התפקיד שמילא טוקן הבית בקריסת FTX, או - איך יוצרים ערך דימיוני?
הסיפור של FTX עוד לא נגמר. סביר יותר להניח שהוא רק בתחילתו. כצפוי גלי ההידף פוגעים בחברות נוספות מתחום הקריפטו וכמה כאלה כבר הכריזו על פשיטות רגל או עצירת משיכות. קרוב לוודאי שמידע נוסף על התנהלות החברה שהובילה לקריסתה ולמכה האנושה שספג שוק הקריפטו עוד ימשיך לצאת לאור, אך מה שכבר התגלה מסמר שיער.
כשכישלון ברמה כזו מתרחש חשוב להבין מה הגורמים שלו - איך זה קרה בדיוק ומה היה מעורב בתהליך שגרם לכך, על מנת שלא ליפול שוב באותו פח. במקרה של FTX לא הכל ברור עדיין, אך הדברים הולכים ומתבררים, וכבר עכשיו ברור שלטוקן הבית - FTT - היה תפקד מרכזי בקריסה, או במה שיהיו כאלו שיכנו, בהונאה הפיננסית עליה היו בנויות חברת FTX וזרוע ההשקעות שלה אלמדה.
אז מה זה בעצם מטבע הבית, למה הוא משמש, ומה היה חלקו בקריסה שמרעידה שוב את עולם הקריפטו?
לפתח מטבע דיגיטלי זה לא כל כך מסובך מבחינה טכנית, ולכן יש כל כך הרבה מהם (מעל 21 אלף לפי הספירה האחרונה), אולם רק מעטים מצליחים לתפוס עניין ולגדול מבחינת נתח שוק ופעילות. הערך של מטבע דיגיטלי נובע כמעט אך ורק מהביקוש אליו, ביקוש שצריך ליצור. ביטקוין נהנה מביקוש עקב זכות הראשונים של התעשייה, האת'ריום בגלל יכולות החוזים החכמים שלו וכן הלאה.
אחת הדרכים ליצור ביקוש הוא על ידי הענקת הטבות למחזיקי המטבע. זו הסיבה שחברות הפעילות בשוק, ושיש להן הטבות להעניק, יפתחו בדרך כלל מטבע משל עצמם ויעודדו את הביקוש אליו באמצעים שונים. באמצעות ההנפקה ומכירת המטבעות בשוק החברות מגייסות כסף. כמו כל מנפיקי המטבעות השונים, החברות ישמרו לעצמן חלק גדול מהמטבעות הללו, כך שאם המטבעות מצליחים לעורר עניין וליצור ביקוש מדובר בערך רב שנוצר לחברה מכלום.
נעיר, שהעובדה שרוב המטבעות נשארות בידי החברה עומדת בניגוד לאחד העקרונות המרכזיים עליו נבנה רעיון הקריפטו עוד מהמסמך הראשון שפורסם אי אז בנושא על ידי סאטושי נאקאמוטו המסתורי – הביזוריות. החברות בעצם שומרות את כל הכוח וההון לעצמן וביכולתן לשלוט על כל מה שקורה עם המטבע, כך שמבוזר זה לא. בנוסף, למחזיקים אין שום טענה או תביעה במקרה של פשיטת רגל של החברה המנפיקה, ואף אחד לא חייב להם כלום.
"מטבע הבית" החזק בשוק הוא של בורסת המסחר החשובה ביותר – בינאנס, שהייתה הראשונה להנפיק מטבע כזה. המטבע צמח להיות השלישי בגודלו (לא כולל מטבעות יציבים) בין כל מטבעות הקריפטו, בין השאר בזכות העובדה שהחברה מקדמת אותו באגרסיביות. השימוש במטבע בבורסה שבניהול החברה מעניק הנחות בעמלות ועוד הטבות שונות. כיון שמדובר בבורסה הפעילה ביותר בעלת נפח המסחר היומי הגדול ביותר בפער (ב-24 השעות האחרונות נפח המסחר היה 11 מיליארד דולר, יותר מ-3 הבורסות הבאות אחריה ביחד), לאנשים רבים משתלם לקנות את המטבע כדי לקבל את ההטבות שמעניקה החברה, וכך שוויו של המטבע מתנפח. לאחר ההצלחה של בינאנס בורסות נוספות כמו Huobi או OKX הנפיקו מטבעות דומים, ומהר מאד זה הפך לסטנדרט בתעשיה, או אם תרצו, עוד קצת דלק בבועת הקריפטו.
קל הרבה יותר להנפיק מטבע כזה מאשר להנפיק ניירות ערך או אגרות חוב. אין צורך בתשקיף והוא לא מסמל בעלות על חלק מסוים מהחברה כמו מניה או התחייבות כלפי המחזיק כמו באגרות חוב, כך שהערך באמת נוצר מכלום. ערכו של המטבע ינבע מהביקוש אליו ומהשירותים וההטבות שהוא מעניק למחזיקים.
נקודה בעייתית נוספת: גם הגופים המנפיקים על פי רוב לא כל כך מפוקחים שכן הם רשומים באקס טריטוריות רגולטוריות (כמו איי הבאהמה כמו במקרה של FTX) שלא באמת מפקחות על משהו. לכן זה לא מפתיע שבורסות שמפועלות מארצות הברית כמו קויינבייס או קראקן לא מחזיקות מטבעות כאלה.
מטבעות הבית, אם כן, יעניקו הנחות, תגמולים, גישה מוקדמת למוצרים חדשים וכדו'. מה שהם לא יתנו למשתמשים זה שליטה וכוח החלטה, כלומר ביזור.
גם ל-FTX יש או היה מטבע כזה, מטבע שנקרא, כאמור, FTT. הוא הונפק במחצית השניה של שנת 2019, ושיחק תפקיד מכריע במבנה הפיננסי הנכלולי של האימפריה שבנה סם בנקמן פריד. מלבד העובדה, שכאמור, המטבעות הללו לא מעניקים ערך שימושי או בעלותי כלשהו למשתמש, וכל ערכם נובע מהביקוש להם, ב-FTX (ומי יודע איפה עוד?) לקחו את הערך האבסטרקטי הספק קיים הזה לרמות אחרות.
נתחיל מזה שמעט מאד מטבעות FTT אכן שוחררו לשוק, והרוב הגדול שלהם הוחזק על ידי החברה עצמה. ההיצע הנמוך מאד של הסחורה הצפה הזו, יחד עם הביקוש שעודדה החברה, גרם לעלייה במחירו של מטבע בודד, באופן שערימות המטבעות שנשארו בחשבונה של FTX קיבלו ערך מנופח. כלומר מטבעות בערך מזערי שנסחרו בשוק החופשי העניקו שווי תיאורטי של מאות מיליוני דולרים ל-FTX. הערך הזה הוא דימיוני, שכן ברור שאילו FTX הייתה מנסה להשתמש בו, כלומר למכור את המטבעות שברשותה, הביקוש העולה היה מצניח את מחירו. אך בספרים נרשם הערך המלא. כלומר, הערך הוא תיאורטי, אבל החברה רשמה את המטבעות הללו במאזניה כנכסים. לכל דבר ועניין ועל פי זה התבצעו הערכות השווי המופלגות של החברה, שהגיעו בשיא ל-32 מיליארד דולר. מדהים לגלות שחברות הגידור וקרנות ההון סיכון קנו את התרמית הזו והתייחסו לחברה כאחת שאכן שווה את הערך הזה.
על גבי זה נוספה קומה נוספת אולי המדהימה והחמורה ביותר. FTX לא הסתפקה בערך התיאורטי שיצרה המטבע אלא מינפה אותו על ידי כך שהלוותה את נכסי המשקיעים דרכה לחברה האחות אלמדה וקיבלה כבטחונות את המטבעות הללו, שכאמור אפילו לא נותנים לה אחזקה בחברה, ושהיא עצמה יצרה. אלמדה השקיעה את הנכסים והכסף של לקוחות FTX בהשקעות אחרות שהיא ביצעה ועם התרסקות שוק הקריפטו ההשקעות הללו רשמו הפסדים (האם אפשר לתלות גם את הקריסה הזו בקריסת הטרה-לונה בסופו של דבר ולהוסיף גם את הקריסות הנוכחייות לגלי ההדף של הקריסה ההיא? ייתכן מאד).
במקרים של הפסדים כאלו, הבטחונות, כלומר מטבעות ה-FTT במקרה הזה, אמורים לשמש כערובה להחזרת ההלוואה, על מנת ש-FTX תוכל להחזיר ללקוחות את כספם (שמעולם היא לא ביקשה רשות לקחת אותו בכלל, אבל זה סיפור נוסף). אך מדובר, כאמור, בנכס שאין לו ערך ממשי ולא ניתן לממש אותו, שכן במידה והיה צריך להנזיל אותו ולהוציא לשוק כמות גדולה של מטבעות כנגד ההפסדים מיד הערך היה צונח (כפי שאכן קרה בסופו של דבר). בינתיים המטבעות היו רשומים בערך גבוה במאזנים וניתן היה להמשיך במשחק, עד שהכל מתפוצץ.
פעולות כאלה התבצעו גם עם חברות אחרות מלבד אלמדה במבנה הפיננסי המסובך שהיה רשת החברות של FTX. הטוקן הזה בעצם שימש לניפוח הערך ולהחבאת חוב במאזנים. מנכ"ל בינאנס צ'אנגפנג זהאו מיהר להבהיר שאצלם דבר כזה לא יקרה: "מעולם לא השתמשנו ב-BNB (המטבע של בינאנס) כבטחונות" צייץ. גם מנכ"ל ריפל הוציא הבהרה דומה ואף הוסיף שהריפל לא מהווה חלק ממאזני החברה, כלומר הנכסים שהיא מייחסת לעצמה.
כל המבנה המפואר הזה, הבנוי על כרעי תרנגולת של מטבע ללא ערך ממשי, התרסק בבת אחת כשהידיעות על כך החלו לצוץ. פתאום מתברר שהמטבע ששימש כערובה לא יכול לשמש ערובה לכלום, ובמידה ומוציאים אותו לשוק ערכו האמיתי נמוך בהרבה מהשווי המלאכותי שיצרה לו FTX ואין בו כדי להחזיר את החובות, ואז כשלקוחות FTX דרשו את כספם בחזרה, התברר שאין באמת כסף כזה. הכל נעלם בעשן של הטוקן התיאורטי שעל הנייר היה שווה מאות מיליוני דולרים לגמרי דימיוניים.
CBDC – מטבעות דיגיטליים של הבנקים המרכזיים
המטבעות הדיגיטליים המדינתיים ממשיכים לתפוס תאוצה, למרות, ואולי בגלל, הספקות שעולים בנוגע למטבעות האחרים בעולם הקריפטו, הן הרגילים והן היציבים. שתי ידיעות חשובות על ההתפתחויות הללו התפרסמו בשבוע האחרון.
בהודו הבנק המרכזי שואף שהרופי הדיגיטלי יפעל בשוק כבר בשנת 2023, ובכך הוא יצטרף ליואן הסיני שכבר פעיל כמה שנים, ושליש מאוכלוסיית העולם יוכל להשתמש במטבע דיגיטלי של מדינה. הצעד נעשה בין השאר כחלק מהמאבק במטבעות היציבים שבהודו רואים בהם סכנה ליציבות הפיננסית. ראש הממשלה מודי אמר ששימוש במטבעות כאלה יאסר לחלוטין במדינת הענק.
גם מנכ"ל בורסת הקריפטו הגדולה בהודו ווזיר איקס מקבל בברכה את המטבע החדש וטוען שתהיה לו תרומה אדירה לתעשיית הקריפטו במדינה. "בין לילה נעבור ממצב בו 20 מיליון איש מודעים לעניין המטבעות הדיגיטלים ל-30 מיליון או אולי אפילו 100, 200 או 300 מיליון איש" הוא אמר.
השבוע דווח כי בקרוב יחל הבנק המרכזי בניסוי גדול לקראת ההשקה הצפויה בשנה הבאה. הניסוי יתבצע בעזרת מעל 400 אלף צרכנים, ויכלול גם 8 בנקים מסחריים בשלב הראשוני, כשהתוכנית היא להרחיב מאוחר יותר את הניסוי לכל הבנקים במדינה. כל אחד מהבנקים שמשתתף בניסוי יבחן את המטבע החדש על 50 עד 100 אלף לקוחות כמו גם סוחרים נבחרים. הרופי הדיגיטלי ישתלב במערכות התשלומים הקיימות, הוא יאוחסן בארנק דיגיטלי.
הבנק של יפן הוא האחרון ברשימת הכלכלות הגדולות להכריז על תוכנית לבחינת הנפקת ין דיגיטלי, אם כי במועד מאוחר יותר מהבנק של הודו. בניסוי ראשוני להוכחת היתכנות הרעיון ישתתפו 3 מהבנקים הגדולים במדינה ועוד כמה קטנים יותר. הניסוי נועד לבדוק גם איך מטבע כזה יתפקד במצב של אסון טבעי או גורם אחר שימנע את השימוש באינטרנט. עקרונית, מטבעות דיגיטליים לא חייבים אינטרנט כדי לתפקד, אך וודאי שהאינטרנט מקל מאד על פעילותם. בניסוי יבדקו את היכולת של מטבע כזה לפעול אוף ליין, מה שהבנק מחשיב כתנאי חשוב להצלחת פרויקט כזה. הניסוי אמור להימשך לפחות שנתיים והחלטה האם להמשיך להתקדם לא תתקבל לפני שנת 2026.
חדשות נוספות מהשבוע האחרון
נתון מעניין שפרסם אתר TheBlock מעלה כי כמות הכסף הזורם אל תוך בורסות המסחר הריכוזיות בקריפטו גבוהה ב-30% מכמות הכסף שיוצאת, מה שמלמד על כך שהלקוחות עדיין מעדיפים את הבורסות הריכוזיות למרות הקריסה של FTX, והקריאות של רבים בתעשייה להעביר את הנכסים לארנקים קרים או לבורסות ביזוריות.
שמועות סותרות על בורסת המסחר ג'נסיס כשהשבוע התפרסמו ידיעות על כך שאף היא עומדת בפני פשיטת רגל, אך לאחר מכן יצאו הכחשות מטעם החברה. החברה פרסמה כי היא הלוותה 175 מיליון דולר ל-FTX אותם ככל הנראה לא תראה שוב לעולם, מה שגרם ללקוחות רבים לנסות להוציא את כספם מהבורסה באופן שאילץ אותה לעצור את המשיכות, ומאז היא מחפשת מקורות נזילות. לפי הפרסומים היא זקוקה למיליארד דולר, שאם לא תשיג אותם בקרוב תאלץ להכריז על פשיטת רגל. נזכיר, שבורסות מסחר לא אמורות בכלל להוציא את נכסי הלקוחות להשקעות אחרות ולא אמורות כלל להתמודד עם בעיות נזילות.
חברה שנמצאת בקשיים עוד מהקריסה הקודמת של הטרה-לונה היא חברת וויאג'ר. על פי דיווחים באתר קויינדסק חברת בינאנסUS מכינה הצעת מחיר לרכישת החברה, כצעד נוסף להגדלת הדומיננטיות של בינאנס בשוק הקריפטו.
אין שמחה כשמחה לאיד. אולי בעצם יש, התענוג לומר "אמרתי לכם". כך כנראה חושבים בבנק המרכזי של אנגליה, כשהנגיד ג'ון קנליף אמר שההתרסקות של FTX מראה מדוע הרגולציה לה הטיף הבנק כה חשובה, והוסיף: "מאז ספטמבר הזהרנו באופן פומבי בנוגע ל-FTX שייתכן שהגוף הזה מספק שרותים ומוצרים פיננסים לתושבי בריטניה ללא אישור... ושככל הנראה לא תוכלו לקבל את כספכם בחזרה במקרה שמשהו ישתבש". משהו אכן השתבש והנגיד אומר: אמרתי לכם!
עוד אמר הנגיד: "זה יכול להיראות כאילו אנחנו נגד יזמות לאותם אלו שחושבים שרגולציה מנוגדת ליזמות. אבל, כפי שאמרתי כבר, "אנשים לא טסים באווירונים לא בטוחים". יזמות יכולה להתחיל באזורים לא מפוקחים, אך היא יכולה להתפתח ולהתקבל באופן נרחב יותר רק בתוך מסגרת שמנהלת סיכונים לפי סטנדרטים קיימים".
סנאטורים דמוקרטים קראו לחברת ההשקעות פידלטי לבטל את התוכנית שמאפשרת לקנות נכסים דיגיטליים לחשבונות הפנסיה של האזרחים, זאת עקב הקריסות האחרונות והתנודתיות הרבה של המטבעות הללו, שהופכים את המטבעות הדיגיטלים ללא ראויים להשקעה, במיוחד לא לצרכי פנסיה, כך לפחות לדעת הסנטורים.
אנליסטים של בנק אוף אמריקה, כתבו בסקירה בה הורידו את ההמלצה לחברת קוינבייס לנייטרלי, כי חורף הקריפטו והאכזבה ממטבעות דיגיטליים לא אמורים לגרום לנו להתעלם מהפוטנציאל של טכנולוגיית הבלוקצ'יין. כפי שגם אנחנו כתבנו בשבוע שעבר, וכפי שראינו לעיל בנוגע למטבעות של בנקים מרכזיים, הטכנולוגיה בכללותה, שלא כמו השימוש הספציפי שלה כמטבע דיגיטלי, ממשיכה להתפתח ולהתקדם. בלוקצ'יין זה לא רק קריפטו.
קרא עוד:
>>>קריפטו זה לא רק ביקטוין - הכרות עם שבעת המטבעות הגדולים
>>>איך להשקיע במטבעות קריפטוגרפים - מדריך
>>>מהם המטבעות היציבים?
מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
שבוע רגוע יחסית עם שונות גבוהה עבר על מטבעות הקריפטו המרכזיים כשתנודות השבועיות נעות בין מינוס 9% לפלוס 10%.
ביטקוין (BTC) BITCOIN +2.01% BITCOIN 90,913 +2.01% בסיס:89,120 פתיחה:0 גבוה:92,234 נמוך:88,709 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . 55% מהכתובות המכילות ביטקוין נמצאות כרגע בהפסדים על מחיר הקניה הממוצע, וזאת מבלי להתחשב בכך שלקוחות רבים פשוט איבדו את כספם בהתרסקות של FTX וההתרסקויות הנלוות, כך על פי אתר המחקר TheBlock.
השבוע רשם הביטקוין ירידה קלה של 2% והוא נסחר תמורת 16,495 דולר למטבע. ערך השוק הכולל של המטבע המוביל הוא 316 מיליארד דולר.
את'ר (ETH) ETHEREUM +0.8% ETHEREUM 3,084.3 +0.8% בסיס:3,059.7 פתיחה:0 גבוה:3,149.2 נמוך:3,044.5 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . האת'ר ירד אף הוא בכ-3% בשבוע האחרון ונסחר כעת תמורת 1,186 דולר למטבע ובשווי כולל של 145 מיליארד דולר.
בינאנס קוין (BNB). דווקא הבינאנס קוין צבר תאוצה השבוע, אולי בגלל הדומיננטיות הגוברת של חברת בינאנס בשוק הקריפטו. את השבוע הוא סיים בעליה של 10% ומטבע אחד נסחר כעת תמורת 299 דולר. שווי השוק הכולל של המטבע הוא 48 מיליארד דולר.
ריפל (XRP). הריפל טיפס 3.5% השבוע ונסחר תמורת 0.393 בשווי שוק כולל של 20 מיליארד דולר.
הדוג'קוין (DOGE) ממשיך לשמור על מקומו בצמרת למרות ירידה שבועית של 4% שמביאה אותו לשווי שוק כולל של 10.9 מיליארד דולר כשמטבע אחד נסחר תמורת 0.08215.
קרדאנו (ADA). הקרדאנו ירד ב-6% השבוע ונסחר תמורת 0.31 דולר בשווי שוק של 10.6 מיליארד דולר.
שני המטבעות הבאים ברשימה, פוליגון ופולקדוט, איבדו השבוע 7% ו-8% לשווי שוק של 7.3 מיליארד ו-6 מיליארד דולר בהתאמה.
קרא עוד על קריפטו:
>>>מה זה ווב3
>>>מה זה DeFi?
>>>מה זה DAOs?
>>>"איך אפשר "לשחק בשביל להרוויח"?
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.כתבה ברורה ומסבירה. תודה (ל"ת)אורן 25/11/2022 10:20הגב לתגובה זו1 0סגור