אחרי קריסת FTX- איך אפשר לקנות ביטקוין ללא בורסה ואיפה נאחסן אותו
הביטקוין החל לפעול לפני שהיו קיימות בורסות למסחר בו ולהפתעתם של אנשים רבים הוא יכול להמשיך לפעול גם בלעדיהן - הן צריכות אותו יותר מאשר הוא צריך אותן. בשנת 2010 קמה לה בורסת הקריפטו המשמעותית הראשונה בעולם - Mount Gox. הבורסה הייתה אחראית על כ-70% מהעסקאות במטבע הביטקוין וב-2014 הבורסה קרסה לאחר שהיא נפרצה וכמות גדולה של מטבעות נגנבו, מה שהוביל לפשיטת הרגל שלה. מסוף 2013 ( כשהגיע לראשונה למחיר של יותר מ-1,000 דולר) ועד תחילת 2015 הביטקוין איבד כ-90% מערכו ורבים היו בטוחים שזה הסוף שלו אך מאז אותו השפל (של כ-150 דולר למטבע) הביטקוין עלה במשך כשנתיים עד למחיר של 20 אלף דולר. כידוע לכולנו המטבע עוד עבר תנודתיות רבה אך הצליח לעבור גם את המחיר של 65 אלף דולר למטבע והדוגמה של מאונט גוקס ממחישה לנו את השרידות של הביטקוין.
המטרה המקורית של הביטקוין היא לאפשר לאנשים בכל רחבי העולם להעביר ערך דרך מערכת אמינה, שכן הביזור הרחב שלה הוא זה שמאפשר לסמוך על עליה, מבלי לדרוש הסתמכות על הצד השני אליו אנחנו מעבירים את הכסף שלנו. הבעיה היא שבסופו של דבר שליחת ביטקוין דרך רשת הבלוקצ'יין שלו לא דורשת אמון, אך בכדי לקנות ביטקוין אנחנו צריכים לשלם למישהו כסף, להסכים שנינו על מחיר ועל כמות ולסמוך עליו שנקבל את מה שהובטח לנו. בכדי לעזור לאנשים להתגבר על כל המהמורות הללו קמו בורסות הקריפטו - אשר מקשרות בין קונים למוכרים ועוזרות להבטיח שכל אחד יקבל את מבוקשו.
הרעיון מאוד פשוט, הבורסה מקשרת בין קונים ומוכרים שמפקידים אצלה את המטבעות/כסף פיאט שלהם (דולר/שקל/יורו) ואם היא רוצה לאפשר יותר עסקאות היא יכולה להיות שחקן נוסף ולהשתמש בנכסים אשר היא עצמה מחזיקה. אחד המאפיינים של הבורסות הוא שהן שומרות את הנכסים של המשתמשים שלהן וככל שהיא מחזיקה יותר - היא יכולה לאפשר יותר עסקאות, ועניין זה מוביל אותן לתמרץ את המשתמשים להשתמש בהן למשמורת. הבעיה עם עניין זה היא שיכול להיות מצב בו הבורסה רושמת על הנייר שיש לה כמות מסויימת של נכסים של משתמשיה אבל אם כולם ירצו לקבל אותם ברגע נתון, נגלה שלבורסה אין באמת את כל מה שהיא טענה שיש לה.
מאז מאונט גוקס צצו בורסות קריפטו חדשות ומשוכללות יותר אשר התעסקו במטבעות נוספים מלבד ביטקוין. בחודש האחרון שוק הקריפטו חווה את אחת הטלטלות הגדולות שלו עם הקריסה של הבורסה השלישית בגודלה - FTX. הבורסה עשתה בדיוק את כל הצעדים שנאמרו לעיל (כשאף אחד לא ציפה לכך שתעשה זאת) תוך כדי שהמנהלים שלה גורפים לכיסם מאות מיליוני דולרים. הקריסה הובילה משקיעים רבים למשוך את המטבעות שלהם מבורסות רבות וכעת עולה גם השאלה - האם עדיף בכלל לנסות לסחור במטבעות באופן אחר, שלא דרך בורסה.
ראשית כדי לקנות ביטקוין, נצטרך למצוא אדם שמחזיק ביטקוין ומוכן למכור אותו. שנית, נצטרך להחליט שנינו על מחיר וכמות מוסכמים. ישנם רבים שמתמשים בפלטפורמות וקהילות שונות בכדי למצוא את המוכרים הללו, למשל בטלגרם או בפייסבוק. ישנן כמה בעיות עם דרך הפעולה זו - קודם כל, אנחנו עלולים בטעות לקחת חלק בהלבנת כספים, כאשר שימוש בבורסה מפוקחת ומוכרת מגן עלינו מעניין זה. בנוסף, אנחנו צריכים לסמוך על כך שהאדם שמוכר לנו את המטבעות אמין ושאחרי שנעביר לו את הכסף הוא אכן יעביר את המטבעות ולא יברח.
בעיה נוספת, אשר לחלקנו היא לא קטנה בכלל, היא עניין ההכרה של הבנקים - ננניח ונרצה להמיר את הביטקוין בחזרה לכסף רגיל ונבקש להפקיד אותו בבנק, הבנק עשוי לסרב לקבל את הכסף ואנחנו נתקע עם הכסף מבלי יכולת להשתמש בו חוץ מבמזומן. העניין הזה קורה מפני שהבנק לא יכול להרשות לעצמו להיות מעורב בטעות בהלבנת כספים ואם האדם ממנו קנינו את המטבעות הוא לא אמין ומפוקח (לא משנה אם הוא חבר או אפילו בן משפחה שלנו) הבנק כנראה יסרב לתת לנו להפקיד את הכספים הללו ומקרים כאלו כבר קרו.
איך נשמור על המטבעות אם לא בבורסה?
הביטקוין מעולם לא יועד להיות מוחזק בבורסות, אלא במשמורת עצמית. ביטקוין הוא מטבע קריפטוגרפי - קריפטוגרפיה היא תחום במתמטיקה המתעסק בהצפנה. בעזרת הטכנולוגיה עליה מבוסס הביטקוין אנחנו יכולים להיות הבנק של עצמנו כאשר יש לנו מפתח פרטי (כמו סיסמה לבנק) אשר בעזרתו אנחנו שולחים את המטבעות שלנו, ומפתח ציבורי הנגזר מהמפתח הפרטי שנותתן לנו כתובת ביטקוין ואותה אנחנו יכולים להציג בפני כולם מבלי לחשוש שהם יוכלו לגלות את המפתח הפרטי שלנו, בדומה לכתובת חשבון בנק. כל המפתחות הללו הם בסוף רשימות של אותיות באנגלית ומספרים ובמקום להגיע אליהם ולעשות את כל ההצפנות בעצמנו יש מי (או יותר נכון מה) שיכול לעזור לנו.
ארנק חם - תוכנה אשר נמצאת על הטלפון או על המחשב שלנו ומייצרת לנו מפתחות פרטיים וכתובות ביטקוין (המגיעות מהמפתח הציבורי) ועוזרות לנו לשלוח ולקבל מטבעות על רשת הביטקוין. שני ארנקים חמים לדוגמה הם Exodus ו- Trust Wallet אך יש עוד רבים. יש לדעת כי הארנקים החמים יותר מסוכנים שכן בכדי להשתמש בהם אנחנו חייבים להשתמש באינטרנט, אחרת אין לנו גישה למפתחות הפרטיים, מה שמציב אותנו בפני חשש מסויים מפני פריצה אם מישהו התקין לנו תוכנה זדונית במחשב או בנייד.
ארנק קר - מדובר על מכשיר שדומה מאוד לדיסק און קי אשר לא מחובר לאינטרנט ומייצר בעצמו מפתחות פרטיים. המפתחות מעולם לא חשופים לאינטרנט אך כדי לשלוח את המטבעות שלנו נצטרך לחבר אותו למחשב. גם לאחר החיבור למחשב ולאינטרנט המפתחות לא יהיו חשופים לפריצה וזו נחשבת האופציה הבטוחה ביותר לאבטחה של מטבעות ביטקוין וסוגים שונים של קריפטו. שני הארנקים הקרים המוכרים ביותר הם של חברות Trezor ו- Ledger, כשלכל חברה יש כמה דגמים שונים עם מחירים שונים, בהתאם לרמת הנוחות שתבחרו.
חשוב להדגיש כי בשני סוגי הארנקים, עם פתיחתם תקבלו קוד של 12 עד 24 מילים, הקוד הזה הוא בעצם הסיסמה הראשית לארנק שלכם והמטרה שלו היא לאפשר לכם לשחזר או להעביר את כל הארנק שלכם לתוכנה או ארנק חדש במקרה ואיבדתם את הקודם. הקוד הזה נקרא סיד ואותו יש לשמור במקום בטוח על דף נייר או בצורה כלשהי שלאף אחד לא תהיה גישה אליו (דרך פריצה למחשב למשל), שכן מי שמוצא את הקוד הזה יוכל לקבל גישה מלאה לארנק שלכם, אפילו אם הוא לא יודע מי אתם ובאיזה סוג של ארנק השתמשתם עד כה.
לסיכום - כפי שראינו, השימוש בבורסה בתור מקום לקניה/מכירה של מטבעות יכול להיות מאוד נוח וכנראה אפילו עדיף, בעיקר עבור מי שמתכנן להמיר בסופו של דבר את הכסף בחזרה לכסף רגיל ולהפקיד אותו בבנק (עדיין מומלץ להשתמש בבורסה מפוקחת מאשר אחת שלא). את עניין המשמורת ככל הנראה שעדיף לשמור לעצמנו, שכן אנחנו יודעים שהם בחזקתנו (אפשר לוודא זאת באחד האתרים שמנגישים את הבלוקצ'יין) ואנחנו לא צריכים להסתמך על המילה של גוף כזה או אחר שהמטבעות שלנו אצלו, מה שיכול להתגלות כלא נכון במקרי קיצון - בדיוק מה שקרה עם FTX כאשר משתמשים רבים איבדו כמות עצומה של כסף בעקבות רשלנות/שרלטנות.
חשוב לציין שההסבר על כל עניין הארנקים הוא מאוד מופשט ומומלץ לעיין ברשת בכדי להבין בצורה יותר עמוקה את הנושא - בסופו של דבר ברגע שאנחנו מחליטים להשתמש במשמורת עצמית ולא בגוף שלישי, האחראיות שלנו יותר גדולה ובמקרה של תקלה לא יהיה לנו אף אחד להאשים חוץ מאת עצמנו. יש מקרה ידוע של משקיע מוקדם של הביטקוין ששמר את המפתחות הפרטיים שלו על כונן קשיח שבסופו של דבר הגיע בטעות לזבל, כמות הביטקוין שהמפתחות הפרטיים האלו "מחזיקים" שווים כיום, גם אחרי הנפילות השנה, עשרות מיליוני דולרים, המסקנה היא - בצעו את המחקר שלכם אודות הארנק בו אתם רוצים להשתמש וכל עוד אתם לא מחזיקים במשמורת עצמית את המטבעות, דעו כי יש סיכוי שיבוא יום ולא תקבלו אותם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.כל מטבעות הקריפטו יהיו שווים 0שלומי 29/11/2022 04:36הגב לתגובה זו0 0הלבנת הון של עולם הפשעסגור
-
5.קריפטו זה שוק של מוכרים בלבד (ל"ת)עמי 26/11/2022 16:06הגב לתגובה זו1 1סגור
-
4.בקפריסיןגדי 26/11/2022 11:31הגב לתגובה זו1 0תקנה חופשיסגור
-
3.אפשר לשלם במכולת , דלק ....?רונן 26/11/2022 09:19הגב לתגובה זו1 0אם אי אפשר לשלם בביטקוין ביום יום הוא שווה 0. רק פושעים שמשתמשים בזה כסחר חליפין ( סמים, זנות, נשק... ) הרימו את הביטקויןסגור
-
2.להיעלםרפי 25/11/2022 19:05הגב לתגובה זו1 1הקריפטו כמו שלה ככה יעלם .בעזרת המטבעות הדיגיטליים הפשע מתרומם .סגור
- טען עוד
-
1.למה "לאכסן" מה ששווה 0.0$? תתרמו את הכסף, עדיף (ל"ת)כלכלן 25/11/2022 18:12הגב לתגובה זו1 1סגור