איבוד עניין? השווי הכולל של שוק הקריפטו נמוך מזה של אנבידיה

האם מפתחי קוד אחראים על שימוש זדוני שנעשה בו? בית המשפטי בארצות הברית יכריע כשאחד ממפתחי טורנדו נעצר ואישומים נוספים הוגשו; התנודתיות ונפח המסחר בקריפטו יורדים - האם מדובר בהתבגרות או באיבוד עניין? וגם - שלל ידיעות מרחבי העולם
 | 
telegram

הרשויות בארצות הברית ממשיכות במאבק בפרויקט טורנדו קש
שני מיסדי פלטפורמת "טורנדו קאש" עומדים בפני אישומים נוספים הקשורים להלבנת הון והפרת סנקציות על ישיויות כמו צפון קוריאה. אחד מהם, רומן סטורם, אף נעצר ביום רביעי השבוע לנוכח האישומים. המייסד השלישי, אלקסיי פרטסב עצור כעת בהולנד ועומד שם בפני משפט. במהלך נגד הפרויקט מעורבים גופי אכיפת החוק החשובים בארצות הברית, ביניהם ה-FBI, המחלקה הפלילית של רשויות המס, התובע הכללי של המחוז הדרומי של ניו יורק, והתובע הכללי של ארצות הברית. 

פרויקט טורנדו נועד לאפשר העברת כספים אנונימית על ידי "ערבוב" של הרבה מאד פעולות העברה של מטבעות דיגיטלים כך שלא ניתן לעקוב אחר נתיב מעבר הנכסים. על פי האישומים כמיליארד דולר של "הליכים פליליים" הולבנו על ידי הפלטפורמה. כזכור, כבר לפני מספר חודשים הכריזו הרשויות האמריקאיות על הפרויקט כלא חוקי, מה שלא ממש עוזר, כיון שהפרויקט הוא אוטונומי ופועל כבר מעצמו ללא מעורבות של מפתחי הפלטפורמה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ההאקרים של צפון קוריאה ידועים בשימוש שהם עושים בשרות טורנדו ודומיו כדי להלבין את הנכסים שהם מצליחים לגנוב. הנכסים שנגנבו על ידי ההאקרים הצפון קוריאנים מתחילת השנה מוערכים ביותר מ-200 מיליון דולר – יותר מ-20% מכלל המטבעות שנגנבו. ההערכה היא כי במהלך ה-5 השנים האחרונות הצליחו הצפון קוריאנים לגנוב כ-2 מיליארד דולר.

במקרה או שלא פרסם השבוע ה-FBI אזהרה כי הצפון קוריאנים מתכננים להנזיל מיליונים מנכסי הקריפטו הגנובים באמצעות שירותי ערבוב כאלה ואחרים, במה שנראה כמו עליית מדרגה בין הרשויות האמריקאיות לעבריינים בשירות הרודן הצפון קוריאני. ברשת תוהים האם מפתחי הקוד נפלו קורבן למאבק המעצמות הגרעיניות או שיש להם חלק ממשי בצד האפל של תעשיית הקריפטו? 

החלטות הרשויות האמריקאית בעניין מעוררת את השאלה האם יוצרי קוד, בו השתמשו אחר כך לפעולות אסורות, אחראים על ההשלכות של יציר רוחם. השניים הרי כתבו קוד שפועל מעצמו, וימשיך לפעול מעצמו גם לאחר מעצרם, וימשיך לאפשר הלבנת כספים. מצד שני, יהיו שיעדיפו את הניסוח הבא: הקוד ימשיך להבטיח שמירה על פרטיות המשתמשים מפני עיניה הבולשות של הממשלה. מהו שימוש לגיטימי בקוד ומה לא, ועד היכן מגיעה אחריות המפתחים? – אלו שאלות ללא תשובה חד משמעית כרגע. מה שברו הוא שפיתוח קוד שמאפשר ערבוב העברות ושמירה על אנונימיות הוא לא כל כך מסובך, ואם פרויקט טורנדו ייסגר מסיבה כלשהי יצוצו הרבה אחרים, כל עוד יש ביקוש לשירות. להרוג שני יתושים לא ממש ייבש את הביצה.  

התבגרות השוק או איבוד עניין כללי?
על פי דו"ח שפרסמה חברת המחקר צ'יינאליסיס מטבע האת'ריום הוא הנסחר ביותר, יותר מהביטקוין, והוא גם תנודתי יותר. יחד עם זאת ממחקר נוסף של חברת קאיקו עולה כי שני המטבעות כבר פחות תנודתיים ממחיר הנפט, במה שאולי מעיד על התבגרות מסוימת של שוק הקריפטו. על פי המחקר שיעור התנודתיות של הביטקוין והאת'ריום ב-90 הימים האחרונים עומד על 35% ו-37% בהתאמה לעומת 41% של הנפט. עוד עולה מהמחקר כי הביטקוין והאת'ריום חווים שפל רב שנתי בנזילות ובנפח המסחר, מה שייתכן שתורם לירידה בתנודתיות.

הסבר אלטרנטיבי ל"התבגרות השוק" יהי "איבוד עניין בעולם הקריפטו". הסחירות יורדת, התנודתיות יורדת, נפח השוק קטן, וגם שווי השוק לא ממש מתעלם. למעשה,  שווי השוק של כלל שוק הקריפטו נמוך כעת משווי השוק של חברת אנבידיה מלכת הבינה המלאכותית שפרסמה השבוע דוחות מרשימים במיוחד. ניתן לראות בכך סימליות מסוימת - טרנד הבינה המלאכותית מחליף את  טרנד הקריפטו כתחום הלוהט ביותר בקרב הספקולנטים. 

חדשות מרחבי העולם
קולומביה: חברת נום פיננס מנפיקה מטבעות יציבים הצמודים למטבעות באמריקה הלטינית. היא כבר הנפיקה מטבע יציב הצמוד למטבע הפסו הארגנטינאי והסול הפרואני וכעת היא מנפיקה על גבי רשת הפוליגון מטבע הצמוד לפסו הקולומביאני. 

המטבע יקרא nCOP, ויגובה על ידי נכסים פיננסים. ההנפקה מגיעה בזמן שהביקוש למטבעות יציבים במדינות לא יציבות כמו ארגנטינה וטורקיה נמצא בעליה. "קולומביה היא כעת אחת ממקבלות העברות הכספים הגדולות באמריקה הלטינית עם כמעט 10 מיליארד דולר שמועברים למדינה. נום פייננס מכוונת לספק לציבור אפשרות נוספת לשלוח ולקבל nCOP וגם לקבל ריבית על כך" נמסר מטעם החברה, שהודיעה בעבר על כוונה להנפיק גם מטבעות הצמודים למטבעות הברזילאי, המקסיקאי והמטבע של בחריין.

עוד באמריקה הלטינית: בצעד מפתיע וקצת מנוגד לידיעה הקודמת, חברת בייננס הודיעה על סגירת שרות כרטיסי האשראי שלהם בשיתוף חברת מאסטרקארד באמריקה הלטינית והמזרח התיכון (בחריין). השירות איפשר טעינה של קריפטו והמרתו בצורה מהירה לכסף פיאט לשימושים יומיומיים. השימוש בשירות הפך לשכיח למדי באמריקה הלטינית אך החברה הודיעה לפתע על סיום שיתוף הפעולה החל מיום שישי. לא נמסרה סיבה אך לדברי החברה זה ישפיע על פחות מ-1% מהמשתמשים - טענה שמעוררת סימני שאלה ברשתות.
                                                                                            
אוסטרליה: הבנק המרכזי של במדינה פרסם את ממצאי הפיילוט בו נחקרו שימושים האפשריים במטבע דיגיטלי מדינתי (CBDC). המחקר כלל 16 מקרי שימוש והעלה תוצאות חיוביות. המחקר הצביע על יעילות של מטבע דיגיטלי כזה בביצוע עסקאות תשלומים סבוכות כמו תשלומים על תנאי או מספר פעולות המתבצעות במקביל בין גורמים שונים בו זמנית.

יחד עם זאת הבהירו בבנק המרכזי שיקח עוד שנים עד להשקת מטבע כזה. "בהתחשב בהקשר הרחב – כשמערכת התשלומים האוסטרלית הנוכחית עונה על רוב הצרכים של משתמשי הקצה, ועבודה על מטבע דיגיטלי בכלכלה מתקדמת עדיין נמצאת באופן כללי בשלב מחקרי – קרוב לוודאי שהערכה של הנפקת CBDC באוסטרליה תקח עוד שנים". עוד עלה מהמחקר שניהול מפתחות הארנקים נשאר אתגר פרקטי משמעותי בפני משתמשי הקצה, כמו כן הטכנולוגיה של מטבעות כאלה עדיין נמצאת בשלבים מוקדמים, וישנם עוד אתגרים רבים איתם יש להתמודד לפני שניתן יהיה להשיק מטבע כזה.

תאילנד: ראש הממשלה הנבחר, סרטתה ת'אביסין, פוליטקאי תומך קריפטו, הבטיח במהלך קמפיין הבחירות לבצע "אירדרופ", בו כל אזרח מעל גיל 16 יקבל מטבעות קריפטו בשווי של כ-280 דולר. "אירדרופ" הוא חלוקה של מטבעות שנעשית לעיתים בפרויקטים חדשים שנועדו להפיץ את המטבע בציבור על מנת ליצור עניין בפרויקט חדש, במקרה זה לצורך קניית בוחרים. האזרחים שיקבלו את הכסף יחויבו להוציא אותו בטווח זמן של 6 חודשים במרחק של עד 4 ק"מ ממקום מגוריהם. אמנם לבד מהמהלך הפופליסטי, שספק אם אכן יתבצע בסוף, בחירתו של ת'אביסין, משקיע קריפטו אקטיבי, מעוררת סקרנות בעולם הקריפטו – האם נראה נשיא של מדינה מתפתחת נוספת שיהפוך את מדינתו ל"מעבדת קריפטו" בדומה לאל סלבדור?

קנדה: קוינבייס במשא ומתן עם בנקים קנדים לקדם שימוש בקריפטו. החברה המובילה בארצות הברית למסחר בקריפטו החלה בפעילות בקנדה מוקדם יותר החודש כחלק מתוכניות ההתרחבות הגלובליות שלה לנוכח הקשיים הרגולטוריים בארץ המוצא. "יש לנו חמשה בנקים קנדים שמהווים את רוב המערכת הבנקאית הקנדית... אני מלא תקווה שברבעונים הקרובים נראה כמה מהבנקים היותר גדולים בקנדה מתחילים להשתתף בכלכלת הקריפטו" אמר לוקאס מת'סון, מנהל פעילות קוינבייס בקנדה.

ישראל שוב בכותרות בעולם הקריפטו, ולא בהקשר חיובי הפעם. לאחר חקירה של שנתיים, המליצה משטרת ישראל להעמיד לדין את איש העסקים משה חוגג בתרמית קריפטו בגובה 290 מיליון דולר, מלבד אישומים נוספים (לכתבה המלאה). 

חדשות נוספות
ה-SEC קנס את חברת טיטאן גלובל קפיטל מנגמנט, חברת פינטק לניהול השקעות, על שורה של הפרות של פרסום מטעה באתר החברה. בפרסום שהופיע באתר החברה במשךך כשלושה שבועות החברה טענה שהמוצר שלה עשוי להשיא תשואה שנתית של עד 2700%. החברה הסכימה לתשלום של 850 אלף דולר ללקוחות שנפגעו מבלי להודות באשמה. אל תאמינו לאף אחד שמציע לכם תשואה של 2700% בשנה. 

מנהלי פשיטת הרגל של חברת FTX רוצים להפיק קצת תועלת מערימות נכסי הקריפטו שנמצאים בחשבונות החברה ויושבים כעת ללא מעש. החברה מחזיקה נכסי קריפטו בשווי של כ-3 מיליארד דולר (הרבה פחות מההתחיבויות שלה) ורוצה להתחיל למכור, או לעשות סטייקינג שיניב קצת רווחים או לגדר את האחזקות, באופן שישמור על ערך הנכסים ואולי אפילו ייצר רווח מסוים שיסייע קצת במילוי החור הענק במאזני החברה. לצורך כך מבקשת החברה מבית המשפט לשכור את שירותי חברת גאלאקסי בניהול מייק נובוגרץ כיועץ מיוחד. "גידור ביטקוין ואת'ר יאפשר לחייבים (FTX) להגביל את פונציאל הסיכון מפני ירידות לפני מכירת נכסים אלו. סטייקינג של נכסים דיגיטליים מסוימים... יועיל לחברה ובסופו של דבר לנושים על ידי יצירת תשואה בסיכון נמוך על הנכסים הדיגיטליים שבינתיים יושבים ללא שימוש".

עוד נכתב בבקשה לבית המשפט: "לחברת גלאקסי ניהול נכסים יש ניסיון נרחב בתחומים רלונטים לניהול נכסים דיגיטליים ומסחר בהם, כולל ביחס לסוג הטרנסאקציות ומטרות ההשקעה הצפויים". ענקית הקריפטו גלאקסי היא אחת מהגופים היותר משמעותיים בעולם הקריפטו עם אחזקות רבות. לחברה אף היו השקעות בחברת FTX שקרסה בשווי כמה עשרות מיליוני דולרים.

בינתיים ניהול פשיטת הרגל עולה לא מעט כסף גם בלי היועץ הנוסף. השבוע מסרה החברה לבית המשפט בדלוור שעלויות ניהול ההליכים החוקיים של פשיטת הרגל מגיעות ל-1.5 מיליון דולר ליום.

שיבריום, רשת הלייר 2 של מפתחי מטבע ה"מם" השיבה אינו, עליה דיווחנו בשבוע שעבר, נערכת להשקה שניה לאחר שהראשונה הייתה כשלון מפואר שהכריח את המפתחים לסגור את הרשת לציבור עקב עומסים. הפלטפורמה מתעתדת להציע מערכת בקרה ואמצעי בטיחות נוספים כדי לנהל את תנועה ברשת. 

מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
שבוע מעורב נוסף עבר על מטבעות הקריפטו המרכזיים שנעו בין עליות של עד 4% לירידות בשיעור דומה. 

ביטקוין (BTC) BITCOIN -0.59% BITCOIN 90,903 -0.59% BITCOIN בסיס:91,439 פתיחה:0 גבוה:92,624 נמוך:89,392 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . הביטקוין התאושש מעט מהתחתית שנרשמה במהלך השבוע וחזר להיסחר מעל 26 אלף דולר - עדיין רחוק מקו ההתנגדות המשמעותי של 30 אלף דולר למטבע. המחיר הנוכחי הוא 26.1 אלף דולר לאחר ירידה של 2% בסיום שבועי.

את'ר (ETH) ETHEREUM +0.42% ETHEREUM 3,168.2 +0.42% ETHEREUM בסיס:3,155 פתיחה:0 גבוה:3,225 נמוך:3,051.3 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . גם האת'ר ירד ב-2% לעומת ערכו לפני שבוע. מטבע אחד נסחר תמורת 1659 דולר ושווי השוק של המטבע נושא ל-200 מיליארד דולר - כ-19% משווי השוק הכולל של מטבעות הקריפטו. 

בייננס קוין (BNB). הביננס קוין נסחר ביציבות כשברקע מה שנראה כרה ארגון בחברה האם והגדרת סדרי עדיפויות חדשות לנוכח המאבקים הרגולטוריים. מטבע אחד נסחר תמורת 217 דולר ושווי השוק הוא 33.5 מיליארד דולר. 

ריפל (XRP). הריפל התאושש מעט עם עליה שבועית של 4% אך עדיין רחוק מהשיא שקבע לאחר פסיקת בית המשפט בעניינו. נרשמה עליה שבועית של 3% לשווי שוק של 27 מיליארד דולר ומחיר של 0.5198 דולר למטבע. 

<

קרדאנו (ADA). הקרדאנו חזר לכבוש את המקום החמישי עם שווי שוק של 9.3 מיליארד דולר לעומת 8.8 מיליארד של הדוג'קוין. מטבע אחד שווה 0.2652 דולר.

דוג'קוין (DODGE). הדוג'קוין התאושש מעט מהירדות של שבוע שעבר אך עדיין עם ירידות חודשיות של 17%. לאחר עליה שבועית של 3% שווי מטבע אחד הוא 0.063 דולר. 

סולנה (SOL). הסולנה שמובילה מתחילת השנה עם זינוק של 108% איבדה השבוע 4% למחיר של 20.9 דולר למטבע ושווי שוק של 8.5 מיליארד דולר. 

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות