הון שלטון עיתון בקריפטו - למה אי אפשר לסמוך על עיתונות הקריפטו?
החיבור בין עולם העיתונות, השלטון והפיננסים עתיק יומין. יש שיאמרו שהוא רע הכרחי, ויש שיאמרו שיש להיאבק בו בכל הכוח. העובדה היא שמנגנוני השלטון קשורים בקשר הדוק עם העיתונות, שמתווכת את מעשיהם לציבור, ועשויה להפיל או להרים פוליטיקאי כזה או אחר. מצד שני העיתונות תלויה בממשלה ובפוליטיקאים. בראש ובראשונה בגלל שהם מספקים לה את עיקר התוכן בסופו של דבר, שכן אלמלא מעללי הפוליטיקאים במה יעסקו העיתונאים? מלבד זאת ישנה גם תלות רגולטורית, תלות בתקציבי פרסום ממשלתיים וכדו'. למעשה הקשר הסימביוטי הזה נידון ממש בימים אלו בבית המשפט המחוזי בירושלים במשפט די מתוקשר...
גם אנשי ההון מתערבבים בקלחת. אלו תלויים אף הם בפוליטיקאים בהקשר של הרגולציות, ובעיתונות לכל אורך ורוחב עסקיהם. העיתונות תלויה בהם שכן היא עסק לכל דבר שדורש משאבים והשקעה, לכן לא פעם בעלי עיתונים הם בעלי הון שמעורבים בתחומים רבים אחרים. גם הפוליטיקאים תלויים לא פעם בתרומות של בעלי ההון, או בכך שהחברות שבבעלותם יקדמו את המשק או אינטרסים כאלה או אחרים של הפוליטקאים.
אז הכל מעורבב וקשור אחד בשני באינטרסים גלויים וסמויים בקשר בל יינתק. האם היה עדיף עולם בו כל תחום היה עומד בפני עצמו עצמאי לחלוטין? כנראה שכן, אבל לא בטוח שזה אפשרי.
גם בתחום הקריפטו קיים הקשר הזה. ראשית נציין, שכפי שכתבנו גם במדור זה כמה פעמים, עולם הקריפטו עומד בפני רגולציה מקיפה. הפריצות, פשיטות הרגל, ההונאות וכל שאר הבעיות של הקריפטו הביאו את הנושא אל שולחן קובעי המדיניות ברחבי העולם מסין ועד ארצות הברית, כשטיוטות, החלטות, חוקים והנחיות מתפרסמים חדשות לבקרים.
בסביבה רגולטורית שמהדקת את החבל טוב שיש לך פוליטיקאי או שניים בכיס, ואת אלו אפשר להשיג דרך תרומות של בעלי ההון מתחום הקריפטו. כאלה לא חסרו בשנים האחרונות, בחורים צעירים שעשו סכומים דמיוניים בתקופת הגאות. נזכיר שגם עכשיו מחירי הקריפטו גבוהים בהרבה ממה שהיו רק לפני 4 או 5 שנים, כך שישנם עדיין אנשים עם רווחים דמיוניים מעולם הקריפטו. אז אינטרס יש, כסף יש (עדיין) וגם קשרים כאלו או אחרים כבר נוצרו.
הקשר לעיתונות גם ברור. שוק הקריפטו מנסה לעשות את דרכו ללב המיינסטרים, ולשם כך דרושה עיתונות אוהדת. כמו כן, במיוחד בתקופת המשבר האחרונה, חלק גדול מהבעיה היא הפסיכולוגיה של המשקיעים. כשאלו נקלעים לפאניקה הם "רצים אל הבנקים" ודורשים את כספם בחזרה, מה שיוצר קשיי נזילות שבסופו של דבר מביאים להתמוטטות של החברות. בימים האחרונים בינאנס, בורסת המסחר הגדולה בעולם והגוף החזק ביותר כיום בתחום הקריפטו, מתמודדת עם משיכות יומיות של מאות מיליוני דולרים ולעיתים אף מיליארדים בגלל חששות כאלה ואחרים. במקרים כאלה, עיתונות אוהדת ומרגיעה שמהדהדת את המסרים של מנהלי החברות יכולה להיות ההבדל בין קריסה לבין הרגעת השוק ומתן אורך נשימה לחברות המתמודדות עם קשיי הנזילות.
העיתונות הכלכלית המסורתית לא תמיד אוהדת קריפטו, וישנם אף לא מעט מתנגדים קולניים. לעיתים קרובות היא פשוט סתם מדווחת על מה שקורה. אירוע של משיכת מאות מיליוני דולרים ביום כפי שמתרחש בימים האחרונים בבינאנס צריך להגיע לידיעת הציבור, ועיתונות שתפרסם זאת תעשה את עבודתה נאמנה. לא צריך להיות אנטי קריפטו כדי לדווח על אירוע שכזה, שכן זהו מקרה מובהק של זכות הציבור לדעת.
אז אם העיתונות לא ממש משרתת את האינטרסים של עולם הקריפטו, מה עושים בעלי ההון עם אינטרסים רחבים בעולם הקריפטו? קונים עיתונות. כך, הולך ומתברר כי האתרים המרכזיים בנושא הקריפטו מוחזקים על ידי בעלי עניין מהתחום.
אתר Coindesk שהוא ללא ספק בין החשובים בעולם הקריפטו מוחזק על ידי Digital Currency Group אותו גוף שמחזיק גם בחברת ג'נסיס, שנאלצה לעצור משיכות מהפלטפורמה שלה עקב קשיי נזילות. האם ניתן לסמוך על קוינדסק שתפרסם ידיעות שיפגעו בג'נסיס? יש לשאול אף יותר מזה, כיון שכל הגופים בסופו של דבר תלויים בעולם הקריפטו, האם קוינדסק תפרסם ידיעות שיפגעו באמון המשקיעים בקריפטו?
לזכות האתר ייאמר שעד כה הוא דווקא הוכיח את עצמו ועמד בניסיון, לפחות בכל הנוגע לעולם הקריפטו באופן כללי. באתר פורסמה אחת הידיעות הראשונות על קשיים ב-FTX שהציתו את האש שהביאה בסופו של דבר לנפילת החברה וגרמו לזעזוע נרחב שוודאי פגע גם בחברה האם של קויינדסק עקב הפגיעה בג'נסיס. יחד עם זאת, קשה לדמיין מצב בו האתר יפרסם ביקורת שלילית ישירה על ג'נסיס.
גם אתרים שלא מוחזקים ישירות על ידי בעלי הון מתחום הקריפטו נגועים באינטרס קשה – כמעט כל הפרסום שהם מוכרים מגיע מעולם הקריפטו, נפילה של עולם הקריפטו תחתוך את הענף עליו הם עומדים. להבדיל מהעיתונות הכלכלית המסורתית שלא אמורה להיות מושפעת ישירות משוק דובי בשוק ההון, ואולי אפילו תרוויח ממנו (ביום של נפילות של 3% התנועה באתר כלכלי תהיה ערה הרבה יותר מאשר ביום של תנודה של חצי אחוז).
בנוסף, ציבור המתעניינים בעולם הכלכלה המסורתי רחב הרבה יותר, ולכן מגוון הפרסומות שרלוונטיות לאתרים הללו גדול בהרבה. בקריפטו, לעומת זאת, מתעניין ציבור מסוים מאד, והצלילה שחווה השוק הזה לאחרונה הוציאה את הרוח מהמפרשים של חלק גדול מהמתעניינים.
הווי אומר, לעיתונות בתחום הקריפטו יש עניין גדול מאד בהצלחת התחום, לכן תתקשה למצוא בה ביקורת כללית על התחום או העמדת סימני שאלה מהותיים על היכולת של עולם הקריפטו להמשיך להתקיים, להבדיל מלא מעט כתבות כאלה בעיתונות הכלכלית הכללית, בה שאלה כזו היא לגיטימית לחלוטין. אם לקריפטו אין זכות קיום, גם לאתרים האלו אין זכות קיום.
אתר Coinmarketcap מפרסם מדי יום ידיעות רבות מעולם הקריפטו. הטון השולט הוא ביקורתי לחלוטין כלפי דמויות כמו וורן באפט או ג'יימי דיימון, מתנגדים ידועים לעולם הקריפטו. דברים דומים ניתן לומר על אתר Decrypt – עוד אחד מהאתרים הגדולים בקריפטו. אתר קוינדסק שהוזכר קודם לכן מפרסם טורי דעה רבים, אולם תתקשה מאד למצוא טור כזה שיפקפק בעקרונות של עולם הקריפטו. בכל האתרים האלו, גם אם ביקורת כלשהו תתפרסם, היא לא תהיה עקרונית, ותעשה בעדינות שלא לפגוע באינטרס ארוך הטווח של האתר. ידיעות חיוביות, לעומת זאת, יתפרסמו שם מדי יום, גם בתקופות הקשות ביותר.
בהקשר של FTX כבר נחשפו קשרים של הון שלטון וגם של הון עיתון. השבוע התברר כי סם בנקמן פרייד מימון בסתר את אתר The Block – אתר מרכזי נוסף שזוכה לפופולריות בעולם הקריפטו. רשת האחזקות הצולבות הסבוכה שהקים בנקמן כוללת כל כך הרבה אינטרסים שונים וזרועות שנשלחו לכל הכיוונים, לכן הקשר עם בלוק לא היה ידוע עד כה. קשר כזה כמובן מאיר באור שונה את הידיעות המתפרסמות באתר. גם מפוליטיקה לא משך בנקמן את ידו, כשהוא תורם עשרות מיליונים לפוליטקאים שונים, בעיקר מהמפלגה הדמוקרטית אך לא רק, וזאת בכוונה להשפיע על הרגולציה המתגבשת.
המצב הזה מעמיד בסימן שאלה את היכולת של הציבור לדעת מה באמת מתרחש מאחורי הקלעים ולפניהם בעולם הקריפטו. האם הפוליטקאים באמת עובדים לטובתנו? האם הרגולטור שם אך ורק את טובת הציבור לנגד עיניו? האם העיתונות המתמחה בתחום תזהיר אותנו מבעוד מועד מהקטסטרופה הבאה? האם הסיקור שלה אמין? האם כשמתפרסם שחברה מסוימת היא יציבה או שיש לה רזרבות בסכומים מספקים (כפי שפורסם על ביננס כמה פעמים) מדובר בידיעה אמינה? לפחות בינתיים צריך לקחת הכל בערבון מאד מוגבל, בחשש ובזהירות.
קרא עוד:
>>>קריפטו זה לא רק ביקטוין - הכרות עם שבעת המטבעות הגדולים
>>>איך להשקיע במטבעות קריפטוגרפים - מדריך
>>>מהם המטבעות היציבים?
חדשות נוספות מהשבוע האחרון
הרגולוציה מתהדקת: בנקים בניו יורק יצטרכו לקבל את אישור הרגולטור 90 יום לפני שיתחילו להיות מעורבים בנכסים דיגיטליים. הם יצטרכו לדווח על תוכנית עסקית ומודלי הפעולה שלהם, כולל לאיזה לקוחות הם מכוונים את פעילותם.
הסנאטור הדמוקרטי ג'ון טסטר סבור שארצות הברית צריכה ללכת בדרכה של סין ולאסור על כל פעילות קריפטו בתחומה, "זה בולשיט" אמר הסנאטור בשפתו המועדנת. עוד הוסיף "לא הצלחתי למצוא מישהו שיסביר לי מה יש בזה... אני לא רואה שום סיבה מדוע הדבר הזה צריך להתקיים". כידוע כדי שדברים יתקיימו בעולם יש צורך שמישהו יוכל להסביר אותם לסנאטור הנכבד. מה שנראה די ברור הוא שאת טסטר בנקמן-פריד לא הצליח לשמן.
סם בנקמן-פריד, נעצר באיי הבהאמה. בנקמן-פריד נעצר לאחר שהוגש כנגדו כתב אישום פלילי בארה"ב; במקביל, ממשלת איי הבהאמה, ממנה פועלת בורסת FTX, הודיעה כי נהל חקירה משל עצמה בנוגע להתנהלות החברה (לכתבה המלאה).
בנקמן עצור כבר, אבל דמות מרכזית אחרת בקריסת הקריפטו עדיין נמצא במקום לא ידוע. דו קוון מפתח הטרה-לונה מתחבא אי שם משום מה, למרות שהוא טוען שלא. כעת טוענים בדרום קוריאה שהוא נמצא בסרביה ככל הנראה.
נציבות האו"ם לפליטים עושה שימוש במטבעות יציבים כדי להעביר תמיכה לאזרחים אוקראינים שנפגעו מהמלחמה, וזאת בעזרת פלטפורמת סטלר שמספקת ארנק דיגיטלי שמאפשר אחסון והעברת המטבע היציב USDC.
דונלד טראמפ משיק סדרת NFT על רשת הפוליגון בעלות של 99 דולר. הטוקנים מראים אותו, בין השאר, בתלבושות של גיבור על. לא מומלץ לילדים קטנים. נמסר כי למחזיקי ה-NFT ינתנו גם הטבות שונות בחיים האמיתיים, ולא רק על גבי רשת הבלוקצ'יין, כולל ערב גאלה בהשתתפות הנשיא לשעבר וייתכן שאפילו מפגש אחד על אחד עם הנשיא הכתום.
לאחרונה זיכה בית המשפט את קים קרדשיאן וסלבריטאים נוספים מחשד להרצת ופרסום נכסים דיגיטלים שלא כחוק. אולם כעת מוגשת תביעה דומה נגד סלבריטאים אחרים ביניהם פריס הילטון וג'סטין בייבר, על כך שקידמו את סדרת ה-NFT מועדון היאכטות של הקופים המשעוממים.
מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
שבוע רגוע עבר על שוק הקריפטו השבוע. יוצא דופן לרעה מטבע הבינאנס קוין שמושפע מהסערה העוברת על הבורסה וירד בשיעור דו ספרתי השבוע. גם מטבע הדוג'קוין סבל מירידות חדות יחסית.
ביטקוין (BTC) BITCOIN +0.87% BITCOIN 92,237 +0.87% בסיס:91,439 פתיחה:0 גבוה:92,624 נמוך:89,392 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . הביטקויין מסכם עליה של 1% השבוע, והוא נסחר כעת תמורת 17.4 אלף דולר. מוקדם יותר השבוע חצה המטבע את רף ה-18 אלף דולר, אולם הוא קיזז את העליות ביומיים האחרונים מאז החלטת הריבית שהורידה את השוק.
את'ר (ETH) ETHEREUM -0.39% ETHEREUM 3,142.7 -0.39% בסיס:3,155 פתיחה:0 גבוה:3,225 נמוך:3,053 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . האת'ר נשאר פחות או יותר במקום השבוע ונסחר כעת תמורת 1270 דולר למטבע אחת
בינאנס קוין (BNB). חברת בינאנס מתמודדת כעת עם מה שנראה כמשבר החמור בתולדותיה, שעוד ייתכן שיזלוג לשוק הקריפטו כולו. בינתיים המטבע שלה איבד 10% השבוע. זוהי אמנם ירידה משמעותית אך לא כזה שמעידה על התפרקות, כך שנראה שהשוק עדיין מאמין בחברה. נזכיר ששוי השוק של המטבע הוא 42 מיליארד דולר, ושווי השוק של המטבע היציב בהנפקת החברה הבינאנס USD הוא 18.7 מיליארד דולר נוספים.
ריפל (XRP). הריפל רשם השבוע ירידה של 3.3% והוא נסחר כעת תמורת 0.379 דולר בשווי שוק של 19 מיליארד דולר.
דוג'קוין (DOGE). המטבע עם תמונת הכלב רשם את הירידה החדה ביותר השבוע מבין המטבעות הגדולים - 12%. הוא נסחר כעת תמורת 0.086 בשווי שוק של 11.4 מיליארד דולר.
קרדאנו (ADA). הקרדאנו ירד 5% השבוע ונסחר כעת בשווי שוק של 10.3 מיליארד דולר. מטבע אחד שווה 0.2993 דולר.
שני המטבעות הבאים ברשימה הם הפוליגון שירד 4% לשווי שוק של 7.7 מיליארד דולר והפולקאדוט עם שווי שוק של 6 מיליארד דולר.
קרא עוד על קריפטו:
>>>מה זה ווב3
>>>מה זה DeFi?
>>>מה זה DAOs?
>>>"איך אפשר "לשחק בשביל להרוויח"?
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.לדעתי סולנה יתחזק. פולקאדוט לא ימריא.8 16/12/2022 22:18הגב לתגובה זו0 0הטכנולוגיה והאקו סיסטם של סולנה חזקים מאוד, ולדעתי זה מטבע שיתאושש וימריא.סגור
-
2.איזה כתבה ??????? (ל"ת)אנונימי 16/12/2022 10:17הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.עוד אגדה יפה בשם קריפטו. היו זמנים יפים.הלך הכסף דוד (ל"ת)H 16/12/2022 09:52הגב לתגובה זו0 0סגור