האם הביטקוין מתעורר שוב?
ספר לימוד חובה לכול משקיע, "בגדי המלך החדשים" מאת הנס כריסטיאן אנדרסן. הבייבי בומרס שבין הקוראים בטוח מכירים את הספור המקסים שכתב הסופר הדני הגדול, לפני 186 שנים, הנס כריסטיאן אנדרסן, אלגוריה נוקבת על תהליכים חברתיים שגורמים ליחיד להיגרר אחר הכלל במחיר האמת. תוכלו לקרוא תקציר ויקיפדיה בעברית, בכול מקרה אנדרסן חזה במדויק את שכולנו רואים בפועל כעת, ששקר יכול להפוך לאמת אם משפיענים רוצים שיהפוך לאמת, אם זה האינטרס שלהם.
לא, איני מדבר על מה שקרה בישראל עם הקונספציות הביטחוניות או הרפורמה אלא על וול סטריט ששם, בשנים האחרונות "מיוצרת" מציאות שפעמים רבות אינה קשורה למציאות האמיתית, השקר מוצג כאמת והציבור מאמין בו, לא מעט בעזרת התקשורת והרשתות החברתיות ופועל בהתאם. קשה לקבוע מה הסיבות לכך אבל כפי שכתב אנדרסן, כשהמלך ויועציו מאמינים שהוא לבוש בגדי מחמד, אפילו כשהוא ערום, זה "מועבר" לציבור כאמת והציבור, מפחד או אמונה עיוורת, מאמין. למשקיעים, שבשל המציאות הזו אבדו היכולת לאבחן ערכים נכונים להשקעה, יש מזל שתמיד ישנו אותו ילד שעליו כותב אנדרסן שצועק, "המלך ערום" וכולם מתעוררים לראות את האמת.
למה אני כותב את כול זה? כי השוק נמצא היום כמעט 6 שנים מאז יזם טראמפ את מלחמת הסחר, 4 שנים לאחר שפרצה הקורונה, כמעט שנתיים לאחר שרוסיה פלשה לאוקרינה ושובשו שרשראות האספקה וכמעט שנתיים מאז התחיל הפד בהעלאות ריבית. במהלך כול השנים הללו צריכים היו המשקיעים להתמודד מול איומי מיתון, "משבר נוסח 2008", התרסקות תעשיית הטכנולוגיה ובכול פעם שנראה היה שסוף העולם מתקרב הופיע אותו ילד שצווח "המלך ערום, תסתכלו על העובדות". כעת זורמים לשוק נתוני הרבעון השלישי של ארה"ב, מקרו ומיקרו. עשו לעצמכם טובה ובדקו מה קרה, מאז 2018, לתוצר, לתעסוקה, לצריכה ולהכנסה ברמת המקרו ומה קרה להכנסות ורווחי החברות מאז, הכול ברשת. נמשיך בשיחה הזו בשבוע הבא וכעת בואו ונסתכל על הביטקוין שגם שם שגעו למשקיעים את השכל וגם שם הילד צווח כל פעם מחדש.
האם זה רק החציון הבא או שהעליות בביטקוין מאותתות בכיוון האימוץ האוניברסלי של מטבע הקריפטו? בנובמבר 2022, לאחר ירידה של % 76 מאז נובמבר 2021, חזר הביטקוין למסלול עליה ומאז עלה ב- % 103 (לעומת 17.9 ו- % 7 שעלו הנאסד"ק וה-500P&S, נכון ל-24.10). למי שעוקב אחרי המטבע מאז הופעתו על הבמה הציבורית, ב-2010, זו אינה תופעה יוצאת דופן, זו תופעה שחוזרת על עצמה מאז שהמטבע התחיל להיסחר וקשורה (לפחות לפי הגרף שהוספנו) באירוע החציון (Halving) ונסביר זאת בהמשך.
מזה שנים אני טוען שהביטקוין, בסופו של יום, יתקבל כמטבע לגיטימי כמו כול מטבע ויותר מכך, שהסיכוי שלו להתמודד מול הדולר והזהב, אפילו להחליפם, כ"מטבע רזרבות" הולך וגדל עם הזמן וזאת בשל חילופי הדורות, הזעזועים הכלכליים והצטברות חובות (במיוחד בארה"ב), המאבק האידיאולוגי שהולך ומקצין בעולם ומגדיל ההתנגדות לדולר כמטבע המוביל, הרגולציה החסרה (שהטיפול בכך מתקדם לאיטו), השינויים שמתבצעים בשרשראות הבלוקצ'יין כדי להתאימו לכך ובמיוחד על מנת השימוש בו ע"י טרוריסטים כמו החמאס והג'יהאד. כן, אני מאמין שכול הבעיות שכרגע חוסמות את המטבע ייעלמו וכותב כך מזה שנים.
דעתי היא שהאנשים ש"המציאו" את המטבע הדיגיטלי (שעד היום לא ברור מיהם בדיוק) עשו זאת בעיקר על מנת לייצר מטבע דיגיטאלי גלובלי מוסכם ולא רק על מנת לייצר אלטרנטיבה טכנולוגית נוחה ובטוחה למטבעות הקיימים. הם האמינו שנוצרו התנאים להציג אלטרנטיבה מועדפת לנכסי הרזרבות המקובלים (דולר או זהב), האמינו באפשרות שהביטקוין ישמש כמטבע הרזרבי כייוון שיאפשר פתרון לבעיות שנלוו ונלוות לדולר ולזהב. האמינו שהביטקוין יאפשר העברת המדיניות המוניטרית מידיהם של ממשלות ובנקים מרכזיים למערכת שמנוהלת אוטונומית וגם היו משוכנעים שהציבור יתמוך בכך בעצמה.
הגבלת כמות המטבעות והחציון: על מנת "לייצר" את הסביבה המתאימה לעליית הביטקוין הם הגבילו את הכנות המקסימלית ל-21 מיליון מטבעות (להבדיל מאי הגבלה בכמות הדולרים או הזהב) ובאמצעות אלגוריתם קבוע מראש הפכו את תהליך ייצור המטבעות לקשה יותר ואת הנכס לנדיר יותר ככל שעובר הזמן. תהליך הייצור נעשה ע"י "כורי ביטקוין" שמתפעלים את הרשת ומקבלים עמלה, במטבעות ביטקוין, עבור כול בלוק מטבעות שהם "כורים". בכול אירוע חציון יורדת העמלה לחצי מהקודמת. עד כה היו 3 אירועי חציון, ב-2012, 2016 וב-2020. העמלה, ב-2012 ירדה מ-50 מטבעות ביטקוין ל-25, ב-2016 ירדה הכמות מ-25 ל-12.5 ובמאי 2020 מ-12.5 ל-6.25. בחציון הבא, שמוערך להתבצע באפריל 2024, ירד התגמול ל-3.125 מטבעות. זה בעצם מבטיח שאם הביקוש לביטקוין יציב או עולה (שזו הייתה הנחת הייסוד של המפתחים) זה יגרום למחיר המטבע לעלות עם החציונים. בפועל, עד כה, הובל מחיר המטבע ע"ח ספקולציה והזעזועים החזקים במחיר, מאז הופעתו בציבור ב-2010 ועד היום, מוכיחים זאת בברור אבל היזמים, כפי שתראו בגרף שצרפנו, צדקו.
ב-2009, נעשתה, באמצעות פייפל, עסקת ביטקוין מסחרית ראשונה שבה נמכרו 5050 מטבעות לפי 5.5$. אבל לציבור הרחב הגיע המטבע ב-2010-11 אז הוערך במחיר של פלוס-מינוס חצי דולר. החל מ- 2012 מתחיל הביטקוין להתחזק תוך זעזועים חדים שהחל מ-2017 הפכו למטורפים ממש כאשר בסוף 2021 הגיע המטבע לשיא של $68,789אבל שנה לאחר מכן, בנובמבר 2022, נחת המטבע על 16,200$ ומאז התחיל להשתקם שוב. הזעזועים, לאורך השנים נגרמו בעיקר בגלל האפקט הספקולטיבי, הציפיות הגדולות והאכזבות הלא פחות גדולות, שליוו את המטבע מכיוון הממסד הפיננסי והשוק הקמעונאי. דוגמה טובה לכך היא השיא והנפילה של הביטקוין ב-2021. לאחר שהגיע לשיא נפל המטבע, בתוך 4 חודשים, ביותר מ-% 50. חלק מהסיבה בגללה הגיע המטבע לאותו שיא קשור בהרגשה שהתקבלה אז שסין עומדת לאשר שימוש במטבע. הנפילה באה בעקבות הודעת הבנק המרכזי של סין שהוא עומד "לתקוף את תעשיית הקריפטו".
דבר אחד, שקשור בהערכת המטבע בוול סטריט, משתקף בברור מאז החל להיסחר וזה שלאחר תאריך החציון עולה ערך המטבע משמעותית. למה זה קורה? בגלל אותה תיאוריה של המייסדים שמחיר המטבע יעלה אם הביקוש יישאר זהה או יעלה (בגלל פעולת החציון שמקטינה את הכמות בכול חציון ובגלל הכמות המקסימלית). סטטיסטית הם, ללא ספק, צדקו, הביקוש לביטקויון אכן עולה ואת זה רואים בברור מהתבוננות בגרף. מה שקורה בין החציונים (העליות והירידות המטורפות) קשור בציפיות לקבלה או אי-קבלה של המטבע ע"י המערכת הפיננסית.
בסה"כ הולכים ומתרבים הסימנים שחלומם של המייסדים יתגשם. הדור הצעיר גלובלית מאמץ את המטבע וכך גם עולם העסקים (לאט יותר). כיוון שהמטבעות "החזקים", במיוחד המטבע הרזרבי המוסכם כרגע, הדולר, הולכים ונחלשים (מבחינת האמון הציבורי בהם) וכיוון שיותר ויותר רגולטורים ומחלקות מחקר של בנקים מרכזיים עובדים על ניסוח רגולציה למטבע, אני מאמין שבסוף יהפוך הביטקוין ל"מטבע רזרבי". זה ייקח לא מעט זמן שהרי גם האמון הציבורי בדולר ובזהב נרכשו לאורך זמן ובלוויית זעזועים והביטקוין בקושי בר-מצווה. אבל הלחץ הציבורי, לחץ של בעלי עניין וחלק מהממסד הפיננסי והכי חשוב, ההבנה בבנק המרכזי של ארה"ב "שצריך לעשות משהו כדי שהביטקוין יאומץ מבלי שיפגע הדולר", הולך ומתגבר.
אחד הסימנים החשובים לאימוץ המטבע יהיה אישור הרשות לנ"ע האמריקאית ליצירת סל (ETF) בתחום. תעודת סל ביטקוין תאפשר למשקיעים שחוששים או אינם יודעים איך להשקיע בתחום הקריפטו להיכנס דרך שוק המניות מה שיביא גל חדש של הון ומשקיעים למגזר (תעודות סל מפוקחות). מי שדוחף זאת הוא ענק ההשקעות בלקרוק (סימול:BLK), "זה לא רק יגדיל האמון במטבעות", אומרת החברה, "זה יגדיל משמעותית את הנזילות ואת מספר המשקיעים".
יש כמובן לא מעט מומחים ומשקיעים שמתנגדים בצורה חריפה לקריפטו, אפילו דורשים להוציאו כלא חוקי ובטענה שזה לא אמיתי. חלק מהטענות נגד קשורות לשימוש ע"י הטרור והעולם התחתון אבל עיקר הטענות נגד קשורות בבעיות שהזכרנו שכולן ברות תיקון. בין המתנגדים תמצאו אנשים כמו צ'רלי מונגר, שותפו של באפט, כמה בנקאים, בראשות יו"ר JPM, דיימון (לא תמיד אגב. לעיתים הוא תומך) ובנקים מרכזיים מובילים אבל מספר התומכים, ללא ספק, הולך וגדל. השבוע דיבר אנתוני סקאראמוצ'י בכנס חדשנות טכנולוגית חשוב, OPTO, שם טען שהביטקוין, כאשר יגיע ל21 מיליון המטבעות, עשוי להגיע למחיר של 700,000 דולרים. "מכונת המערכת הפיננסית הנוכחית שבורה", אמר, "ידרשו 15-20 שנות רפורמה אסטרטגית כדי לתקנה והביטקוין מציע פתרון טוב יותר...".
לסקאראמוצ'י, יועץ התקשורת לשעבר של טראמפ (שפוטר 10 ימים לאחר מיניו), שותף לשעבר בגולדמן סאקס, איש מכירות מעולה ושנוי מאוד במחלוקת, יש הרבה מאוד עוקבים ומעריצים, ברשתות במיוחד. האנליסט Denny Galindo ממורגן סטנלי כתב, בשבוע שעבר, הערכה לגבי סיכויי אימוץ המטבע, תחת הכותרת, "האם מתחיל אביב הקריפטו?".
האמת? קראנו בעיון אבל תשובה ממשית לא קבלנו מהכתבה אבל בגדול זו הערכה חיובית למטבע ואין לי ספק שלפני שנה איש במורגן לא היה מעלה על דעתו להיות חיובי למטבע הזה. אגב, ישנה הבעיה שלא הזכרנו שלצד הביטקוין יש עשרות אלפי מטבעות דיגיטאליים. הביטקוין אמנם מהווה למעלה מ-% 51 מהערך הכללי (שווי המטבע מעל 500 מיליארד דולרים) אבל עדיין. "זו בעיה שאפשר לתקן ברגע", אומר לי הנכד ומסביר משהו בקשר לבלוקצ'יין. כיוון שבשלב הזה הבנתי =אפס אני חייב להניח שהוא צודק.
הדעה שלי לגבי הביטקוין שבה אני מחזיק שנים כאמור, היא שהמטבע הזה, בסופו של יום, יאומץ ויתחרה בדולו כמטבע רזרבי. זה ייקח זמן רב והרבה תלוי בבנק המרכזי של ארה"ב שם מבינים היטב שהפופולריות של הביטקוין לא תיעלם ומנסים למצוא פתרון שלא יפגע בדולר. אני מתייחס עדיין לביטקוין כמו למניית חלום בתחום הרפואי שנמצאת בשלבי הבדיקות הקליניות וככול שהיא מתקרבת לאישור FDA כך יעלה מחירה. אבל המשקיע חייב לקחת בחשבון את הסיכונים כי כרגע, בפועל, ערך הביטקוין כערך הציפיות בלבד!!
לבסוף, יש כמה חברות שמחזיקות בכמויות רציניות של המטבע ובראשן חברת התכנה מיקרו-סטראטג'י
MICROSTRATEGY INC CL A
0%
MICROSTRATE
473.83
0%
סגירה:0
פתיחה:0
גבוה:0
נמוך:0
מחזור:--
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
של מייקל סיילור שאסף כמויות גדולות של המטבע ואם תבדקו תראו שהמניה הזו עולה ויורדת ביחד עם הביטקוין ושהערכתה קרובה יותר לירח מאשר לכדור הארץ. רוב הפרטיים שמחזיקים במטבע רשומים ברובינהוד
ROBINHOOD MARKETS
-0.78%
ROBINHOOD...
35.8
-0.78%
סגירה:0
פתיחה:36.88
גבוה:36.92
נמוך:34.63
מחזור:--
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
מה שמוכיח את העניין הציבורי הגדל במטבע.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
19.למה להמציא מטבע שהמטבעות הקיימים עובדים טובעידן 01/11/2023 14:30הגב לתגובה זו1 0הדור הצעיר מאוד חי מקונספירציות וזה הבעיה העיקרית ולא המטבעות, מקסימום מטבע אחד יוחלף באחרסגור
-
לא מדובר על "להחליף מטבע"שלמה גרינברג 02/11/2023 08:27הגב לתגובה זו2 0עצתי לך שתנסה ללמוד תחילה את המערכת הפיננסית לעומק לפני שאתה קובע שמדובר בסה"כ בהחלפת מטבע.סגור
-
18.ביטקוין הוא "מטבע" מתייסף (או הולך ונעלם) בהגדרתוהמגיב 30/10/2023 16:03הגב לתגובה זו0 0כל הזמן אנשים מאבדים ביטקוינים. ואני לא מתכוון כאלו שנגנבו, אבל ממשיכים להיות במחזור, אלא כאלו שיצאו מהמחזור לעד. ביטקוינים ש"נעולים" בארנקים שאף אחד אינו מחזיק במפתח שלהם. אפשר לחפש בגוגל כמה דוגמאות כאלו "זרק דיסק מיליון ביטקוין" - יניב תוצאות של כמה כתבות על אנשים שזרקו דיסקים עם מפתחות לארנקי ביטקוין. אבל - מצד שני - זו לא בעייה. כי את הביטקוינים הקיימים אפשר לחלק לחלקיקי חלקיקים (היום - ל 100 מיליוניות, אבל אין בעייה לחלק לחלקים קטנים אפילו יותר), כך שככל שנעלמים ביטקוינים, הערך יעלה כך שחלקיקי הביטקוין יהיו שמישים = "מטבע" שתמיד מתייסף.סגור
-
17.תודה רבה שלמה (ל"ת)אנונימי 30/10/2023 15:12הגב לתגובה זו2 1סגור
-
16.תודה רבה שלמה (ל"ת)t.elimeleh 30/10/2023 15:11הגב לתגובה זו3 1סגור
- טען עוד
-
15.sol סולנה המטבע (ל"ת)בתייה 30/10/2023 08:07הגב לתגובה זו0 1סגור
-
Solana USDשלמה גרינברג 02/11/2023 08:41הגב לתגובה זו1 0הסולנה רק מחזק את טענתי לגבי המטבעות הדיגיטליים. הוא כרגע "אופנתי" בעקבות כמה פרמטרים שלדעתי, החשוב ביניהם הוא שרשרת הבלוקצ'יין עליה הוא נשען, שמעניינת את וול סטריט. יש היום למעלה מ-23000 מטבעות קריפטו. אני השתמשתי בביטקוין כיוון שהוא מוביל מבחינת השימוש העסקי אבל בסוף היום יצטרכו הרגולטורים "לסדר" את השוק.סגור
-
14.שאלה לשלמהאבי 29/10/2023 15:40הגב לתגובה זו0 0בגלל שכמות הביטקויינים קבועה יחסית, זה לא עלול ליצור תנודתיות גדולה במחירים שנקובים בביטקוין?סגור
-
13.יש חברות שלא הנפיקו היצע מניות חדש- ובכל זאת התרסקוהקטנת היצע המטבעות 29/10/2023 07:08הגב לתגובה זו0 0זה שבגלל החציון יופקו מטבעות חדשים בקצב הולך ופוחת, עד לכמעט אפס, זה לא הבטחה שאנשים שמחזיקים במלאי קיים של מטבעות לא יחליטו שכדאי לממש - וימכרו. מה שיפיל את המחיר חזקסגור
-
תשובהשלמה גרינברג 29/10/2023 10:32הגב לתגובה זו7 0זה שאתה משווה זאת לחברות זו טעות ואיש לא הבטיח שהמטבע יעלה. אם תקרא הכתבה תבין שפשוט נתתי סקירה על מה שהיה. יחד עם זאת אני אכן מאמין שהביטקויין יתקבלסגור
-
12.המחיר ינסוק לשמייםיוסי 29/10/2023 06:21הגב לתגובה זו1 4בקרוב יהיה מספר קטן של אנשים בעולם שבבעלותם 20 מיליון ביטקוינים שיהיו כלי המסחר השולט בעולם. כל השאר יוכלו חקנות חתיכת ביטקוין במחיר אסטרונומי כדי להשתמש בו.סגור
-
פשוט לא יקרה, תנסה להבין לבד מדוע (ל"ת)שלמה גרינברג 29/10/2023 10:34הגב לתגובה זו5 0סגור
-
11.הביטקוין מוכר כנכס ולא כמטבע עובר לסוחר(=רק אצל עברייניקונה רק BBקוין 29/10/2023 06:05הגב לתגובה זו2 1את הביטקויין מחזיקים מספר תאגידים שיכולים להרים המטבע או להורידו, לפי האינטרס שלהם. המחיר האקולוגי עבור הפקת ביטקויין הוא עצום, והפקתו משבשת מערכת החשמל של מדינותסגור
-
10.קניתי את סל ה- CRPT שהמלצת בזמנו שצלל ולא חזר -:( (ל"ת)גם סל לא מנע צלילה 29/10/2023 00:54הגב לתגובה זו2 0סגור
-
הייתי מעוניין לראות המלצה שלי ומלבד זהשלמה גרינברג 29/10/2023 10:36הגב לתגובה זו5 0CRPT אינו מחזיק בביטקויןסגור
-
זה היה די מזמן אז יהיה לי קשה למצוא אבל היתה.בטוח שתמצא (ל"ת)קונה הסל 29/10/2023 14:16הגב לתגובה זו1 0סגור
-
אני צריך להראות לך את שלך? קצת בושה דחילאק. (ל"ת)אני 29/10/2023 12:30הגב לתגובה זו2 0סגור
-
9.פועלים טובה טבע.דיסקונט ומזרחי . החלה (ל"ת)אלי המלך 29/10/2023 00:21הגב לתגובה זו3 0סגור
-
8.אני מאמין במננית טאואר נייס אלביט אגדיל מחר (ל"ת)אפרים לבל 29/10/2023 00:20הגב לתגובה זו4 0סגור
-
7.מניות הבנקים זו ההשקעה הטובה ביותרשרון שווץ 29/10/2023 00:20הגב לתגובה זו1 0ימים יגידו או שבועותסגור
-
6.מחר אקנה עוד 120 פועלים 70 לאומי 20 כיל (ל"ת)סמדר 29/10/2023 00:19הגב לתגובה זו2 0סגור
-
5.אני משקיע גם בבטקוין אבל קניתי בנקים ב 500 א (ל"ת)אוהד דוידי 29/10/2023 00:18הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.בקרוב ביטקוין = מיליון דולר!גדעון 28/10/2023 22:35הגב לתגובה זו0 1השפעת החציון היא שולית, כי כיום כורים רק 900 ביטקוין ביום, לעומת מסחר יומי של 400,000 מטבעות. כאשר יגיעו ל 21 מיליון? זה יקרה רק בעוד 141 שנים. אבל המחיר יגיע בקרוב למיליון דולר, כאשר הביטקוין יאושר בבורסה ויהפוך לאמצעי תשלום בינלאומי.סגור
-
3.שלמה מה דעתך על מניות הכורות?דניאל 28/10/2023 20:51הגב לתגובה זו0 1מארה? ריוט? האם הם יפגעו בחציון?סגור
-
2.אין תעודה על מחיר הספוט (ל"ת)ג'ו 28/10/2023 11:54הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.כבר יש תעודת סל ebitאבנר 27/10/2023 19:24הגב לתגובה זו0 0בבורסה קנדית . אז מה מיוחד בקרן החדשה שמצפים לאישורה?סגור
-
הסלים הקיימים, כולל EBIT אינם מורשים להחזיק במטבע עצמושלמה גרינברג 28/10/2023 17:50הגב לתגובה זו8 0בנוסף, חברות השקעה גדולות לא ישקיעו בסלים הקנדייםסגור