"בנק הקריפטו" התמוטט - מי יכול להרוויח מכך?

ספק הנזילות והתשלומים של עולם הקריפטו סוגר את שעריו, ויש כאלה שעומדים בתור להחליפו; המס החדש של ביידן יחסל את כריית הביטקוין בארצות הברית?; האם אמזון תצליח יותר מפייסבוק בתחום ה-NFT? שבוע לא פשוט עבר על עולם הקריפטו
 | 
telegram
(2)

זה היה מהיר. שבוע שעבר דיווחנו כאן על הבעיות של בנק סילברגייט המכונה "בנק הקריפטו", ואף ניתחנו את המשמעות של קריסה אפשרית. אתמול, לאחר פחות משבוע, כבר הודיע הבנק על הפסקת פעילותו. זוהי קריסה נוספת בתוך שרשרת הקריסות הקשורות בעולם הקריפטו, אך ייתכן שיש לה משמעות מיוחדת עקב היותו של הבנק אחד המממנים העיקריים של הפעילות בתחום, וגם כיון שהבנק הפעיל את SEN, מערכת תשלומים מיידית מהירה ללא תיווך שפעלה 24 שעות ביממה, דרכה עברו סכומים משמעותיים מדי יום, והיא סייעה מאד לפעילות החברות בתחום. מכה נוספת, לא פשוטה, לעולם הקריפטו.

אבל כמו במקרים רבים אחרים, נפילתו של האחד מהווה הזדמנות לאחר. האם יתברר שיש גם מרוויחים מהאירוע? נצביע על כמה מרוויחים פוטנציאליים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בנקים מתחרים: כבר בשבוע שעבר הודיעו חברות הקריפטו הגדולות, ביניהן קוינבייס, גלקסי דיגיטל ואחרות כי יפסיקו לאלתר לעבוד עם סילברגייט. אבל כשמפסיקים לעבוד עם בנק אחד צריכים לעבוד עם אחר. מיהו הבנק האחר? נעים להכיר: Signature Bank {SIGNATURE BANK DEPOSITARY SHARES} . במקרה או שלא החברות שציינו ועוד אחרות הודיעו כולן על מעבר לבנק הניו יורקי שהודיע לפני מספר חודשים על כוונתו להגדיל את החשיפה לתעשיית הקריפטו.

הרציונל מאחורי ההחלטה של הבנק מובן. למרות הקריסות ישנו הרבה כסף שמתסובב בתעשיה והוא צריך שירותי בנקאות, ומוכן לשלם על השירותים האלה, ואפילו די הרבה לאור הסלידה של הבנקאים מקריפטו. השאלה הגדולה היא איך להיחשף בלי להישרף, דבר שבסילברגייט לא השכילו לעשות. ייתכן שבנקים דוגמה סיגנצ'ר שיצליחו לפעול בתעשיית הקריפטו בזהירות הנדרשת יוכלו להנות מהענף בו מסתובב הרבה מאד מזומן ושמאד זקוק לשירותים שלהם.

כך לדוגמה הבנק השוויצרי Sygnum מסר כי הוא מקבל בקשות ממספר הולך וגדל של לקוחות, במיוחד של קרנות גידור, שמבקשות להשתמש בשירותי הבנק במקום אלו של סילברגייט שנסגרו. מרטין ברגר, מנהל לקוחות ראשי של הבנק אמר כי הבנק מרוויח "באופן דרמטי" מזרם הלקוחות החדש, אך שהוא לא יוכל למלא את מקומו של סילברגייט באופן מלא.

ספקי תשלומים: כאמור, אחד השירותים המבוקשים ביותר שסיפק סילברגייט לתעשיית הקריפטו היא מערכת התשלומים SEN, דרכה עברו סכומים משמעותיים מדי יום. אל החלל הזה ממהרים להיכנס חברות שאינן בנקים שמספקות שירותים דומים. כך לדוגמה חברת BCB Group שמפעילה פלטפורמה בשם BLINC שמאפשרת תשלומים כאלה ביורו, ליש"ט ופרק שוויצרי, ומחברת את עולם הקריפטו למערכת הבנקאות המסורתית הודיעה כי היא מאיצה את תוכניותיה להוסיף את הדולר האמריקאי למערכת התשלומים שלה. מנכ"ל החברה אוליבר וון סאדי אמר כי הוא מקווה שכבר בתחילת הרבעון השני המערכת תהיה זמינה.

החברה הפועלת מלונדון הייתה חברת הקריפטו הראשונה שקיבלה את אישור הרגולטור הבריטי לפעילותה. גם לבנק סיגנצ'ר מערכת דומה למערכת SEN ולכן החברות הגדולות פנו אליו. היתרון של BLINC היא העובדה שהיא עובדת עם מטבעות נוספים שלא היו ב-SEN ושבנק סיגנצ'ר לא עובד איתם, וכן שהיא לא עובדת מול בנק אחד בלבד אלא מול כל המערכת הבנקאית, ולא משקיעה את הכספים שעוברים דרכה כפי שעושים הבנקים לכן נזילה באופן של 1:1.

מטבעות יציבים: מאותה סיבה גם המטבעות היציבים עשויים לקבל דחיפה נוספת עקב קריסת סילברגייט. מטבעות יציבים מהווים לעיתים קרובות את הגשר בין עולם הקריפטו לבין הכסף הרגיל והם הדרך המהירה ביותר להוציא ולהכניס כספים מעולם הקריפטו. למעשה פעילות במטבעות יציבים הייתה בשנת 2022 כ-90% מנפח הפעילות בבורסות המסחר של הקריפטו (עליה מ-79% שנה קודם לכן). ייתכן שקריסת ספק הנזילות ומערכת התשלומים המהירה ששרתה חברות קריפטו לא מעטות יעלה את נפח הפעילות של המטבעות היציבים גם מחוץ לבורסות. נזכיר, שלמרות הזעזועים בעולם הקריפטו, החברות שמפעילות את המטבעות היציבים ייצרו רווחים נאים בשנת 2022. 

חדשות נוספות מהשבוע האחרון
מכה נוספת לתעשיית כריית הביטקוין? התעשייה שנקלעה לקשיים מהותיים עקב הירידה במחיר הביטקוין והעלייה במחיר האנרגיה בשנת 2022 עומדת בפני טלטלה נוספת, לפחות אם התקציב של הנשיא ביידן יעבור כמתוכנן. על פי הצעת התקציב יוטל מס הטל מיוחד בגובה 30% על עלויות החשמל של חברות הכריה. על פי ההצעה החברות גם ידרשו לדווח בכמה חשמל הן השתמשו ומהם מקורות האנרגיה שלהם. המס יוטל בהדרגה במהלך שלוש השנים הבאות, תוספת שלך 10% מדי שנה. מטרת המס להוריד את המספר הכולל של מכונות הכרייה בארצות הברית.

צלזיוס: הלקוחות האמריקאים של החברה הישראלית אמריקאית שפשטה את הרגל יראו חלק מכספם חזרה. הלקוחות החלו למשוך 50 מיליון דולר שלא נתפסו לטובת פשיטת הרגל. מדובר בלקוחות שלא השקיעו במסגרת תוכנית הרווחים של החברה שהציעה ריבית של 20% על ההשקעה. את החלוקה עשה בית המשפט שקבע שהנכסים של אלו שהשקיעו תמורת ריבית אינם שלהם אלא הושקעו במיזם שכשל ומכאן שהם איבדו את כספם לטובת הנושים של החברה עצמה, בעוד אלו שרק הפקידו את כספם בצלזיוס אבל לא השקיעו – הכסף משוייך אליהם ישירות ולכן להם עדיפות על הנושים. זוהי אבחנה שחשובה במקרים נוספים של פשיטות רגל.

ויטאליק שובר את הכלים. ויטאליק בוטריין הוא אחד ממפתחי האת'ריום ונחשב לדמות מרכזית בתעשיית הקריפטו, ולאחד שלא ממש רודף אחרי הדולרים (שלא באמת חסרים לו). זה גרם לנוהג מוזר של יוצרי מטבעות מם לשלוח לארנק של ויטליק כמות גדולה מהמטבעות שהם מנפיקים מתוך ההנחה שהוא לא ישתמש בהם. הנוהג הזה כעת עומד בסימן שאלה, לאחר שויטליק מכר כמות של 500 טריליון מטבעות SHIK שנשלחו אליו תמורת 700 אלף דולר וגרם להתרסקות של 77% במחיר מטבע המם בתוך 25 דקות.

שנה שעברה מכר ויטאליק מטבעות שיבה אינו, שגם הוא נשלח אליו ללא בקשתו, בשווי מיליארד דולר. אז הכסף יועד לתרומה להודו לטובת המאבק בקורונה. המכירה של השיבה אינו הביאה לצניחה של 44% בערך המטבע. לפני זמן קצר נרשמה מכירה נוספת, הפעם של 50 מיליארד מטבעות MOPS ו-10 מיליארד מטבעות CULT. פה מדובר בסכומים משמעותיים פחות שלא מגיעים ל-100 אלף דולר (אם כי מדובר כמובן בהרבה מאד כסף לאנשים שהם לא ויטאליק בוטריין).

בוטריין לא אוהב בכלל את הנוהג המוזר הזה שעלול לסבך אותו מבחינת רשויות המס. הוא למעשה ביקש במפורש לא לשלוח לו מטבעות כאלה ללא אישורו, ושהוא לא רוצה את האחריות על כך. הוא המליץ למנפיקי המטבעות לשלוח אותם לארגוני צדקה. ייתכן שהפעולות האחרונות של בוטריין יגרמו לכך שיוצרי המטבעות יקשיבו סוף סוף לעצתו.

אמזון מתכננת להשיק פלטפורמת מסחר ב-NFT משלה, כך לפי דיווחים לא מאומתים. חברות אחרות כמו פייסבוק או קויינבייס שניסו מהלך דומה בעבר לא ממש ראו ברכה במעשה ידיהם. לפי הדיווחים אמזון תשלח לכל אחד מ-168 מיליון לקוחות הפריים שלה אימייל שמקדם את זירת המסחר החדשה, מה שעשוי לעורר מודעות רחבה לעולם ה-NFT שלאחרונה מראה סימני חיים לאחר ההתרסקות המפוארת בחודשים האחרונים.

סטארבקס דווקא כן מצליחה (יחסית) בתחום ה-NFT ועוברת לשלב הבא – טוקנים בתשלום. עד כה חילקה סטארבקס NFT המבוססים על רשת פוליגון בחינם במסגרת תוכנית הנאמנות שלה שהושקה בגירסת בטא וכעת היא מתחילה למכור 2000 NFT במחיר של 100 דולר. כל טוקן הוא יצירת אמנות המבוססת על הלוגו האיקוני של סטארבקס. ניתן לקנות עד 2 טוקנים לאדם וכל טוקן מגיע עם 1500 נקודות בונוס

מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
קריסת בנק הקריפטו, כמו גם העדות של פאוול בקונגרס שהביאה לירידות בשווקי המניות גרמה לשבוע הקשה ביותר מתחילת השנה, בירידות שמתחילות לעורר זכרונות לא נעימים מהשנה שעברה. כמעט כל המטבעות המובילים ירדו בשיעור דו ספרתי בשבוע האחרון. 

ביטקוין (BTC) BITCOIN +3.15% BITCOIN 91,926 +3.15% BITCOIN בסיס:89,120 פתיחה:0 גבוה:92,234 נמוך:88,709 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: הביטקוין נסחר כעת תמורת 20.3 אלף דולר לאחר ירידה שבועית של 13.5%. עדיין גבוה ב-22% מהמחיר בו נסחר בתחילת שנת 2023. 

את'ר (ETH) ETHEREUM +1.98% ETHEREUM 3,120.2 +1.98% ETHEREUM בסיס:3,059.7 פתיחה:0 גבוה:3,149.2 נמוך:3,044.5 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: .  גם האת'ריום רשם ירידות חדות של 13% מאז השבוע שעבר ומטבע אחד נסחר כעת תמורת 1430 דולר. מתחילת השנה עלה המטבע השני ב-20%. 

בייננס קוין (BNB). הביינאנס קוין רשם שבוע מעט יותר טוב מחבריו לצמרת עם ירידה של 8% שהביא את מחירו ל-275 דולר למטבע. 

ריפל (XRP). הריפל רשם שבוע "מצוין" לעומת המתחרים עם ירידה של 2% בלבד למחיר של 0.369 דולר למטבע ושווי כולל של 18.8 מיליארד דולר. 

קרדאנו (ADA). הקרדאנו נפל ב-12.5% ונסחר כעת תמורת 0.307 דולר. שווי השוק הכולל של המטבע הוא 10.6 מיליארד דולר.

פוליגון (MATIC). ההתרסקות החדה ביותר הייתה השבוע במחירו של הפוליגון שהיה עד כה בעל הביצועים הטובים ביותר מתחילת השנה. המטבע נפל ב-18% השבוע, אך עדיין רושם תשואה חיובית של 32% מתחילת השנה. מטבע אחד נסחר תמורת 1.01 דולר ושווי השוק הכולל ירד ל-8.8 מיליארד דולר. 

קרא עוד על קריפטו:
>>>מה זה ווב3
>>>מה זה DeFi?
>>>מה זה DAOs?

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    מקווה
    שכול החכמים העבירו את הכסף שבוע שעבר 10/03/2023 08:48
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שכול החכמים העבירו את הכסף שבוע שעבר
    סגור
  • 1.
    הבנק האגדי התמוטט?
    לרון 10/03/2023 07:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אולי סתם "שבת"?הרי עתידו לפניו,הלא כן???
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות