המיזוג הגדול (חלק ב), וגם - כמה קל לגנוב כסף ממשקיעי קריפטו
המיזוג התחיל. בשבוע שעבר הסברנו את ההבדל המהותי בין בלוקצ'יין שעובד בשיטת הוכחת עבודה (PoW) לבין בלוקצ'יין בשיטת הוכחת אחזקה (PoS). השבוע החל השלב הראשון מבין שניים של מעבר רשת הבלוקצ'יין השניה בגודלה, האת'ריום, לשיטת הוכחת אחזקה, או ליתר דיוק, מיזוג של הרשת העיקרית של האת'ריום עם הרשת שכבר עובדת בשיטת אחזקה שתהפוך לעיקרית (לכן השם – המיזוג).
המטרה העיקרית של המיזוג היא להפוך את הרשת ליותר יעילה אנרגטית. לפי ההערכות רשת האת'ריום צורכת בשנה 75 טרה-וואט שעה, פחות או יותר צריכת החשמל השנתית של אוסטריה. המעבר יחסוך עד 99.5% מצריכת האנרגיה החזויה, שלפי הערכות תעמוד על 0.01 טרה וואט שעה לשנה.
המהלך מגיע לאחר שנים של תכנונים וחודשים של פיילוטים שונים. הרשת המשנית (עד כה) של הוכחת אחזקה, שנקראת Beacon Chain, נבנתה כבר בדצמבר 2020. מטרת השקת הרשת לפני המיזוג עצמו היתה לוודא שישנם מספר מספק של מטבעות שמשועבדים לטובת ווידוא העסקאות (ולדיטורים, אלה שמאשרים את יצירת הבלוק הבא של הרשת), בזמן שיתבצע המעבר. נכון להיום יש ברשת המוודאים של ביקון צ'יין מעל 13 מיליון מטבעות משועבדים ומעל 418 אלף מוודאים. מטרה נוספת הייתה לבדוק שרשת הבנויה על הוכחת אחזקה אכן מתפקדת ברמה סבירה במשך זמן ארוך. נעשו גם מספר ניסויים ב"רשתות צללים" שבהם דימו מעבר של המערכת לשיטת הוכחת אחזקה, מה שסייע למפתחים לזהות בעיות אפשריות ולתקנן מבעוד מועד, כמו גם לשפר את חווית המשתמש של המוודאים.
השלב הראשון המקדים כבר התרחש ב-6 בספטמבר, וה"לחיצה על הכפתור" שתחליף את הרשת המרכזית להוכחת אחזקה תתרחש בין ה-10 ל-20 בספטמבר. התאריך המדויק אינו ידוע, והוא יתרחש כשהרשת תגיע לשלב קבוע מראש שמכונה על ידי המפתחים "רמת קושי טוטאלית". הערכות מדויקות יותר ממקמות כעת את המועד למעבר בין ה-13 ל-15 בספטמבר. כך ציין ויטאליק בוטריין, מפתח רשת האת'ריום:
The merge is still expected to happen around Sep 13-15. What's happening today is the Bellatrix hard fork, which *prepares* the chain for the merge. Still important though - make sure to update your clients!
— vitalik.eth (@VitalikButerin) September 6, 2022
השפעות אפשריות
בדרך להשגת חיסכון באנרגיה נפגעת ככל הנראה בטיחות השימוש, שכן באופן כללי שיטת הוכחת אחזקה היא פחות בטוחה משיטת הוכחת עבודה. למעשה, עד כה טרם נעשה שימוש בשיטה בסכומי כסף שמתקרבים למה שמתגלגל ברשת האת'ריום, ומומחי בטיחות מעט מודאגים מהמהלך. קרוב לוודאי שאם אכן מדובר בשיטה בעייתית יותר, הבעיות לא יאחרו לצוץ כבר בחודשים הקרובים. כסף גדול מושך האקרים ונוכלים למיניהם כמו זבובים לדבש, וכמות כסף עצומה של מאות מיליארדי דולרים שמתגלגלת במטבעות האת'ר ובחוזים החכמים ובאפליקציות השונות כמו גם ה-NFT שכולם בנויים בעיקר על רשת האת'ריום זה הרבה מאד דבש, ולא ירחק היום ורבים מהמוחות המושחזים מבין ההאקרים יתחילו לחפש את נקודות התורפה שמביאה בכנפיה שיטת ההוכחת אחזקה. לא יקח זמן ונדע מי גובר על מי בקרב המוחות הזה.
השפעה אפשרית נוספת היא ירידה חדה בכמות מטבעות האת'ריום שנוצרים, שכן עד כה הכורים קיבלו מטבעות חדשים כשכר על ההשקעה באנרגיה וציוד בתהליך אישור העסקאות ויצירת הבלוקים החדשים, אולם בשיטה החדשה תהיה ירידה דרמטית בשכר המשולם למוודאים בצורה של מטבעות. לפי הערכות שונות מדי יום משולמים 13 אלף מטבעות את'ריום לכורים, ואילו בשיטה החדשה הכמות תרד לכ-1600 בלבד, ירידה של כ-88%.
הירידה באה במקביל לתוכנית שנועדה להוריד את כמות המטבעות באמצעות "שריפה". שריפת מטבעות היא שליחתם לכתובת בלתי ניתנת לשחזור, וכך לא ניתן להשתמש בהם שוב לעולם. בתוכנית החדשה שהושקה משולמת "עמלת שריפה", לכורים (או מוודאים) שבמקום לצבור מטבעות תמורת עבודתם שולחים אותם ל"שריפה". מאז תחילת הפעילות הזו נשרפו כבר 2.6 מיליון מטבעות את'ר בשווי 3.76 מיליארד דולר.
שתי התופעות יחד, ירידה בהיווצרות מטבעות חדשים לתשלום למוודאים לעומת התשלום לכורים, בנוסף לעידוד שריפת המטבעות עשויות להביא למצב בו נוצרים פחות מטבעות מאשר אלו שנשרפים, כלומר יווצר תהליך דיפלציוני. הדבר דומה קצת למה שקורה לדולר בחודשים האחרונים. תהליך ההידוק המוניטורי והקטנת המאזן גןרמים לכך שהבנק המרכזי "סופג דולרים מהשוק" ומפחית את כמות הכסף, מה שמוביל לעליה בביקוש לדולר ומכאן להתחזקותו מול מטבעות אחרים. המגמה הזו עשויה, אם כן, לתמוך בערך מטבע האת'ר שסובל מירדות חדות בחודשים האחרונים (כמו שאר שוק הקריפטו).
בניגוד למה שנאמר בדרך כלל, השידרוג הנוכחי לא יהפוך את הרשת למהירה באופן מהותי ולא ישפר את הסאקליבליות שלה (היכולת לטפל במספר רב של עסקאות בבת אחת, מה שיוריד את עלות העמלות), אך בהמשך מתוכננים שדרוגים נוספים שיטפלו גם בבעיות הללו של רשת האת'ריום. אולם הטיפול בבעיה של צריכת האנרגיה והסרתו מעל סדר היום, יאפשר התמקדות בבעיות האחרות של הרשת, בעיקר שיפור הסקאליבליות שיאפשר הורדת עמלות מסחר. מלבד ההשפעה על רשת האת'ריום עצמה ישנן השפעות היקפיות נוספות מחוץ לרשת, עליהן נרחיב בהמשך.
קרא עוד:
>>>קריפטו זה לא רק ביקטוין - הכרות עם שבעת המטבעות הגדולים
>>>איך להשקיע במטבעות קריפטוגרפים - מדריך
>>>מהם המטבעות היציבים?
חדשות נוספות מהשבוע האחרון
במקביל להתקדמות המיזוג הצפוי נודע כי ייתכן שהממשל האמריקאי יטיל בקרוב מגבלות על שיטת הוכחת העבודה שנחשבת לבזבזנית באנרגיה במסגרת מאבקו של ממשל הנשיא ביידן בנושא פליטות הפחמן והמעבר לאנרגיה ירוקה וחסכון באנרגיה.
Crypto.com ביטלה את עסקת החסות עם ליגת האלופות האירופית שהייתה אמורה להיות בשווי 495 מיליון דולר, וזאת עקב "בעיות חוקיות" במספר ארצות אירופאיות על רקע התגברות הרגולציה נגד הקריפטו.
המטאוורס - חברות שונות, בעיקר מטא META PLATFORMS -4% META PLATFO 554.08 -4% סגירה:0 פתיחה:572.19 גבוה:572.57 נמוך:551.5 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , כבר משקיעות מיליארדים בהקמת העולם הוירטואלי אך במקביל שוחרי ווב3 למינהם מנסים להקים מטאוורס פתוח וחופשי. חברת ההשקעות בווב3 Animoca Brands גייסה עוד 110 מיליון דולר לטובת המטאוורס הפתוח. במקביל שחררה החברה משחק מבבוסס NFT.
נפח המסחר בחוזים העתידיים על הביטקוין בחודש אוגוסט נפל לרמתו הנמוכה ביותר מאז נובמבר 2020 והסתכם ב-941 מיליארד דולר לעומת 779 מיליארד בנובמבר לפני שנתיים. זו הפעם ראשונה מאז דצמבר 2020 שנפח המסחר נמוך יותר מטריליון דולר. נפח המסחר בחוזים העתידיים על מטבע האת'ר לעומת זאת זינק כשהמשקיעים מהמרים על הצלחת או כישלון המיזוג. נפח המסחר באת'ר חצה את רף טריליון הדולר לראשונה מאז מאי 2021, והסתכם ב-1.05 טרילון דולר.
יורשי נכסי הזמר דוויד בואי יחד עם זירת המסחר ב-NFT אופנסי מתכננים להשיק סדרת NFT לזכרו ולהוקרת פועלו המוזיקלי. הכסף מיועד לארגון הצדקה CARE בו פעילה עדיין אשתו של הזמר המנוח. למרות זאת, כמה מאוהדי הזמר סולדים מהרעיון וכינו את הנפקת ה-NFT "הונאת פרמידה". גם בנו של הזמר התבטא בעבר בגנות טוקני ה-NFT.
הונאות ופריצות
הונאה חדשה שמתפתחת בשוק הקריפטו נעשית על ידי שכנוע של קונים לקנות מטבעות בבורסות מסחר לגיטימיות ואז להעביר אותן למה שהוא כביכול פלטפורמת השקעות. המשקיעים מקבלים דפי חשבון בהם נראה כי ערך נכסיהם עולה בהתמדה כביכול, אולם כשהם מנסים למשוך את כספם מתגלה שמדובר בתרמית. בדרך זו "נעקצו" כבר לקוחות רבים, וכמה מהם הפסידו עשרות ומאות אלפי דולרים.
באתר קוינמרקטקאפ מובא סיפורו של משקיע בריטי שהפקיד 24 אלף דולר במה שנראה כפלטפורמת השקעות לגיטימית. בהתחלה הראו דפי החשבון שנשלחו לו שהוא הכפיל את השקעתו, אולם לאחר זמן החשבון הציג מאזן של 23.16 דולר בלבד. הוא פנה לחברה ושם הסבירו לו שנעשתה הונאה, ושלצורך תביעה עליו להפקיד סכום נוסף. כשניסה לעשות את ההעברה הנוספת, הורם "דגל אדום" בבנק וחשבונו נחסם. כשהגיע לברר מה קרה, הבינו הפקידים שהוא נפל להונאה ועירבו את המשטרה, אך גם פקידי הבנק וגם השוטרים לא הצליחו לשכנע את הלקוח שמדובר בהונאה.
נזכיר שוב שאין לסחור או להשקיע בפלטפורמות לא מוכרות ומפוקחות, וכן לא להאמין לתשואות שטובות מדי מכדי להיות אמיתיות.
בהונאה נוספת שהתגלתה כתרגיל בלבד שבא להוכיח כמה קל להונות משקיעי קריפטו, פרסם משתמש טוויטר ידוע המתמחה בקריפטו הודעה כי הצליח לגרום לאנשים להפקיד 100 אלף דולר בפלטפורמת השקעה מזויפת שהקים. "זה יותר מדי קל להונות אנשים בקריפטו" אמר. הוא הוסיף שהחזיר את כל הכסף למשקיעים חסרי האחריות.
I want to send a clear, strong message to everyone in the crypto world - anyone offering to hand you free money is lying. It simply doesn't exist. Your favourite influencer selling you quick money trading coaching or offering a golden investment opportunity is scamming you.
— FatMan (@FatManTerra) September 5, 2022
יותר ויותר טוקני NFT המפארים את ה"מדינה האיסלמית" המזוהה עם ארגון הטרור דעא"ש צצים ברשת ומומחים מזהירים שייתכן שבדרך זו יגוייס כסף למטרות טרור.
יש גם חדשות טובות בתחום הפריצות. חברת האבטחה בקריפטו צ'יינליסיס הודיעה כי הצליחה לחלץ 30 מיליון דולר מתוך 600 המליונים שנגנבו על ידי האקרים צפון קוראינים מפלטפורמת רונין במרץ האחרון. החברה שיתפה פעולה עם רשויות האכיפה האמריקאיות כדי לעקוב אחר ניסונות הלבנת הכספים של ההאקרים.
פרשת טורנדו קש, הפלטפורמה שנאסרה לשימוש על ידי הממשל, עקב העובדה שהיא משמשת רבים להלבנת כספים, ומעצרו של מפתח הפלטפורמה באמסטרדם ממשיכה לעורר גלים בעולם הקריפטו. קבוצה של משתמשי טרנדו קש תובעים את הממשל על "פגיעה בחופש הביטוי" שכן "קוד הוא ביטוי, וחופש הביטוי הוא זכות חוקתית ששווה להגן עליה". התביעה ממומנת באופן מפתיע על ידי בורסת המסחר קויינבייס COINBASE GLOBAL +9.69% COINBASE GL 305.85 +9.69% סגירה:0 פתיחה:282.65 גבוה:306.46 נמוך:276.02 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: הציבורית, שיש לה לכאורה מה להפסיד מעימותים עם הרגולטורים. התביעה כוללת כמשיבה גם את שרת ההאוצר האמריקאית ג'נט ילן.
מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
המסחר השבוע התנהל במגמה מעורבת. בעוד הביטקוין נכשל בניסיונות להתייצב ברמה של מעל 20 אלף דולרים, אך גם לא הרחיק הרבה מתחת ל-19 אלף. האת'ריום לעומת זאת הצליח לעת עתה לשבור את רף ה-1,500 דולרים איתו הוא נאבק לאחרונה ולהתייצב מעל מחיר של 1600 דולר למטבע. גם מטבעות מרכזיים אחרים רשמו עליות קלות במהלך השבוע האחרון.
ביטקוין (BTC) BITCOIN +1.56% BITCOIN 90,506 +1.56% בסיס:89,120 פתיחה:0 גבוה:91,429 נמוך:88,709 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . הביטקויין כאמור רושם מגמה שלילית עם ירידה שבועית של 4% ונסחר כעת תמורת 19.3 אלף דולר למטבע.
את'ר (ETH) ETHEREUM +1.33% ETHEREUM 3,100.5 +1.33% בסיס:3,059.7 פתיחה:0 גבוה:3,161 נמוך:3,044.5 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . האת'ר רושם עליה שבועית של 3% ונסחר כעת תמורת 1,634 דולר לאחר התקדמות נוספת לקראת המיזוג המיוחל.
בינאנס קוין (BNB). חברת בינאנס פועלת לקידום המטבע היציב שלה הבינאנס USD כמטבע היציב העיקרי בפלטפורמה שלה, שהיא זירת המסחר בקריפטו הגדולה בעולם, והודיעה כי תמיר את המטבעות היציבים האחרים שנמצאים ברשות הלקוחות במטבע שלה ביחס של 1 ל-1. המהלך צפוי לחזק מאד את המטבע היציב שלה (ואת רווחי החברה) שכבר כעת הוא מתקרב לנפח של 20 מיליארד דולר ונמצא במגמת עלייה משמעותית בשבועות האחרונים. הוא עדיין רחוק משני המטבעות היציבים הגדולים הטת'ר עם היקף נכסים של 67.5 מיליארד דולר, וה-USDC עם היקף נכסים של 51.7 מיליארד.
הבינאנס קוין נסחר ביציבות השבוע ומחירו עומד כעת על 280 דולר למטבע.
ריפל (XRP). הריפל התחזק מעט השבוע עם עליה של 2.3% ונסחר תמורת 0.34 דולר. נפח השוק של המטבע הוא 16.9 מיליארד דולר.
קרדאנו (ADA). הקרדאנו מתקרב שוב לריפל וכעת נפח השוק שלו עומד על 16.4 מיליארד דולר לאחר עליה שבועית של כמעט 5%. שווי מטבע אחד הוא 0.5 דולר.
סולנה (SOL). הסולנה רשמה את העליה החדה ביותר מבין המטבעות הגדולים במהלך השבוע ומטבע אחד נסחר תמורת 33.6 דולר, 6.5% יותר מאשר בשבוע שעבר. שווי השוק של המטבע הוא 11.8 מיליארד.
שני המטבעות הבאים בתור מבחינת גודל שוק הם הפולקדוט עם 8.2 מיליארד דולר שעקף השבוע את הדוג'קוין בעל שווי השק של 8 מיליארד דולר.
קרא עוד על קריפטו:
>>>מה זה ווב3
>>>מה זה DeFi?
>>>מה זה DAOs?
>>>"איך אפשר "לשחק בשביל להרוויח"?
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה