מיזוג האת'ריום הושלם - בהצלחה? ומי המפסידים הפוטנציאלים?

המהלך של שדרוג רשת האת'ריום לשיטת הוכחת אחזקה הושלם באופן חלק וללא תקלות, האם כבר ניתן להכריז על הצלחה, או שמא ישנם עדיין כמה "מוקשים" בדרך; וגם - מי המפסידים הגדולים מהמהלך, ולמה לא כדאי לדבר עם ג'סיקה?  ובינתיים - האת'ר איבד 10% ב-24 השעות האחרונות
 | 
telegram
(8)

המיזוג הושלם. לא כתבתי "הושלם בהצלחה", בכוונה. הרשת אומנם עברה באופן חלק לשיטת "הוכחת אחזקה" במהלך השבוע, הרשת פעולת באופן שוטף, כל הרשומות נשמרו כרגיל, צריכת האנרגיה של הרשת ירדה ב-99% בתוך שניות, לכאורה, לאחר שנים של הכנה ודחיות חוזרות ונשנות הכל מושלם כעת. אז למה לא לכתוב "הושלם בהצלחה"? כי את זה נוכל לדעת בוודאות רק בעוד כמה חודשים או אפילו כמה שנים. כפי שכתבנו בשבועיים האחרונים, השדרוג כולל מעבר לשיטה שעוד לא הוכחה כבטוחה בהקיפי מסחר ופעילות כמו ברשת האת'ריום. אם מלבד ירידה בעלויות האנרגיה ושיפור במהירות או בעלויות התפעול לא נתקל בבעיות בטיחות חדשות נוכל לומר שהמעבר עבר בהצלחה. 

בינתיים חוגגים. מייסד האת'ריום ומי שנחשב לגורו בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים ויטאליק בוטרין צייץ בחגיגיות בחשבון הטוויטר שלו כי זהו רגע גדול לאקו-סיסטם של האת'ריום והודה לכל מי שלקח חלק במהלך: 
 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

Happy merge all. This is a big moment for the Ethereum ecosystem. Everyone who helped make the merge happen should feel very proud today.

— vitalik.eth (@VitalikButerin) September 15, 2022
יחד עם זאת לא כולם חוגגים. אחרי שבשבועות האחרונים בחנו את משמעות המיזוג ואת ההשפעה האפשרית על רשת האת'ריום, נבחן הפעם את ה"נזק ההיקפי" - מי בעצם נפגע מהמיזוג ומה ההשפעות מחוץ לרשת. 

הביטקוין. נראה שהשדרוג של הרשת המתחרה עלולה לפגוע ברשת הבכורה, כלומר בביטקוין. כך לפחות מעריכים חלק מהמומחים בתחום. הסכנה הגדולה לביטקוין היא שהמעבר להוכחת אחזקה יוכח כבטוח ויעיל (אנחנו עדיין לא שם, כאמור), מה שיגרום לרגולטורים וגם לחלק גדול מהמשתמשים לשאול את עצמם, אז למה בעצם לבזבז כל כך הרבה אנרגיה אם יש פתרון חסכוני אנרגטית יעיל בהרבה שמתפקד היטב? 

יחד עם זאת עוד מוקדם להגיד קדיש על הרשת הגדולה והוותיקה יותר, כיון שזו לא הפעם הראשונה, וכנראה לא האחרונה שקוברים אותה. רק השבוע התראיין מגדל הברבורים השחורים הנודע טאלב וטען שהביטקוין בדרכו ל-1000 דולר למטבע ואולי אפילו 0, וגם הוא בוודאי לא יהיה האחרון שיספיד את הביטקוין. נזכיר, עם  זאת, שהביטוקין בינתיים קיים למעלה מ-10 שנים ושווה עדיין מאות מיליארדי דולרים, שלפחות כעת,  לא נראה שהולכים לשום מקום. 

NFT - כזכור, ישנה "אופוזיציה" למיזוג, שמנסה לבצע פורק (פיצול) של רשת האת'ריום שתפעל בשיטה הישנה של "הוכחת עבודה". ישנו חשש שלא הופרך עדיין, שבמידה והפיצול הזה אכן יצליח, אוספי NFT ישוכפלו בשתי הרשתות ויתקיימו במקביל, מה שעלול לפגוע בערכם. אופן סי, זירת המסחר ב-NFT הגדולה בעולם הודיעה שלא תכיר ב-NFT שיהיו על הרשת המפוצלת, אך הם אומרים שכיון שהכל עדיין חדש הרי שהם ממשיכים לבחון את המצב מקרוב. בינתיים, לא ניכרת השפעה מיוחדת של המהלך על שוק ה-NFT. 

חברות הכריה וכורים בכלל - כתבנו כמה פעמים לאחרונה על הקשיים בהם נתקלים חברות הכריה עם הירידה החדה בערך מטבעות הקריפטו שמתקבלים כשכר על הכריה. החברות, חלקן ממונפות, קנו ציוד יקר ערך ונושאות בעלויות אנרגיה גבוהות, אך כשהביטקוין היה שווה 50 או 60 אלף דולר, הרווחים זרמו בצורה יפה. כעת כשהוא מדשדש סביב ה-20 אלף דולר, הרווחים פחות זורמים וחברות מהתחום נקלעות לקשיים.

אבל חברות הכריה לא הסתמכו רק על הביטקוין. הרשת השניה בגודלה האת'ריום גם נזקקה לשירותיהם עד כה. המיזוג של האת'ריום בעצם מוריד מהשולחן את הלקוח השני בגודלו של אותן חברות, והציוד היקר שהן קנו ייצר הרבה פחות הכנסות. יש לציין שלפחות חלק מהציוד מותאם ספציפית לרשת האת'ריום ולא יוכל לשמש לכרייה ברשתות אחרות העובדות על הוכחת עבודה. המיזוג, אם כן, משאיר את החברות הללו ללא הכנסות ועם ציוד ותשתיות יקרות, והדבר בהחלט מסכן את עתידן. 

חברות  השבבים ובראשן אנבידיה NVIDIA CORP -3.26% NVIDIA CORP 141.98 -3.26% NVIDIA CORP סגירה:0 פתיחה:145.03 גבוה:145.24 נמוך:140.08 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: כהמשך לסעיף הקודם, הביקוש לשבבים חזקים הנצרכים לכריה צפוי לרדת בחדות, וייתכן שכבר ירד. אנבידיה כזכור פרסמה אזהרת רווח מהותית וחתכה בעשרות אחוזים את הצפי להכנסות. כגורם לירידה במכירות היא הצביעה על הירידה בביקוש ל"שבבים לתחום הגיימינג". השבבים הללו משמשים לכרייה, והירידה בביקוש, לפחות לפי חלק מההערכות, לא קשורה לכך שהפסיקו לשחק במשחקי מחשב אלא לכך שישנה ירידה בביקוש לכריה. בנוסף, ציוד משומש באיכות גבוהה שזורם ויזרום לשוק מצד הכורים עלול להוריד את יותר את הביקוש לתוצרת ענקית השבבים ולפגוע ביצרניות ציוד נוספות. 

חדשות נוספות מהשבוע האחרון
סנקציות על רוסיה - הממשל האמריקאי ממשיך במסע הסנקציות נגד גורמים רוסיים או כאלה הקשורים לפלישה, בין השאר הוסיף הממשל השבוע קבוצה פרה מיליטארית ניאו נאצית רוסית שחשודה בסיוע לאלימות הרוסית נגד אוקראינה. אל הסנקציות הפעם התווספו רשימת כתובות על רשת הביטקוין, את'ר ו-USDT (המטבע היציב השני בגודלו) הקשורות לאותה קבוצה איתן נאסר לסחור. כחלק מהמאבק במעבר הכספים הלא חוקי הממשל גם אסר לאחרונה על שימוש ברשת טורנדו קש המאפשרת אנונימיות במעבר כספים, מה שגרם לסערה רבתי בעולם הקריפטו, כשלראשונה הוטלו סנקציות על פלטפורמה ולא על אנשים שמשתמשים בה לרעה. 

התרומות במטבעות דיגיטליים לשני הצדדים הלוחמים ממשיכות לזרום, בעיקר לצד האוקראיני, והערכות הן שהן עברו כבר את רף 100 מיליון הדולר, למרות הירידה בערך הקריפטו מאז תחילת הפלישה. ויטאליק בוטרין מייסד רשת האת'ריום, אותו הזכרנו קודם לכן, תרם 5 מיליון דולר לאוקראינה במטבעות קריפטו.

ה-SEC: על רקע המיזוג שהעביר את רשת האת'ריום לשיטת הוכחת אחזקה, יו"ר ה-SEC גארי גנסלר אמר השבוע כי מטבעות על רשת שעובדת בשיטה זו יוכלו להיות מוגדרים כ"ניירות ערך". לדבריו, נכסים על הרשתות הללו, המאפשרים הכנסה פאסיבית באמצעות "סטייקיניג" כלומר שעבוד המטבעות שלהם לטובת שיטת ההוכחה על מנת להרוויח את העמלות הנובעות מכך יכולים להחשב ניירות ערך על פי ההגדרות של Howey (פסק דין הקובע את ההגדרה של ניירות ערך). זה אומר אמנם שהם יהיו תחת יותר פיקוח ורגולציה, אך מצד שני יעניק יותר בטחון ויציבות למשקיעים. רשתות רבות כמו הסולנה או הקרדאנו כבר עובדות בשיטה הזו, וכעת, כאמור, גם רשת האת'ריום מצטרפת. בעבר אמר גנסלר כי הוא מאמין כי הביטקוין איננו נחשב כניירות ערך, אך סרב  להתייחס לאת'ריום. גם כעת הוא לא התייחס  ספציפית לאת'ריום אלא באופן כללי לשיטת הוכחת אחזקה. 

המלכה אליזבת' השניה עליה השלום עברה לעולם שכולו טוב, ויזמי קריפטו זריזים מיהרו לנסות להפיק מכך רווחים עם אינסוף השקות של מטבעות ו-NFT על שם המנוחה. בין השאר הושקו מבעות בשם RIP Queen Elizabeth או Queen Elizabeth Inu ועוד רבים. גם NFT עם דיוקנאות שונים של המלכה הונפקו במהירות. קולקציה בשם RIP The Queen Official - שלמרות השם היומרני כמובן לא מצייגת שום גורם רשמי  - מיהרה להנפיק 8000 טוקני NFT עם תמונות מפוסקלות שונות של המלכה, מה שמעיד שההכנות להשקה נמשכו זמן מה עוד לפני פטירתה. רוב ככל היזמים הזריזים לא הפיקו יותר מדי תועלת מהרעיונות הלא מקוריים. מצד שני, יוצרי קולקציית ה-NFT שיצרו פרוטרט של המלכה מדי יום מאז יולי האחרון הודיעו על סגירת המיזם לאור ההתפתחות הלא נעימה בגזרת ביח המלוכה הבריטי. 

קנדה - הבחירות המנומנמות בקנדה שצפויות רק עוד כשנה תפסו כיוון מפתיע כשמתברר שהמועמד פייר פויליוור, שנבחר לאחרונה למועמד המפלגה השמרנית ומוביל בסקרים על ראש הממשלה הנוכחי ג'סטין טרודו תומך בקריפטו, בעוד טרודו עצמו מתנגד לו. פוילוויר תקף בעבר את טרודו כיוון שלטענתו הוא "הורס את הדולר הקנדי", ולדבריו יש לאפשר לאזרחים את החופש לבצע השקעות אלטרנטיביות כמו ביטקוין, ואף הציע להפוך את קנדה ל"בירת הבלוקצ'יין של העולם". טרודו לא נשאר חייב ותקף את היריב על תמיכתו בקריפטו ועל מה שהוא מתאר כזריעת אשליות שיש פתרון קסם לאינפלציה המשתוללת במדינה הצפון אמריקאית בדמות מטבעות קריפטו. 

פשיטות רגל והונאות
טרה-לונה - המיזם שהתחיל את כדור השלג של פשיטות הרגל עדיין לא יורד מהכותרות. השבוע הוציאו בסיאול צו מעצר כנגד מייסד הרשת דו קוון יחד עם חמישה אנשים נוספים בחשד להפרת חוקי שוק ההון (לכתבה המלאה). 

עוד ועוד אנשים נופלים קורבן לנוכלי הקריפטו למיניהם. הפורבס מפרסם סיפור מזעזע על אדם מקליפורניה בן 52 שנפל קורבן לתרמית כזו. העיתון חושף 271 אלף הודעות וואטסאפ בינו לבין גורם שכינה את עצמו ג'סיקה שטענה שהם חברים וותיקים מהקולג', וגרמה לו בהדרגה להשקיע את כל חסכונותיו, ללוות כסף מחברים, לקחת הלוואה כנגד הבית ולהשקיע בקריפטו דרך אפליקציה שנקראת מטה-טריידר, במה שהתברר כמובן כתרמית שגרמה לו להפסיד מעל מיליון דולר. בדרך הוא כמובן ראה בחשבונו רווחים מדהימים שנעלמו לפתע תוך שניה, יחד עם התגובות בוואטסאפ מ"ג'סיקה". בין אם יש לכם ובין אם אין לכם חברת ילדות בשם ג'סיקה, לא כדאי להשקיע על פי טיפים מגורמים אנונימיים בוואטסאפ, בוודאי ובוודאי לא בלפטפורמות לא מוכרות. 

מסחר הפנים בקוינבייס - אחיו של עובד קוינבייס שנאשם בסחר על פי מידע פנים הודה באשמות. על פי האישומים העובד היה מודיע לאחיו ולחברים אחרים על השקה צפויה של מטבעות בבורסת המסחר הגדולה, מה שהיה גורם בדרך כלל לזינוק במחירם מיד לאחר מכן. אותם חברים השקיעו במטבעות הללו רגע לפני ההודעה הרשמית וגרפו רווחים משמעותיים. "ידעתי שזה היה לא בסדר לקבל את המידע החסוי של קוינבייס ולסחור על סמך המידע הזה" אמר האח בהודאתו. העובד עצמו עדיין מכחיש את החשדות נגדו. 

וויאג'ר - המאבק על רכישת החברה פושטת הרגל נמשך, וכעת מסתמן כי בכל זאת FTX מובילה במרוץ לרכישת פלטפורמת הלוואות הקריפטו שאיבדה את כספי המשקיעים. במכירה פומבית של נכסי החברה שנערכה בין כותלי בית המשפט ההצעה של FTX הייתה הגבוהה ביותר.

מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
שוק הקריפטו נע השבוע במגמה מעורבת ולרוב שלילית. האת'ר מאבד בשעות האחרונות קרוב ל-10% למרות המיזוג, וזאת במקביל למגמה השלילית בשווקי המניות. הביטקוין אמנם לא רשם ירידה השבוע, אך עדיין נסחר מתחת לרף ה-20 אלף דולרים. 

ביטקוין (BTC) BITCOIN +0.62% BITCOIN 89,675 +0.62% BITCOIN בסיס:89,120 פתיחה:0 גבוה:91,429 נמוך:88,709 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: הביטקויין כאמור לא מצליח לעלות מעל מחיר של 20 אלף דולר, ונסחר כעת תמורת 19,723 דולר, עליה שבועית של 1.5%. 

את'ר (ETH) ETHEREUM +0.33% ETHEREUM 3,069.9 +0.33% ETHEREUM בסיס:3,059.7 פתיחה:0 גבוה:3,161 נמוך:3,039 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . למרות המיזוג המוצלח האת'ר דווקא יורד ונסחר שוב מתחת ל-1500 דולר. מטבע אחד נמכר כעת ב-1,463 דולר לאחר שהמטבע איבד 11% בשבעת הימים האחרונים.  

בינאנס קוין (BNB). המטבע של חברת בינאנס יורד השבוע ב-3.5% ונסחר תמורת 272 דולר. 

ריפל (XRP). גם הריפל מאבד גובה בסיכום שבועי ונסחר כעת תמורת 0.3242 דולר למטבע אחד ובשווי שוק כולל של 16.2 מיליארד דולר.  

קרדאנו (ADA). הקרדאנו אינו יוצא דופן מהבחינה הזו ורושם ירידה של 3.8% השבוע. שווי השוק  הכולל הוא 15.9 מיליארד דולר כשהמטבע ממשיך לצמצם מרחק לריפל, ונסחר תמורת 0.465 דולר.

סולנה (SOL). הסולנה ירדה השבוע למחיר של 32.67 דולר, ירידה שבועית של 4.5% ושווי השוק הכולל שלה הוא 11.7 מיליארד דולר.

שני המטבעות הבאים בתור השבוע הם הדוג'קוין (7.8 מיליארד) והפולקאדוט (7.7 מיליארד), לא הרחק מאחוריהם הפוליגון עם 7.2 מיליארד דולר. 

תגובות לכתבה(8):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    כ"כ סימלי
    לרון 27/09/2022 11:22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    טרה לונה,מן האדמה לירח,וחזרה!!!!!!!!
    סגור
  • 6.
    את'ריום
    א 18/09/2022 07:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בא כנראה מלשון אתר,שהוא חומר הרדמה היסטורי לניתוחים,כלומר מרדימים אותך ואז מרוקנים את נכסיך
    סגור
  • 5.
    אין דבר כזה מערכת הוכחת החזקה שעובדת
    נקמוטו 17/09/2022 19:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אם את׳ריום לא ישלמו בבטיחות הם ישלמו בביזוריות, פרדוקסאלי לחשוב שאפשר לייצר מערכת שתהיה מנותקת לחלוטין ממשאבים פיסיים ועדיין תשמר ערך כלכלי באופן דומה למנגנון של הוכחת עבודה. עם כל הכבוד לאקולוגים, הם לא מבינים את החשיבות של הקשר בין פעולת הכרייה למשאבים ממשיים. זה מה שמאבטח את המטבע ושומר לו על הערך. כמו זהב, כסף, אלומיניום, אורניום ודומיהם. גם בשביל לכרות ביטקוין צריך משאבים. את׳ריום הולך להעלם מהמפה
    סגור
  • 4.
    המפסידים הפוטנציאליים??
    ה 17/09/2022 13:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נתחיל בך....
    סגור
  • 3.
    משעשע , כאילו חיים בנדמה לי
    מולטיפלא 16/09/2022 18:42
    הגב לתגובה זו
    0 0
    פעם מכרו קופסאות שימורים עם עיצוב יפה והכיתוב היה: אויר של ירושלים. ואנשים שלמו על זה ומעולם לא פתחו את הקופסאות. ככה המטבעות הללו , אויר ומי שמוצא חן בעיניו שיהנה מהשעשוע. בכל מקרה עדיף מניות של מפעל שמייצר משהו לתועלת האנושות.
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    העתיד
    8 16/09/2022 09:26
    הגב לתגובה זו
    2 0
    לא יודע אם בלוקצ'יין זה העתיד. אבל די ברור שפיאט שנשלט בידי פוליטיקאים הוא נחלת העבר. הקריסה של הפיאט, בעיקר הדולר, בלתי נמנעת.
    סגור
  • תוכנת מחשב
    נ 16/09/2022 20:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הניגנבת ע"י האקרים במיליונים זה העתיד?
    סגור
  • 1.
    מתי יעשו את השדרוג למונופול אחלה מטבע (ל"ת)
    משה ראשל"צ 16/09/2022 06:51
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות