ביטקוין, מאחוריך: הרשות לני"ע תסדיר נושא הנכסים הדיגיטליים בחוק

יו"ר הרשות לניירות ערך פרסמה תיקוני חקיקה להערות ציבור. המטרה: להטמיע את תחום הנכסים הדיגיטליים בדיני ניירות ערך ובכך להפחית את הסיכון של השקעת הציבור בנכסים דיגיטליים. האם זה הסוף לתחום הפרוץ?
 | 
telegram
(1)

עולם הקריפטו והנכסים הדיגיטליים הוגדר על לאחרונה כתחום פרוץ. זה קרה בשל אי הסדרת הנושא בחוק בצורה מסודרת. מאז עולם הקריפטו והביטקוין פרץ לחיינו, מנסה הרשות לניירות ערך להכניס את הנושא לחוק. כעת, נראה כי הדבר בדרך לחקיקה מסודרת שתעשה סדר בעולם המטבעות הדיגיטליים ובכלל - בנכסים הדיגיטליים השונים.

יו"ר הרשות לניירות ערך, ענת גואטה, פרסמה הצעה להערות ציבור, בנושא תיקוני חקיקה. הנושא: תחולת דיני ניירות ערך בנוגע לנכסים דיגיטליים. פרסום ההצעה להערות הציבור נעשה בהמשך להמלצות "דו"ח אסדרת תחום הנכסים הדיגיטליים – מפת דרכים למדיניות", שפורסם על ידי אגף הכלכלנית הראשית של משרד האוצר בנובמבר 2022.

רשות ניירות ערך מובילה בימים אלה הליך לתיקון חקיקה לביצוע ההתאמות הנדרשות להטמעה של תחום הנכסים הדיגיטליים בדיני ניירות ערך. תחולת הדינים הרלוונטיים מתייחסת להצעה לציבור, הפעלת בורסות, ייעוץ  ושיווק השקעות, ניהול תיקים וקרנות נאמנות. תיקוני החקיקה נועדו לייצר וודאות בנוגע לפיקוח על נכסים אלה ולהחיל את דיני ניירות ערך על פעילותם של מתווכים בנכסים דיגיטליים הנרכשים למטרות השקעה. הערות הציבור יהיו ניתנות להגשה עד ה-12 בפברואר.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בשנים האחרונות התפתח בעולם ובישראל, מעין שוק הון אלטרנטיבי, של מוצרי השקעה ומתווכים בהשקעות המציעים לציבור מוצרים פיננסיים חדשים המבוססים על טכנולוגיות מתקדמות, בהם הנכסים הדיגיטליים (Digital Assets).

נכסים אלו מבוססים על טכנולוגיות רישום מבוזר (DLT) כדוגמת בלוקצ'יין, או בטכנולוגיות אחרות, על מנת לייצג באופן דיגיטלי העברה ואחסון של זכויות מסוגים שונים. בניגוד לעולם ההשקעות המסורתי, שוק זה פועל בהיעדר הסדרה ופיקוח הוליסטי שנועד לייצר הגנה טובה על הציבור.

על אף מאפייני השימוש בטכנולוגיה שמאפשרת את צמצום השימוש במתווכים, תחום הנכסים הדיגיטליים מתנהל ברובו עד היום באמצעות מתווכים ריכוזיים. רכישת הנכסים מתבצעת במרבית המקרים דרך פלטפורמות מסחר הדומות לבורסות המוכרות בעולמות הפיננסיים. משקיעים נעדרי מומחיות מספקת נעזרים במתווכים פיננסיים. ובמקרים רבים ההנפקה של נכסים אלה מתבצעת על ידי יזמים לצורך מימון פעילותם. לצד ההזדמנויות שמייצרים נכסים אלה והטכנולוגיה שבבסיסם, השקעה של הציבור בנכסים דיגיטליים כרוכה בסיכונים גבוהים. המורכבות הטכנולוגית ופערי המידע בין הגורמים המציעים את הנכסים הללו או שירותים הקשורים אליהם לבין הידע וההבנה המצויים בידי הציבור,

מהרשות נמסר כי "לצד העדר אסדרה כוללת, מגבירים את הסיכונים בפעילות זו, לרבות על ידי קבלת החלטות לא מיודעת, הטעיית משקיעים, מניפולציות במסחר ותרמיות. בשנה האחרונה חששות אלה התממשו עם התרחשותם של כשלים משמעותיים בתחום זה בזירה הבינלאומית שהביאו לאובדן מיליארדי דולרים של כספי משקיעים".

פעילות השקעה באמצעות נכסים דיגיטליים נכללת באסדרה של דיני ניירות ערך. פיקוח על נכסים דיגיטאליים יתקיים במידה והם עומדים בהגדרות ובתנאים הקבועים בחוק, כמו למשל "נייר ערך", "מכשיר פיננסי" או "נכס פיננסי". ישנם מקרים בהם נכסים דיגיטאליים אינם נכללים בחוקי ניירות ערך. במצב זה, הציבור הרחב עלול לבצע השקעה בנכסים דיגיטליים באופן שאינו תחת אסדרה ופיקוח מתאימים. 

כחלק מהמלצות הדוח, הוצע לתקן את חוקי ניירות ערך. מטרת ההצעה היא להשיג את הערך הכפול של מתן מענה לסיכונים הנלווים להשקעה בנכסים דיגיטליים לצד שימור היתרונות הפוטנציאליים עבור ציבור המשקיעים.

התיקון בחוק ניירות ערך בהקשר של הצעת ניירות ערך לציבור יעגן את הפרשנות התכליתית לשאלה מהו נייר ערך. ברשות הבהירו כי גם לאחר התיקון המוצע ההגדרה לא תחול על נכסים דיגיטליים שאינם עונים לתכליות האסדרה של נייר ערך, כדוגמת המטבע ביטקויין.

שאר התיקונים נועדו להחיל באופן מפורש את הדינים האמורים על כל הנכסים הדיגיטליים כשהפעילות בהם נעשית לצורכי השקעה פיננסית, למשל באמצעות בורסות, קרנות נאמנות או בעלי רישיון לפי חוק הייעוץ.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    סוף סןף
    יונתן 17/01/2023 00:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    צריך לדעת שאין כזה דבר לא להשתתף בשוק כזה ענק ושחור מאות מליוני דולרים מסתובבים מיד ליד בשוק הזה חבל אובדן הכנסות אדיר למדינה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות