שנה אחרי - מה קרה באל סלבדור מאז אימצה את הביטקוין בתור מטבע רשמי?
שנה עברה מאז הפכה אל סלבדור, בהובלתו של הנשיא נאייב בוקלי, למדינה הראשונה בעולם שאימצה את הביטקוין והפכה אותו למטבע חוקי במדינה, כאשר כל בית עסק מחויב לאפשר ללקוחות לשלם על הקניות שלהם בעזרת ביטקוין. בנוסף להסדר החוקי של המטבע התחילה המדינה לרכוש מטבעות, כאשר רכשה לראשונה 200 מטבעות במחיר ממוצע של 51.8 אלף דולר. מטרתו של המהלך הייתה לצאת מידיה של קרן המטבע והתלות בדולר. האם "הניסוי" הצליח?
לא קל להשתחרר מחובות כשההשקעות שלך מאבדות יותר מ-50%
מאז התחילה לראשונה ברכישת מטבעות, המחיר של הביטקוין ירד בכ-58%. עד כה רכשה המדינה 2,381 מטבעות ביטקוין וההשקעה שהסתכמה בשווי של 100 מיליון דולר, שווה כעת כ-48 מיליון דולר. המדינה הלטינית, כמו מדינות רבות בעולם, חייבת כסף לקרן המטבע הבינלאומית על הלוואות קודמות שסיפקה הקרן עבור המדינה ובמטרה לעזור להמשך קיום המדינה בסך של 24 מיליארד דולר. הכלכלה החלשה של אל בלסדור והמשבר הכלכלי דחפו אותה לאמץ את הביטקוין. אבל הציבור שמחזיק במטבע ומשתמש בו הפסיד במקביל לירידת שער הביטקוין.
אל סלבדור תצטרך להתחיל לשלם את חובות בסך של 800 מיליון דולר כבר בשנת 2023. אחת הדרכים בהם תכננה הממשלה לשלם את חובותיה לקרן המטבע הייתה להנפיק אגרות חוב בשווי של מיליארד דולר אשר יגובו בביטקוין, אך לאור הירידה בשווי המטבע מאז סוף 2021 התוכנית נאלצה להידחות ועדיין לא יצאה לפועל.
קרן המטבע, אשר פחדה שלא תקבל בחזרה את כספה דרשה מהמדינה בתחילת השנה לוותר על אימוץ הביטקוין, דרישה שלא נענתה מצדה של המדינה.
על אף צעדי הממשלה, האם גם האזרחים הצטרפו למסע?
אחת הטענות העיקריות להפיכת הביטקוין למטבע הרשמי היא כי נכון לשנת 2021, לכ-70% מאוכלוסיית המדינה לא היה חשבון בנק. השימוש בביטקוין מדלג על הגורם המתווך בינינו לבין הכסף שלנו - הבנק, ומאפשר ברמה עקרונית לכל אדם עם טלפון וחיבור לאינטרנט להחזיק את הכסף שלו ברשותו, עם אפשרות להעביר אותו בן רגע ובעלות אפסית לכל מקום בעולם. עבור מרבית אזרחי המדינה היכולת לחסוך ולשמור על הכסף שלהם, לא רק בצורה פיזית של מזומן אשר יכול להעלם, להיפגע או להיגנב בקלות, היא מאוד רלוונטית. בנוסף, אזרחים רבים עוברים לעבוד במדינות אחרות במטרה לפרנס את משפחתם, הם חייבים להשתמש בשירותים של חברות כמו Western Union למשל, בכדי להעביר להם את הכסף - מה שלוקח הרבה זמן ולא זול.
הבעיה היא שיש מצוי ויש רצוי. על פי נתונים של האפליקצייה בה משתמשים האזרחים בכדי לשמור את המטבעות שלהם, רק אחד מכל חמישה אזרחים בעלי האפליקציה אכן משתמש בה באופן קבוע. נראה כי מרבית האזרחים הורידו את האפליקציה ועשו זאת רק בכדי לקבל את התמריץ של 30 דולר. כמו כן ובדומה לצרכנים, רק אחד מתוך חמישה בתי עסק מקומיים מדווח על שימוש קבוע במטבע. האמת שגם 20% זה לא רע, אבל לא לילד הזה פיללו בממשלת אל סלבדור ולא לנפילה הזו בביטקוין שבעצם טרפה את הקלפים.
מה בעצם הבעיתיות בצעד של הממשלה?
הפיכת ביטקוין למטבע רשמי במדינה מייצרת מטבע עם תנודתיות וסיכון גדולים. ערך הכסף של המחזיקים במטבעות קריפטו משתנה כל יום ויכול לעלות או לרדת ב-10% ביום אחד. אין לצרכנים וודאות גבי הערך של כוח הקניה שכן הוא נתון לשינויים תכופים ואינו יציב כמו הדולר או השקל. נניח שאזרחי המדינה היו מחזיקים את הכסף שלהם בביטקוין והיו רוצים למשל לטוס לחו"ל ולהשתמש בו, הם היו יכולים להיתקל במצב שביום אחד כוח הקניה שלהם נחתך בצורה משמעותית מבלי שהם עשו דבר, זה דבר בעייתי ומפחיד עבור האזרח הממוצע. כל אלו ככל הנראה מסבירים את חוסר שיתוף הפעולה לו ציפתה הממשלה מצדם של האזרחים.
האם סביר שנראה את הממשלה מכריזה על כישלון וחוזרת בה?
למרות הירידה במחירו של הביטקוין, התמ"ג של המדינה הסתכם ב-2021 לסך של 28 מיליארד דולר, גידול של כ-2 מיליארד בתוצר לעומת השנה שלפני הקורונה. בנוסף לגידול בתוצר איגוד התיירות העולמי מסר כי במרכז אמריקה נרשמו התוצאות הטובות ביותר בהשוואה ל-2019, כשבראשן עומדת אל סלבדור עם גידול של 81% בתיירות לעומת טרום הקורונה.
אכן מחירו של הביטקוין ירד משמעותית ביחד עם שווי ההשקעה של המדינה בו אך נראה כי המדינה עדיין לא קורסת ויכולה להמשיך "בניסוי". מדינות רבות לאורך עשרות השנים האחרונות נקלעו לצרות, בעיקר באזור מרכז ודרום אמריקה, ונאלצו לקחת הלוואות מקרן המטבע הבינלאומית, הלוואות אשר מלוות אותן עשרות שנים בנוסף לכך שהן מגיעות לרוב בדרישה לשינויים מהותיים בדרך בה מתנהלים דברים באותה המדינה, לרוב במטרה להפוך אותה ליותר קפיטליסטית ו"אטרקטיבית" למשקיעים חיצוניים. יש לציין שהלוואות ניתנות בדולרים, משמע אם נגיד הבנק שהמרכזי של ארה"ב מחליט להרחיב את המאזן שלו ובעצם "להזרים כסף" אל תוך הכלכלה, הוא מחליש בכך את הכוח של כל דולר שכל מדינה מחזיקה או לקחה בהלוואה.
בנוסף לרצון לתת לכל האזרחים במדינה גישה לאפשרויות חיסכון ושמירה על הכסף שלהם, אל סלבדור היא המדינה הראשונה בעולם שבעצם ניסתה לחמוק מהתלות בקרן המטבע והדולר. היא מנסה לעשות זאת בעזרת הביטקוין, עליו אין גוף מפקח או מי שיכול להחליט כי הוא רוצה "להמציא" עוד כסף בכדי לממן גחמה כזו או אחרת בזמן שהוא מחליש את כוח הקנייה של שאר האנשים שמחזיקים באותו המטבע. אף אחד לא יכול לדעת האם הביטקוין והמהלך של אל סלבדור יצליחו או לא, אך אפשר לראות כי בכדי "לצאת לחופשי" המדינה תלויה באימוץ עולמי של המטבע, אשר לא ברור אם ומתי היא תגיע.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.ביטקוין זה רמאותיאיר 14/09/2022 17:17הגב לתגובה זו0 1שכחת לציין ביטקוין הומצא על ידי אלמונים שמחזיקים את רובו ולמעשה הצליחו לשכנע הרבה מאוד אנשים לתת להם הרבה כסף על כלום בשיטת הפירמידה. למה שמדינה תאמץ מטבע דימיוני שמבוסס על הרצון של מישהו שהמציא אותו להרוויח? מה, מי שהמציא את המטבע מוכן לקנות אותו בחזרה בעבור נדל"ן או נפט? איך שאל סלבדור אימצה את הבלוף הם איבדו חצי מהכסף ואתה עדיין שואל אם ה"ניסוי" הצליח? למה, כי לקחו להם רק חצי מהכסף? אין בעיה להשקיע בביטקוין אבל זה כמו להשקיע בכרטיסי לוטו, חוץ מזה שבלוטו לפחות המזל משחק ובביטקוין - מי שמחזיק את רוב הביטקוין יכול פשוט להחליט על ערך הכסף שהשקעת בכל רגע נתון. להפיל את המטבע אם הוא רוצה לקנות, או להריץ את המטבע )עבירה פלילית בבורסה, חוקי בביטקוין( אם הוא רוצה לקנות אי פרטי איפושהוסגור
-
4.במסחר בתוך המדינה הם יכולים גם לשלם בסוסים, ממילא זה לא כסף, סתם עסקי אוויר (ל"ת)007 12/09/2022 13:10הגב לתגובה זו4 1סגור
-
3.התרסקות הביטקויין אפילו זמנית תכניס אותם לחדלות פירעון (ל"ת)אורח 12/09/2022 12:29הגב לתגובה זו4 1סגור
-
2.20% אימוץ של המטבע נשמע לי דווקא הצלחה8 12/09/2022 09:52הגב לתגובה זו7 2כשזה התחיל מישהו האמין שזה יהיה יותר מקוריוז? ועכשיו, למרות ההתרסקות של הביטקוין יש עדיין 20% אימוץ. נשמע כמו הצלחה מעבר למצופה.סגור
-
1.הניסוי נכשלנקודה 12/09/2022 09:19הגב לתגובה זו7 3נכון להיום ולתקופה של שנה ברור שהניסוי נכשל ואין טעם להעמיד עוד סימן שאלה בעניין. הפסד הון של כ 50% ואי עמידה בהיקף המשתמשים, לפרק זמן של שנה, משמעו כשלון חרוץ והמשפט הזה משום מה ובאופן תמוה חסר במאמר. נכון שאף אחד לא יכול לדעת אם המהלך יצליח בעתיד, אך זה נכון כמעט לכל השקעה, אך הבחינה היא לפרק הזמן שחלף ובהתאמה יש לייחס לכך כשלון.סגור