קריסת FTX היא מכה אנושה במיוחד - האם מדובר בסוף של הקריפטו?

נפתחה חקירה נגד סם בנקמן-פרייד; BlockFi הודיעה על השעיית פעילות; הבעיה עם קריסת FTX מלבד ההפסדים הכבדים, היא מה שנראה כמכה אנושה באמון הציבור שהשוק יוכל לעבוד בצורה שקופה והוגנת, כשאפילו המוסדות המרכזיים ביותר מתגלים כנוכלים
 | 

נראה שהפעם מדובר באזעקת אמת. שוק הקריפטו כולו באמת בסכנה נוכח מה שמתרחש בימים האחרונים. זו לא רק שאלה של האם הביטקוין יקרוס ל13 או ל-10 אלף דולר למטבע או אם האת'ריום ירד שוב מתחת ל-1,000. זה כל המערכת הנוכחית עם כל הגופים המרכזיים שבה. מקודם יותר השנה שאלנו האם קריסת הטרה-לונה שמחקה מעל מאות מיליארדים מהשוק היא "רגע הליהמן ברדרס" של הקריפטו, נראה שהאירועים האחרונים חמורים אף יותר. אבל מה בעצם קרה?

בורסת FTX  של סם בנקמן-פרייד נחשבה לאחת מחמשת בורסות הקריפטו הגדולות בעולם. בעבר הבחור היהודי בן ה-30 נתפס כ-"אביר על הסוס הלבן" שבא לעזרת פלטפורמות קריפטו שנקלעו לבעיות. כעת הבורסה שלו עצמה נקלעה לבעיית נזילות חמורה עקב סוג של "ריצה אל הבנקים" בה לקוחות רבים דרושים בבת אחת את כספם ולבורסה אין את האמצעים לשלם להם.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הכל החל מציוץ של הבורסה המתחרה בינאנס שהודיעה כי היא הולכת להנזיל את כל ההחזקות במבטע של FTX שנקרא FTT, בשווי חצי מיליארד דולר שברשותה. לא צוינה הסיבה אך בציוץ נרמז שיש בעיה עם FTX. הדבר הביא לצניחה בערך המטבע שעוררה פאניקה בקרב הלקוחות שמיהרו לדרוש את הפקדותיהם ב-FTX. בסופו של דבר הבורסה לא עמדה בקצב הדרישות (5 מיליארד דולר ביום ראשון לבדו) ונאלצה לעצור את המשיכות, ובעצם להגיע לסוג של פשיטת רגל בו היא אינה יכולה לעמוד בהתחייבותיה. היריבה החזקה שכנראה החלה את התהליך, בינאנס, עמדה לרכוש FTX תמורת נזיד עדשים ולחלץ אותה ממצב הביש, אלא שאז בינאנס הסתכלה בספרי החשבונות של FTX וברחה כל עוד רוחה בה. הבור במאזני החברה עומד על 4 עד 10 מיליארד דולר (מספרים שונים שנזרקו לאוויר ביומיים האחרונים), לא ממש הזדמנות רכישה ששווה לקפוץ עליה.

נשמע הסבר פשוט למדי ששמענו כמותו לא מעט לאחרונה. הבעיה עם ההסבר הזה היא שהתופעה של "ריצה אל הבנקים" לא אמורה לקרות בכלל בבורסת מסחר. כדי להבין זאת נסביר מעט מה משמעות המושג "הריצה אל הבנקים" ולמה הוא לא היה אמור להיות קשור למקרה הזה. בנקים, כידוע, לא באמת מחזיקים את כל הכסף שמופקד אצלם. את הכסף שהפקדת בבנק הוא מלווה לאדם אחר. אותו אדם מפקיד לפחות חלק מהכסף הזה בבנק, והבנק שוב חוזר ומלווה אותו, וכך כמה וכמה פעמים. הבנק מחוייב להשאיר אצלו יתרות נזילות ברמה מסוימת שתאפשר לו לתת את הכסף ללקוחות המבקשים זאת במהלך העסקים הרגיל, וגם במקרה של דרישה מוגברת, על פי הגדרות הרגולטור. ב"ריצה אל הבנקים" נוצרת פאניקה שגורמת לציבור למשוך כמות גדולה מדי של כספים בבת אחת מעבר ליתרה הנזילה שבידי הבנק והבנק לא מסוגל להזרים את כל הכספים לידי הלקוחות כיון שכאמור, הוא לא מחזיק את כל הכספים ברשותו, וכך נוצר משבר פיננסי.

למה זה לא מתאים פה? כי בורסות מסחר לא אמורות בכלל להשתמש בכסף של הלקוחות המופקד אצלם ולכן לעולם לא אמורות להיקלע לבעיית נזילות. הן פשוט צריכות לאפשר ללקוחות לסחור בנכסים דרכן, ולהחזיק את כל הכסף של הלקוחות בדיוק באופן שבו הוא הופקד אצלם לפי הוראות הלקוח. אפילו אם כל לקוחות הבורסה דורשים את הכסף בבת אחת לא אמורה להיות לבורסה שום בעיה להחזיר להם אותו כי הוא פשוט אמור להיות אצלה. אז איפה הכסף של הלקוחות ולמה בורסת FTX לא יכולה פשוט להחזיר להם אותו? לכאורה, כי היא מעלה בתפקידה והשתמשה בכסף של הלקוחות בצורה לא ראויה וספק חוקית.

מה בדיוק השימוש שעשתה FTX בכסף של הלקוחות? עוד לא כל כך ברור. ההסבר הראשוני הוא שמתוך 16 מיליארד דולר שהופקדו ב-FTX על ידי המשקיעים, היא הלוותה כ-10 מיליארד דולר לזרוע ההשקעות של החברה, חברת אלאמדה, גם היא בבעלות סם בנקמן-פרייד. לזו האחרונה החזקות משמעותיות ב-FTX – מטבע הבית שקרס – כלומר כספי הלקוחות, שלא הרשו מעולם לבצע ספקולציות כשלהם על כספם, התאדו. לא ברור כל כך מהן שאר ההשקעות של החברה, אך הדיבורים בשוק הם על הפסדים רבים מעבר להפסדים ב-FTT. החברה פשוט הפסידה כסף שלא שלה. אם זה אכן מה שקרה מדובר פשוט בפשע, מעילה, מעשה נוכלות, או כל שם אחר שתבחרו. שמועות נוספות שלא הוכחו מדברות על השקעה ישירה של כספי הלקוחות בשוק המניות והפסדים שלא מאפשרים לחברה להחזיר את כספי ההשקעות. כך או כך מדובר במצב לא יאומן בבורסה שבשיאה הייתה שווה 32 מיליארד דולר, מתבררת כנוכלת. ברגעים האחרונים כבר נודע שנפתחה חקירה נגד FTX ונגד בנקמן-פרייד הן ה-SEC והן ברגולטור של קליפורניה. קרוב לוודאי שהחקירות יתרחבו בהמשך. 

מכאן כדור השלג ממשיך להתגלגל, כמו במקרה של הלונה-טרה, ואולי אף יותר גרוע. אז הקריסה הביאה לנפילת צלזיוס, וויאג'ר, קרן הגידור AC3 – כל אחת מוערכת במיליארדים רבים - וחברות נוספות, יחד עם מחיקה של מאות מיליארדי דולרים משווי המטבעות. כעת שוק הקריפטו איבד מעל מאה מיליארד דולר השבוע, אבל זה רק בערך המטבעות עצמם. בורסת FTX שהוערכה בשווי של 32  מיליארד דולר לאחרונה שווה כעת דולר אחד לפי בלומברג (אם חשבתם לקפוץ על ההזדמנות ולקנות אותה תכינו את 10 מיליארדי הדולר שתצטרכו לשלם על החובות שלה), אלמדה, זרוע ההשקעות של בנקמן-פרייד כנראה גם שווה כלום.

בהשפעה מסדר גודל שני כל החברות שהלוו כסף לשתי החברות הללו או השקיעו דרכם ככל הנראה איבדו את כספם ואנו צפויים לראות כמה פשיטות רגל נוספות בשבועות ובחודשים הקרובים. ההודעות מתחילות כבר לצאת בשעות האחרונות. חברות שונות מודיעות על החשיפה שלהן (בעשרות או מאות מיליוני דולרים) ל-FTX, ופלטפורמה BlockFi כבר הודיעה על הפסקת משיכות והקפאת פעילות. 
 

<

כמו כן, הנפילות בשוק הקריפטו גורמות ל"מרג'ין קול" בהיקף נרחב בשעות האחרונות. נזכיר – במסחר ממונף, כאשר ההפסדים עולים על כמות הבטחונות שהפוקדו הם מונזלים באופן אוטמטי מה שמגביר את לחץ המכירות. זה מה שקרה בימים האחרונים עם הנפילות האחרונות בשוק, ומשקיעים, או שמא מהמרים, רבים נותרו נקיים לגמרי מהשקעותיהם.

קשה, אם כן, להעריך את היקף ההפסדים שנוצר אך מדובר בהרבה יותר מ-מאה מיליארדי הדולרים שאיבד שוק המטבעות עצמו. כאמור – את הנזקים ההיקפיים, כמו במקרה של הטרה-לונה נראה ככל הנראה בשבועות ובחודשים הבאים.

אבל אולי הנקודה החמורה ביותר, והקריטית ביותר לעתיד הקריפטו, היא אמון הציבור שחטף מכה אנושה, אולי מכת מוות. הראנו כאן בעבר ששוק הקריפטו בכלל, ומחיר הביטקוין בפרט, כבר עברו זעזועים שכללו ירידות של 80% ו-90% מערכם, אך תמיד ידעו להתאושש מכך ולכבוש שיאים חדשים. ייתכן שהמצב כעת שונה, ומהמכה הזו השוק יתקשה להתאושש. 

למה המצב הנוכחי שונה? בעבר כולם התייחסו למטבעות הקריפטו כנכס ספקולטיבי וגם ערך השוק הכולל היה צנוע הרבה יותר, ובעיקר הפרופיל התקשורתי של הקריפטו היה נמוך מאד. כעת, לאחר ששוק הקריפטו במרכז הכותרות כבר כמה חודשים ואף מגיע לכותרות הראשיות של מדורי הכלכלה לא פעם, כל אירוע כזה תופס הרבה יותר נפח ומשמעות, ואנשים מגבשים את דעתם על הנושא בעקבות הכותרות האלו.

נציין, שלמרות שרבים מאד קיטרגו על הקריפטו, ביניהם משקיעים ואנשי כלכלה מפורסמים כמו וורן באפט או ג'יימי דיימון, התרחשה זחילה כלפי מעלה של אמון הציבור בנושא, כשיותר ויותר אנשים "זורקים כמה גרושים" על מטבעות קריפטו, ויותר ויותר מוסדות פיננסים נכנסים להשקעה בתחום, בין אם ישירה ובין אם עקיפה. גם בנקים וחברות מסחר מסורתיות למיניהן החלו להציע אפשרויות השקעה בקריפטו ללקוחות בדרכים שונות.

ייתכן מאד שמה שקורה עכשיו ישבור ויהרוס את כל האמון שנוצר ונצבר בעמל רב ובאיטיות, שהרי אם אפילו על בורסות המסחר הגדולות והיציבות ביותר אין אפשרות לסמוך, אם אפילו ברמות האלו פועלים בצורה לא חוקית ולא הגונה, אז אין בכלל את הבסיס שמאפשר מסחר, השקעה או שימוש בטכנולוגיה. זה נראה שהכל רקוב מהבסיס וכל הטענות על "הונאות פונזי", "עולם תחתון" ו"שוק שחור" מקבלות משנה תוקף. האמון, ללא ספק, נשבר. יאן וויברגר, מייסד חברת CoinRoutes אמר: "כולם סמכו על FTX". ואיאן כץ, מנהל בחברת השקעות אמר: "סם בנקמן פרייד היה לקריפטו מה שהרבה אנשים החשיבו כמו ג'ף בזוס ביל גייטס או סטיב ג'ובס בתעשיות שלהם". כעת, איך אפשר להתקרב לשוק שמנתהל בצורה כזו?

אז אולי בכל זאת לרגולטור, לבנק מרכזי ולמדינה יש תפקיד משמעותי בהסדרת השווקים הפיננסים? אולי כשכסף גדול מעורב אנו זקוקים לחסמים חזקים במיוחד בפני תאוות הבצע האנושית? בשבועות הקרובים ככל הנראה יתקבלו חלק מהתשובות לשאלות הללו, ואנו נמשיך לעקוב מקרוב אחר המתרחש בשוק. לאחר שישקע האבק מסקנות ותובנות נוספות יצוצו. 

מצד שני, בשעות האחרונות יש מיני ריבאונד בשוק הקריפטו, במקביל לעליות המטורפות בבורסה (היי, האינפלציה היא רק 7.7%, זמן לחגוג!). מספר לקוחות של FTX דווחו בשעות האחרונות שהם הצליחו להוציא את כספם במה שנראה כפתיחה חלקית של הבורסה. בנקמן-פריד עצמו אמר שהחברה עובדת קשה כדי להחזיר את כל הכסף ללקוחות ומחפשת משקיעים (שבינתיים מתמהמהים מלקפוץ על המציאה) על מנת להזרים נזילות. עוד קצת מוקדם, אם כן, להספיד סופית את הקריפטו, אך אין ספק שהתחום נמצא באחת מנקודות המבחן הקריטיות בתולדותיו, שייתכן מאד שממנה לא יוכל להתאושש.  

שרשור לקיחת האחריות של בנקמן-פריד:

I fucked up, and should have done better.

— SBF (@SBF_FTX) November 10, 2022

 
ריקושטים מאירוע FTX 
ממיליארדר לפושט רגל? סם בנקמן פרייד, מנכ"ל בורסת FTX, הוערך בשיאו במעל 25 מיליארד דולר, ורק ביום שני האחרון ייחסו לו במגזין פורבס הון של 15.6 מיליארד דולר. ההון הזה נעלם כלא היה, ובנוסף, על פי השמועות, הוא חייב באופן אישי 650 מיליון דולר.

גם החברות הציבוריות הקשורות לקריפטו חטפו, למרות העליות ביום המסחר האחרון. חברת קוינבייס COINBASE GLOBAL +9.69% COINBASE GL 305.85 +9.69% COINBASE GLOBAL סגירה:0 פתיחה:282.65 גבוה:306.46 נמוך:276.02 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: רשמה ירידה של 10% ב-5 ימי המסחר האחרונים, חברת מיקרוסטרטגי MICROSTRATEGY INC CL A +3.96% MICROSTRATE 340.65 +3.96% MICROSTRATEGY INC CL A סגירה:0 פתיחה:336.6 גבוה:349.94 נמוך:324.1 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: שמחזיקה ביטקוין במאזנה ירדה 28%, חברות הכרייה איבדו 6% עד 8%.

קרן ההון סיכון סקויה איפסה את ערך FTX בספריה.

המטבע היציב טית'ר איבד לזמן מה את ההצמדה לדולר בעד 3%, באירוע נוסף שהיה יכול להיות אסון כללי בשוק הקריפטו, אולם לאחר מכן התאושש וכעת שוב נסחר תמורת דולר אחד כפי שהוא אמור להיות כל הזמן. הדבר בא על רקע שמועות שאלאמדה, שהייתה עושת שוק חשובה של המטבע לפני הקריסה, עשתה שורט במטרה לזעזע אותו משום מה, שמועה שבנקמן-פרייד הכחיש. טית'ר עצמה הודיעה כי הקפיאה 46 מיליון דולר ממהטבע שלה שהוחזקו בידי FTX על פלטפורמת טרון לאחר דרישת רשויות החוק.

ידיעות על כך שהרגולטור בארצות הברית ביקש מידע מבינאנס לגבי המידע אליו היא נחשפה כשחשבה לרכוש את FTX. חברת בינאנס סרבה להגיב לידיעות.

שמועות על כך שאל סלבדור החזיקה את מטבעות הביטקוין שקנתה על חשבון האזרחים המסכנים בבורסת FTX, אולם נשיא אל סלבדור הכחיש זאת בשיחה עם מנכ"ל בורסת בינאנס – כך על פי ציוץ של המנכ"ל. כנראה שזו גם דרך לתקשר עם הציבור עבור הנשיא הקפריזי.
 

I exchanged messages with President Nayib a few moments ago. He said "we don’t have any Bitcoin in FTX and we never had any business with them. Thank God!" https://t.co/CrM5wd24Ha

— CZ 🔶 Binance (@cz_binance) November 10, 2022


חדשה אחת שאינה קשורה ל-FTX והיא דווקא חיובית: 50676 מטבעות  קריפטו הוחרמו על ידי רשויות החוק בארצות ברית. המטבעות נגנבו ב-2012. האירוע ממחיש את העובדה שהפריצה היא החלק הקל עבור האקרים, אך להסתיר לאורך זמן את הגניבה הרבה יותר קשה, שכן בסופו של דבר רשויות החוק יכולות לעקוב אחר ההעברות השונות ברשתות הבלוקצ'יין גם שנים אחרי התרחשותם.

מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
לאחר שהביטקוין המשיך במגמת הההתאוששות לזמן מה השבוע ועבר את רף 21 אלף הדולרים האירועים האחרונים הנחיתו אותו לשפל של שנתיים עד לרמה של כ-15 אלף דולר למטבע, אולם התאוששות נרשמת בשעה האחרונה, כמו גם בשאר המטבעות.

לאחר הירידות האחרונות בשוק המטבעות היציבים מהווים 3 מתוך 6 המטבעות הגדולים ביותר. הטית'ר בשוויי 68 מיליארד דולר, ה-USDC  בשווי 43 מיליארד דולר, והמטבע היציב של בינאנס, הבינאנס דולר בשווי 23 מיליארד דולר. לא בגלל ששווי השוק שלהם עלה כל כך אלא בגלל שהמטבעות הלא יציבים צנחו.  

ביטקוין (BTC) BITCOIN -1.63% BITCOIN 89,563 -1.63% BITCOIN בסיס:91,046 פתיחה:0 גבוה:91,429 נמוך:89,235 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . כאמור נרשמת בשעות האחרונות התאוששות בשוק, והביטקויין חזר לרמת ה-17,280 דולר למטבע. סך הכל רושם הביטקוין הפסד של 15% בנקודה זו ממחירו לפני שבוע. 

את'ר (ETH) ETHEREUM -2.28% ETHEREUM 3,084.4 -2.28% ETHEREUM בסיס:3,156.4 פתיחה:0 גבוה:3,166.1 נמוך:3,039 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . האת'ר נסחר כעת תמורת 1265 דולר, ירידה שבועית של 18% לאחר עליה של 12% ב-24 השעות האחרונות.  

בינאנס קוין (BNB). מטבע הבינאנס שהייתה שחקנית מרכזית בסאגת FTX נהנה בשלב מסויים מההתרחשויות כשהיה נראה שבינאנס עשתה שח מט למתחרה, אולם כשהיקף ומהות הקריסה התבררה גם הוא הצטרף למגמה השלילית ורושם סך הכל ירידה שבועית של 12%. 

ריפל (XRP). הריפל התאושש ב-14% ב-24 השעות האחרונות וירד סך הכל לאחר ההתאוששות הזו ב-15% ונסחר כעת בשווי שוק של 19.5 מיליארד דולר. מטבע אחד שווה 0.3877 דולר.  

קרדאנו (ADA). הקרדאנו רשם ירידה שבועית נמוכה יחסית של 9% לאחר שעלה ב-12% ב-24 השעות האחרונות. מטבע אחד שווה כעת 0.3656 ושווי השוק הוא 12.5 מילארד דולר.

דוג'קוין (DOGE) איבד 25% בשבוע האחרון. במקרה זה גם תעלולי מאסק משפיעים כשהמיליארדר מכר 4 מיליארד דולר ממניות טסלה שברשותו בניגוד להבטחותיו בעבר. הדוג'קוין הוא עדיין המטבע השישי בגודלו מבין המטבעות הלא יציבים ושווי הושק שלו כעת הוא 11.6 מיליארד דולר. 

שני המטבעות הבאים בתור הם הפוליגון שהוא המטבע היחידי שעלה השבוע מבין המטבעות הגדולים, ונסחר כעת תמורת 9.4 מיליארד דולר, והפולקאדוט שירד לשווי שוק של 6.6 מיליארד דולר. 

הסולנה איבדה לחלוטין את מקומה בפסגה, לאחר שחטפה קשות עקבות אירוע FTX וערכה נחתך בחצי. השוק חשש בין השאר משחרור של מטבעות בשווי מאות מיליונים שהיו מוחזקים בסטייקינג, והחשש היה שעם שחרורם הצפוי שכולם יוזרמו לפקודות מכירה. אולם השחרור עבר בשלום יחסית והמטבע זינק בחזרה בכ-30%. עדיין מדובר בירידה שבועית של 44% ובהתרחקות מהמטבעות המובילים.

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 9.
    המטבע הכי אמין בעולם
    משקיען 14/11/2022 19:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ה BB-COIN.
    סגור
  • 8.
    שיבוא כבר הסוף לבלוף
    גבי ל. 13/11/2022 23:15
    הגב לתגובה זו
    2 0
    מקווה שיבוא הסוף ומהר. מצג השווא שיש ערך כזה או אחר למשהו וירטואלי שלא מיצר, מוכר או מפתח משהו בכלל בכלל צריך להיפסק וכסף צריך לחזור למעגלים שמושקעים במשהו שבסופו של יום מסייע ליצור, לפתח משהו שמישהו צריך. שלא לדבר על זה שכל המטבעות האלו לא מיצרות שום מקור למימון הצרכים של הציבור. אם הטמטום הזה יגיע לממדים מפלצתיים ממשלות יגיעו לחוסר גביית מיסים כזאת שלא יוכלו לתת שרותים חיוניים לאזרחים שלהן, הכאוס שישתרר בעולם יצא מכלל שליטה
    סגור
  • 7.
    יש כאלה
    לרון 11/11/2022 14:31
    הגב לתגובה זו
    1 0
    שהזהירו מן ההתחלה.......
    סגור
  • 6.
    תודה על הסקירה המבורכת
    דויד 11/11/2022 10:29
    הגב לתגובה זו
    2 0
    הביטקויין יעלה עוד שנתיים כשטראמפ יבחר , אז אין דאגה חברים
    סגור
  • אולי, אם ישאר ממנו משהו עד אז...
    שין שין 11/11/2022 16:35
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ברח אחי ברח
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    עצוב בעיקר על המשקיעים הקטנים
    Oz 11/11/2022 10:01
    הגב לתגובה זו
    2 0
    המיליארדרים ישארו עשירים מופחתים גם אחרי, אבל עובדים מהמעמד הבינוני פלוס, ששמו סכומים משמעותיים מהחסכונות שלהם בקריפטוגרפיה, הם אלו שכרגיל יישארו בלי כלום
    סגור
  • 4.
    פחד …
    Yyinon 11/11/2022 09:12
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לברוח???
    סגור
  • 3.
    האם
    אני רק שאלה 11/11/2022 08:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    האדון יהודי ? יש מצב ???אנטישמים !!!!!
    סגור
  • 2.
    חייב לפרגן לכותב הכתבה
    מיה דיינמיקס היא העת 11/11/2022 07:16
    הגב לתגובה זו
    14 0
    אתה ממש נהיר ומעניין, יישר כוח
    סגור
  • 1.
    אין ספק שתחושת העושר בעולם נעלמה בחודשים האחרונים
    אורן 11/11/2022 06:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הרבה מאוד אנשים וחברות התרסקו לקרקע . הפד נתן והפד לקח
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות