הטרנד החדש שיחליף את שגעון ה-NFT? ואיזה מטבעות זינקו כ-60% השבוע?

פאן טוקנס הוא טרנד חדש שמתפתח לאחרונה בו קבוצות ספורט מנפיקות מטבעות שמאפשרים לאוהדים להשתתף בקבלת ההחלטות הקשורות לקבוצה; מטא מאבדת גובה בבורסה, אבל עדיין יש לה את הכוח להקפיץ את ערכו של מטבע קריפטו ב-60% באמצעות הודעה אחת
 | 
telegram

אחד מהטרנדים המשוגעים של עולם הקריפטו שנסק למרומים והתנדף לו לאיטו בחודשים האחרונים הוא טרפת ה-NFT. שוב נתקלנו במציאות בה קוד שנוצר על ידי תוכנת מחשב שאין לו ממש שימוש ממשי כלשהו הגיע לשווים מופרכים, לעיתים NFT בודד נמכר תמורת עשרות מיליוני דולרים, והסב זמן קצר לאחר מכן הפסדים אסטרונומיים למשקיעים או חובבים שנהו אחרי הטרנד הזה. ייתכן שהמחירים עוד יתאוששו, אך כעת נפח המסחר הוא פחות מעשירית ממה שהיה בשיא, והשווים המוענקים לטוקנים השונים ירדו בחדות. 

כמובן שלא פעם מתגנבת מחשבה לראש: אם הייתי עולה על הטרנד הזה בהתחלה, ורוכב איתו כל הדרך לגבהים המטורפים הייתי מרוויח המון כסף. כמובן שהדימיון החמוד הזה לא נותן רמז לשאלה איך תדע שהגיע הזמן למכור, בדיוק לפני התפוצצות הבועה.. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הטרנד הבא ייתכן שמתחיל להיבנות כרגע. המושג החדש שאולי כן ואולי לא יהפוך לדבר  הבא הוא "פאן טוקנס" - מטבעות אוהדים. אחד השימושים שנעשה ברשתות הבלוקצ'יין, בעיקר את'ריום, אך גם סולנה, קרדאנו ואחרות, הוא יצירת של מטבעות שליטה בארגון שיוצרים את מה שמכונה DAO  - ארגונים מבוזרים. בארגונים אלו כדי לקבל החלטות ישנו צורך ברוב של מצביעים מבין אלו שמחזיקים במטבעות. אם אתה רוצה להשפיע על ההחלטה עליך לרכוש את המטבעות הללו, וכך בעצם מתקבל ערך מסויים לפי הביקוש ליכולת קבלת ההחלטות באותו ארגון. 

פאן טוקנס עובדים בדיוק על העיקרון הזה, ובאופן ספציפי הם מכוונים לאוהדים של קבוצת ספורט כלשהי (מלבד קבוצות ספורט קיימים פאן טוקנס של מושאי הערצה אחרים כמו להקות מוזיקה או אמנים). הטוקנים מחולקים או נמכרים לאוהדים ומאפשר להם בין השאר להשתתף בקבלת החלטות בנוגע לקבוצה. כעת, הקבוצות משיגות בכך הגדלת הקשר עם האוהדים וכן מעורבות רגשית גבוהה יותר עם הקבוצה, אבל בעיקר עוד מקור להכנסות מהאוהדים. מלבד השתתפות בקבלת החלטות, הקבוצות יכולות גם להעניק הטבות לאוהדים נאמנים כמו הנחות על מנויים, גישה לתוכן בלעדי, פרסים וכדו. 

התופעה הולכת ומתפשטת וקיימת כבר בקבוצות כדורגל, קבוצות NFL (ליגת הפוטבול האמריקאית), קריקט הודי ועוד. כך לדוגמה, קבוצת פריז סט ג'רמן מעניקה לאוהדים המחזיקים במטבע שלה גישה לחווית VIP באיצטדיון וגם מאפשרת להם להצביע על העטיפה של גירסת האוהדים למשחק המחשב FIFA 22 של אוהדי הקבוצה. הם אף החליטו על המסר שהוצב בחדר ההלבשה של הקבוצה. קבוצת הכדורגל של ברצלונה איפשרה לאוהדים להצביע על ציור הקיר של חדר ההלבשה ועל מה שיודפס על סרט היד של קפטן הקבוצה. אוהדי קבוצת מילאן הצביעו על השיר שינוגן עם הבקעת הגול הראשון אלו של מנצ'סטר סיטי על התמונה שתוצב באזור השחקנים באיצטדיון. 

בינתיים ישנה פלטפורמה שדי שהשתלטה על השוק בשם Socios שנוצרה על ידי חברה בשם Chiliz שהצליחה לייצר שיתופי פעולה עם הקבוצות המובילות מעולם הכדורגל, ביניהן הקבוצות שציינו לעיל. לחברה הסכמים גם עם 13 מקבוצת ה-NFL ועם הנהלת ליגת הכדורגל MLS (ליגת הכדורגל של ארצות הברית) ו-25 מקבוצות הליגה (שתי קבוצות לא נכנסו להסכם עקב מחויבויות קודמות) כמו גם 3 קבוצות מליגת הקריקט הפופולרית של הודו.

באוגוסט השקיעה החברה 100 מיליון דולר ברכישת 24.5%  ממעבדת הווב3 של ברצלונה שאחראית על קידום ופיתוח הנכסים הדיגיטלים של הקבוצה. המעבדה מפתחת NFT פרויקטים במטאוורס ואת הפאן טוקנים של ברצלונה. הפאן טוקן של ברצלונה נקרא BAR והוא נסחר בשווי שוק של כ-20 מיליון דולר בלבד.

אך סוסיוס היא לא השחקן היחידי על המגרש, כשהענקית בינאנס לוטשת עיניים גם לתחום הזה והשיקה פלטפורמת פאן טוקנס משל עצמה בשם הלא מקורי – בינאנס פאן טוקנס. הפלטפורמה כבר מארחת את המטבעות של קבוצת ה-F1  אלפיין, מועדון הכדורגל של פורטו של לאציו ועוד, שהמטבע של כל אחת מהן נסחר תמורת כמה עשרות מיליוני דולרים. 

היישומים שהזכרנו לעיל כמו בחירת תמונה או שיר נראים מגוחכים וילדותיים, ובוודאי לא מצדיקים שווי של עשרות מיליוני דולרים, אך מה עם הרעיון יתפוס תאוצה ויאפשר מעורבות גבוהה יותר של האוהדים בפעילות המועדון, האם נראה יום אחד  הצבעה של אוהדים באמצעות הטוקנים על פיטורי מאמן? על ההרכב הפותח? על חילופים באמצע משחק? אולי האם הקבוצה צריכה לשחק בשיטה של 4 4 3 או 3 4 3? ישנן גם אפשרויות פחות קיצוניות אך יותר מהותיות מאשר בחירת שיר או צבע חולצה. קשה עדיין להעריך לאן יתפתח התחום, אך ייתכן שיש פה פווטנציאל מעניין. 

פשיטות רגל ופריצות
השבוע הסתפקו ההאקרים בסכום הצנוע של 28 מיליון דולר שנגנבו בביטקוין, את'ריום והמטבע היציב USDC מבורסת הנכסים הדיגיטלים Deribit מפנמה. החברה מסרה כי הכסף נגנב מארנק חם (מחובר לאינטרנט) של החברה שבו היא שמרה מטבעות למשיכות מיידיות של לקוחות, ולא נגנבו מטבעות מהלקוחות עצמם ולא מהארנקים הקרים של החברה.

החקירה בעניינה של פושטת הרגל צלזיוס מקבלת כיוון גרוע מבחינת מנהלי החברה. כעת בית המשפט הממונה על המקרה החל לחקור חשד שהחברה בעצם הייתה הונאת פונזי, כפי שטוענים לא מעט אנשי כספים ביחס לפרויקטים רבים בתעשיה, ויש כאלה אף המכנים את כל תעשיית הקריפטו – הונאת פונזי אחת גדולה.

הונאת פונזי היא תרמית בה מנהלי כספים משלמים ללקוחות הראשונים מכספם של משקיעים חדשים בטענה שאלו רווחים שהושגו בעזרת השקעות שביצעו, מבלי שבאמת יוצרו רווחים כשלהו. בשלב כלשהו הפירמידה מתמוטטת כשאין מספיק כסף חדש לשלם רווחים מזוייפים למשקיעים הוותיקים יותר. באופן דומה, הריביות הגבוהות ששילמה צלזיוס למשקיעים, על פי החשד, היה פשוט כסף שנכנס ממשקיעים חדשים לחברה ולא רווחים שהיא הצליחה באמת לייצר.

מחקר טוען ש-97% מהטוקנים שרצים על רשת אוניסוואפ הם בעצם הונאת "משיכת שטיח", כלומר פרויקטים בהם היזמים נעלמים בשלב מסויים עם הכסף, או נוזקות מסוגים שונים. מתוך 27 אלף טוקנים שנבדקו רק 631 נמצאו כ"לא מזיקים". הונאת משיכת שטיח היתה בעיית הבטיחות המרכזית בשנת 2020 ו-2021, אך כעת פינתה את מקומה לתקיפת הגשרים שהפכה לדרך המועדפת על ההאקרים להיפגש עם הכסף שלכם. 

חדשות נוספות מהשבוע האחרון
המטבע שזינק 50% ביממה האחרונה, Arweave הוא המטבע של רשת הבלוקצ'יין בעלת השם הזהה שנועדה לשמש לאחסון נתונים. היא מתארת את עצמה כ"הארד דיסק קולקטיבי שלעולם לא שוכח". הזינוק בשווי המטבע הביא אותו למקום ה-80 בעולם ולשווי שוק של קרוב למליארד דולר.

אז למה הארד דיסק שווה מיליארד דולר? הסיבה היא שמטא הכריזה כי היא תשתמש ברשת הבלוקצ'יין הזו כדי לאחסן את המידע בנוגע לאוספים של יצרני הנכסים הדיגיטלים, לרוב NFT. הדבר נעשה כחלק מהמהלכים של מטא לשילוב NFT ברשתות החברתיות אינסטגרם ופיסבוק. החברה שואפת שיוצרים יוכלו ליצור ולפרסם את יצירותיהם בפלטפורמות הללו ואז גם למכור אותן ישירות דרכם, משתמשים יוכלו לקנות ולאסוף או לסחור באותם NFT. כעת Arweave זכתה להצטרף לחגיגה. השבוע פרסמה מטא שבקרוב יוצרים יוכלו ליצור את ה-NFT שלהם ישירות ברשת החברתית אינסטגרם. "אנו בודקים את הפיצ'רים החדשים הללו עם קבוצה קטנה של יוצרים בארצות הברית ומקווים להרחיב זאת למדינות נוספות בקרוב".

לפני ששה חודשים הושקו באוסטרליה תעודות סל העוקבות אחר מחיר הביטקוין והאת'ריום. כעת לאחר הצניחה במחירם בחרה החברה המשיקה, קוסמוס אססט מנג'מנט למחוק את תעודות הסל מהמסחר.

נמשכים ההתפטרויות בקרב מנהלי הקריפטו. כעת יורד מהבמה סורז'יט ג'טרז'י, מנהל המוצר הראשי של חברת קוינבייס הציבורית. הוא יישאר יועצו של המנכ"ל. ג'טרז'י גויס מגוגל תמורת חבילת תגמול צנועה של 646 מיליון דולר לפני שלוש  שנים.

ענקית השקעות פידלטי מעניקה גישה מוקדמת לפלטפרמת מסחר חדשה שנועדה למסחר בביטקוין ואת'ריום ללא עמלות בשלב ראשון באמצעות הטלפונים הסלולריים שלהם. לאחרונה, כפי שכתבנו פה, השיקה החברה מערכת מסחר למוסדיים, כשהיא מעמיקה את פעילותה בשוק הקריפטו. בעקבות הצעד החדש מציבה את עצמה פידלטי בתחרות ישירה מול חברת קוינבייס ורובין הוד – שתיהן פרסמו לאחרונה דוחות גרועים – ומגבירה את הלחץ עליהן. 

מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
שתי נקודות מעניינות בתנועות השבועיות של המטבעות הגדולים. הראשונה היא שהביטקוין מצליח לשרוד מעל 20 אלף דולר למטבע שבוע נוסף, וזאת למרות הירידות בשוק המניות בעקבות מסיבת העיתונאים של יושב ראש הפד ג'רום פאואל שהצניח את שוק המניות.

בשבועות האחרונים הקריפטו מאבד את הקורלציה עם שוק המניות, מה שתומכי המטבעות הדיגיטלים רואים באור חיובי. מנכ"ל בינאנס אף התגאה שהקריפטו הוא "הדבר היציב היחיד" בסערה הפיננסית שעוברת על העולם. חשוב לציין שחודש אחד של יציבות לא באמת יכול להעיד על משהו בטווח הארוך, ומטבעות קריפטו עדיין נחשבים לאחד הנכסים התנודתיים והמסוכנים בעולם.
o
הנקודה השניה היא הכניסה של הדוג'קוין לעשיריה הראשונה מעל הסולנה והקרדאנו, כשהוא נדחף מרכישת טוויטר על ידי מאסק. הדוג'קוין הכפיל את ערכו בחודש אוקטובר וכעת הוא המטבע החמישי בגודלו  בגודלו. 

ביטקוין (BTC) BITCOIN -0.05% BITCOIN 91,397 -0.05% BITCOIN בסיס:91,439 פתיחה:0 גבוה:92,836 נמוך:89,750 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: הביטקויין נסחר כעת תמורת 20,290 דולר, ללא שינוי מהותי מלפני שבוע. 

את'ר (ETH) ETHEREUM -1.64% ETHEREUM 3,103.4 -1.64% ETHEREUM בסיס:3,155 פתיחה:0 גבוה:3,225 נמוך:3,072.4 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . האת'ר גם לא רשם תנועות משמעותיות. מחירו כעת הוא 1542 דולר, 2% יותר מאשר בשבוע שעבר. 

בינאנס קוין (BNB). המטבע של חברת הקריפטו החזקה בעולם דווקא רשם זינוק מרשים של 17%, כ-5% מתוכם בשבוע האחרון, וכעת מטבע אחד שוה 335 דולר. 

ריפל (XRP). הריפל ירד בשבוע החארון ב-2%.וכעת שווי השוק שלו הוא 23 מליארד דולר ומטבע  אחד נסחר תמורת 0.44 דולר. 

דוג'קוין (DOGE). הדוג'קוין כאמור רשם זינוק מרשים בחודש האחרון, 62% מתוכם בשבוע האחרון, וכך הוא נכנס לחמשת הגדולים. שוווי המטבע הכולל קפץ ל-15.7 מיליארד דולר, ומבטע אחד שווה 0.12 דולר.

קרדאנו (ADA). הקרדאנו עלה אף הוא ב-4% השבוע ומטבע אחד נסחר כעת תמורת 0.4 דולר. שווי השוק הכולל הוא 13.6 מיליאראד דולר. 

סולנה (SOL). הסולנה גם התקדם ב-2% לשווי שוק של 11.2 מיליארד דולר. מטבע אחד שווה 31.2 דולר. 

שני המטבעות הבאים בתור הם הפוליגון שזינק אף הוא השבוע ב-16%, כמעט כולם ב-24 השעות האחרונות, ושווי השוק שלו הוא 8.9 מיליארד דולר, והפוליקדוט שעלה ב-2.8% לשווי שוק של 7.4 מיליארד דולר. 

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות