"מכונת המזומנים" של הקריפטו: טית'ר הרוויחה 4.52 מיליארד דולר ברבעון

למרות הציפיות הגבוהות מאירוע החציה הביטקוין דווקא ירד בחדות השבוע; אם יש משהו יציב בשוק הקריפטו הרי זה הרווחים האסטרוניומיים של מנפיקת המטבע היציב טית'ר; מייסד בייננס הולך לכלא לארבעה חודשים, הרבה פחות ממה שציפתה התביעה
 | 
telegram
(2)

אירוע החציה היה "מכור בידיעה"? ירידות חדות בביטקוין

האם שוב מדובר ב"מכור בידיעה"? כזכור, לאחר חודשים רבים של ציפיה הושקו תעודות הסל על מחיר הספוט של הביטקוין, ונוצרה ציפיה שהדבר יזניק את מחיר המטבע. אולם לאחר ההשקה המחיר דווקא נפל מחיר אל מתחת ל-60 אלף דולר. מיד לאחר הנפילה הראשונית הוא התאושש וחזר למחיר שיא של מעל 70 אלף דולר.

באופן דומה, השוק ציפה לאירוע החציה שאמור כביכול לפגוע בהיצע המטבעות החדשים ולהקפיץ את מחיר המטבע הדיגיטלי, אולם בפועל מאז החציה מחיר המטבע רק צונח, וכעת הוא נסחר שוב מתחת ל-60 אלף דולר. האם מדובר שוב באותו סיפור?

ייתכן. עם זאת, נראה שמראש הציפיות מהחציה היו מוגזמות. משוואות הביקוש וההיצע הנוכחיות מושפעת בעיקר מהמוכרים והקונים של המטבעות הקיימים, והשפעת כריית מטבעות חדשים – כמה מאות ביום – זניחה יחסית. הגורם העיקרי לירידות בימים האחרונים, מלבד אולי האכזבה מאירוע ההחציה, הוא הירידה בביקוש לתעודות הסל, ואף היפוך המגמה ומעבר לפידיונות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לא מדובר בסוף פסוק, ורבים ממשיכים לצפות לשינוי מגמה והמשך העליות. כך או כך התנודתיות הגבוהה בשוק הקריפטו ממשיכה גם בתקופה זו, כשתנודות של עשרות אחוזים בתקופת זמן קצרה עדיין שכיחות (מדי) ומונעים מהביטקוין "להתנהג" כמו מטבע רגיל, כלומר להוות אמצעי הגיוני לתשלומים שוטפים. כל עוד התנודתיות במחיר יהיו כל כך חדות ה"מטבע" ימשיך להיות יותר ספקולציה ופחות מטבע. 
 

מכונת מזומנים יציבה ולא ספקולטיבית - טית'ר

המטבעות היציבים, לעומת זאת, נהנים ממודל עסקי ברור, יציב, סולידי ורווחי לחברות המנפיקות, והמוצלחות שבהן פשוט מהוות מכונת ייצור מזומנים משומנת. החברה הגדולה בתחום, טית'ר דיווחה על רווחי שיא ברבעון הראשון – 4.52 מיליארד דולר, רווחים שספק אם יחזרו ברבעונים הקרובים. רוב הרווח הזה דווקא כן מיוחס לתנועה ספקולטיבית, אך מה שמרשים הוא דווקא הרווח ה"צנוע" יותר של מיליארד דולר שנובע מהפעילות השוטפת ברבעון.

המודל העסקי הבסיסי של החברות הללו הוא פשוט – מנפיקים מטבעות יציבים (מצרך מבוקש ונצרך למדי בעולם הקריפטו, ובממשק בין הקריפטו לעולם הפיננסי המסורתי), בכסף המתקבל קונים נכסים שמהווים גיבוי להצמדה לדולר, שבינתיים מניבים ריבית. עם ריבית שנתית של כ-5% באגרות קצרות הטווח, והנפקת מטבעות בעשרות מיליארדי דולרים מדובר בהכנסות גבוהות במיוחד. אל אלו מתווספים עמלות מסחר ובסופו של דבר מדובר בזרם הכנסות יציב שנמשך כל עוד המטבעות ממשיכים להיסחר.

הרוווחים ברבעון הזה היו חריגים, שכן מלבד הרווחים המסורתיים מהנכסים המגבים חברת טית'ר השקיעה גם בביטקוין, שזינק ברבעון הראשון של השנה, ובזהב, שאף הוא שובר שיאים. הירידות בביטקוין בשבועות האחרונים יגרמו ככל הנראה לכך שהרווחים הללו לא יחזרו על עצמם ברבעון הבא. הרווחים מהפעילות השוטפת, לעומת זאת, צפויים להמשיך לטפס עם המשך העליה הפרמננטית בהיקף המטבעות המונפקים, וכל עוד הריבית ממשיכה להיות כל כך גבוהה. 

על פי הדוחות שפורסמו השבוע הרווח הנקי שהניבו האחזקות באגרות החוב הממשלתיות של ארצות הברית הגיע לכמיליארד דולר. איגרות החוב האלו הם עיקר הנכסים המגבים את המטבעות המונפקים בשווי 110 מיליארד דולר של חברות טית'ר. שאר הרווח מיוחס לעליית ערך הביטקוין, הזהב ואחזקות אחרות שברשות החברה. ברבעון הראשון הנפיקה החברה מטבעות תיט'ר נוספים בשווי 12 מיליארד דולר.

הביטקוין שברשות החברה אינו מהווה באופן רשמי גיבוי למטבעות המונפקים אלא נקנה כהשקעה מרווחים קודמים של החברה על מנת "לגוון את הפורטופליו". במהלך הרבעון עלתה כמות הביטקןין שברשות החברה מ-66400 מטבעות ל-75300.

הרזרבות העודפות של טית'ר (כלומר מעבר לערך הנקוב של המטבעות שהונפקו) מגיעות כעת ל-6.3 מיליארד דולר.

למרות המספרים היפים, חשוב לזכור שעדיין אין בקרה רשמית של דוחות החברה, כיון שארבע הפירמות הגדולות בעולם ראיית החשבון – דלויט, PwC, EY ו-KMPG מסרבות לערוך בקרה כזו מחשש לפגיעה במוניטין שלהן. לדברי מנכ"ל טית'ר נעשים מאמצים לבנות יחסים עם החברות הללו על מנת לקבל בקרה כזו מאחת מ"ארבע הגדולות" בתחום ראיית החשבון. בינתיים דוחות החברה מפורסמות על ידי החברה החמישית בגודלה – BDO, אך הם לא נחשבים לכאלה שעוברים בקרה רשמית. 
 

תעודות הסל

חברת ההשקעות VanEck היא אחת ממנפיקות תעודות הסל על הביטקןין. ונהק רוצה שתשקיעו בביטקוין, לכן היא מפרסמת סקירה על הביטקוין, והיא, כמובן, ממליצה גם לכם לקנות ביטקוין. כחלק מהנימוקים נטען בדו"ח כי ממשלות, מוסדיים קרנות, תעודות סל וחברות ציבוריות ופרטיות מחזיקות ביטקוין בשווי 175 מיליארד דולר, יותר מ-10% מהשווי הכולל של הביטקוין שבמחזור כעת. "העניין בביטקוין בקרב משקיעים מוסדיים גם כן עלה" נכתב בדו"ח. "קרנות גידור, חברות ניהול נכסים, וקרנות צדקה מכירים יותר ויותר בפוטנציאל של הביטקוין כשומר ערך". עוד מוסיפה החברה כי "עכשיו יותר מתמיד סוחרים ועסקים מקבלים ביטקוין כצורת תשלום ונבנו תשתיות שמקלות על האדם הממוצע את השימוש".

תעודות הסל על הביטקוין והאת'ר הושקו השבוע בהונג קונג ומשכו אליהם ביום הראשון השקעות בשווי 200 מיליון דולר. מדובר בהשקה מוצלחת אם כי היא לא השפיעה לטובה, לפחות בינתיים, על מחיר הביטקוין, וגם לא מגיעה לממדי ההשקה בארצות הברית. שם, התעודות על הביטקןין משכו 4 מיליארד דולר בשבוע הראשון להשקתן. לפי הערכות מסוימות התעודות הללו צפויות למשוך עשרות מיליארדי דולרים נוספים לתחום. בינתיים, מיליארד תושבי סין מנועים מלהשקיע בתעודות ההונג קונגיות, מה שמגביל את הביקוש הפוטנציאלי.
 

בתי משפט ואישומים פליליים

מייסד והמנכ"ל לשעבר של בורסת בייננס זהאו צ'אנגפנג נידון ל-4 חודשי מאסר, הרבה פחות ממה שדרשה התביעה במשפטו. השופט ריצ'ארד ג'ונס, קיבל מבול של עדויות אופי חיוביות לטובת צאנגפאנג, שמתואר כ"פילנטרופ" וכחסר מודעות פלילית, ושגם הביע חרטה על הטעויות שביצע. לאור כל זאת החליט השופט בסופו של דבר לנקוט בעמדה מקילה, בוודאי בהשוואה לעונש 25 שנות המאסר שקיבל המתחרה לשעבר סם בנקמן פרייד, המנכ"ל הכושל של FTX פושטת הרגל. בנוסף לעונש המאסר צ'אנגפנג המיליארדד ישלם קנס של 50 מיליון דולר, ובנוסף חברת בייננס עצמה תיפרד לשלום מ-4.3 מיליארד דולר לטובת קופת האוצר האמריקאית.

אחד ממשקיעי הביטקוין המוקדמים רוג'ר וור הידוע בכינויו "הישו של הביטקוין", ופיתח את מטבע ה"ביטקוין קאש", מואשם בהונאת מס בשווי 50 מיליון דולר על ידי משרד המשפטים האמריקאי. וור, שהיה מעורב ביוזמות קריפטו נוספות כמו ריפל, קראקן ועוד נעצר בספרד עקב האישומים בארצות הברית הכוללים האשמה בהונאת מייל, העלמות מס ומילוי דוחות מס כוזבים.

חברות הקריפטו ממשיכות להתקוטט עם ה-SEC. חברת Consensys  שעוסקת בפיתוח תוכנה לרשת האת'ריום תבעה את ה-SEC בבית משפט בארצות הברית בטענה שהרגולטור מנסה להשתלט על שוק הקריפטו ומתעתד להגדיר את האת'ריום כנייר ערך. על פי התביעה ה-SEC פועל מחוץ לתחום סמכותו, ואף סותר הנחיות שפרסם בעבר. החברה מבקשת מבית המשפט להכריז שהאת'רים אינו נייר ערך. הכרזה כזו תהיה משמעותית מאד לעולם הקריפטו בכלל ולמטבע האת'ריום בפרט, אך החברה לוקחת סיכון מסוים, שכן ייתכן שבית המשפט דווקא יחליט הפוך.

מה עשו המטבעות הגדולים השבוע
התנועה של הביטקוין משפיעה, כרגיל, על כל שוק הקריפטו, והשבוע המשמעות היא שהביטוקין משך אחריו את כל שוק הקריפטו לירידות חדות. 

ביטקוין (BTC): המטבע המרכזי נסחר כעת תמורת 57.7 אלף דולר למטבע, לאחר ירידה שבועית של כמעט 11%. 

את'ריום (ETH): סבל פחות וירד רק 6.6%, אך גם הוא חצה רף סמלי ונסחר כעת מתחת ל-3000 דולר למטבע. ליתר דיוק הוא נסחר כעת תמורת 2948 דולר. 

בייננס קוין (BNB): על רקע עונש המאסר הקל שהושת על המייסד נסחר גם הבייננס קוין בירידות. סך הכל איבד המטבע השבוע 8% והוא נסחר כעת תמורת 557 דולר. 

סולנה (SOL): גם הסולנה ממשיכה לאבד גובה והיא כבר מאד רחוקה ממחירי השיא בהם נסחרה מוקדם יותר השנה. השבוע איבד המטבע 12% והוא נסחר כעת תמורת 131 דולר. 

ריפל (XRP): הריפל ירד השבוע רק ב-2.5% ומחירו כעת 0.516 דולר.

דוג'קוין (DOGE): בצניחה חופשית של 16% בשבוע האחרון. מחירו כעת 0.128 דולר.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    מתי יהפוך למטבע עובר סוחר?
    גיל 02/05/2024 07:01
    הגב לתגובה זו
    3 2
    הרוב מחזיקים במטבעות הקריפטו לצורך רווח, לא לצורך קניות ותשלומים. זה לא יוכל להחזיק כך. משחק פירמידה.
    סגור
  • אמת
    זיו 02/05/2024 10:23
    הגב לתגובה זו
    1 1
    כשהבועה תתפוצץ 99% ממטבעות הפירמדיה ימחקו. למספר מטבעות בודדים יש שימוש מעשי ככסף (העברה במספר שניות ועמלות זניחות - KAS למשל) והם אלה שישרדו.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות