הסכנה של המטבעות המיוצבים בעזרת אלגוריתם והתעלמות הרגולטור

שווי השוק של הטרה דולר הצמוד לדולר מגיע כבר ל-18 מיליארד דולר, אך האלגוריתם הגורם לו להיות יציב לא באמת בטוח, וכל המנגנון עלול להיות מטרה לתקיפה של כרישי קרנות הגידור. הרגולטור בינתיים מעדיף להתעלם, ואולי אין באמת פתרון?
 | 
telegram
(1)

אחד הצדדים היותר שימושיים ומעשיים של עולם הקריפטו הם המטבעות היציבים. המטבעות הרגילים נעים בתנודתיות שלא מאפשרת כמעט שימוש מעשי בהם כאמצעי חליפין, וגם שימוש בהם כ"משמרי ערך" בעייתי מאד אם אתה חושש לאבד עשרות אחוזים מהערך הזה תוך ימים ספורים. 

מטבעות יציבים לעומת זאת הם, כשמם, יציבים. כלומר צמודים לערך הדולר (או מטבע פיאט אחר) וממילא מאפשרים שימוש בהם ככסף רגיל, לכן השימוש בהם הולך וגדל בהתמדה, וגם ערך השוק שלהם מתנפח. רק בדצמבר דיווחנו על צמיחה של 445%  לשווי שוק של מעל 150 מיליארד דולר. כיום שלושת המטבעות הגדולים לבדם מייצגים ערך של מעל 150 מיליארד דולר. 

רוב המטבעות היציבים שומרים על היציבות בעזרת רזרבות בנכסים המקבילים לשווי השוק של המטבעות הללו. כנגד כל מטבע יציב שמונפק אמורה החברה המנפיקה לרכוש נכסים בערך שווה. אבל מי מפקח ומוודא שכך אכן נעשה? מדובר בכלי פיננסי חדש שיצר דאגה אצל קובעי המדיניות בבנקים המרכזיים ובממשלות ברחבי העולם. החשש הוא שבזמן משבר ההצמדה "תישבר" עקב ביקוש או היצע גבוה שהחברה לא תוכל לאזן, באופן שמזכיר את תופעת "הריצה אל הבנקים". בארצות הברית מתמקדים קובעי המדיניות בקביעת רגולוציה מתאימה לפיקוח על המטבעות הללו שתוכל למנוע מצבים כאלה. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הדבר יכול להתאים לשני המטבעות הגדולים - טת'ר ו-USD Coin ששווי השוק שלהם מגיע ל-133 מיליארד דולר במשותף, ומטבעות נוספים המגובים בנכסים. הרגולציה ככל הנראה תמצא את הדרך לפקח על כך שאכן כל דולר מגובה באמצעים המתאימים. 

יחד עם זאת, על הקווים מתחמם המטבע השלישי בגודלו - והצומח ביותר. מטבע הטרה דולר (terraUSD) שווה כיום 18 מיליארד דולר - צמיחה של 870% בשנה האחרונה. שבוע שעבר הוא עבר בערכו את המטבע היציב של בורסת הקריפטו הגדולה בעולם ה-BUSD של בורסת בינאנס. המנגנון לפיו עובד המטבע הזה הוא שונה. החברה מייצרת שני מטבעות, המטבע היציב ומולו המטבע המייצב שערכו נתון לשינויים. האלגוריתם שורף או מייצר את המטבעות המייצבים בהתאם לביקוש ולהיצע בשוק. הפעילות של האלגוריתם אמורה לייצר פערי ארבטיראז' שמהווים הזדמנות לסוחרים להפיק רווחים מהמיקרו פערים שנוצרו בין המטבע היציב למיצב וכן הם "מניעים" את המטבע היציב בחזרה לערך המטרה - דולר אחד. כך מול מטבע ה-terraUSD ניצב מטבע הלונה שמשמש בתהליך הייצוב. מטבעות דומים וקטנים יותר שעובדים באותו אופן הם frax שמולו ישנו את FXS וכן neutrinoUSD ומולו ה-WAVES. 

לא מעט מומחים מפקפקים ביעילות של האלגוריתם הזה. במאמר שנכתב על ידי ריין קלמנטס , פרופסור לעסקים באוניברסיטת קלגארי מקנדה, שכותרתו "נבנה כדי להיכשל" הוא מציין שכדי שהמנגנון יצליח נדרשים שלושה תנאים: רמה מסוימת של ביקוש למטבע המיצב ולמטבע המיוצב. שחקנים פעילים עצמאיים שיוצרים את הארביטראז' שמייצב את המטבע ושוק בעל מידע כמעט מושלם. התנאים הללו, לדבריו, מופרים בקלות בזמנים של חוסר יציבות, מה שעלול לגרום לקריסה של המטבע. 

קוין זו מקרן הגידור גאלויס קפיטל טוען שכבר כעת יש הוכחה לכך שהמנגנון הזה לא באמת עובד. לא פעם הצוותים שעומדים מאחורי המטבעות הללו נאלצים להתערב באופן פעיל כדי להחזיר את המטבעות היציבים לערך המטרה שלהם, כשהאלוגריתם לא מצליח לספק את הסחורה. הצוותים מתפקדים בעצם כ"עושי שוק", השאלה היא האם הם יוכלו להתמודד באמת עם הפרעות כאלה בעיתות משבר - כנראה שהם מאד יתקשו כשבבת אחת ייוצר היצע של מיליארד דולרים . יש לזכור שהמנגנון מעולם לא נאלץ להתמודד עם שעת משבר שבה נוצרים בבת אחת היצע או ביקוש עצומים, ולחברות הללו פשוט אין את המשאבים להתמודד עם סיטואציה כזו.

הוכחה נוספת לסכנה שהמטבעות הללו מייצגים היא מקרים בהם כבר קרתה התמוטטות כזו של מטבע. ביוני 2021 המטבע המייצב טיטאן החל לאבד מערכו וגרם למטבע היציב אירון לאבד את ההצמדה שלו וערכו ירד עד 0.75 דולר למטבע ו-0.25 דולר למטבע הטיטאן. מאז הידרדר ערכם של המטבע היציב והמטבע המייצב וכעת הם שווים קרוב ל-0. מטבע נוסף המיוצב באמצעות אלגוריתם בשם Beanstalk התמוטט שבוע שעבר לאחר שמישהו הצליח לפרוץ את הקוד שלו ולמשוך יותר מ-180 מיליון דולר בנכסים דיגיטלים.

סכנה נוספת היא ממתקפה יזומה. כידוע, ניתן להרוויח גם מירידות באמצעות אופציות פוט או מסחר בין מטבעות. התמוטטות כזו של מטבע בשווי מיליארדי דולרים יכולה לגרום לרווח גבוה מאד למי שיצליח לתזמן ולמוטט מטבע כזה. מה ימנע מקרנות גידור בעלות כיסים עמוקים לפעול באופן דומה במכוון כנגד המטבעות היציבים העובדים באופן הזה? כרגע מדובר על 18 מיליארד דולר במטבע הטרה, אבל בקצב צמיחה של מאות אחוזים בשנה זה יכול ליצור מפולת פיננסית עם אובדן נכסים בשווי עשרות מיליארדי דולרים. 

למעשה ישנם כבר ידיעות על אנשים שמתכננים התקפה כזו. זו אומר כי "ישנן הרבה יוזמות לתקוף את ההצמדה, במיוחד של אנשים מחוץ לעולם הקריפטו. ישנם סוחרים בשיקגו שלא אכפת להם. אם הם רואים הזדמנות אם יתקפו אותה בסגנון סורוס (שהתקיף את ערך הליש"ט ונחשב לאחר הגורמים בנפילת המטבע בשנת 1993), הם רק מחכים לרגע הנכון. אני חושב שהטרה יקרוס מעצמו, אך אם מישהו יתקוף אותו זה יקרוס אפילו מהר יותר". 

יוצרי רשת הטרה מודעים כנראה לבעייתיות, אף כי הם לא אומרים זאת בקול רם. הם מנסים להוסיף למערכת נכסים נוספים כמו NFT ויכולת הנפקת מטבעות נוספים שאמורים להגדיל את הסחירות של הרשת ובכך להביא ליותר יציבות. כמו כן החלה החברה לקנות ביטקוין כגיבוי, בסכום שמגיע כבר ל-2.3 מיליארד דולר, כשהמטרה היא להגיע ל-10 מיליארד דולר בביטקוין. קלמנטס מודה שלטרה יש את הסיכוי הטוב ביותר, בגלל גודלה וגיוונה, להיות באמת מערכת יציבה, אך עדיין טוען שגם אקו-סיסטם שלם כמו במקרה זה לא יכול להביא ליציבות הדומה לזו של המטבעות המיוצבים בעזרת נכסים ריאליים. עדיין לא ברור איזה שימוש יעשה בביטקוין ביצוב המטבע. 

בטיוטה של הרגולציה המוצעת בארצות הברית שהתפרסמה בנובמבר די מתעלמים מקיומם של מטבעות המיוצבים באמצעות אלגוריתם. הרגולציה מתמקדת בפרסום הרזרבות שבידי החברות האחראיות על המטבעות היציבים וכללים לגבי סוגי הנכסים שיכולים לשמש כגיבוי וכדו' - דברים שאינם רלונטים למטבעות המיוצבים באמצעות אלגוריתם. 

הסיבה להתעלמות הזו היא כיון שלדברי קובעי המדיניות המטבעות הללו לא אומצו באופן רחב כמו אלו המיוצבים באמצעות נכסים ריאליים. אמנם כשיצאה הטיוטה בנובמבר שווי השוק של מטבע הטרה דולר היה 2.8 מיליארד דולר, מאז כאמור זינק ערכו ל-18 מיליארד. לפראקס שווי שוק של 2.7 מיליארד והניוטרינו מייצג עוד כמיליארד דולר. נראה שהתירוץ הזה כבר לא מחזיק מים. 

הכתובת נמצאת על הקיר באותיות אדומות. שעת משבר, נפילה טבעית או אפילו התקפה יזומה מהווים סיכון נוסף על העולם הפיננסי, דווקא בשעה שהוא רגיש במיוחד. אובדן של עשרות מיליארדי דולרים יגלוש בוודאות למערכת הפיננסית הרגילה וקשה לאמוד את גלי ההדף של תרחיש כזה. קשה גם להעריך לעת עתה מה יכולים הרגולטרים לעשות כדי למנוע מראש תופעה מעין זו. במקרים מעין זה, שלפחות בטווח הקצר אין פתרון נראה לעין, חשוב לכל הפחות להביא לידיעת המשקיעים את הסיכונים בפניהם הם ניצבים. 

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    מעניין וחשוב. (ל"ת)
    הקורא 01/05/2022 08:56
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות