
מניות הקריפטו מזנקות - תהנו כל עוד זה נמשך. מדוע זה עלול להסתיים?
מטבע הביטקוין רושם בינתיים התחלת שנה פנטסטית עם זינוק של65% ליותר מ-27 אלף דולר למטבע. בהחלט משמח למי שנכנס אחרי הקריסה של 70% בשנה שעברה וגם סוג של נחמה למי שצללו איתו כל הדרך מ-67 אלף דולר למטבע. הם כיסו לפחות חלק מההפסדים. בשנה שעברה הצניחה במטבעות הראתה שאם שוק המניות מסוכן, אז שוק הקריפטו מסוכן הרבה יותר. בזמן שהנאסד"ק נפל ב-33% והS&P מחק 20%, הביטקוין צלל ב-70%.
אבל כידוע, סיכוי הולך עם סיכון ומה שהתרסק כל כך הרבה גם עשוי לזנק הרבה יותר מהשוק. זה מה שקורה השנה, הנאסד"ק קפץ מתחילת השנה ב-22%, ה-S&P500 ב-7% ואילו הביטקוין התעופף כלפי מעלה ב-65%.
לא הרבה צפו את התאוששות שוק המניות מתחילת השנה וזה נכון גם לקריפטו. לא חשבו ששוק הקריפטו יזנק. וזה שוב מראה לכם שהניסיון לתזמן את השווקים - לא עובד. בדיעבד תמיד קל להסביר למה זה קרה. הנפילה בקריפטו בשנה שעברה הגיעה לא רק בגלל העלאות הריבית אלא גם בגלל סדרה של שערוריות ופשיטות רגל בתחום והזינוק השנה מגיע - אולי - גם בגלל משבר הבנקים האזוריים, שתומכי הקריפטו יגידו שמחזק את הביטקוין כחלופה למערכת הפיננסית המסורתית.
רק שאם הביטקוין זינק, אז יש חברות שמרוויחות מכך. התוצאות שלהן תלויות במטבעות הקריפטו לטוב ולרע. כך, קויינבייס COINBASE GLOBAL קופצת השנה ביותר מ-80%. מניית כורי הביטקוין MARATHON DIGITAL טסה ב-200% ו- RIOT BLOCKCHAIN זינקה ביותר מ-250%. רובינהוד אגב, עלתה 'רק' ב-22%. גם MICROSTRATEGY INC CL A הכפילה את שוויה, וזה אחרי שהמנכ"ל שלה נאלץ להתפטר בשנה שעברה בעקבות הקריסה בתחום הקריפטו. מירקוסטרטג'י היא חברת תוכנה ארגונית, הקשר שלה לתחום הוא עקיף - היא מחזיקה לא מעט מהכסף שלה בביטקוין ולכן הושפעה ממנו.
אם הכל טוב, למה זה עלול להסתיים?
התוצאות של החברות טובות השנה, רק שזו אווירה. למעשה, התוצאות שלהן תלויות במחיר של מטבעות הקריפטו ובראשם הביטקוין. אם אם אלה יפסיקו לזנק, ובוודאי אם יירדו, התוצאות ייפגעו. מהבחינה הזו, אין הבדל בין החברות הללו לבין חברות אנרגיה שתלויות בגובה מחירי הנפט והגז בעולם או חברות ספנות שתלויות במחירי התובלה. אלא שבעוד בתחומים האחרים כולם יודעים בגדול מה המחירים ומה משפיע עליהם, בקריפטו זה לא תמיד המצב. מדובר בהימור סקפולטיבי בסיכון גבוה - סיכוי לרווחים עצומים לצד סיכון גדול לנפילות.- מטבע ה-Mantra: הקריסה הגדולה ביותר מאז הלונה מחקה 5 מיליארד ד' בין לילה
- על רקע התנודתיות בשווקים הביטקוין ביצבות מרשימה - האנליסטים אופטימיים
מה שגרם למטבעות הקריפטו לזנק הוא מה שעזר גם למניות מתחילת השנה: הסיכוי שהעלאות הריבית מתקרבות לסיום ואולי אפילו יתחילו לרדת לקראת סוף השנה. רק מי שמפריע - הפד', הבנק המרכזי האמריקאי, מנסה לחזור ולהבהיר שזה ממש לא עומד לקרות. מה יקרה אם הפד' יישאר איתן בעמדתו ולא יוריד את הריבית בחודשים הבאים? ממש מה שקורה לחברות בשוק הרגיל - יהיה להן קשה יותר להרוויח, עלויות המימון גבוהות יותר. אין סיבה לחשוב שזה לא יקרה גם בשוק הקריפטו. הסיכוי לרווחים בטווח הקצר יורדים, וזה כשצריך לזכור שמטבעות הקריפטו לא מייצרות הכנסות, לא מדובר בחברה עסקית עם פוטנציאל רווח, אלא פשוט במטבע שעולה או יורד.
אז נכון שהציבור שתומך בביטקוין אומר ש'אולי יום אחד יהיה בו שימוש נרחב', אבל זו בעיקר משאלה, שאולי תתגשם ואולי לא - זו לא ממש תוכנית עבודה ליצירת מזומנים. גם אם טכנולוגיית הבלוקצ'יין תהפוך למשהו שנמצא בשימוש רחב זה יקרה בעתיד - זה לא יקרה בטווח הקרוב מאוד וממילא מדובר כמו באופציות לטווח ארוך: ככל שעובר הזמן האופציה נשחקת, זה פוגע בתשואה, בוודאי כשלוקחים בחשבון שהריבית כבר לא אפסית וגם היא מהווה גורם שפוגע בהשקעות לטווחים ארוכים יותר.
אז נכון, כנראה שהפדרל ריזרב מתקרב לסוף מסע העלאת הריבית שלו. זה דחף את שוק המניות וגם את המטבעות הדיגיטליים. המשקיעים מתמחרים כעת לא רק הפסקה של העלאת הריבית אלא גם הורדה של הריבית. אם הפד' לא יוריד את הריבית - זה עלול לפגוע בשוק הקריפטו וגם במניות של החברות.
גם הרגולטור האמריקאי מתעורר
הבעיה הגדולה השנייה של חברות הקריפטו היא לא רק המחיר של המטבעות, אלא גם הרגולטורים בארה"ב שמסתכלים על הנושא בעין שלילית. מנכ"ל מרתון דיגיטל פרד ת'יל אמר זאת בעצמו: "הטון בוושינגטון השתנה ממה שהיה לפני שנה. אם אז הם היו פתוחים לדבר על קריפטו כעת הם במצב של 'אנחנו באמת רוצים לבטל את זה'. אמנם אני לא חוקר קונספירציה, אבל בהחלט יש מאמץ מרוכז, מתואם או לא, מגורמי ממשל שונים כדי להפעיל לחץ על התעשייה".- רוצים ארוחה עם טראמפ? - קנו מטבע קריפטו של הנשיא ותזכו בהזמנה
- מתחרה לסטרטג'י - סופטבנק וטת'ר מקימות חברת ביטקוין חדשה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בשבוע שעבר, הבית הלבן הציע להטיל מס של 30% על חשמל שנמצא בשימוש על ידי כורי קריפטו. לדברי ממשל ביידן המהלך נחוץ כדי לקזז את ההשפעה הסביבתית של הכרייה - הזיהום הסביבתי הגבוה שכרוך בכך. החברות כמובן מסתכלות על זה אחרת וטוענות שהשיטות שלהם מעודדות פיתוח של מקורות אנרגיה ירוקה ועוזרים לחברות חשמל למכור עודפי אנרגיה שאחרת היו מתבזבזים.
עבור חברת קוינבייס, האיום הגדול ביותר הוא מצד רשות ניירות ערך. בחודש מרץ היא שלחה לחברה הודעה שהרשות צפויה לתבוע את החברה על הפרות בתחום ניירות ערך. קוינבייס הכחישה שהיא מציעה ניירות ערך בפלטפורמה שלה.
לאחר פרסום הדוחות האחרונים של קוינבייס, החברה אמרה שמה שה-SEC (רשות ניירות ערך האמריקאית) יכולה לכוון אליו מייצג חלק קטן יחסית מהרווחים הנוכחיים של החברה. האנליסטים של בנק אוף אמריקה נותנים המלצה שלילית על המניה עם ביצועי "תת משקל".