גיא טל
צילום: משה בנימין
סיכום שבוע בקריפטו

"זו שאלה של מתי לא של אם" – "ראלי תעודות הסל" נמשך, האת'ר מעל 2K

האת'ר והריפל מזנקים בשיעור דו ספרתי, וגם הביטקוין ושאר המטבעות רושמים עליות נאות - מה הסיבות לזינוקים? צלזיוס חוזרת לחיים לאחר פשיטת הרגל בתצורה חדשה
גיא טל | (1)

למה האת'ר מזנק?

מנהלת הנכסים הגדולה בעולם, חברת בלקרוק, שהעירה את שוק הקריפטו עם הגשת הבקשה להשקת תעודת סל על מחיר הספוט של הביטקוין עושה זאת שוב, הפעם עם המטבע השני בגודלו, האת'ריום, שמגיב בזינוק תוך יומי של 11%, וחוצה את רף ה-2000 דולר למטבע לראשונה מאז אפריל. תוכניות החברה נחשפו בבקשה רשמית שהגישה לבורסת הנאסד"ק לרישום תעודה כזו. מלבד האישור של הבורסה בלקרוק זקוקה כמובן גם לאישור רגולטורי. נראה שלארי פינק, מנכ"ל החברה הפך את עורו מאחד המתנגדים הקולניים לקריפטו לאחד הפעילים ביותר בשוק המוסדי בתחום.   אבל זה לא הגורם היחידי שדוחף את מחיר האת'ר, לאחר שלאחרונה פיגר אחרי הביטקוין. נתוני החודש האחרון מראים על זינוק בפעילות על גבי הרשת. סכום ההעברות על גבי הרשת הגיע השבוע ל-250 מיליארד דולר – הגבוה ביותר מאז מרץ. במקביל תקבולי העמלות ("גז") שברו גם הם שיא והגיעו זה השבוע השני ברציפות למעל 30 מיליון דולר לאחר שבתחילת אוקטובר נרשם שפל של 12 מיליון דולר בשבוע. כתוצאה מהפעילות המוגברת ברשת המטבע הפך שוב ל"דיפלציוני" השבוע לאחר חודשיים בהם הוא היה אינפלציוני. דיפלציה נוצרת כאשר יותר מטבעות "נשרפים" מאשר "נכרים" (כלומר נוצרים) ובכך מורידים את ההיצע. אינפלציה, מצד שני, היא מצב בו יותר מטבעות "נכרים" מאשר "נשרפים", ובכך נוצר יותר היצע, ולכך, כמובן, יש השפעה שלילית על ערך המטבע. על פי תוכנית "שריפת המטבעות" שפועלת מאז שנת 2021, ככל שמשולמות עמלות גז יותר מטבעות נשרפים, וכך השבוע נחצתה שוב נקודת האיזון שבין אינפלציה לדיפלציה.   להתעוררות הפעילות על הרשת תרמה בין השאר גם ההתאוששות בשוק ה-NFT. נפח המסחר בטוקנים זינק בכ-30% באוקטובר לכ-400 מיליון דולר והגיע השבוע לשיא של שלושה חודשים לאחר תקופה ארוכה של התדרדרות. אולם השפעת שוק ה-NFT על הפעילות הכוללת ברשת האת'ר זניחה יחסית. עיקר העליה בנפח הפעילות מיוחסת למטבעות אחרים – אלטקוינים – שרבים מהם פועלים על רשת האת'ריום (ומוכנים ERC – 20)  באמצעות בורסות ריכוזיות או מבוזרות. כך לדוגמה רשת Uniswap לה מטבע משלה היא אחת הפעילות ביותר על פני רשת האת'ריום ואחראית לבדה על 13% מההעברות המתבצעות בה. התעניינות מחודשת נרשמת גם בטוקני משחק, גורם נוסף שתורם להתחזקות הטראפיק.  

למה הביטקוין ממשיך מטפס?

גם הביטקוין ממשיך בתקופה הטובה, אם כי השבוע באופן פחות עוצמתי. על פי דו"ח שהתפרסם השבוע ייתכן שאחד הגורמים לעליה בביטקוין, מלבד הציפיה לאישור תעודות הסל, הוא ירידה לשפל היסטורי של הסחורה הצפה בשוק. על פי נתונים של חברת גלאסנוד מטבעות הביטקוין הלא נזילים שנמצאים בידי מחזיקים לטווח ארוך נמצא בעליה. עוד עולה מהדו"ח שדווקא קונים "קטנים" ממשיכים לקנות ולהחזיק ביטקוין ואחראים על כ-92% מהקניות של מטבעות ביטקוין חדשים. גם בגזרת תעודות הסל יש חדשות טובות. אחד הגורמים שתרמו לציפיה לקבלת אישור לתעודת הסל על הביטקוין היה הניצחון המשפטי של גריסקייל על ה-SEC. כזכור, רשות ניירות הערך האמריקאית דחתה את בקשת גרייסקל להפוך את קרן הנאמנות שלה על הביטקוין (GBTC) לתעודת סל על הספוט של הביטקוין, אך בית המשפט קבע שהדחיה הייתה "שרירותית וקפריזית", והורה לרשות לשוב ולבחון את הבקשה. בית המשפט לא קבע שיש לקבל את הבקשה להנפקת תעודת הסל אלא שאין לדחות את הבקשה על סמך הטיעונים של ה-SEC ויש לדון בה מחדש.   הרשות הודיעה בעבר כי לא תערער על החלטת בית המשפט, והשבוע נמסר כי היא החלה בשיחות עם גרייסקל על פרטי הבקשה. שתי מחלקות ברשות עוסקות בדיונים, המחלקה למסחר ושווקים והמחלקה לפיננסים תאגידיים. קרייג סאלם, מנהל העניינים המשפטיים של גרייסקל אמר ש"עדיין ישנם דברים לעבוד עליהם. באופן כללי ישנם מגעים חיוביים. זו שאלה של "מתי", זו כבר לא שאלה של "האם""גם הידיעה הזו והאמירה ההחלטית הזו תרמו לאופטימיות המשקיעים.    כעת ישנו חלון הזדמנויות של שבועיים לאישור תעודות הסול על מחיר הספוט של הביטקוין, כך לפי ניתוח של אתר בלומברג. הניתוח מבוסס על הודעת הפד' שהדדליין להערות הוא השמיני בנובמבר. בבלומברג העלו אפשרות של-SEC יש חלון של שבועיים עד ה-17 בנובמבר לאשר את כל או חלק מ-12 תעודות הסל שממתינות לאישור.  

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    סולנה (SOL) מס 1 (ל"ת)
    ראובן 10/11/2023 04:38
    הגב לתגובה זו