שוק דובי בקריפטו - מה קרה בפעמים הקודמות שהביטקוין נפל עד 90%?
יחסית לרכבת הרים של השבוע שעבר, שנבעה מקריסת רשת הטרה, השבוע היה רגוע מאד בשביל עולם הקריפטו. בלי חדשות גדולות ובלי תזוזות משמעותיות בערך המטבעות. זו הזדמנות לעשות זום אאוט ולהסתכל במבט קצת יותר כולל על נקודת הזמן בה אנו נמצאים בתוך הרצף ההיסטורי של התפתחות ערך המטבעות, ובמיוחד המטבע המוביל - הביטקוין.
כמה זמן לוקח לשוק דובי בקריפטו להתאושש?
בשוק המניות אנו כבר בשוק דובי ביחס לנאסד"ק, וה-S&P 500 נמצא ממש על סף ההגדרה הזו - ירידות של 20% משיא כל הזמנים. בקריפטו אנחנו כבר מזמן שם. למעשה שוק הקריפטו שווה קצת יותר משליש ממה שהיה שווה בשיא. זה נשמע כמו ירידות דרמטיות, שאם היו קורות בשוק המניות לדוגמה הרי היה מדובר באירוע היסטורי ממש.
אבל בעולם הקריפטו צעיר הימים, זו לא הפעם הראשונה שקורית התמוטטות כזו בערך המטבעות, וככל הנראה גם לא בפעם האחרונה. הביטקוין, שקיים בערך משנת 2009, וללא ספק מוביל את שוק הקריפטו לטוב ולרע, כבר חווה פעמיים נפילות של מעל 90% עוד פעמיים נפילות של מעל 80%, ופעמיים נוספות של מעל 70%. בכל הפעמים הללו הוא קם מהאפר וחזר לשיא כל הזמנים בטווח זמן של בין 40 יום ל-1181 יום. בנוסף היו אפיזודות לא מעטות של ירידות של 30%, 40% ו-50%, כל זאת בטווח זמן של 12 שנה. זו המחשה נוספות לתנודתיות יוצאת הדופן של השוק הזה.
כשהיה מדובר בערך שוק מיזערי של כמה מיליונים או אפילו כמה מיליארדים בודדים, אז לא היה מדובר באירוע משמעותי, אך הנפילה האחרונה של מעל 80% ארעה בשנת 2017-2018 כשהביטקוין כבר היה מוכר ובעל שווי שוק משמעותי של מאות מיליארדי דולרים. אלו אירועי הנפילות הקודמים של הביטקוין, הזמן שלקח להם להתרחש, והזמן שלקח לביטקוין לחזור לשיא כל הזמנים:
אם בזמן המקרים הראשונים בשנים 2010 - 2011 הביטקוין היה עדיין בעל שווי שוק מזערי, והתנודות הללו של 90% למעלה או למטה היו כמעט חסרות משמעות, הרי שמשנת 2017 קשה לומר כך. נזכיר שבין הירידות של 2018 לירידות הנוכחיות היתה עוד פעם אחת של ירידה של 31% שהתרחשה תוך 13 יום בלבד בינואר 2021 ועוד ירידה של 55% שהתרחשה תוך 69 יום בין אפריל ליוני באותה שנה, כל זאת כששווי מטבע אחד היה כבר עשרות אלפי דולרים.
אל זה נוסיף את הירידה הנוכחית מהשיא של נומבר 2021 כשמטבע אחד נסחר בקרוב ל-70 אלף דולר ועד מחירו בשבוע שעבר שנשק ל-25 אלף דולר, שוב ירידה של מעל 70% נקבל תנודתיות יוצאת דופן של שני "שוקים דוביים" בטווח זמן של שנתיים ועוד שתי קריסות משמעותיות בטווח זמן של חמש שנים בלבד. זוהי תנודתיות שלא מוכרת משום מקבילה אחרת של נכסים בשווי מאות מיליארדי דולרים. מחיקות ויצירות ערך בזמנים קצרצרים שפשוט לא קיימות בשום תחום אחר.
אז מה ניתן להסיק? ראשית רואים, שוב, שהשקעה בקריפטו לא מיועדת לבעלי לב חלש והיא ספקולטיבית ומסוכנת בצורה יוצאת דופן. מן הצד השני ניתן להסיק שככל הנראה לא מדובר בסוף פסוק, וכמו שהקריפטו צנח ב-70% הוא יכול גם לזנק בלא מעט. זהו יצור חדש בנוף הפיננסי האנושי ועוד יקח לנו זמן להכיר אותו.
קרא עוד:
>>>קריפטו זה לא רק ביקטוין - הכרות עם שבעת המטבעות הגדולים
>>>איך להשקיע במטבעות קריפטוגרפים - מדריך
>>>מהם המטבעות היציבים?
קריסת המטבעות היציבים
הדי קריסת הטרה עדיין מהדהדים בחלל עולם הקריפטו. שרת האוצר האמריקאית ילן אמרה שהטרה היא הדגמה מהעולם הממשי לסיכונים של מטבעות יציבים. ואכן שוק המטבעות היציבים נפגע במיוחד, כשעוד מטבעות, פחות מפורסמים מהטרה, איבדו את ההצמדה אל הדולר, במיוחד מטבעות המבוססים על אלגוריתם ולא כאלה המגובים בנכסים.
מטבע ה-DEI הגיע להיסחר תמורת 46 סנט, וכעת הוא נסחר תמורת 60 סנט. ערך השוק שלו היה מעל 62 מיליון דולר והוא עבד על רשת הבלוקצ'יין פנטום. מטבע יציב נוסף ברשת הפנטום שנקרא פנטום-דולר נסחר כעת תמורת 79 סנט, וכך גם מטבעות נוספים.
מדובר אמנם בכמה עשרות עד מאות מיליוני דולרים, שהם סכום משמעותי להרבה אנשים אך לא מהווים סכנה כלשהי למערכת הפיננסית הכללית. הדאגה היותר גדולה כרגע נוגעת למטבעות היציבים המגובים בנכסים. פה מדובר בסכומים של עשרות מיליארדי דולרים במיוחד במטבעות הגדולים: טית'ר שירד כעת לשווי שוק של 74 מיליארד דולר אך היה כבר ב-83 מילארד דולר. מטבע USD Coin, המטבע השני בגודלו, נראה בינתיים כמרוויח הגדול מכל העסק, ושווה כבר 52 מיליארד דולר. המטבע הזה הוכיח עמידות מרשימה עד כה מבלי לסטות כלל מערך הדולר, בעוד הטית'ר הגדול יותר איבד את ההצמדה למספר ימים וירד עד 94 סנט ובכך איבד מבחינה מסוימת את האמינות בעיני השוק.
טית'ר אם כן נמצא במרכז תשומת הלב העולמית. האירגון המפעיל את הטית'ר מפרסם מדי רבעון את הנכסים שלדבריו (אין מי שבאמת בודק) מהווים הרזרבה שאמורה לשמר על יציבות המטבע. הדו"ח האחרון שפורסם השבוע שמפרט את 82 מיליארדי הדולרים שאמורים לגבות את מה שהיה אז ערך השוק של הטית'ר מגלה ירידה של 17% במספר "ניירות הערך המסחריים" מתוך המאזן. כעת המאזן עומד על 86% מזומנים ושווי מזומנים, ושאר הנכסים כוללים 4 מיליארד דולר של אגרות חוב קונצרניות, 3 מיליארד בהלוואות עם ערבויות ו-5 מילארד נוספים בהשקעות נוספות כגון... מטבעות קריפטו (!?). החלק המוקדש למזומנים ושווי מזומנים מכיל 52% אגרות חוב של ממשלת ארצות הברית ו-37% נירות מסחריים וכן גם מזומן "אמיתי".
20 המיליארד המיוחסים ל"נירות מסחריים" הם אגרות חוב קצרות טווח של תאגידים. מדובר בחלק שמשך אליו ביקורת ועורר דאגה שכן הוא הפחות בטוח מבין הנכסים המגבים את הטית'ר. לכן החברה מפחיתה את המשקל שלו בתיק הנכסים באופן עקבי. לדברי סמנכ"ל טכנולוגיה של טית'ר פאולו ארדוינו החלק הזה ממשיך לרדת: "למעשה מאז אפריל טית'ר ראתה ירידה של 20% נוספים בנירות ערך מסחריים והדבר יבוא לידי ביטוי בדוחות הרבעון השני".
יש לזכור שזהו דיווח של החברה אך אין שום גוף רגולטורי שמפקח על נכונות הדיווחים או על רמת הסיכון שמשקפים ניירות הערך במאזן.
בתוך כך גוברים הקולות להגברת הרגולציה על שוק המטבעות היציבים. סוכנות הידיעות רויטרס מדווחת על טיוטת מכתב של שרי האוצר והבנקים המרכזיים של מדינות הG7 שמבקשת מועדות היציבות הפיננסית בשוויץ לקדם רגולציה עקבית וכוללת לפני המפגש הבא בגרמניה. שרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן אמרה, כאמור, שקריסת הטרה היא דוגמה לאיך המטבעות היציבים יכולים להוות סיכון למערכת הפיננסית.
מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
נזכיר שוב ששווקי הקריפטו נסחרים 724 כך שהמדידה השבועית היא בדיוק מאותה נקודה לפני שבעה ימים כך שהיא משקפת לא רק את השינוי הנוכחי אלא גם את השינויים באותה נקודת זמן שבוע שעבר.
לאחר הירידות החדות בשבוע שעבר שוק הקריפטו לא חווה שינויים משמעותיים השבוע.
ביטקוין (BTC) BITCOIN +0.74% BITCOIN 89,781 +0.74% בסיס:89,120 פתיחה:0 גבוה:91,429 נמוך:88,709 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . אמירה מפתיעה מפי אחד מהגורמים המרכזיים בשוק הקריפטו. סם בנקמן, מנכ"ל בורסת המסחר בביטקוין FTX, שהשבוע התפרסם כי רכש מניות ברובינהוד. בנקמן אמר כי הביטקוין לא באמת יכול לשמש כאמצעי חליפין. מצד שני הוא אמר שהוא כל יכול לשמש כ"משמר ערך" (בדומה לזהב, שלא משמש כמטבע לרכישת מסטיק במכולת אבל כן משמש כנכס השקעה). האמירה עוררה עליו את זעמם של אוהדי הקריפטו.
עוד בנוגע לביטקוין: סין חוזרת למפת הכרייה העולמית. כזכור, סין אסרה לחלוטין על כריית ביטקוין בשטחה, ומה שהייתה המדינה הגדולה שבה בוצעה מרבית פעילות כריית הביטקוין בעולם הפכה להיות מדינה ללא כריה בכלל. לפי נתונים שהתפרסמו נפח הכריה בסין ירד לפחות מ-1% מהכריה בעולם. אך השבוע התברר שהסינים מצאו דרך לעקוף את המערכת (או שהממשלה החליטה להעלים עין?) וחלקה של סין חזר לזנק למעל 20% מהכריה העולמית, למרות שהאיסור עומד על כנו, והיא תופסת שוב את המקום השני בעולם. ארצות הברית היא עדיין המובילה בתחום הזה.
הביטקוין ממשיך להסתובב סביב ה-30 אלף דולר כמו בשבוע שעבר. כעת הוא נסחר ללא שינוי ממחירו לפני 7 ימים ומטבע אחד שווה 30,152 דולר. שווי השוק הכולל ירד עד 573 מיליארד דולר.
את'ר (ETH) ETHEREUM +0.45% ETHEREUM 3,073.4 +0.45% בסיס:3,059.7 פתיחה:0 גבוה:3,161 נמוך:3,039 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . השבוע שוב עלה נושא שדרוג רשת האת'ריום. פרסטון וואן לון, מפתח בצוות של האת'ריום אמר ש"ישנו מומנטום" לקראת השדרוג בשלושת החודשים הקרובים. "עד כמה שאנו יודעים, אם הכל ילך לפי התוכניות - אוגוסט הוא התאריך ההגיוני".
אוגוסט הוא לא תאריך מקרי. אז אמורה לקרות "פצצת הקושי". מדובר בקוד המוטבע בכוונה תחילה ברשת האת'ריום שמאט את פעילותה בתאריך מסוים. המטרה של המתכנתים הייתה לעודד את המפתחים להתקדם לשדרוג הרשת. אז עכשיו הם מעודדים מאד, ונותר לראות האם גם יעמדו במשימה לבצע את השדרוג לו מצפים כל כך לפני שהפצצה תתפוצץ. בחודש יוני מתוכנן ניסוי גדול נוסף בדרך להשגת המטרה.
בינתיים האת'ר ירד קלות השבוע והוא נסחר תמורת 2023 דולר למטבע עם שווי שוק כולל של 244 מיליארד דולר.
בינאנס קוין (BNB). בינאנס קוין עלה קלות השבוע ונסחר תמורת 308 דולר למטבע. שווי השוק הכולל של המטבע הוא 50 מיליארד דולר. בורסת בינאנס אחראית גם על המטבע היציב בינאנס USD ששווי השוק שלו הוא 18.5 מיליארד דולר, השלישי בגודלו מבחינת שווי שוק. לפני שבוע איבד אף הוא את ההצמדה לזמן קצר, אך דווקא כלפי מעלה כששוי המטבע התקרב ל-101.5 סנט. הסיבה לכך היה דווקא ביקוש גבוה שנבע מאבדן הבטחון בטית'ר ובקריסת הטרה, והמשקיעים שחיפשו מטבע יציב שלא יגרום להם לאבד את כספם.
ריפל (XRP). הריפל נסחר ללא שינוי משמעותי משבוע שעבר תמורת 0.43 דולר למטבע. שווי השוק הכולל הוא כ-21 מיליארד דולר.
קרדאנו (ADA). גם הקרדאנו לא עבר שינויים משמעותיים השבוע. שווי השוק הכולל של המטבע הוא כ-18 מיליארד דולר ומטבע אחד נסחר תמורת 0.53 דולר.
סולנה (SOL). הסולנה שומר על מקומו בין הגדולים עם שווי שוק של 17 מיליארד דולר, עדיין משמעותית יותר מזה שאחריו, הדוג'קוין ששווה 11 מיליארד, אך גם רחוק מאד מהשיא של 78 מיליארד דולר. מטבע אחד נסחר כעת תמורת 51.3 דולר.
קרא עוד על קריפטו:
>>>מה זה ווב3
>>>מה זה DeFi?
>>>מה זה DAOs?
>>>"איך אפשר "לשחק בשביל להרוויח"?
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.כריסטין לאגארד היום צוטטהלרון 21/05/2022 13:52הגב לתגובה זו0 0וביטלה קריפטו מכל וכל,ובאמת חבל למשוך אנשים תמימים למלכודת פירמידה כזו ע"י מאמרים ארוכים ומיותריםסגור
-
1.כסף זהב אדמותרק מזומן 21/05/2022 02:08הגב לתגובה זו0 0מטבע ארטילאי ביזרי מנוהל במחשכים.סגור