דווקא הקרובים ביותר לבנקמן פריד יהיו אלה שיעידו נגדו - מי הם
הקריסה של FTX לא קרתה רק בגלל המנכ"ל שלה - סאם בנקמן פריד, מאחורי הקלעים פעלו אנשים רבים אשר היו מעורבים בהעלמת מאות (אם לא מיליארדי) דולרים של כספים משקיעים. שניים מהגורמים המשמעותיים ביותר בתהליך הקריסה של FTX והשימוש הבזוי בכספי הלקוחות שלה היו קרוליין אליסון וגארי וואנג. אליסון הייתה המנכ"לית של חברת הבת של פריד - אלאמידה, אשר הייתה גם מעין קרן גידור בעולם הקריפטו וגם "עושה שוק" (דאגה לנפחי מסחר לנכסים מסויימים).
אליסון, בת 28 בלבד, שיחקה עם כספי לקוחות בשווי של מיליארדי דולרים, כשלמרות שהיה לה ייתרון משמעותי בזירת המסחר של FTX (כמו גישה מהירה יותר לעסקאות או אשראי נרחב) היא הצליחה לאבד סכומים אדירים. אליסון הייתה גם חברתו לשעבר של בנקמן פריד וביחד הם ניהלו את את שתי החברות מביתם הראוותני באיי הבהאמה. ישנן שמועות רבות בנוגע לאותו הבית, כאשר יש דיווחים כל כך שבאותו הבית שההו 10 הגורמים הבכירים ביותר ב-FTX ואלאמידה והם כולם היו במעין מערכת יחסית אחת גדולה.
האדם השני עליו מדובר - גארי וואנג, היה שותף של פריד והקים איתו ביחד את בורסת FTX. וואנג הואשם על ידי הרשות לני"ע בארה"ב בארבעה סעיפים, ביניהם קונספירציה להעברה כספי הלקוחות של FTX והצגת מצג שווא בפני הרשויות. אליסון הואשמה בשבעה סעיפים, אשר כללו בין היתר הלבנת כספים וזיוף של מסמכים.
העונש המרבי על ההאשמות של אליסון הוערך ב-110 שנים בכלא, זה של וואנג הוערך ב-50 שנים. בסופו של דבר את גארי גנסלר, יו"ר הרשות לני"ע, רוצה את האיש המרכזי בסיפור - סם בנקמן פריד. למזלו של גנסלר (או יותר נכון הודות לכוחו), אתמול גם וואנג וגם אליסון הודו באשמה שיוחסה להם על ידי הרשות והסכימו לשיתוף פעולה מלא עם הרשויות ומערכת המשפט. בין חבריו של פריד לבינו אין שום נאמנות, בטח שלא כאשר מדובר על עשרות שנים בכלא.
גארי וואנג וקרוליין אליסון
הרשות לני"ע האמריקאית, הסבירה כי לוואנג ולאליסון היה חלק ב"מזימה רב-שנתית והונאה של הנכסים של לקוחות FTX". הרשות טוענת כי אליסון עזרה לבנקמן פריד לשחק עם השווי של מטבע הבית של הבורסה - מטבע ה-FTT, מה שהוביל לניפוח מלאכותי של השווי של FTX. לפירוט מעמיק בנוגע לדרך בה FTX גנבה את כספי לקוחותיה באמצעות אותו המטבע ניתן לפנות לכתבתם של שלומי שוב ורוני שוקן.
המחזיק היחיד הגדול ביותר היה במטבע היה בנקמן פריד, מה שעזר לו להגיע בשיא לשווי של מעל ל-20 מיליארד דולר. המטבע הגיע לשיא של כ-53 דולר (שווי שוק של כ-10 מיליארד דולר) בסוף חודש מרץ האחרון, כעת הוא נסחר בתמורה לדולר אחד. על פי ההערכות, פריד בעצמו נמצא כעת בחובות של מעל ל-600 מיליון דולר.
פריד הגיע היום לאחר ההסגרה שלו מאיי הבהאמה אל בית המשפט בניו יורק, שם הצליח לחתום על ערבות בסכום של 250 מיליון דולר, מה שיאפשר לו להשאר עד כניסתו לכלא בבית הוריו שבקליפורניה. פריד עומד בפני 8 האשמות פליליות בנוגע למעורבתו בפרשייה והשימוע הבא שלו יתקיים בשלישי בינואר בניו יורק.
תקוות המשקיעים היא כמובן לראות את פריד נכנס לכלא לעשרות שנים על המעשים שביצע, אך אכן יש חשש כי הדבר לא יקרה ויכול להיות שהסכם הערבות שקיבל היא הדוגמה הראשונה לכך. גם סם עצמו וגם המשפחה שלו מקורבים מאוד לשלטון בארה"ב - פריד היה התורם השני בגודלו לקמפיין הבחירות של המפלגה הדמוקרטית ב-2020. לרבים קשה להאמין כי אכן כל הקשרים הללו נשרפו וכמו שזה נראה כעת, התמונה לא ברורה בכלל לגבי כמה שנים יבלה פריד בכלא, אך בינתיים הכספים של הלקוחות שלו רחוקים מלשוב לידיהם - בית המשפט מעדיף לחסוך מהם רבע מיליארד דולר כדי שהאדם שגנב מהם יוכל לשבת בנחת בבית הוריו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.יכול להיותגיא טל 23/12/2022 11:09הגב לתגובה זו1 0סנגורו של פרידסגור
-
1.הקריפטו ובועת הצבעונים בהולנד של 1637 אין הבדלדש 23/12/2022 06:31הגב לתגובה זו1 0מה זה מטבעות קריפטו ? פירמידת פונזי לתמימיםסגור
-
על ההתחלהכשכתב מישהו כאן 23/12/2022 11:11הגב לתגובה זו1 0שזו פירמידה היו הרבה מיליארדים שהמשיכו וכנראה התרסקוסגור