ה-SEC מוריד את הכפפות ועתיד הקריפטו בארה"ב יוכרע בבית המשפט
מזה חודשים שהמאבק בין הרגולטור לחברות הקריפטו בארצות הברית הולך ומתחמם, אך דווקא אחרי מה שהיה נראה כמו מיני רגיעה זמנית בשבועות האחרונים החליט השבוע הרגולטור, יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית - ה-SEC - גארי גנסלר להוריד את הכפפות עם שני צעדים משמעותיים יום אחר יום, צעדים ששונים מהותית מצעדים קודמים בנקודה אחת חשובה.
אם עד כה ה-SEC נמנע כמעט לחלוטין מלהתעסק עם ה"גדולות" , ופתח בהליכים בעיקר נגד חברות קטנות יותר, הפעם החליט היו"ר ללכת על הראש של הכי גדולות עם שתי תביעות נגד קויינבייס – בורסת הקריפטו הגדולה בארצות הברית, ובייננס – בורסת הקריפטו הגדולה בעולם (כולל תביעה אישית נגד יו"ר החברה זהאו ג'נגפנג המכונה CZ). האמת שהתחושה שהחבל מתהדק סביב הצוואר של הגדולות הייתה באוויר הרבה זמן. מוקדם יותר השנה רגולטור אחר, ה-CFTC שאחראית על מסחר בסחורות וחוזים עתידיים הגישה תביעה נגד בייננס (שחלקים ממנה שוחזרו בתביעה הנוכחית) וה-SEC עצמו הוציא אזהרה לקוינבייס, וזאת בנוסף לאינסוף הערות רמיזות ואף אזהרות מפורשות. עכשיו החליט ה-SEC להנחית את המכה.
מהן הטענות של ה-SEC? התביעה נגד קוינבייס כוללת את הטענות הרגילות על מסחר לא מורשה בניירות ערך, כשהרשות מציינת 13 מטבעות כ"ניירות ערך" שדורשים רישום, ביניהן כמה מהמטבעות הגדולים יחסית בתעשייה כמו פוליגון, מטבעות המשחקים אקסי אינפניטי וסאנד, כמו גם מטבעות החוזים החכמים סולנה, קרדאנו, המתחרים של האת'ריום. נגד האת'ריום עצמו לעומת זאת אין ל-SEC טענות, ולמרבה ההפתעה הפעם גם לא נגד הריפל נגדו מנוהלת כעת בפועל תביעה באותו עניין, וכמובן לא נגד הביטקוין. בחירת המטבעות והבורסות שהופכות מטרה לתביעות הפד' נראית לעיתים כהחלטות שרירותיות ולא אחידות. בתביעות השונות של ה-SEC עד כה (כולל האחרונות) הוגדרו סך הכל 61 מטבעות שונים כניירות ערך.
במקרה של בייננס נוספו לטענות המסורתיות גם כמה אחרות די מקוריות – שימוש בפלטפורמה הבנלאומית שלה באופן לא מורשה ללקוחות האמריקאיים של בייננס ארצות הברית. האשמות נוספות, אולי חמורות יותר וכבר יותר מקרבות לאזורי ההונאה, הן מסחר ספקולטיבי בכספי הלקוחות באמצעות חברה צד שלישי בשליטת היו"ר ופרסום נפחי מסחר מוגזמים. לדברי ה-SEC מיליארדרי דולרים של לקוחות אמריקאיים עברו בחשבונות הבנק האישיים של צ'אנגפנג. גם מטבע הבית של בייננס, בייננס קוין והמטבע היציב בהנפקת החברה בייננס USD הוגדרו כניירות ערך לא רשומים בתביעה. סך הכל הוגשו נגד בייננס 13 האשמות שונות.
גנסלר נשא נאום ביום חמישי האחרון בו טען שאין שום דבר מיוחד בחברות הקריפטו או בסקטור בכלל והן גם חייבות לעמוד בכללים. "ישנם כאלה שמקדמים נכסי ניירות ערך של קריפטו (כמובן, שהוא מקפיד להשתמש במושג "נירות ערך. ג.ט.) שטוענים שלמטבעות יש שימושים מעבר להיותם רק כלי השקעה. (אבל) שימושיות נוספת לא מבטלת את הגדרת ניירות הערך מתחום הקריפטו כחוזי השקעה. ציבור המשקיעים באופן כללי קונה את נכסי הקריפטו האלו, לפחות באופן חלקי, מתוך ציפיה לרווח שינבע ממאמצי מנפיקי המטבעות" (זו ההגדרה של נייר ערך לפי הפסיקה האמריקאית). המשמעות של ההגדרות האלו שהבורסות יצטרכו בעצם לחדול מכל פעילות הקשורה אליהן, או להילחם בבית המשפט. הן תבחרנה באפשרות השניה.
מטעם בייננס נמסר בתגובה: אנחנו מצטרפים כעת לגופי קריפטו אחרים שמתמודדים עם אותו סוג של פעולות מוטעות של ה-SEC ואנחנו נגן בעוצמה על העסק שלנו ועל התעשייה. המטבעות האלו לא מייצגים חוזי השקעה מכל סוג שהוא והם לא ניירות ערך".
בייננס גם תוקפת בחזרה ודורשת, שוב, שיו"ר ה-SEC גארי גנסלר ישעה עצמו מכל טיפול בבייננס עקב כך שבשנת 2019 הוא ניסה להתקבל לעבודה כיועץ לחברה. "כפי שכתבנו לפני כארבעה חודשים" כתבו עורכי הדין של החברה, "מר גנסלר צריך היה להשעות עצמו מכל עיסוק הקשור לנושא עקב ההיסטוריה והאפשרות שמר גנסלר עשוי להיות קשור למידע פנים של החברה".
פול גרוואל, המנהל המשפטי של קוינבייס אמר: "ההישענות של ה-SEC על גישה של אכיפה בלבד בהעדרם של כללים ברורים לתעשיית הנכסים הדיגיטליים פוגעת בתחרותיות של הכלכלה האמריקאית, ושל חברות כמו קוינבייס שהראו מחויבות לעמידה בכללים". הפתרון, לדבריו, יגיע דרך חקיקה בקונגרס. "בינתיים נמשיך נמשיך בפעילותינו כרגיל". קוינבייס הודיעה שלא תסיר מהמסחר אף אחד מהמטבעות הללו.
תקוות שוק הקריפטו אם כן נמצאת כעת בקונגרס, ושם אכן פועלים בנושא. לפני כשבוע הוגשה הצעת חוק שטרם עברה לאסדרת שוק הקריפטו שישמוט את הקרקע מתחת לטענות ה-SEC אך גם יאלץ את חברות הקריפטו לפעול בצורה יותר מסודרת. טיטות הצעת החוק המקיפה שהוגשה על ידי הרפובליקנים בבית הנבחרים מציעה כללי רישום לבורסות המסחר ב-SEC שיאפשר להן לפעול בצורה חוקית ומסודרת. לפי ההצעה נכסי קריפטו שכבר נסחרים לא יהיו מושא לסנקציות בעוד הרגולטור ינסח את החוקים והתקנות הנצרכות.
גם קיית'י ווד, אחת המשקיעות הגדולות בקוינבייס (שהפסידה, שוב, הרבה כסף בצניחה האחרונה של קוינבייס בעקבות התביעה), יצאה להגנת חברות הקריפטו ונגד מהלכי ה-SEC. לדעתה קוינבייס צפויה לנצח במאבק המשפטי. ווד גם מנסה לעשות הבחנה בין שתי התביעות, כשלדבריה ההאשמות נגד בייננס הרבה יותר חמורות מאלו שנגד קוינבייס (ויש לא מעט אמת בדבריה, שכן, כאמור, המעשים המיוחסים לבייננס אם אכן הם נכונים גובלים בהונאה ממש). "זה מעניין לראות שה-SEC תובע את בייננס יום אחד ולמחרת את קוינבייס. הם מנסים לשים אותם באותו סל, אבל הם לא באותו סל" אמרה.
מצד שני תמיכה מפתיעה, לפחות עקרונית, ב-SEC. ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וחברת הפינטק בלוק, ידוע כתומך נלהב של ביטקוין אך כזה שפחות מתלהב מהפרויקטים האחרים בתחום הקריפטו ואף מתנגד להם די בחריפות. הוא עורר וויכוח עם כמה תומכי קריפטו ברשתות החברתיות לאחר שכתב "כן" במענה לשאלה האם את'ריום נחשב נייר ערך.
עוד במגיבים פלטפורמות המסחר המעורבות – מניות וקריפטו. בורסת המסחר בעלת השורשים הישראליים איטורו מנסה להלך בין הטיפות. "אנו נשארים תומכי קריפטו ומאמינים בחשיבות של להציע ללקוחות שלנו גישה למגוון רחב של סוגי נכסים. המשמעות היא עבודה קרובה עם הרגולטורים ברחבי העולם כדי לעצב את עתיד תעשיית הקריפטו ולהבטיח גישה למשקיע מן השורה". איטורו מציעה כעת 80 נכסים דיגיטליים בפלטפורמה שלה, כולל כאלו שמוזכרים בתביעות האחרונות של ה-SEC. מצד שני המתחרה, רובין הוד, הודיעה כי תסיר מרשימות המסחר כמה מהמטבעות שהוזכרו בתביעה.
קשה לדעת מה יהיו תוצאות המאבק אבל ייתכנו כמה תוצאות אפשריות. הראשונה, חיסול תעשיית הקריפטו בארצות הברית אם בית המשפט יכריע כנגד החברות ואלו יתקשו לפעול בהתאם לכללים המחמירים של ה-SEC. תוצאה שניה יכולה להיות אסדרה וכללים ברורים בשוק הקריפטו, בין אם בית המשפט יחליט בעד או נגד החברות הללו. בהירות ושקיפות שיאפשרו לתעשייה דווקא להתפתח בהמשך בצורה בריאה יותר.
חדשות נוספות מהשבוע האחרון
דווחנו לאחרונה על ירידה של 70% בהונאות ופריצות הקריפטו למיניהם. זה לא אומר שהן נפסקו כמובן. השבוע נפרץ ארנק דיגיטלי בשם Atomic עם מעל 5 מיליון משתמשים. הנזק – לפחות 35 מיליון דולר. ההפסד הגדול ביותר לאדם בודד עמד על 7.95 מיליון דולר במטבע היציב USDT. החברה עובדת בשיתוף פעולה עם חברות אבטחה ורשתות המנטרות את רשתות הבלוקצ'יין כדי לחקור את המקרה ולנסות להשיב את הטוקנים האבודים.
חשבון הטוויטר של סם מיטה מוראטי, סמנכ"לית הכספים של חברת OpenAI בשליטת מיקרוסופט שפתחה את ChatGPT נפרץ וקידם הונאת קריפטו. ההאקר שנכנס לחשבון שלה פרסם לינק לאתר פייק שהציע בחינם טוקנים של OPENAI שכביכול קשור לחברה. 79 אלף אנשים נחשפו לציוץ לפני שהוא נמחק. המשתמשים שהגיעו לדף התבקשו לחבר את ארנקי הקריפטו שלהם על מנת לקבל כביכול את הטוקנים החינמיים.
טית'ר ממשיכה להרחיב את פעילותה בתחום כריית הקריפטו בדרום אמריקה. לאחר שדווחה על כניסה לפרויקט כריית ביטקוין ידידותי לסביבה באורגוואי הודיעה השבוע החברה על השקעה בפרויקט כריית ביטקוין באל סלבדור, אף הוא על ידי אנרגיה ירוקה. ההשקעה הכוללת בפרויקט צפויה להגיע לכמיליארד דולר בייצור אנרגיה ירוקה בהיקף של 241 MW באתר באזור מטאפאן. האנרגיה תיוצר על ידי אנרגיית שמש ורוח בתוך האזור הוולקאני. האנרגיה תשמש להקמת "חוות כריית ביטקוין" מהגדולות בעולם.
כך נראה שבעוד בצפון אמריקה נאבקים בקריפטו, בדרומה דווקא מתקדמים לקראת אימוצו. גם בברזיל נרשם צעד חיובי לתעשייה כשאחת מבורסות המסחר "מרקדו ביטקוין" קיבלה אישור מהבנק המרכזי לשמש כספקת תשלומים, מה שיאפשר לה להשיק אפליקציית תשלומים שתציע שירותים בנקיים דיגיטליים.
בורסת המסחר FTX שהתגלתה כתרמית ענק נהגה לתרום למוסדות פוליטקאים ועוד סכומים נכבדים שהסתכמו ל-91 מיליון דולר בין מרץ 2020 לנובמבר 2022 בזמן הקריסה. לאחר שהתמוטטה והשאירה משקיעים רבים נקיים מנכסיהם עלתה דרישה להשבת התרומות האלה. חלק מהמוסדות נענים כעת לדרישה. כך המוזאון לאומנות מטרופוליטן (Met) הסכים להשיב 550 אלף דולר, כך הודיעה המוזיאון לבית המשפט המטפל בפשיטת הרגל של FTX. במקביל, 18 מתוך כ-180 פוליטקאים שקיבלו תרומות מהחברה החזירו את הכסף או הביעו נכונות לעשות זאת.
מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
המשקיעים, כמובן, לא ראו בעין יפה את מהלכי ה-SEC, ושלחו את השוק לשבוע של ירידות, בעיקר במטבעות שהושפעו ישירות מהתביעה.
ביטקוין (BTC) BITCOIN +1.66% BITCOIN 90,595 +1.66% בסיס:89,120 פתיחה:0 גבוה:91,429 נמוך:88,709 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . בסופו של דבר הביטקוין איבד רק 2% השבוע, אם כי במהלך השבוע ההפסדים היו גבוהים יותר. כעת נסחר המטבע במחיר של 26.4 אלף דולר.
את'ר (ETH) ETHEREUM +1.56% ETHEREUM 3,107.4 +1.56% בסיס:3,059.7 פתיחה:0 גבוה:3,161 נמוך:3,044.5 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . גורל דומה היה נחלת האת'ריום, שאף הוא לא נכלל בתביעות של ה-SEC ולכן איבד רק כ-2%. המטבע נסחר תמורת 1833 דולר.
בייננס קוין (BNB). הבייננס קוין היה אחד הנפגעים הגדולים של מהלכי הפד, ואיבד השבוע כמעט 16% למחיר של 259 דולר למטבע.
ריפל (XRP). משקיעי הריפל שניצל מהתביעה תפסו זאת כסימן חיובי, והעלו את המטבע בכ-2% השבוע. הריפל הוא היחידי שרשם עליות מבין המטבעות הגדולים והוא נסחר כעת תמורת 0.524 דולר למטבע בשווי שוק של 28.4 מיליארד דולר.
קרדאנו (ADA). הקרדאנו שנכלל בתביעות איבד כתוצאה מכך 14% למחיר של 0.319 דולר ושווי שוק של 11.2 מיליארד דולר.
דוג'קוין (DOGE). הדוג'קוין ירד בשיעור מתון יותר של 6% למחיר של 0.068 דולר למטבע ושווי שוק של 9.4 מיליארד דולר.
נציין גם את הסולנה שאיבדה 10% אך שווי השוק שלה עבר את זה של הפוליגון כיון שהאחרון ירד ב-13%. שווי השוק של שתי המטבעות הוא 7.4 ו-7.2 מיליארד דולר בהתאמה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.כולם אחרי למנגינת חליל הקריפטו - ...לאבדון (ל"ת)החלילן מהמלין 09/06/2023 21:17הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.הם מ-פ-ח-דיםבומר 09/06/2023 10:56הגב לתגובה זו0 0ה SEC, כן?סגור