איך קריסת "בנק הקריפטו" תשפיע על התעשייה? בינתיים הירידות מתגברות

הבנק המרכזי שמימן את תעשיית הקריפטו עומד בפני פשיטת רגל, מה המשמעות? - בינתיים השוק מגיב בירידות; השידרוג הנוסף של האת'ריום מתעכב שוב; שוק ה-NFT מתעורר לתחיה או ששוב מדובר בהונאה? מה שלום הנכסים של FTX? סיכום שבועי
 | 
telegram
(2)

אבן דומינו נוספת על סף נפילה בשורה האינסופית של חברות קריפטו שנופלות בזו אחר זו ומפילות זו את זו, אותה שורת קריסות שהתחילה אי שם במאי שנה שעברה עם נפילת הטרה-לונה ומאז לא מפסיקה. ההתרסקות האחרונה היא של סילברגייט בנק, המכונה "בנק הקריפטו" שמהווה צומת מרכזי בעולם הקריפטו, שכן חלק גדול מההשקעות בתחום עברו דרכו. תעשיית הקריפטו מתקשה למצוא בנקים מסורתיים לעבוד איתם, שכן הרגולטור והבנקים עצמם חששו ועודם חוששים מחשיפה לתחום הכל כך ספקולטיבי הזה, ואל החלל הזה נכנס סילברגייט בעוצמה, כשהיה הבנק היחידי ה"ידידותי" לקריפטו. כעת מתברר, שוב, שאם יש סיכון ייתכן מאד שהוא גם יתממש. ההימור על התחום הספקולטיבי, כך מתברר למפרע, לא ממש השתלם למשקיעי הבנק שעומד בפני שוקת שבורה.

סילברגייט רשם ברבעון האחרון של שנת 2022 הפסדים כבדים של כמיליארד דולר ששקולים לרוחים של כעשר שנים, שירדו לטימיון. כעת הבנק מפרסם אזהרה לפיה ייתכן שלא יצליח להמשיך לפעול ב-12 החודשים הקרובים, וכי הדוחות הקרובים לא יפורסמו בזמן. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ההפסדים נבעו בעיקר מסוג של "ריצה אל הבנקים", כלומר דרישות של לקוחות לפדות את פקדונותיהם, וזאת בעקבות קריסת FTX, מה שהכריח את הבנק למכור נכסים במחירי הפסד כדי לשמור על נזילות מספקת. לקוחות הבנק משכו בנומבר פקדונות סכום של כ-8 מיליארד דולר - אחוז ניכר מהפקדונות של הבנק. הבעייה היא שהבנק לא החזיק מספיק נכסים נזילים לכסות את דרישות המשיכה ונאלץ לצאת למרדף של הנזלה במחירי הפסד.

אבל זה לא הכל. בהודעתו מסר הבנק כי ייתכנו הפסדים מהותיים נוספים ושייתכן שהוא לא עומד בדרישות ההון, ולכן העיכוב בפרסום הדוחות. בינתיים יש כבר ספוקלציות על כך שהזמן הנוסף נדרש כי יש בעיות בניהול הספרים של הבנק, שאולי לא נעשו כמו שצריך. פירמת רואי החשבון של הבנק סרבה לחתום על הדוחות לפני שתקבל מידע רב נוסף על מה שמתרחש בבנק. עוד סיפור הונאה בקריפטו? נדע בקרוב. 

לא מעט חברות קריפטו, כולל הגדולות והמשמעותיות שעוד נותרו על הרגליים לאחר כל הקריסות האחרונות, כבר הודיעו שלא יאפשרו יותר תשלומים דרך סילברגיט, ביניהם קוינבייס, סירקל (מפעילת המטבע היציב USDC ), בלוקצ'יין דוט קום, פקסוס, גלקסי דיגיטל ועוד. בטית'ר, המטבע היציב, הגדול ביותר, מיהרו להודיע כי אין להם כל חשיפה לבנק הקורס.  

לא מדובר במשהו מאד לא צפוי. הבנק אחז בתואר המפוקפק - "המניה בעלת יתרות השורט הגדולות בארצות הברית", כך שלא מעט חיוכים נראו בחדרי המסחר בעקבות נפילת המניה בכמעט 50%. מחיר המניה רחוק כבר ב-96% מהשיא.

הקריסה המתקרבת של הבנק היא די משמעותית לעולם הקריפטו שכן, כאמור, הוא היה הבנק היחידי שעיקר עיסוקו היה חברות קריפטו, ורבות מהן יתקשו למצוא תחליף. עד כמה זה קריטי? לא ברור. "בטווח הקצר זה יהיה שוק, אומרת לאורה וידיאלה, בכירה בחברת השקעות הקריפטו לדג'ר פרייהם, "אבל זה לא צריך להיות בסקלה של האירועים שחווינו בשנה שעברה. בטווח הבינוני והארוך אנחנו נסתגל לתנאים החדשים שיהיו". 

עוד פעם שדרוג שמתעכב
באת'ריום שוב מתחילים עם הדחיות. כזכור, השדרוג המפורסם של רשת האת'ריום עבר לא מעט דחיות עד שלבסוף בוצע בהצלחה בספטמבר האחרון. השדרוג שעבר בסוף בהצלחה והפך את הרשת למבוססת "הוכחת אחזקה", פתח את התיאבון לקראת השדרוגים הנוספים במפת הדרכים עליה הכריז מייס האת'ריום ויטלי בוטרין, שאמורים לפתור בסופו של דבר את כל החולשות של הרשת, וכולם החלו לחכות לשדרוג הבאהמכונה שנחאי שהיה צפוי להתבצע במרץ השנה. 

הציפיה לשדרוג הספצפי הזה נבעה בין השאר מכך שהשדרוג אמור לאפשר משיכה של טוקנים משועבדים (סטייקים) שבינתיים לא מתאפשרת. ה"סטייקיניג" הוא חלק חשוב במערכת "הוכחת אחזקה", כיון שלמעשה הוא ה"אחזקה" שבשיטה. בתהליך הולדיציה של רשתות הוכחת אחזקה  משעבדים טוקנים כערבון לווידוא העסקאות, מה שמאפשר את פעילות הרשת, ותמורת הווידוא הזה המוודאים מתוגמלים. עד כה לא ניתן למשוך מטבעות שנמצאים בסטייקינג, והשדרוג אמור היה לאפשר זאת. כעת נמצאים בטייקינג כבר טבעות בשווי 28.7 מיליארד דולר - כ-14% מכלל מטבעות האת'ר שבמחזור. 

כעת נודע שהשדרוג נדחה לאפריל, וזאת גם בתנאי שרשת המבחן שתושק במרץ תפעל כמצופה. אם ניתן ללמוד מניסיון העבר, ייתכן שהעיכובים הללו לא כל כך נוראיים, והם רק מאפשרים לשדרוגים לעבוד בצורה חלקה יותר. 

תחיית ה-NFT או עוד הונאה?
בחודש פברואר שהסתיים השבוע הסתכם המסחר ב-NFT ב-2 מיליארד דולר - הסכום הגבוה ביותר מאז מאי האחרון, אז התרחשה התרסקות הטרה-לונה, וזינוק של 117% מחודש ינואר. האם מדובר בחזרה לתלם? לא בטוח. חלק גדול מהמסחר הזה מיוחס לבורסת NFT חדשה ושנויה במחלוקת - Blur, שהחודש עקפה לראשונה את נפח המסחר באופן-סי ששלטה עד כה כמעט באופן מוחלט בשוק ה-NFT.

למה שנויה במחלוקת? הפלטפורמה הצומחת מעודדת את המשתמשים לפעול בעזרת תגמול באמצעות המטבע שלה BLUR. היא מתגמלת לקוחות נאמנים בתנאי שלא יסחרו בשום פלטפורמה אחרת, ובעיקר על מסחר בטוקנים בעלי ערך גבוה. המסחר בפלטטפוורמה זינק בכמיליארד דולר. כלומר, כמעט כל הזינוק החודשי מיוחס לעליה במסחר בבלור.

הבעיה היא שרוב הסכום הזה מיוחד למספר מצומצם מאד של "לוויתנים" - משקיעי קריפטו גדולים שמעבירים בינם לבין עצמם את הטוקנים שוב ושוב כדי לצבור טוקני BLUR. קרפיטוסלאם היא החברה המובילה במעקב אחר מכירות NFT והיא כבר הודיעה בשבוע האחרון שהיא תבטל 577 מיליון דולר של עיסקאות שבוצעו ב-Blur עקב "מניפולציית שוק". חברה נוספת שעוסקת במעקב אחר שוק ה-NFT, דאפרדאר, החליטה בינתיים כן להתייחס אל המסחר הזה כלגיטימי. מי צודק במחלוקת הזו? אם זה נשמע כמו הונאה, הולך כמו הונאה ונראה כמו הונאה - כנראה שזו הונאה. 

אופן סי לעומת זאת ממשיכה בהתאוששות בצורה יציבה וסולידית יותר עם פחות ספקולציות. נפח המסחר טיפס בפברואר ב-18% ל-587 מיליון דולר, ויש לה יותר משתמשים ייחודיים - 316 אלף לעומת 96 אלף לבלור. 

חדשות נוספות מהשבוע האחרון
כורת הביטקוין מרתון מכרה כמעט את כל הביטקוין שנכרו בחודש פברואר, ובכך היא ממשיכה את המגמה של הכורות שנמצאות בלחצים פיננסים וקשיי נזילות. לפני שנת 2023 החברה לא מכרה אף לא ביטקוין אחד שכרתה. החברה דיווחה על מכירת 650 ביטקוין מתווך 683 שנכרו כדי לממן את הפעילות השוטפת. בינואר מכרה החברה 1500 ביטקויינים.

עורך הדין ג'ון ריי שמנהל את חברת FTX פושטת הרגל ממשיך במרדף אחר הנכסים האבודים של החברה, אך הכריז שקיים "גרעון מאסיבי" בנכסים הללו. עד כה נמצאו 2.2 מיליארד דולר בנכסים המשוייכים לחברה אך רק 694 מיליון דולר מהם מוגדרים כנזילים ברמה A. הנכסים הללו כוללים מטבעות פיאט, מטבעות יציבים, ביטקוין ואת'ר. התחייבויות החברה עומדות על כ-10 מיליארד דולר. בהודעה לעיתונות מסר ריי: "הנכסים של החברה היו מאד מעורבבים, והספרים והרישומים היו לא שלמים או במקרים רבים חסרים לחלוטין. לכן חשוב להדגיש שהמידע הזה עדיין מאד ראשוני ונתון לשינויים". 

מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
בהתחלה השוק הגיב באדישות יחסית לקריסה הצפויה של סילברגייט, אבל בשעות האחרונות הירידות מתגברות, וזאת למרות העליות שנרשמו בשווקי המניות ביום המסחר האחרון.

ביטקוין (BTC) BITCOIN +1.57% BITCOIN 90,523 +1.57% BITCOIN בסיס:89,120 פתיחה:0 גבוה:92,234 נמוך:88,709 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: לאחר ירידה של 5% ב-24 השעות האחרונות הביטקוין מסכם ירידה שבועית של 7% ומתחת לרף ה-23 אלף דולר. מטבע אחד נסחר תמורת 22,357 דולר. 

את'ר (ETH) ETHEREUM +0.14% ETHEREUM 3,063.9 +0.14% ETHEREUM בסיס:3,059.7 פתיחה:0 גבוה:3,149.2 נמוך:3,044.5 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . ירידה שבועית של 5% מציבה את האת'ר ברמה של 1567 דולר למטבע. 

בייננס קוין (BNB). חברת בייננס עדיין נמצאת תחת מתקפה של פוליטיקאים בארצות הברית. המטבע ירד השבוע 6% ונסחר תמורת 290 דולר. 

ריפל (XRP). גם הריפל ירד השבוע ב-6%. שווי השוק עומד על 18.6 מיליארד דולר ומטבע אחד שווה 0.365 דולר. 

קרדאנו (ADA). בהמשך טבלת המטבעות הירידות משמעותיות יותר. הקרדאנו איבד השבוע 13% ומטבע אחד נסחר תמורת 0.332 דולר. שווי השוק הכולל הוא 11.5 מיליארד דולר. 

פוליגון (MATIC). גם הפוליגון ירד השבוע בחדות. מטבע אחד שווה כעת 1.16 דולר, 14% פחות מאשר בשבוע שעבר ושווי השוק 10.1 מיליארד דולר. 

קרא עוד על קריפטו:
>>>מה זה ווב3
>>>מה זה DeFi?
>>>מה זה DAOs?

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    אני מציע לסילברגייט להגיע לישראל, אצלנו כל בנק מרוויח>
    ניב 03/03/2023 12:45
    הגב לתגובה זו
    3 0
    אצלנו כל בנק מרוויח 2 מילארד ש"ח ברבעון!!! ואף אחד לא שואל אותם שאלות ולא חוקר וגם לא חושב שזה מוגזם, נהפוך הוא, מפרגנים להם, מוחאים להם כפיים , תחת ציבור חלש שנרמס ונשחק תחת העמלות והפרשי הריביות ההזויים שהם לוקחים בהלוואות לעומת ריבית שנותנים בפקדונות. פשוט חבל שזה ככה סילברגייט - 1 מילארד בשנה רווח - וכך זה 10 ש' , נשמע בסדר , רק אצלנו החזירות של הבנקים אינה יודעת שובע
    סגור
  • ניב צודק במאה אחוז !
    איתי 04/03/2023 03:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    קרטל בחסות בנק ישראל. גם חברות הביטוח כאלה ! כל הפסד קטן או יותר נכון ירידה קלה בריווחיות מגולגל לצרכנים בדמות העלאת הפרמיות. מדינה ריכוזית וצרכנים שבויים
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות