המשקיעים חוזרים לביטקוין ונוטשים את המטבעות האלטרנטיבים
בשנת 2021 העליזה כיכבו במדורי העיתונים ובאתרי האינטרנט סיפורי האלטקוין - המטבעות האלטרנטיבים, כינוי לכל המטבעות שאינם ביטקוין, עם התפוצציות של עשרות אלפי אחוזים ולעיתים אף מאות אלפי אחוזים במחירם. מאז עברו הרבה ביטים במחשבי כורי הביטקוין והמגמה כעת נראית הפוכה.
ג'ק דורסי, מייסד טוויטר והמנכ"ל המייסד של חברת הפינטק בלוק ידוע כתומך נלהב של הביטקוין, השבוע אף תרם דורסי 5 מיליון דולר לארגון ללא מטרות רווח הפועל לפיתוח רשת הביטקוין – מיליון דולר לשנה בחמש השנים הבאות. מצד שני, דורסי גם ידוע כמתנגד נחרץ לא פחות של כל שאר המטבעות הדיגיטליים. לדבריו אין צורך בשום מטבע נוסף ושבוע שעבר אף עורר סערה כשתקף את מטבע האת'ר וטען שהוא "נייר ערך", דבר שנחשב כמעט כחילול הקודש על רקע המאבק בין חברות הקריפטו ל-SEC.
ייתכן שזו הסיבה שהארנק הדיגיטלי שבפיתוח בלוק, Bitkey עובד רק עם ביטקוין. השבוע החברה הודיעה על אפשרות להעביר כספים ישירות לארנק מבורסת המסחר קוינבייס באמצעות "העתק הדבק" פשוט. האם ההתמקדות של החברה רק בביטקוין גורם לה לאבד נתח שוק במודע? ייתכן, אבל נתח שוק הולך וקטן. נראה שעולם הקריפטו נוטש לאחרונה את המטבעות האלטרנטיבים וחוזר להתמקד במטבעות המרכזיים, האת'ר במקצת אבל בעיקר הביטקוין.
במסגרת תנועת המטוטלת שמחזירה את המיקוד למטבעות הגדולים נפח המסחר במטבעות שאינם ביטקוין נפל מ-41% בתחילת השנה ל-28% בלבד כעת. מתוך שוק בשווי של כטריליון דולר, חלקו של הביטקוין מגיע כעת ל-48% ושל האת'ר קרוב ל-20%. שינוי משמעותי מאד בזמן קצר.
סימן נוסף להתמרכזות הענף מתקבל מפלטפורמת הלוואות הקריפטו פושטת הרגל צלזיוס. במסגרת ארגון מחדש שמבצעת החברה לאחר רכישתה על ידי קונצריום הקריפטו Fahrenheit, היא הודיעה כי היא פועלת להחליף את כל האלט קוינים שברשותה למטבעות ביטקוין ואת'ר בלבד (צעד שעלול להיתקל בהתנגדות המשקיעים).
<Celsius will be selling all altcoins from all customers (except Custody and Withhold accounts) starting July 1st and will be converting them into Bitcoin and Ethereum.
— Celsians (@CelsiansNetwork) June 15, 2023
מבין כל המטבעות הגדולים, ביטקוין מציג את הביצועים הטובים ביותר מתחילת השנה. ייתכן שזהו סימן נוסף להתבגרות והתמתנות מסוימת בשוק הקריפטו הפרוע.
שינוי מגמה?
לאחר פתיחת שנה חיובית שוק הקריפטו שינה כיוון לאחרונה, והשבוע נרשמו ירידות שערים חדות, והביטקוין אף חזר לבקר במחיר של פחות מ-25 אלף דולרים לראשונה מזה שלושה חודשים (ומאז התאושש מעט). לא מעט מטבעות, גם הגדולים יחסית ירדו בשיעור דו ספרתי. הפוליגון והסולנה אף ירדו השבוע ביותר מ-20%.
מה שהתחיל את שינוי המגמה היו שתי תביעות הענק של ה-SEC נגד שחקניות הקריפטו המרכזיות בארצות הברית – קוינבייס ובייננס – וכעת השוק ממשיך להגיב לכך. ייתכן שהתעלמות ה-SEC מהביטקוין והאת'ר בתביעות שהוגשו שבוע שעבר הן חלק מהסיבות למגמה שתוארה לעיל של התמרכזות השוק.
הנפילה החלה בסוף השבוע שעבר, כשחלק מהמטבעות צנחו בשיעור דו ספרתי, בין השאר סולנה, פליגון וקרדאנו, עקב הודעת חברת המסחר רובין הוד כי היא תסיר את המטבעות הללו מהפלטפורמה שלה, וזאת בהתאם לטענת ה-SEC שהם מהווים ניירות ערך.
עוד אירוע מעורר דאגה שהתרחש השבוע הגיע מכיוון המטבע היציב הגדול ביותר הטית'ר שאיבד פעם נוספת את ההצמדה לדולר לזמן מה. האירוע התרחש עקב חוסר איזון בבריכת הנזילות pool3. בריכת נזילות מאפשרת מעבר בין מטבעות בשווי שווה, כלומר מטבעות יציבים שאמורים להיות כולם באותו ערך - דולר אחד. החלוקה בבריכה אמורה להיות שווה באופן שוטף. בבריכה הזו, לדוגמה, אמורים היו להיות שלושת המטבעות היציבים הגדולים - טית'ר DAI ו-USDC בחלוקה שווה של 33.3% לכל אחד. עליה ברמה של אחד המטבעות מעידה על מכירה מסיבית של אותו מטבע (המטבעות הנמכרים מגיעים לבריכת הנזילות) שעלולה לגרום לירידה במחירו ואיבוד ההצמדה לדולר. חלקו של הטית'ר השבוע זינק למעל 70%, דבר שקרה בעבר רק פעמיים על רקע משברי הענק בקריפטו – נפילת הלונה-טרה וקריסת ה-FTX, והדבר העיד על מכירה מסיבית של המטבע.
במסגרת האירוע ירד ערכו של מטבע אחד בחצי סנט. זה אולי לא נשמע הרבה, אבל בדרך כלל ההצמדה לדולר עומדת על רמה של 4 ספרות אחרי הנקודה (כעת נסחר הטית'ר במחיר של 0.9992 דולר) כך שמדובר באירוע משמעותי. יחד עם זאת המנהל הטכנולוגי של טית'ר פאולו ארדוינו אמר כי החברה ערוכה להתמודדות עם מקרים כאלה, והמחיר אכן חזר במהרה להיצמד לערך הדולר. החברה אמורה להחזיק ברזרבות נזילות ברמה שתאפשר לה לדאוג ליציבות מחיר המטבע.
<Markets are edgy in these days, so it's easy for attackers to capitalize on this general sentiment.
— Paolo Ardoino 🍐 (@paoloardoino) June 15, 2023
But at Tether we're ready as always. Let them come.
We're ready to redeem any amount.
נוסיף לשני ההתרחשויות השליליות האלו אחת נוספת. מי שחשב שסיפורי פשיטת הרגל מאחורינו התבדה השבוע. שתי פלטפורמות קריפטו דרום קוריאניות, Haru ו Delio מונעות כעת מלקוחותיהן למשוך את כספם. בדומה לעבר, מדובר בסוג של כדור שלג, כשעצירת פעילות בפלטפורמה אחת פוגעת גם בפעילות של פלטפורמה שניה וכן הלאה.
במקרה זה ה"אשמה" הראשונית היא על Haru, שמספקת שירותי הלוואה בריבית במטבעות קריפטו (בדומה לפלטפורמות פושטות הרגל צלזיוס וויאג'ר וחברותיהן מהגל הקודם של פשיטות הרגל) שהודיעה שהיא עוצרת באופן מיידי משיכות והפקדות עקב "חקירה פנימית" בעקבות פעילות חשודה של אחד משותפי הפעילות של החברה וזאת כדי "להגן על כספי המשקיעים" - משמע, כספי המשקיעים בסכנה. לחברה 80 אלף משקיעים שמצפים לריבית שנתית של 12% ברוב המוצרים. בסבב הגיוס האחרון בספטמבר הוערכה החברה ב-284 מיליון דולר.
אחרי שאבן הדומינו הראשונה נופלת, האחרות לא ממתינות זמן רב. יום אחד לאחר מכן פלטפורמת דליו שפועלת אף היא בתחום הלוואות הקריפטו, הודיעה כי היא עוצרת את המשיכות כדי "להגין על נכסי הלקוחות שבמשמורת", וזאת עקב עצירת הפעילות בחברה המתחרה ש"גרמה לתנודתיות גבוהה". נראה שמדובר במינוח מכובס לדרישה מוגברת של הלקוחות למשיכת כספם עקב החששות מאירוע דומה. כמות הדרישות יצרה, ככל הנראה, בעיות נזילות בפלטפורמה, גם זה בדומה למקרים דומים בעבר ("הריצה אל הבנקים"). דליו מחזיקה נכסים בערך של קרוב לעשר מיליארד דולר.
אל שתי החברות הדרום קוראניות מצטרפת Floating Point Group הבנלאומית שעצרה אף היא משיכה והפקדת כספים, לאחר שלדבריה נפלה קורבן להתקפת סייבר, שלהערכת החברה גרמה להפסד של בין 15 ל-20 מיליון דולר. הפלטפורמה משרתת בעיקר לקוחות מוסדיים ברחבי העולם ומספקת להם גישה למסחר בנכסים דיגיטליים. היא מנהלת נכסים בשווי 50 מיליארד דולר.
<1/5 On Sunday, we experienced a cyber security incident. Upon discovery, we locked all third party accounts and migrated and secured all wallets until we better understand the scope and circumstances of this incident.
— Floating Point Group (@fpgcrypto) June 14, 2023
בכל זאת קצת בשורות טובות...
מן הצד השני של ההר של פשיטות הרגל החברות מתחילות להראות סימני חיים. בנוסף לפעילות של צלזיוס עליה כתבנו קודם לכן, וויאג'ר שעצרה את משיכות הכספים לפני מספר חודשים מתכוננת לפתוח מחדש את האפשרות בפני לקוחותיה. הסכום הראשוני אותו יוכלו המשקיעים למשוך עומד על 37.5% מהשקעתם, ואושר בבית המשפט כבר במאי האחרון. חברה נוספת שעצרה משיכת כספי לקוחות לפני מספר חודשים Bittrex לאחר שפשטה אף היא את הרגל, הודיעה מסגרת התקדמות הליכי פשיטת הרגל על חידוש קרוב של האפשרות למשוך כספים, אם כי משרד המשפטים האמריקאי מתנגד.
ובשורה קטנה נוספת ללקוחות החברות פושטות הרגל – NFT של קרן הגידור 3AC פושטת הרגל נמכר תמורת 6.5 מיליון דולר במכירה פומבית בסות'בי, וזאת על רקע שוק ה-NFT המקרטע. הטוקן נקנה בשנת 2021 על ידי קרן הגידור תמורת 5.66 מיליון דולר. המחיר שהתקבל גבוה בכ-3 מיליון דולר מהציפיות הראשוניות. תוכלו להתרשם מיצירת האמנות המדהימה ששווה 6.5 מיליון דולר בציוץ הבא.
#AuctionUpdate: One of the most important works of post-blockchain generative art,@dmitricherniak’s Ringers #879 (The Goose) has just sold for $6.2 million, making it the 2nd highest generative art sale of all time. #SothebysGRAILS https://t.co/dKyqxGbAIZ pic.twitter.com/zkxoP21M9e
— Sotheby's Metaverse (@Sothebysverse) June 15, 2023
חדשות נוספות מהשבוע האחרון
בייננס פועלת לסגור את פעילותה בקפריסין ולהעבירה לארצות הגדולות יותר באירופה. לדברי החברה היא עושה זאת כדי "להתרכז בישויות מפוקחות, בעיקר בשווקים גדולים יותר". ה-SEC הקפריסאי בוחן את הבקשה. למרות שהיא קיבלה בעבר אישור לפעילות באי, בייננס מעולם לא השיקה את הפעילות הזו בפועל. כיוון שקפריסין נמצאת תחת החוקים של Mica - הרגולוציה האירופיאית של הקריפטו - היא מאפשרת לייצא את הפעילות המפוקחת למדינות אחרות באיחוד.
עוד במסגרת הרה ארגון של בייננס לנוכח הקשיים הרגולטוריים, השלוחה האמריקאית, בייננסUS הודיעה על פיטורי 10% מעובדי החברה עקב "הליכים משפטיים יקרים מאד". הנהלת החברה תולה את האשמה בפיטורים ב-SEC כמובן.
בהשופטת הפדרלית אמי ברמן ג'קסון דחתה את דרישת ה-SEC להקפאת נכסיה של בייננסUS והורה לעורכי הדין של ה-SEC ושל בייננס להמשיך במשא ומתן. ההוראה של השופט תאפשר לשלוחה האמריקאית להמשיך בינתיים בפעילותה בעוד ההליכים המשפטיים נמשכים.
חברת ריפל המפעילה את מטבע ה-XRP שנועד בעיקר לפעילות פיננסית הודיעה על שיתוף פעולה עם הבנק המרכזי של קולומביה במחקר לשימושי טכנולוגיית בלוקצ'יין בתחום הפיננסי, וזאת על מנת לנסות להדגים את השימושיות של הטכנולוגיה לציבור הרחב.
הפשיעה במטבעות הווירטואליים: יזם קריפטו נשדד באלימות בביתו בתל אביב. השודדים איימו על היזם באקדח והכריחו אותו להעביר את הון הקריפטו שלו לארנקי הקריפטו שלהם. אמש נמצא ראש חיה ליד ביתו ורוססו כתובות נאצה בערבית. המשטרה חוקרת (לכתבה המלאה).
בלקרוק קרובה להשקת תעודת סל נוספת על הביטקוין ותשתמש בשרותי המשמורת כמו גם בציטוטי מחיר של חברת קוינבייס, כך לפי מקורות המקורבים לחברה. לא ברור עדיין האם התעודה תעקוב אחר החוזים העתידיים או אחר מחיר הספוט. עד כה ה-SEC לא אישרה אף תעודת סל העוקבת אחר מחיר הספוט של הביטקוין ואישרה רק תעודות העוקבות אחר החוזים העתידיים.
רבים בשוק מפחדים מרובוטי המסחר החכמים שפועלים במהירות עצומה ומבצעים לעיתים אלפי פעילות בשניה בהן הם מנצלים פערי ארביטראג' או מבצעים מניפולציות אחרות על הסוחרים האנושיים חסרי האונים. אבל לפעמים רובוטים גם עושים דברים מוזרים. מקרה משעשע פורסם השבוע בו בוט מסחר בקריפטו לווה סכום של 200 מיליון דולר בפלטפורמת המטבע היציב DAI וזאת כדי לייצר מזערי בסופו של דבר. הרווח הגולמי היה כ-33 דולר אך כ-30 מתוכו שולמו כעמלות מסחר, כך שהלוואה של 200 מיליוני הדולרים יצרה רווח של 3.24 דולרים שלמים טבין ותקילין.
יוזמה רפובליקנית - הצעת חוק להדחתו של גארי גנסלר, יו"ר ה-SEC, בנוסף לארגון מחדש של הרשות. לטענת מגישי הצעת החוק "שורה ארוכה של הטרדות אושרה תחת המבנה הנוכחי של ה-SEC"; החוק מוגש על רקע דיווחים על תביעה של קבוצת משקיעי קריפטו כנגד יו"ר הרשות, המאשימים אותו ב"מניפולציית שוק" (לכתבה המלאה).
מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
הירידה החדות התמתנו מעט ביממה האחרונה אך עדיין מדובר בירידות משמעותיות למדי לעומת המחירים לפני שבוע.
ביטקוין (BTC) BITCOIN -0.15% BITCOIN 91,299 -0.15% בסיס:91,439 פתיחה:0 גבוה:92,624 נמוך:89,392 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . הביטקוין איבד השבוע 4% מערכו ונסחר תמורת 25,455 דולר, לאחר שמוקדם יותר נסחר לראשונה מזה שלושה חודשים מתחחת לרף ה-25 אלף דולר למטבע.
את'ר (ETH) ETHEREUM +0.16% ETHEREUM 3,159.9 +0.16% בסיס:3,155 פתיחה:0 גבוה:3,225 נמוך:3,051.3 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . האת'ריום איבד 10% מערכו השבוע ונסחר כעת תמורת 1662 דולר. שווי השוק הכולל ירד ל-200 מיליארד דולר.
בייננס קוין (BNB). המטבע של החברה שנמצאת תחת אור הזרקורים לאחרונה איבד אף הוא כ-10% בשבוע האחרון.
ריפל (XRP). גם הריפל איבד השבוע 9% מערכו, וזאת על רקע חשיפה של מסמכים נוספים במשפט המתנהל מול החברה מזה כמה שנים כבר, ועשויים דווקא לפעול לטובתה.
קרדאנו (ADA). המטבע שאיבד הכי הרבה מערכו השבוע הוא הקרדאנו שצנח בכ-19% ונסחר תמורת 0.26 דולר בלבד.
דוג'קוין (DOGE). הדוג'קוין שומר על מקומו בשישיה הראשונה למרות שאיבד 9% מערכו השבוע והוא נסחר תמורת 0.06153.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
8.סולנה (ל"ת)ראובן 18/06/2023 05:07הגב לתגובה זו0 0סגור
-
7.שוק פונזי, חברA מוכר לחברB במיליונים, ואז מחזיר לו תכסף (ל"ת)עיסקה סיבובית 16/06/2023 18:15הגב לתגובה זו0 1סגור
-
6.ביטקוין= פונזי= פתרון לאינפלציהרועי 16/06/2023 14:35הגב לתגובה זו0 2כשירד לאפס ישרוף טריליוני דולרים. ואז העולם ייצא ממשבר האינפלציה. זה כלי גאוני לשריפת דולרים והוצאתם מהשוק. אין לו ערך אמיתי מעבר לספקולציה וציפיה שימכרו אותו ביוקר.סגור
-
5.לא חוזרים לשיטקויין, כן נוטשים את כל המטבעותתרמית פונזי 16/06/2023 11:29הגב לתגובה זו1 1מכיוון שבציבור נוטשים את השיטקויין, בעלי עניין מתבצרים בשיטקויין כדי להסוות את המפולת.סגור
-
4.את המשקיעים החוזרים לכסף הוירטואליהייתי מגדירה 16/06/2023 11:29הגב לתגובה זו0 1כמטומטמים ללא ספק הלא לומדים EVERסגור
- טען עוד
-
3.כלומר הביטקוין משמש עמדת המתנה לכל מהמרי השיטקוינסדמיקולו פיזדמטה 16/06/2023 11:24הגב לתגובה זו0 1השלב הבא של האקסודוס זה המרה לדולר, ואז ביטקוין מתחת ל-20. יהיה מעניין את מי שזה מעניין.סגור
-
2.ה"מטבעות" (קבצי מחשב) האלה לא שווים אפילו 1 סנט. (ל"ת)כלכלן 16/06/2023 09:24הגב לתגובה זו4 4סגור
-
רק אם תאמיןדימה 17/06/2023 21:01הגב לתגובה זו0 0כי אמונה זה הכל בכלכלהסגור
-
1.כתבה מלאה תוכן, עינינית וקלה להבנה תענוג לקרוא הכתבה (ל"ת)חנני 16/06/2023 08:57הגב לתגובה זו2 2סגור
-
ליפול שוברק לא 16/06/2023 11:30הגב לתגובה זו0 2לפח היקוש הזהסגור