מטבעות הקריפטו כאן כדי להישאר - מגמות ותחזיות לשנה הקרובה

מה יקרה בתחום ה-DeFi, איך הרגולציה תעזור לשוק להתפתח  והאם השוק שחווה משבר ישתקם ויגיע לערכים גבוהים
 | 
telegram


חודש של עליות במטבעות הקריפטו, אחרי שנה מאתגרת. השוק חווה בשנה האחרונה מספר טלטלות והונאות במסגרתן נראו קריסה של מיזמים וחברות, מחיקות של עשרות מיליארדי דולרים, וירידות משמעותיות בערכם של המטבעות הקריפטוגרפים. כל אלו העצימו את הספקנות באשר לכיוון אליו השוק צועד. על רקע זה  נדמה, כי השנה החולפת לא תהיה שנה ששוק הקריפטו והמשקיעים בתחום יזכרו לטובה. למרות זאת, ובשונה מתקופות אחרות בעבר בהן תחום זה חווה משברים וירידות שערים, נראה כי תחום הבלוקצ'יין והמטבעות הקריפטוגרפים כאן כדי להישאר. הקולות שטוענים כי מדובר בטרנד זמני שיחלוף מהעולם, מתמעטים, ועיקר הדיון בימים אלה מתמקד בשיח על הגברת הפיקוח הרגולטורי שנועד להסדיר את התחום.

מגמות ותחזיות מעניינות שכדאי לשים לב אליהן בשנת 2023:

מעבר מתת רגולציה לרגולציה מוגברת
שנת 2022 חשפה חולשות וסיכונים משמעותיים הכרוכים בפעילות בתחום הבלוקצ'יין והמטבעות הקריפטוגרפים. לכן, העתיד הקרוב יביא עמו רגולציה משמעותית, שתעביר את שוק הנכסים הקריפטוגרפים, במובן מסוים, מתת-רגולציה לרגולציה מוגברת. ניצנים ראשונים לכך ניתן לראות למשל, בהחלטת ראש ה-SEC האמריקאי, אשר הכריז על הכפלת המשאבים המוקצים ליחידת האכיפה בתחום הנכסים הדיגיטליים ברשות, וכן בעליה בשיעור החקירות שיזמה ה-SEC בקשר עם בורסות של נכסים קריפטוגרפים. גם בזירה המקומית, בספטמבר 2022 פרסמה הכלכלנית הראשית במשרד האוצר דוח בנושא אסדרת תחום הנכסים הקריפטוגרפים, שמטרתו היא קידום האסדרה הממשלתית של שוק הקריפטוגרפיה בהתייחס לסיכונים והתועלות שטומן בחובו השוק.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כמו כן, בדצמבר פורסמה הצעה לתיקון תחולת דיני ניירות ערך בנוגע לנכסים קריפטוגרפים, בה הוצע להוסיף הגדרה של "נכסים דיגיטליים". ניתן להניח, כי לרגולציה המוגברת יהיו מספר השלכות: מחד, הרגולציה החדשה תקדם וודאות ותעודד יזמים שבמקרים מסוימים העדיפו לפעול מעבר לים בסביבה רגולטורית ברורה יותר. מנגד, הרגולציה תקשה ותייקר את העיסוק בתחום, ותוריד את הכדאיות או הרווחיות למיזמים מסוגים מסוימים, ביניהם מיזמי שמירה, הלוואה או מסחר בנכסים קריפטוגרפים.

חרף האמור לעיל, להערכתי, הרגולציה תסדיר סוגים מסוימים של פעילויות בתחום אך עדיין יהיו תת-תחומים אחרים, למשל כמו DeFi ו-DAO, שגם תחת הרגולציה החדשה לא יקבלו מענה מלא ויספקו וודאות ליזמים בתחום.

תחום ה-DeFi ימשיך לצמוח
יהיה מעניין לעקוב אחר המתח בין מיזמים מאוגדים בעלי רישיון, אשר מציעים שירותים פיננסים (CeFi), לבין מיזמים של מימון ומסחר מבוזר. תחום המימון המבוזר עשוי לאפשר ניהול שירותים פיננסיים בצורה שקופה יותר לעומת CeFi, תוך ביטול הצורך בגורם מתווך. יש לציין כי רוב החברות שקרסו בשנת 2022 היו פלטפורמות ריכוזיות ולא מפוקחות מסוג CeFi, שנשלטו על ידי מספר מצומצם של אנשים. על רקע הבעיות שנחשפו השנה בכלכלת ה-CeFi, כגון מקרי תרמית, מניפולציה, התנהלות רשלנית, הלבנת הון וכשלים טכנולוגיים, ישנה ציפייה כי דווקא היתרונות של הכלכלה המבוזרת יקבלו תאוצה ויבואו לביטוי בשנת 2023.
אורי צחור, עו"ד (רו"ח), פישר (FBC);  צילום רמי זרנגר 


האטה בפופולריות של שוק הקריפטו
תרמיות והונאות מתוקשרות בשוק הקריפטו, אשר תפסו מקום משמעותי בכותרות השנה החולפת, כללו בין היתר גם את גופי ההשקעות הגדולים בעולם. האירוע המשמעותי המרכזי שהתרחש הייתה קריסתה של בורסת הקריפטו FTX בתחילת חודש נובמבר. בין המשקיעים ב-FTX נמנו קבוצות פיננסיות גדולות וידועות, קרנות ותיקות ומבוססות וקרנות ייעודיות שמתמחות בהשקעה בפרויקטים בתחום הבלוקצ'יין, ביניהן סקויה קפיטל, Insight Partners, BlackRock, Tiger Global, קבוצת סופטבנק, וקרן הגידור Third Point.

קריסת ,FTX על אף (ואולי בגלל) מעורבותם של גופים אלו, עלולה לפגוע באמון הציבור בשוק ואף ברצון של משקיעים "מסורתיים" אחרים להשקיע בתחומים אחרים. חוסר האמון בתחום, ורתיעה של שחקנים פוטנציאליים מכניסה לשוק, יחד עם ההאטה הצפויה בשווקים הפיננסיים בכללותם, תוביל ככל הנראה להאטה בתחום בטווח הקצר. בנוסף, ייתכן כי אירועים אלו ישפיעו על קצב האימוץ של הטכנולוגיה, וירחיקו עוד יותר את שלב האימוץ הציבורי הנרחב של פיתוחים מבוססי בלוקצ'יין.

צמיחה מחודשת ודילול שחקנים משניים
ההיסטוריה הכלכלית, בפרט בשני העשורים האחרונים, מלמדת כי שווקים מצליחים להתמודד עם משברים, גם אם מדובר במשברים עמוקים. לראיה, מאז החל לפעול בשנת 2008, שוק הבלוקצ'יין והמטבעות הקריפטוגרפים חווה באופן מחזורי משברים ונפילות אחת לכמה שנים, ולאחר כל משבר מצליח להשתקם ואף לעיתים להגיע לערכים גבוהים יותר. בדומה לתקופות "חורף" קודמות בתחום, אני מעריך כי שנת 2023 תהיה זמן טוב לבניה וליצירת תשתית איתנה, שאינה מתמקדת בניסיון לעצב את השוק כך שייטיב ויותאם לצרכיהם של משקיעים - ההפך הוא הנכון. במילים אחרות,  השנה הקרובה תיצור גם מעין אפקט צינון עבור יזמים, אשר יסנן באופן טבעי שחקנים משניים שהתמקדו ב"הייפ" שנוצר סביב השוק בשנים האחרונות. מי שיישארו בתחום הם אותם שחקנים אשר מאמינים ומבינים את היתרונות הבסיסיים ואת הפוטנציאל הגלום ברשת הבלוקצ'יין, ויכולים לבנות פלטפורמות משמעותיות אשר יתרמו לגיבוש פעילות כלכלית הגיונית בעתיד.

יתרה מכך, תקופה זו עשויה להתאים להאצת פתרון בעיות אלמנטריות המונעות מהשוק להתקדם, ביניהן העברת כספים מקריפטו לפיאט; אבטחת סייבר לארנקים; ביצוע מספר רב יותר של פעולות על הרשת בעלויות נמוכות; הנגשת פלטפורמות למשתמשים והתמקדות במעבר מ-Web2 ל-Web3.

אם לסכם, 2023 היא שנה מאתגרת ומעניינת עבור שוק הבלוקצ'יין והמטבעות הקריפטוגרפים, בתקווה שהשוק יהפוך למוסדר ומאוזן יותר. התקופה הקרובה תהיה הזדמנות מצוינת לרכישת ידע משמעותי בתחום ולצמצום פערים, שכן מדובר בתקופת זמן רגועה יחסית, בה השוק עתיד לעבוד בקצבים איטיים יותר ולעבור אסדרה מחודשת.

תקופה זו היא זמן מצוין לסגירת פערים עבור שחקנים שעד כה נמנעו מפעילות בשוק או לא הבינו עד הסוף אם ואיך פעילותם העסקית משתלבת עם תחום זה. בין אלה ניתן למנות נותני שירות פיננסים, גופים מסורתיים ומשרדים ממשלתיים, שהיו שמחים לחקור את השפעות התחום בעניינם לעומק, אך לא תמיד היו להם את הכלים והידע לעשות זאת בזמן אמת בצורה נרחבת.

עו"ד (רו"ח) אורי ציחור, שותף וראש תחום הבלוקצ'יין, פישר (FBC)

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות