמספר ההעברות בין הרובל לביטקוין ומטבעות דיגיטלים אחרים נוסק בשבועות האחרונים. הסיבות לכך הן צניחת ערך המטבע, אבל גם ההגבלות שהטיל הבנק המרכזי על החלפת כסף מקומי למטבע זר, וניסיון להברחת נכסים רוסיים מהסנקציות המערביות הנרחבות. בנוסף העברות ביטקוין מנקודה לנקודה, כלומר בין שני משתמשי קצה ולא בין משתמשים לזירות מסחר, מתרבים, מה שמעיד על שימוש במטבעות קריפטו ככסף חליפי.
פה גם משתקף ההיבט הבעייתי של הקריפטו. חברת המחקר אליפטיק המתמחה בתחום רשתות הבלוקצ'יין טוענת שהיא זיהתה כבר מאות אלפי כתובות של ארנקים דיגיטלים המקושרים למה שהיא מכנה פעילות קרימנלית הקשורה לרוסיה. בנוסף, לדבריה, היא זיהתה 400 "ספקי שירותי נכסים וירטואלים", זירות מסחר על פי רוב, בהן ניתן לקנות נכסים דיגיטליים באמצעות רובלים. רוב השירותים הללו לא מפוקחים וניתנים לשימוש באופן אנונימי ללא כל בדיקת זהות של המשתמשים.
רשתות הבלוקצ'יין אף מאפשרות גיוס תרומות עולמי לצורך עזרה הומנטירית וצבאית, חברת אליפטיק מדווחת כי אוקראינה גייסה כבר יותר מ-64 מיליון דולר מ-120 אלף תורמים שונים מאז פרוץ הקרבות. לטענת החברה ייתכן שגם הרוסים משתמשים באמצעים דיגיטלים כדי לממן את הפעילות הצבאית שלהם. ייתכן אף שרוסיה משתמש באמצעים מדינתיים לצורך כריית ביטקוין, מה שפעם פוטין ציין כמקור הכנסה למדינה שנהנית מתעריפי חשמל נמוכים.
יחד עם זאת לא סביר שמערכת רשתות הבלוקצ'יין יכולה לסייע לרוסים לעקוף באמת את הסנקציות באופן כולל. כל עולם הקריפטו מוערך בכ-1.8 טריליון דולר, בעוד נכסים רוסים השמורים בבנקים השונים מוערכים ב-1.4 טריליון, כך שיהיה קשה להעביר חלק משמעותי מהנכסים הרוסים לקריפטו בהיקף השוק הנוכחי. בנוסף, ביום חמישי האחרון מסרו מומחי קריפטו לועדת הסנאט לבנקאות כי האופי השקוף של הבלוקצ'יין, בו ניתן לראות את כל ההעברות שנעשו על גבי הרשת, לא באמת מאפשר הסתרת נכסים על ידי הקריפטו. למעשה, קל בהרבה לעשות זאת במערכת הפיננסית המסורתית או באמצעות מזומן.
צ'יינאליסיס, חברת ניתוח נתונים נוספת המתקמדת בתחום רשתות הבלוקצ'יין, דוחה את האפשרות שהרשתות ישמשו להלבנת כספים רוסיים בהיקף נרחב: "לא ראינו ראיות לכך שרוסיה או פוטין משתמשים באופן סיסטמטי במטבעות קריפטוגרפיים כדי להתחמק מהסנקציות" אמר ג'ונתן לווין, מייסד שותף בחברה. הוא אומר שסינון פעילות אקטיבית על גבי רשת בלוקצ'יין קל יותר מאשר במערכת הפיננסים המסורתית, ושמשרד האוצר האמריקאי נחל הצלחות בחסימת כתובות עליהן הוטלו סנקציות, אם כי משחק ה"חתול ועכבר" נמשך כל העת.
על כל פנים, גם אם יהיו נכסים רוסיים שיסתננו למערכת הקריפטו, הם יחסמו בזירות המסחר המפוקחות, שהן בסופו של דבר התחנה האחרונה שמאפשרת מעבר למטבעות אחרים. "לא יפתיע אותי אם מישהו עשיר יחליט "להחנות" אחוז מסויים מהונו בקריפטו כדי שהוא לא יולאם" אומר אמין גון סירר, מנכ"ל חברת Ava Labs, "אפשר להחנות נכסים בקריפטו, אבל לא תוכל להשתתף בכלכלה או לעקוף את הסנקציות, כי לא תוכל להוציא את כספך. זירות המסחר לא יאפשרו לך. הנכסים שלך ישארו שלך, פשוט לא תוכל להשתמש בהם".
דרך אחרת שייתכן שתוכל לסייע לעקוף את הסנקציות היא מנגנוני אנונימיות שהוקמו על גבי רשתות הבלוקצ'יין. אחת מהן היא "עירבוב מטבעות" בהן הזהות של הבעלים מוסווית בתוך חבילה של מטבעות מבעלים שונים. כמו כן ישנם מטבעות ספציפיים כגון ה-Monero שתוכננו לצורך שימוש אנונימי, אך כל השיטות הללו עדיין לא בנויות למאסה כזו של נכסים, ולפחות את חלקן ניתן לפצח. "המערכות הללו לא מציעות דרך ריאלית להחביא משהו בעל משמעות" אומר לוין.
אך המילה האחרונה טרם נאמרה במערכה. עולם הקריפטו הצעיר הוא דינמי ומתפתח וכל העת צצים פיתוחים חדשים. הקרמלין מפתח רובל דיגיטלי שיאפשר העברות למדינות או ישויות אחרות מבלי מעבר דרך הדולר או מטבעות אחרים. כמו כן צצים חדשות לבקרים אמצעי קריפטו אנונימיים נוספים שיאפשרו לגורמים תחת סנקציות להנות מזרם מזומנים שלא דרך הבורסות המרכזיות. אלו מצידם גורמים לפיתוח אמצעי פיקוח מהצד השני שממשיכים לנסות לצוד את ההעברות הלא לגיטמיות.
ייתכן שצומח לנו פה תחום חדש - ציידי קריפטו לא חוקי. חברות כמו אליפטיק או צ'יינאליסיס שהוזכרו קודם לכן עוסקות בחקירה ואיתור נכסים לא חוקיים והעברות מפוקפקות בעולם הקריפטו, וייתכן שהן המרוויחות הגדולות מהמלחמה והשפעתה על עולם הקריפטו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה