סיכום שבוע: ההבדל בין "השקעה" לבין "אמצעי תשלום"

הנגיד הבריטי פרסם תובנות חשובות על שוק הקריפטו והדגיש את הדחיפות ביצירת רגולציה בינלאומית בנושא; מה חדש בתחום פשיטות הרגל בפלטפורמות הקריפטו השונות? וגם – מטא עם צעד קדימה וצעד אחורה בנוגע לשאיפות הקריפטו שלה

 | 
telegram
(3)

שבוע רגוע יחסית עבר על עולם הקריפטו לאחר כל הקריסות והנפילות, והמטבעות השונים אף התאוששו מעט מהירידות האחרונות. זאת אולי הזדמנות להפנות את המבט לדברים החשובים שאמר השבוע נגיד הבנק המרכזי בבריטניה על רקע המשבר הפוליטי במדינה.

בבריטניה ניסו בתקופה האחרונה להוביל מדיניות פרו קריפטו על מנת להפוך לשחקן מרכזי בתחום, וזאת בהובלת שר האוצר רישי סונאק, שהיה בין המתפטרים מממשלת ג'ונסון. האם המדיניות הזו תיפגע כעת על רקע הכאוס הפוליטי בממלכה? מוקדם לדעת, אך נגיד הבנק המרכזי אמר כי העבודה על מערכת רגולטורית למטבעות היציבים עדיין ממשיכה, למרות שהאירועים הפוליטיים בכל זאת משפיעים על ההתקדמות. להערכתו התוכנית תובא לפרלמנט לאחר פגרת הקיץ.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הבנק המרכזי של אנגליה מדגיש את החשיבות של הסדרת הרגולציה למרות המצב הפוליטי ובעיקר, למרות הנפילות בשוק. במסיבת עיתונאים שהתקיימה השבוע מסר נגיד הבנק הצהרות חשובות לתקשורת בנוגע לאיך הוא רואה את שוק המטבעות הדיגיטליים והרגולציה הנדרשת בתחום.

"לקריפטו שלא מגובה (בנכסים ריאליים) אין להשקפתי ערך פנימי" אמר נגיד הבנק, "אין משמעות הדבר שאין לו ערך, אלא שאין לו ערך פנימי. אנשים צריכים לדעת באופן ברור לגבי הסיכונים שנלקחים בהשקעה כזו".

הוא עושה הבחנה מעניינת בין מטבעות יציבים לשאר המטבעות. למה שהוא קורה "מטבעות שאינם מגובים", כלומר מטבעות  שאין מאחוריהם נכסים ראליים כמו ביטקוין ושאר המטבעות הלא יציבים, יש להתייחס כ"השקעה", ואילו את מטבעות יציבים, בהנחה שהם עומדים בסטנדרטים המתאימים, יש לראות כאמצעי תשלום.

בהשקעה הכוונה שערך הנכסים יכול לעלות ולרדת ומי שרוכש אותם עושה זאת על סמך ההנחה שמישהו אחר יסכים לקנות ממנו את הנכס במחיר גבוה יותר בעתיד. אך דווקא התנודתיות הזו גורמת להם להיות לא ראויים כאמצעי תשלום. מטבעות יציבים לעומת זאת, הם פשוט תחליף נוסף לכסף ויכולים לשכלל ולייעל את מערכת התשלומים. בדומה לצ'ק שמסמל ערך אמיתי שקיים בבנק של המשלם, כך המטבע היציב הוא מייצג של ערך אמיתי שקיים בחשבונות החברה המנפיקה. זה מה שמעניק לו יציבות ומה שמאפשר להשתמש בו כאמצעי תשלום.

לגבי המטבעות היציבים אומר הנגיד שהם יכולים להוסיף לחץ על המערכת הפיננסית אם אנשים יאבדו את הביטחון ביכולת שלהם לשמור על הצמדה, כפי שקרה במקרה של הטרה. "קיבלנו שיעורים במערכת הפיננסית הקונבנציונלית, ולכן יש לנו רגולציה להתמודד עם זה. לדעתי, זה מדגיש את הצורך שש כעת ליצור מערכת רגולטורית שתנהל את הסיכונים הללו בעולם הקריפטו באותה הדרך שאנו מנהלים זאת בעולם הקונבנציונלי". הוא מתייחס לכך שיש לפקח בצורה מחמירה על הנכסים המגבים את המטבעות היציבים באופן שיבהיר שבאמת הם מגובים, וכך האמון בשוק יאפשר לשמור על הערך לאורך זמן ובכך הם יהפכו לאמצעי תשלום לגיטימיים. הטרה לימד אותנו שאי אפשר לסמוך על תוכנת מחשב שתעשה את עבודת ההצמדה.

ואילו לגבי המטבעות הלא מגובים הוא ציין: "הטכנולוגיה לא משנה את חוקי הכלכלה והפיננסים ואת הסיכונים. אם נכס הוא ספקולטיבי ואין לו ערך פנימי, הוא שווה רק מה שמישהו מוכן לשלם עבורו, והוא יכול לרדת במהירות אם האמון בו אובד".

הנגיד גם טרח לטפוח לעצמו על השכם, כשהזכיר שלפני שנה טען הבנק המרכזי של אנגליה ששוק  הקריפטו, על אף גודלו העצום בשיא – 3 טריליון דולר רק בנכסים הדיגיטליים עצמם – אינו "גדול מספיק" כדי להוות סכנה לכלכלה הרחבה יותר, וכעת הוכח שהוא צדק. נזכיר שנמחקו מהשוק טריליוני דולרים ובכל זאת הפגיעה בכלכלה הריאלית מצד הקריפטו עד כה היא מנורית ביותר אם בכלל, וזאת בהשוואה למשברים אחרים, כגון המשבר בשוק המשכנתאות ב-2008, שחילחל לכל המערכות הכלכליות השונות. כך, שלדברי הנגיד, הבנק צדק בהערכותיו.

ניתן להוסיף לדבריו שהסיבה שהקריסה האסטרונומית הזו לא השפיעה על הכלכלה הריאלית, למרות שקריסה דומה בנכסים אחרים כמו מחירי הבתים כן עלולה הייתה להשפיע באופן רחב יותר היא שהשוק עדיין מאז ריכוזי ומספר מועט של אנשים או גופים מחזיקים במרבית הנכסים, וכן שעדיין לא קיימים קשרים חזקים בין המערכת של הקריפטו למערכת הפיננסית המסורתית, כך שאין "הדבקה" של הנפילות למערכות אחרות, והן מתרחשות רק בתוך שוק הקריפטו עצמו, כמו במערכת סגורה שאינה משפיעה על סביבתה.

לבסוף אמר נגיד הבנק שזה קריטי לעבוד על רגולציה שתיושם באופן בינלאומי, אך שזה עוד עשוי לקחת זמן מה. בעוד ארצות מסוימות מחבקות את הקריפטו ומנסות להקל על ההטמעה שלו במערכת הפיננסית הרגילה, וחלקן אף הפכו את הביטקוין להילך חוקי, ארצות אחרות מנסות לחסום לחלוטין את השימוש במטבעות קריפטו ואף הציגו קנסות גבוהים על השימוש בו, כך שהסכמה בינלאומית נראית עוד רחוקה ממימוש.

חדשות נוספות מהשבוע האחרון
בכל הנוגע לפשיטות רגל והתאוששות של חברות הקשורות לקריפטו, במיוחד להלוואות נושאות ריבית גבוהה, ישנן כמה התפתחויות חיוביות וכמה שליליות.

צלזיוס – האם הפתרון קרוב? מזה 4 שבועות שלקוחות החברה לא יכולים למשוך את כספם עקב תנאי השוק וקשיי הנזילות של החברה, איך ייתכן שלא הכל אבוד. השבוע שילמה החברה את מלא חובה – 440 מיליון דולר לפרוטוקול Maker   וכתוצאה מכך יכולה כעת לשחרר נכסים בערך שווה. עדיין לא יצאה הודעה רשמית של החברה על שינוי במצב, אך נראה שנעשים מאמצים מאחורי הקלעים לפתור את הבעיה. יחד עם זאת עדיין קיים חשש שברגע שיותרו משיכות כספים תתרחש הסתערות המונים על הפלטפורמה מה שיכול לגרום לנפילת החברה או לכך שלא כל הלקוחות יוכלו לקבל את מלוא כספם, כך שהמצב עדיין מאד רגיש.

וויאג'ר מן הצד השני ככל הנראה הגיעה לסוף דרכה עם מילוי רשמי של בקשה להגנה מפני נושים עקב אי תשלום החוב בגובה 650 מיליון דולר שקרן הגידור Three Arrows Capital פושטת הרגל חייבת לה, ושככל הנראה לא תחזיר לעולם. כעת ישנם 1.3 מיליארד דולר של נכסים בפלטפורמה ומנכ"ל החברה סטפן ארליך אמר שמתבצע ארגון מחדש לבדיקת הדרך הטובה ביותר לאפשר ללקוחות להוציא את כספם. "פלטפורמת וויאג'ר נבנתה כדי להעצים משקיעים על ידי מתן גישה למסחר בנכסים דיגיטלים עם פשטות, מהירות, נזילות ושקיפות. בעוד אני מאמין מאד בעתיד הזה, התנודתיות הגבוהה וההדבקה בשוקי הקריפטו בחודשים האחרונים, וחדלות הפרעון של קרן AC3 בהלוואה של וויאגר דורשת מאיתנו לבצע צעדים החלטיים כעת". הוא ציין שהתוכנית עוד עלולה להשתנות ושהיא כפופה לאישור בית המשפט. בינתיים על כל פנים, הלקוחות יקבלו חלק מהנכסים הדיגיטליים שלהם בחזרה. החברה אומרת כי יש בידיה כעת 110 מיליון דולר במזומן וכן נכסים דיגיטליים שמהווים מקור קריטי לנזילות במהלך פשיטת הרגל.

Vauld  הגיעה אף היא לסוף דרכה לאור משיכות בגובה 200 מיליון דולר בתוך פחות מחודש שייבשו את החברה מכל הנזילות שהייתה לה ואף היא עצרה את המשיכות, כפי שדווחנו מוקדם יותר השבוע.

סאם בנקמן פרייד, מיליארדר הקריפטו שמנסה להושיע את התעשייה עם מספר השקעות בחברות שהתקשו לאחרונה לשלם את התחייבויותיהן בתחזית אופטימית. לדעתו הגרוע מכל ב"חורף הקריפטו" כבר מאחורינו שכן המחירים התייצבו, אם כי יכולים עוד להיות ירידות נוספות בהתאם לתנאי השוק. עוד הוסיף בנקמן כי לחברה שלו FTX עדיין יש "כמה מיליארדים" להשקעות כדי לתמוך בחברות שמתקשות. לדבריו המוטיבציה העיקרית שלו בהשקעה בחברות פושטות הרגל עליהן דיווחנו בשבועות האחרונים הייתה להגן על נכסי הלקוחות, למנוע את "ההדבקה" שהתרחשה, כשחברה אחת שהגיע לחדלות פרעון השפיע על השניה שהשפיע על השלישית וכו'. הערכה היא שמיליארדר הקריפטו הפסיד מיליארדים בנפילות האחרונות בשווקי הקריפטו.

שתי חדשות ממטא, אחת חיובית לשוק הקריפטו ואחת שלילית. מטא החליטה להמשיך עם פרויקט ה-NFT שלה בפייסבוק ואינסטגרם, למרות השוק הדובי והקריסה במיוחד בשוק ה-NFT שהיא מוקדם יותר השנה הלהיט הגדול בעולם הקריפטו, אך כעת נראה שמתייבש לחלוטין. לדברי סטפן קאסריאל, ראש מחלקת הפינטק של מטא, "ההזדמנות שאנו רואים בתחום היא שמאות מיליונים או מיליארדים של משתמשים באפליקציות שלנו יוכלו לאסוף נכסים דיגיטלים ומליוני יוצרים יוכלו ליצור נכסים וירטואלים ולמכור אותם דרך הפלטפורמות הללו" – הודעה שהייתה אולי יכולה להישמע הגיונית לפני כמה חודשים אך כעת נראית קצת מנותקת מהמציאות.

מצד שני החברה הודיעה מוקדם יותר השבוע כי היא נוטשת את פרויקט הארנק הדיגיטלי NOVI – השאריות האחרונות של הפרויקט השאפתני ליצירת מטבע דיגיטלי של מטא, פרויקט שכבר בוטל. במקום זאת מקווים בחברה להוסיף את הפונקציות שהארנק היה אמור להציע לפלטפורמת התשלומים של החברה מטא פיי. צוקרברג תיאר את העתיד של הנכסים הדיגיטליים לפי החברה: "בעתיד יהיו סוגים שונים של פריטים שאתה עשוי לרצות ליצור או לקנות – בגדים דיגיטליים, אמנות, וידאו, מוסיקה, חוויות, אירועים וירטואליים ועוד. הוכחת בעלות תהיה חשובה, במיוחד אם אתה רוצה לקחת כמה מהפריטים הללו איתך בשירותים שונים".

מה עשו המטבעות הגדולים השבוע
ביטקוין (BTC)
  BITCOIN +2.98% BITCOIN 91,780 +2.98% BITCOIN בסיס:89,120 פתיחה:0 גבוה:92,234 נמוך:88,709 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  הביטקוין מתייצב מעל ה-20 אלף דולר למטבע, ואף עלה ב-14% בשבוע האחרון, 5% מתוכם ב-24 השעות האחרונות. כעת נסחר מטבע אחד תמורת 21.6 אלף דולר.

את'ריום. את'ר (ETH)  ETHEREUM +1.6% ETHEREUM 3,108.7 +1.6% ETHEREUM בסיס:3,059.7 פתיחה:0 גבוה:3,151.8 נמוך:3,044.5 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  . חורף הקריפטו משפיע לרעה על ערך הנכסים שהושקעו ב"סטייקינג" ברשת האת'ריום. סטייקינג הוא השאלת מטבעות תמורת ריבית. המטבעות המושאלים משמשים לצורך ה"Node – המוודאים שאחראים על וידוא ההעברות שנעשות על גבי הרשת.

נדרשים 32 מטבעות את'ר לצורך הפעלת NODE אחד. ישנם כ-13 מיליון מטבעות את'ריום שנמצאים בסטייקינג, שזה כ-10.9% מהמטבעות שבמחזור. הירידה של 75% מערך המטבע מאז השיא בנובמבר הורידה את ערך הנכסים שנמצאים בסטייקינג מ-39.7 מיליארד בשיא לפחות מ-15 מיליארד. הערך הממוצע בו בוצע הסטייקינג הוא 2390 כך שההפסד הממוצע הוא של כ-50% כעת. להבדיל מסטייקינג שנעשה במטבעות אחרים, את הסטייקינג של האת'ריום אי אפשר לפדות או לבטל עד שיתבצע השידרוג לאת'ר 2.0, שאף אחד לא יודע מתי והאם היא בכלל יקרה. בינתיים המטבע מתאושש מעט אף הוא ונסחר כעת תמורת 1232 דולר, 20% מעל ערכו לפני 7 ימים.

בינאנס קוין (BNB). המטבע הביתי של פלטפורמת המסחר בינאנס עלה אף הוא ב-14% השבוע ונסחר כעת תמורת 241 דולר.

ריפל (XRP). עלה באופן צנוע יותר של 5% בלבד השבוע ונסחר כעת תמורת 34 סנט למטבע. ערך השוק הכולל הוא 16.5 מיליארד דולר.
קרדאנו (ADA).  עלה קצת יותר מהריפל, 7%, אך עוד לא הדביק אותו מבחינת שווי שוק שמגיע ל-16.1 מיליארד. מטבע אחד נסחר תמורת 47 סנט.
סולנה – קפצה 18% בשבוע האחרון ומגיעה לשווי שוק של 13 מיליארד דולר. מטבע אחד נסחר תמורת 38.2 דולר.  

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    העיסוק המתמיד
    לרון 09/07/2022 08:37
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בסיכון אכן מסוכן,אך ברור ש"מושך" לא מבינים וחבל
    סגור
  • 1.
    רק שכל המטבעות כולל הדולר והלישט אינם מגובים לפי ההגדרה הזו משנות ה 70
    בני 08/07/2022 12:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    חוץ מהעובדה שעומדת מאחוריהם מדינה...
    סגור
  • בבית סיפרי
    לרון 09/07/2022 08:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לימדו שמאחר שהזהב לא משמש גיבוי כבעבר,אזי הגיבוי בא מהיקף הסחורות בשוק המדובר
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות