המשקיעים ממשיכים למשוך כספים מבייננס - האם קריסה קרבה?
עד כה, זה תמיד התחיל מרחשים, שמועות, בלי שאף אחד מצפה לזה. בדומה למקרים של צלזיוס, וויאג'ר או טרה לונה, גם אצל FTX עלו כל מיני השערות על כך שיש בעיה בחברה, גם שם המנכ"ל, סאם בנקמן פריד, מיהר להרגיע את כולם ולעדכן שהכל בסדר. כמו שכולנו יודעים, באותו השבוע שפריד צייץ "הבורסה בסדר, הנכסים בסדר" החברה שלו כבר נכנסה להתליך של פשיטת רגל. FTX הייתה הבורסה השלישית בגודלה,היא עבדה עם גופים עצומים כמו ויזה ואפילו הייתה בקשר חזק עם הרשויות הרגולטוריות בארה"ב - כמעט אף אחד לא ציפה לראות אותה קורסת, בטח שלא במהירות כזו, אך כמו שראינו עד כה בעולם הקריפטו - אי אפשר לסמוך על אף אחד. בשבוע וחצי האחרונים צצים שוב חששות, אשר עלולים להעיד על מצב נורא לעולם הקריפטו, אירוע הרבה יותר חמור מהקריסה של FTX.
אתמול נמשכו כספים מהבורסה הגדולה בעולם - בייננס, בסכום של כ-6.5 מיליארד דולר. ביחד עם המשיכות מדווח כי הוכנסו פנימה אל הבורסה סכומים בהיקף של 6.6 מיליארד דולר. נראה כי נטו, נכנסו אל הבורסה כ-100 מיליון דולר על אף המשיכות הרבות, אך העניין המשמעותי פה - מי הכניס את הכסף? איך זה הגיוני שכמות המשיכות כה גדולה וביחד איתה כמות ההפקדות ממשיכה לגדול?
סביר מאוד כי כמות נכבדת מההפקדות המדווחות בכלל לא מגיעות ממשקיעים, אלא מבייננס עצמה. בייננס היא אמנם הבורסה הגדולה בעולם אבל היא לא חברה פרטית והאמת שהיא גם לא מפוקחת - אף אחד לא יודע באמת מה קורה מתחת לפני השטח, מה באמת החובות של החברה וכמה נכסים היא באמת מחזיקה מתוך סך הסכומים שמשויכים ללקוחות שלה. אכן יש לבייננס סכומים גדולים שניתן לאמת אותם - כתובות של ארנקים אשר אפשר לראות את כמות המטבעות שיש בהן על בלוקצ'יין מסויים, למשל הבלוקצ'יין של הביטקוין, אך כמו שנאמר לעיל, אין לנו תמונה אמיתית וברורה או בדיקה שנערכה על ידי אחת מארבעת פירמות ראיית החשבון הגדולות בעולם.
מאז הקריסה של FTX, העוצמה והגודל של בייננס רק גדלו - על פי דוח של CryptoCompare, החברה הייתה אחראית על כ-53% מסך המסחר במטבעות קריפטו בחודש נובמבר. החברה רשמה גם כן שיא בשוק הנגזרים של הקריפטו, כאשר נתח השוק שלה בחודש נובמבר עמד על 67%. הבעיה היא שהחששות ממה שקרה במתחרה חזרו לחלחל אל המשקיעים, אשר מבינים שכעת אף אחד לא באמת חסין בעולם הקריפטו וגם החברה החזקה והגדולה ביותר עלולה לקרוס.
על פי ההערכות של חברת הדאטה Coinglass, לקוחות משכו ביממה האחרונה יותר מ-45 אלף מטבעות ביטקוין השווים כ-800 מיליון דולר, זאת מעבר למטבעות אחרים שנמשכו מהחברה. עד כה החברה לא מציגה שום בעיה לעבד את המשיכות, להפך - המנכ"ל צ'אנגפנג זאו, הזמין את הלקוחות לבדוק את הנזילות והחוזקה של החברה ולמשוך כמה שהם רוצים. בייננס טוענת כי היא מסוגלת להתמודד עם ווליום עסקאות של עשרות מיליארדי דולרים עבור כ-120 מיליון משתמשים שלה.
אירועים חריגים נוספים
השבוע דווח כי החברה הפסיקה לעבד משיכות של המטבע היציב USDC, לטענתה בשל מסחר תנודתי ובעיות טכניות שנובעות מהחלפת מטבעות ומכך שהמשיכות שהתבקשו היו מבנקים בארה"ב שעדיין לא נפתחו. האירוע הגיע לאחר שבשבוע שעבר דווח על כך שמחלקת החקירות במשרד המשפטים האמריקאי בודקת עבירות פליליות לכאורה של בורסת הקריפטו ומנהליה בגין אי ציות לחוקים ולסנקציות להלבנת הון בארה"ב. החקירה החלה ב-2018 ולפחות חצי מהתובעים הפדרליים המעורבים בתיק מאמינים שהראיות שכבר נאספו מצדיקות הגשת אישומים פליליים נגד מנהלים בודדים, כולל המייסד צ'אנגפנג זאו. אחרים טענו שלוקח זמן לסקור ראיות נוספות.
בזמן שהביטקוין והאיתריום נשארו בערך על אותו מחיר בו נסחרו לפני כשבוע, המטבע של בייננס - BNB, איתו ניתן לקבל הנחות בעמלות מסחר בבורסה, נפל ב-10%, זאת ככל הנראה בעקבות השמועות סביב הבעיות של החברה. עדיין לא דווח על שום בעית נזילות של החברה, אך שוב - לרוב זה מתחיל בשמועות על בעיות לא סבירות, אשר לא בהכרח משפיעות על החברה או שאולי לא נראות לנו יותר מדי רלוונטיות ובסוף מה הדבר שהכי לא נצפה לו, קורה.
לבייננס יש קרן בסכום של יותר ממיליארד דולר אשר אמורה להגן על המשקיעים שלה במקרה של קריסה או פריצה לנכסי החברה, אך אם החברה איכשהו תקרוס, מיליארד הדולר האלו יראו כמו טיפה בים. החברה עברה גם בדיקת נאותות על ידי פירמת ראיית החשבון Mazars, אך הפירמה אמרה כי היא לא לוקחת אחראיות על המצב של בייננס ועדיין לא ידועה לנו כמות הנכסים שיש לחברה ומה גודל ההתחייבויות שלה - כמה כסף היא חייבת ללקוחותיה.
בימים כאלו תמיד כדאי לפעול במשנה זהירות בכל הנוגע לאיפה אנו מחזיקים את הנכסים הדיגטליים שלנו. הדרך הבטוחה ביותר היא ככל הנראה על ידי שמירה שלהם בארנק קר - מעין מכשיר שדומה לדיסקאוןקי ששומר בתוכו את המפתחות הפרטיים (הקוד/סיסמה שלנו) למטבעות הקריפטו שברשותנו. כאשר אנו מחזיקים את המטבעות אצל בורסה מסויימת, אנחנו סומכים על כך שהם קיימים.
הבעיה הגדולה היא שיכול להיות שאותה הבורסה מתנהלת ברזרבה חלקית ומחזיקה רק חלק מהנכסים של הלקוחות. אם הבורסה מחזיקה רק שבריר מכמות הנכסים שהלקוחות מאמינים שיש להם, במקרה שכולם ירצו למשוך את הכסף, הם יגלו כי אין מספיק לכולם, החברה תפשוט את הרגל והמשקיעים יאבדו את הכסף שלהם - בדיוק מה שקרה עם FTX. בדיוק בגלל המקרה של FTX וכל החששות סביב בורסאות נוספות כמו בייננס, משקיעי קריפטו רבים מעבירים את הכסף שלהם למשמורת עצמית, בצורה של ארנק חם או קר, למדריך בנושא ארנקים ומשמורת עצמית של קריפטו ניתן להמשיך לקרוא כאן. צריך להזכיר - הקריפטו הוא עדיין חדש, הרגולציה עדיין בחיתוליה וחשוב מאוד לוודא כל דבר כמה שיותר פעמים ולהשיג מידע מכמה שיותר מקורות, אחרת תוכלו לאבד את הכסף שלכם ובמצב כזה - אף אחד כנראה לא ישיב לכם אותו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.מניסיון עדיף למשוךטל 22/12/2022 11:05הגב לתגובה זו0 0לדעתי כדאי למשוך ולא לאבד הכלסגור
-
5.הסדתי 15 שנות חסכון לברוח (ל"ת)רן 17/12/2022 15:31הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.בתור אחד שנמצאדניאל 16/12/2022 17:25הגב לתגובה זו0 0בביננס מאז 2017, יכול להבטיח לכם שהכל תקין. אבל כמובן לשמור בארנק קר/חםסגור
-
3.כמה שטויות והפחדותאריק 16/12/2022 07:34הגב לתגובה זו1 1תוכן רדוד בלי הבנה בסיסית בשוק Cz = cryptoסגור
-
2.הביטקטין נשאר יציב...א 16/12/2022 05:59הגב לתגובה זו0 1אלטשולר קבלו אשור לעסוק בריפטו ב 24 שעות האחרונות. ברזיל הפכה את הביטקוין לחוקי.סגור
- טען עוד
-
1.יותר מדי מילים, פונזי ותו לא (ל"ת)צבי קרן 15/12/2022 22:54הגב לתגובה זו4 0סגור