כרישי שוק ההון נגד הקריפטו; מדוע מזנק הריפל ב-62%?
אל הכינויים הידועים "חסר ערך" ו"פונזי" הצטרף כעת "גידול סרטני" של ניקולאס טאלב - האם המשקיעים הוותיקים צודקים? וגם: השדרוג של הקרדאנו, למה מזנק הריפל, והסיפור השבועי על משקיעים תמימים ונוכלים ערמומים עם מכוניות למבורגיני
שני שועלים זקנים מהגווארדיה הוותיקה של שוק ההון שפכו בשבועיים האחרונים את מררתם על מטבעות הקריפטו, ובכך הם מצטרפים לשורה ארוכה של וותיקי שוק ההון שמבקרים בחריפות את ההמצאה החדשה של הילדים עם הקפוצ'ון מהגראג' של ההורים – כסף מסוג חדש שלא מונפק על ידי ממשלות. אחד משניהם הוא "מומר האנטי קריפטו". נאסים ניקולאס טאלב הידוע בתיאוריית "הברבור השחור".
טאלב היה לפני כמה שנים דווקא אוהד נלהב של מטבעות קריפטוגרפיים ורכש גם כמות מסויימת לעצמו. בשנת 2018 הוא התייחס למטבע הביטקוין במילים "רעיון נהדר". בזמן המשבר הפיננסי החריף בלבנון באפריל 2020 הוא קרא לאזרחי מולדתו לבנון להשתמש במטבעות קריפטו כדי להתחמק מהגבלות המסחר במטבע זר של הבנק המרכזי, וטען שהקריפטו הוא הפתרון האמיתי והתחליף לבנקים, במיוחד במקומות שמגבילים גישה למטבע זר.
Use cryptocurrencies! https://t.co/z4oC8Feg4b
— Nassim Nicholas Taleb (@nntaleb) April 16, 2020
ה"קצר" בין עולם הקריפטו לטאלב החל כמה חודשים לאחר מכן. הוא פרסם ציוץ זועם על שרות הלקוחות של בורסת קויניבייס, וזמן קצר לאחר מכן סגר את החשבון. סביר להניח שלא שירות לקוחות גרוע הוא מה שגרם לו להתרחק מהקריפטו (שהרי בטלפונים סלולריים הוא ממשיך להשתמש...) אלא דווקא התפקחות מקצועית כלשהי, כשבפברואר 2021 הוא כבר הכריז כי הביטקוין הוא "כשלון". הסיבה להגדרה החדשה הייתה התנודתיות הגבוהה של המטבע, שלדבריו הייתה הסיבה לכך שהוא מוכר את כל המטבעות שברשותו. "מטבע לא אמור להיות יותר תנודתי מהדברים אותם אתה קונה או מוכר איתו. אתה לא יכול לתמחר טובין בעזרת ביטקוין", אמר. באפריל אותה שנה הפך המטבע כבר ל"הונאת פונזי". עוד אמר טאלב כי "אין שום קשר בין ביטקוין לאינפלציה", בהתייחסות לטענה הנפוצה כי ביטקוין מטבעו אינו אינפלציוני כיון שיש כמות מוגבלת של מטבעות שיכולה להיות מונפקת (בשונה ממטבעות רגילים שהבנקים יכולים להנפיק מהם תיאורטית ללא הגבלה).
I've been getting rid of my BTC. Why? A currency is never supposed to be more volatile than what you buy & sell with it.
You can't price goods in BTC
In that respect, it's a failure (at least for now). It was taken over by Covid denying sociopaths w/the sophistication of amoebas
— Nassim Nicholas Taleb (@nntaleb) February 12, 2021<בשבוע שעבר החריף טאלב את המתקפה שלו על המטבעות הדיגיטליים. הדברים נאמרו במסגרת ראיון עם אתר CNBC שכלל ניתוח כלכלי רחב יותר שכלל ביקורת חריפה על הבנקים המרכזיים, או לפחות ניתוח של התוצאות ההרות האסון של המדיניות הסופר מרחיבה שלהן, לדעת הכלכלן המפורסם. "אני חושב שהיה לנו 15, או 14 וחצי שנים של דיסנילנד שבאופן בסיסי הרסה את המבנה הכלכלי. חישבו על כך - אין ריבית כלל. כך שלכל מי שמתחת גיל 40 אין כלל ניסיון בשווקים. אפס. הם לא יודעים מהו ערך הזמן של הכסף". החברה תצטרך לשאת בהשלכות של המדיניות ההרסנית הזו לדבריו. "ריבית אפס לאורך תקופה ארוכה פוגעת בכלכלה, אתה יוצר בועות, יוצר גידולים סרטניים - כמו הביטקוין". במסגרת "החזרה לנורמליות" אותה מצפה לראות טאלב הוא חושב שהביטקוין צריך להיסחר בערך נמוך יותר מערכו הנוכחי - "ביטקוין עדיין נמצא בשימוש" הוא מתלונן, "הוא עדיין ב-20 אלף דולר. הוא לא נסחר במחיר של 1000 דולר, או אפס" - כפי שמעריך הכלכלן שהוא צריך להיסחר בסביבה "נורמלית".
"גידול סרטני" הוא כינוי חדש ומקורי במסגרת שלל הגידופים בהם נוהגים להשתמש וותיקי שוק ההון ביחס למטבעות הדיגיטלים. המקובלים יותר היו "פונזי", הונאה", "חסר ערך", "לא תורם לחברה", "מטופש", "מרושע", "זהב השוטים" ושלל כינויים דומים בהם נקטו אייקונים כמו וורן באפט, צא'רלי מאגנר, ביל גייטס ונשיאת הבנק האירופי כריסטיאן לגארד.
אל מומר האנטי קריפטו הצטרף השבוע מתנגד וותיק, ג'ימי דיימון, מנכ"ל בנק ההשקעות ג'י פי מורגן. בעבר אמר דיימון כי לדעתו הביטקוין חסר כל ערך, אך לא איש כדיימון יגיד לו לאפשרות להרוויח כמה גרושים נוספים, והבנק שבניהולו מאפשר ללקוחותיו גישה למטבעות קריפטו. "הלקוחות הם אנשים בוגרים" אמר דיימון באוקטובר שנה שעברה, "הם אינם מסכימים עם הדעה שלי, אבל בסופו של יום על אי ההסכמה הזו בנויים השווקים הפיננסים. אז אם הם רוצים לקנות מטבעות דיגיליים הם רשאים לעשות זאת ואנחנו נשתדל לתת להם את הדרך הטובה והנוחה ביותר לעשות כך".
השבוע המשיך דיימון באותן קו. בעדות בקונגרס אמר מנכ"ל הבנק שהוא עצמו היה סקפטי ביחס לטוקנים כמו ביטקוין וכינה אותם בכינוי הפופלרי "הונאת פונזי מבוזרת". הוא הצביע על כך שהמטבעות משמשים ל"התקפות כופרה, סחר בבני אדם למטרות זנות והלבנת כספים". יחד עם זאת הוא ציין כי מטבעות יציבים מגובים נכסים "מפוקחים כראוי" לא אמורים להוות בעיה, ושיש ערך ב-DeFi (אפליקציות פיננסיות מבוזרות) או טוקנים "שעושים משהו", ושהבנק עושה שימוש נרחב בעיקרון הבלוקצ'יין.
אז מה יש לאותם משקיעים וותיקים ומנוסים נגד תופעת הקריפטו? האם הם סתם זקנים נרגנים שלא מבינים מה כל הפטשטקים הצעירים הללו עושים ולמה הם נכנסים למגרש המשחקים הפיננסי הפרטי שלהם? אולי. אולם ייתכן שהם פשוט מנוסים ומבינים לעומק את העולם הכלכלי, חווו על בשרם בועה אחת או שניים, ושכדאי לפחות לקחת אותם בחשבון כשמנסים להבין את העולם הפיננסי החדש שנוצר לנגד עיננו.
לענית דעתי, וכפי שכתבתי כבר כמה פעמים בטור הזה, ייתכן שהמפתח נמצא בדבריו של דיימון על "טוקנים שעושים משהו". הדבר החשוב ביותר הוא לא עצם העובדה שיש קוד בלתי ניתן לשחזור, אלא שלקוד הזה יש גם שימוש מעשי שמשפר את חיי המין האנושי בצורה דומה למה שעשתה בעבר רשת האינטרנט או המצאת החשמל, והוא לא מהווה סתם "פתרון שמחפש בעיה". מהבחינה הזו אנחנו עדיין לא שם, אולם יתכן שעוד נגיע.
קרא עוד:
>>>קריפטו זה לא רק ביקטוין - הכרות עם שבעת המטבעות הגדולים
>>>איך להשקיע במטבעות קריפטוגרפים - מדריך
>>>מהם המטבעות היציבים?
פשיטות רגל וגניבות
חברת מרכזי הנתונים לכריית קריפטו North Files פושטת רגל במסגרת קריסת שוק הכריה עם הירידה בערך המטבעות והמעבר של האת'ריום לשיטת הוכחת אחזקה. כמה מהירה הקריסה של השוק? בפברואר השנה גייסה החברה 385 מיליון דולר מחברות כרייה, שכללה סבב גיוס C בגובה 85 מיליון דולר וחוב פיננסי של 300 מיליון דולר.
פריצה נוספת, הפעם נגנבו מטבעות בשווי 160 מיליון דולר מעושת השוק Wintermute. כדי לגוון, לא נגנבו הפעם מטבעות מסוג אחד או שניים, אלא לא פחות מ-90 מטבעות שונים, ביניהם פוליגון, שיבה אינו וטוקנים נוספים פחות מוכרים כמו Somnium Space Cubes או E-Radix. מנהל החברה אמר שאין חשש ליציבותה ושיש ברשותם נכסים בשווי של כפליים מאלו שנגנבו. עוד הוא אומר שעקב הפיזור הרחב של המטבעות שנגנבו אין חשש למכירות גבוהות של מטבעות מסויימים שיביאו לנפילה בערכם. הוא עדיין מקווה שמדובר במתקפה של "כובע לבן" - כינוי להאקרים שמחפשים פרצות אבטחה רק כדי להתריע עליהן - ולכן המטבעות עוד יחזרו לחברה. ככל שעובר הזמן נראה שהסיכויים לכך קלושים.
העניינים מסתבכים עבור דו קוואן, מייסד רשת הטרה-לונה שדרוש לחקירה בקוריאה אך בינתיים נעלמו עקבותיו. דרום קוריאה מבקשת מהאינטרפול להוציא צו מעצר בנלאומי נגדו שכן "הוא נמצא באופן ברור במנוסה". הרשויות טוענות שהוא לא משתף פעולה עם החקירה אך הוא טוען שהוא פועל ממקום לא ידוע שהוא פועל בבתי המשפט ומול הרשויות כדי להגן על עצמו.
קריסת הלונה-טרה הביאה לאובדן אמון במטבעות יציבים המיוצבים באמצעות אלגוריתם. כעת גם הרשויות מתעוררות, כך לפי בלומברג. העיתון מדווח שארצות הברית שוקלת לאסור למשך שנתיים על נכסים מן הסוג הזה. להבדיל ממטבעות יציבים מגובים נכסים (או לפחות שאמורים להיות מגובים, שכן עד כה לא השכילו החברות המנפיקות אותן להתנהל בשקיפות מספקת), המטבעות מבוססי אלגוריתם מתבססים על מטבע יציב ומטבע נוסף, המטבע המייצב, שפועל באמצעות יצירה או שריפה של מטבעות ופערי ארביטראז מזעריים שנסגרים במהירות כדי לייצב את ערכו של המטבע שאמור להיות יציב. המבנה המסובך והתיאורטי הזה קרס בקול רעש גדול במאי ושרף בדרך 60 מיליארד דולר. בשוק עדיין ישנם מטבעות המיוצבים על פי אותו עיקרון, ואותם, על פי הידיעה, מתכננים לאסור בארצות הברית.
גיטהב - פלפורמת שיתוף הקוד מצטרפת למחנה מתנגדי הממשל ביחס להחרמת הטורנדו-קש. לאחר שהממשל החרים את הרשת המאפשרת פעולות אנונימיות ברשתות הבלוקצ'יין עקב האשמתה בשותפות במעשים פליליים הורידה גיטהב את הקוד של טורנדו-קש משרתיה, אך כעת היא מחזירה אותו לאור התגברות המחאה כנגד צעדי הממשל.
רשת צלזיוס פושטת הרגל שוקלת הנפקת מטבע שייצג את החוב שלה ללקוחות, בתקווה שהוא יצבור בהמשך נפח וערך ויחזיר למשקיעים את החובות האבודים. שם הטוקן יהיה IOU, ראשית תיבות של המיילים אני חייב לך (I Owe You - לעיתים משתמשים באות U כתחליף למילה You). בהצלחה למשקיעים.
אידן פלטרסקי בן ה-23 בלבד מקנדה מכנה עצמו "מלך הקריפטו" ומנהל סגנון חיים מנקר עיניים עם 11 מכוניות יוקרה כולל למבורגיני ומקלרן ובית בשכירות בעלות של 45 אלף דולר לחודש. המשקיעים שנתנו לחברה הפרטית שבניהולו מעל 20 מיליון דולר פחות מרוצים. הוא הבטיח להם תשואה של 7% אך כעת הוא הוכרז פושט רגל. הוא טוען שכל הכסף שנמסר לו הופסד בסדרה של פעולות מסחר גרועות ו"מרג'ין קול", אך הדבר לא מונע ממנו לחיות כמו שיח סעודי. רוב סטלזר, עורך הדין שמטפל בפשיטת הרגל הצליח לגייס עד כה רק 2 מיליון דולר מהחובות ומודאג מקצב שריפת המזומנים של המלך פושט הרגל. "אנו לוקחים זאת מאד ברצינות. אנו יודעים שהוא חייב כסף להרבה מאד אנשים. הרבה מהאנשים הללו הם אנשים רגילים שהשקיעו 25 אלף, 50 אלף או 100 אלף דולר. זה הרבה מאד כסף להרבה מאד אנשים" אמר עורך הדין המודאג.
אנו ממשיכים להביא את הסיפורים הללו מדי שבוע כדי להמחיש את הסיכון שקיים בתחום ואת הפיתוי לנצל כל כך הרבה אנשים תמימים ששומעים "קריפטו" וחושבים שמדובר בזהב שמתגלגל ברחובות. היזהרו!
חדשות נוספות מהשבוע האחרון
.
שמועות על פשרה בין ה-SEC לחברה המתפעלת את מטבע הריפל בנוגע לתביעה ארוכת השנים נגד המטבע מקפיצה את ערך המטבע במעל 30% ב-24 השעות האחרונות ובכ-60% בשבוע האחרון.
<#XRPCommunity #SECGov v. #Ripple #XRP 1/2 The parties have filed a request that any motions by third-parties to seal portions of the parties’ summary judgment filings be filed subject to the Court’s September 12, 2022 order. pic.twitter.com/J6rbeRXmHi
— James K. Filan 🇺🇸🇮🇪 114k (beware of imposters) (@FilanLaw) September 19, 2022
השדרוג של הקרדנו - לא רק האת'ר אלא גם הקרדנו עובר תהליכי שדרוג, גם הוא באיחור לעומת התוכניות המקוריות, אך במקרה זה מדובר רק ב-3 חודשים ולא בשנים כמו במקרה של האת'ר. השדרוג הנוכחי נקרא Vasil והוא מביא איתו שיפור ביכולות והפחתת עלויות, כמו גם שדרוג ליכולות פיתוח חוזים חכמים על פני הרשת, שהיא מטרתו העיקרית של המטבע, וזאת בעזרת שפת התכנות הייחודית של הקרדאנו. הקרדאנו פותח על ידי אקדמאים ומדענים, ומסלול פיתוח הרשת הותווה מההתחלה וכולל מספר תקופות חזויות ושדרוגים הדרגתיים. המטרה בסופו של דבר להוות אלטנרטיבה לרשת האת'ריום מובילת השוק בתחום החוזים החכמים.
מייקל סיילור, המנכ"ל לשעבר של מיקרוסטרטגי, ממשיך להאמין בביטקוין, בניגוד למשקיעים שציינו בתחילת הכתבה, וגם לאחר שהוא כבר הפסיק לנהל את החברה היא ממשיכה ברכישות וקנתה במהלך אוגוסט ספטמבר 301 מטבעות נוספים בשווי 6 מיליון דולר, עליהם היא כבר מופסדת בכמה עשרות אלפי דולרים. עד כה השקיעה (ויש שיאמרו: בזבזה) החברה כמעט 4 מיליארד דולר בבניית מחסן ביטקויינים עם 130 אלף מטבעות, בין השאר באמצעות הלוואות ומינוף. כעת שווה ערמת הביטקויינים של החברה פחות מ-2.5 מיליארד דולר. אם תשאלו את סיילר, המטבע צפוי להמריא עד למחיר של 500 אלף דולר למטבע ביטקוין אחד בעשור הקרוב.
הבית הלבן פרסם השבוע טיוטת תקנות לרגולציה על הקריפטו בארצות הברית (לכתבה המלאה).
מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
ביטקוין (BTC) BITCOIN +1.11% BITCOIN 92,457 +1.11% בסיס:91,439 פתיחה:0 גבוה:92,836 נמוך:89,750 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . הביטקויין מחזיק מעמד מעל רף ה-19 אלף דולר, למרות שהוא ביקר השבוע גם מתחתיו. כעת הוא נסחר בירידה שבועית של 2% לאחר תיקון של 3% ביממה אחרונה, ומטבע אחד שווה 19,356 דולר.
את'ר (ETH) ETHEREUM -1.27% ETHEREUM 3,114.9 -1.27% בסיס:3,155 פתיחה:0 גבוה:3,225 נמוך:3,078.9 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . האת'ר ממשיך לאבד גובה אחרי המיזוג הגדול, שלמרות שעבר ללא תקלות עד כה, לא מצליח להשפיע לטובה על מחיר המטבע. אחד החששות שעולים בעקבות המיזוג הוא הגברת הריכוזיות לאחר שהרשת עברה לשיטת הוכחת אחזקה שנותנת יתרון מסוים לגופים גדולים. נראה שנוצר דואפול של מאמתים בין פלטפורמת לידו ששולטת ב-27% משוק המוודאים ובורסת קוינבייס עם 14.5%. 7 הישויות הגדולות בתחום שולטות בשני שליש מהאימותים. יחד עם זאת המצב ברשת המתחרה ביטקוין מבחינת ריכוזיות גרוע אף יותר כש-72% מפרסי הכרייה מגיעים ל-4 יישויות בלבד.
עוד בעקבות המיזוג - מספר המטבעות החדשים שנוצרו בשיטה החדשה צנח ב-95%. התופעה מקרבת את המטבע למצב "דיפלציוני" בו נשרפים יותר מטבעות מאשר נוצרים מה שאמור לתמוך בערך המטבע לאורך זמן. אולם בינתיים המטבע רק מאבד גובה. בשבוע האחרון הוא איבד 9% נוספים, אם כי נרשמת התאוששות של 6% בשעה האחרונה. כעת נסחר מטבע אחד תמורת 1337 דולר.
בינאנס קוין (BNB). המטבע של חברת בינאנס נותר ללא שינוי השבוע ונסחר כעת במחיר של 274 דולר למטבע.
ריפל (XRP). הריפל כאמור מציג זינוק מרשים של 31% ב-24 השעות האחרנות ו-62% בשבוע האחרון עקב השמועות על התפוגגות החשדות נגדו. מטבע אחד נסחר כעת תמורת 0.5325 דולר ושווי השוק זינק ל-24.7 מיליארד דולר, מה שפתח פער משמעותי מהקרדאנו והסולאנה הבאים אחריו ברשימה.
קרדאנו (ADA). הקרדאנו כאמור החל בביצוע השדרוג באיחור של 3 חודשים, ובמקרה שלו זה דווקא כן משפיע בצורה חיובית על ערך המטבע שטיפס ב-7% ב-24 השעות האחרונות. סך הכל בסיכום שבועי טיפס המטבע ב-1.5% למחיר של 0.476 דולר ושווי שוק של 15.7 מיליארד דולר.
סולאנה (SOL). רשת הבלוקצ'יין הליום הפועלת בתחום ה-"אינטרנט של הדברים" מהגרת לסולאנה לאחר שפעלה עד כה על רשת האת'ריום, וזאת לאחר שההחלטה התקבלה על ידי 81% מחברי הרשת בהצבעה שנערכה בנושא. לדברי מייסד הרשת, גם כשהיא נוסדה בשנת 2017 על רשת האת'ריום הם לא באמת חשבו שרשת האת'ריום על כל מגבלותיה תוכל לשמש כפלטפורמה לטווח ארוך.
מטבע הסולאנה תיקן ביממה האחרונה את הירידות השבועיות והוא נסחר במחיר דומה למחיר בשבוע שעבר - 33 דולר למטבע. שווי השוק הוא 11.5 מיליארד דולר
שני המטבעות הבאים בתור הם הדוג'קוין והפולקדוט עם שווי שוק של 8 מיליארד ו-7.3 מיליארד דולר בהתאמה.
קרא עוד על קריפטו:
>>>מה זה ווב3
>>>מה זה DeFi?
>>>מה זה DAOs?
>>>"איך אפשר "לשחק בשביל להרוויח"?
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.ביידן ופאוול הרסו לכל המשקיעים את החג50-90%צלילות.עצוב (ל"ת)9 23/09/2022 12:45הגב לתגובה זו3 0סגור
-
1.מענייןלרון 23/09/2022 11:09הגב לתגובה זו1 0אותי לא הזכרת כמתנגד קריפטו מובהק זה זמן א ר ו ך,לא נורא אסלח לך,אבל כשנאסים טאלב מדבר סו"ס כדאי להקשיבסגור