האם בחירתו של טראמפ תסייע לעולם הקריפטו?
ימים סוערים עוברים על שוק הקריפטו. בשבועות האחרונים נרשמו ירידות חדות עקב החשש מעודף היצע שנבע ממכירות של ממשלת ארצות הברית וגרמניה שנפטרו מנכסים שהוחרמו, וכן הנזלת הנכסים של הבורסה פושטת הרגל Mt.Gox. לפתע הסנטימנט השתנה לחלוטין, בעיקר מאז ניסיון ההתנקשות במועמד לנשיאות דונלד טראמפ, שעל פי הערכות העלתה מאד את סיכוייו להיבחר. האירוע החזיר את הביטקוין למגמת עלייה שהביאה אותו לקרוב ל-67 אלף דולר בשיא. הראלי נעצר מעט ביממה האחרונה, אולי במקביל לירידות בנאסד"ק ביום המסחר האחרון.
הראלי התרחב מעבר למטבע המוביל, והשפיע על כלל שוק הקריפטו. המטבע המוביל בעליות היה דווקא הריפל עם זינוק של עשרות אחוזים בשבוע האחרון. הזינוק בריפל נתמך בפעילות של ה"לוויתנים" או המחזיקים הגדולים, שמגדילים את אחזקתם במטבע. חדשות טובות נוספות מגיעות לריפל מבורסת הנגזרים CME שתתחיל לפרסם ציטוטים למטבע, מה שעשוי לקדם אימוץ של מסחר במטבע על ידי המוסדיים.
אבל המנוע העיקרי מאחורי הראלי היה, כאמור, ניסיון ההתנקשות בדונלד טראמפ, שלפי הערכות הגדיל מאד את סיכוייו של הנשיא לשעבר לחזור לבית הלבן. הנשיא לשעבר הפך לתומך קריפטו נלהב, ואף עתיד לנאום בועידת הקריפטו הקרובה ב-27 ביולי בנאשוויל.
I have just spoken with the President’s team. He is in good spirits and is excited to see you all in Nashville and deliver a speech that is heard around the world.
— David Bailey🇵🇷 $0.65mm/btc is the floor (@DavidFBailey) July 14, 2024
בינתיים לא כל כך ברור עד כמה טראמפ אכן ייטיב בפועל עם עולם הקריפטו או מה התוכניות שלו בפועל לשנות את המצב, מלבד, אולי החלפת ראשי ה-SEC – צעד כמעט בטוח. כמה מהמהלכים שכבר ביצע טראמפ נראים ככאלה שעשויים להשפיע על עולם הקריפטו, אך בכיוונים מנוגדים. מצד אחד המינוי של טראמפ לסגן הנשיא הוא פרו קריפטו. הסנאטור JD וואנס קשור לסיליקון וואלי ועולם הקריפטו, ונראה שהוא יתמוך בתעשייה. בגילוי של מצבו הפיננסי בשנת 2022 עבור בחירתו לסנאט הוא דיווח על אחזקות קריפטו שבין 100 ל-250 אלף דולר. הוא תמך גם בחקיקה שנועדה לשנות את מדיניות ה-SEC ביחס לקריפטו.
מצד שני, מי שהוזכר כמועמד לתפקיד שר האוצר הוא מיודענו מנכ"ל ג'יי פי מורגן ג'יימי דיימון, מתנגד חריף של הקריפטו. "יש לי הרבה כבוד לג'יימי דיימון", אמר טראמפ, "הוא מישהו שהייתי שוקל" (לתפקיד שר האוצר). לאחרונה התבטא דיימון נגד הפסילה והזלזול הגורפים של טראמפ ותומכיו בחוגים מסוימים. בחודש שעבר השתתף דיימון יחד עם 7 מנכלים בכירים אחרים בארוחת צהריים עם טראמפ בוושינגטון.
דיימון, כאמור, נמצא בקצה הקיצוני יותר של מתנגדי הקריפטו. הוא התבטא בעבר בחריפות נגד הנושא: "אם הייתי הממשלה, הייתי סוגר את זה. תמיד התנגדתי לקריפטו, לביטקוין וכו'" אמר בשימוע בוועדת הבנקאות בסנאט. עוד אמר במענה לשאלת הסנאטורית מתנגדת הקריפטו אליזבת' וורן כי "מקרה השימוש של הקריפטו זה פשעים, סוחרי סמים, מלביני כספים ומעלימי מס". לאחר מכן הוא ריכך מעט את עמדתו ואמר כי הוא לא מתנגד לזכותם של אנשים פרטיים להחזיק בנכסים כאלה, אבל השווה את זה לעישון סיגריות - הרגל מזיק, אך שלממשלה אין סיבה להתערב בו.
אז האם בחירתו של טראמפ באמת תקפיץ את הקריפטו? קשה לדעת, אם לג'יימי דיימון יהיה תפקיד מרכזי בתחום הכלכלי התשובה לא ברורה מאליה.
בתוך כך הנושא הפוליטי הפך להיות מעורב באופן הדוק בתעשיית הקריפטו, בעיקר לנוכח הרגולציה הקריטית כל כך לתעשייה. באופן כללי נרשם גל של תמיכה בטראמפ מצד משקיעים ופעילים בתחום. פורסם שיזמי ההון סיכון מארק אנדרסן ובן הורוביץ מתכננים לתרום כסף לקמפיין של טראמפ. זה מצטרף לתרומה החודשית הצפויה של אלון מאסק, לא איש קריפטו מובהק, אבל מקורב לנושא, של 50 מיליון דולר בחודש. קוינבייס לא תומכת ישירות בטראמפ, אבל מזרימה כספים למועמדים פרו קריפטו. ריאן סלקיס, מייסד פלטפורמת הקריפטו מאסארי אמר שהוא "מצביע של נושא אחד", כלומר שהוא יתמוך בטראמפ אך ורק על סמך גישתו כלפי הקריפטו.
אבל יש גם כמה יוצאי דופן. ויטאליק בוטרין, ממובילי מטבע האת'ריום ומי שנחשב לדמות מוערכת מאד בעולם הקריפטו ו"הוגה הדעות" של פרויקט האת'ריום משמיע קול שונה, וטוען שתמיכה בבחירה לנשיא לא צריכה להסתמך על עמדתו ביחס לקריפטו. לדבריו נוצר תמריץ שלילי לפוליטקאים, שמבינים שכל מה שהם צריכים לעשות כדי לזכות בתמיכתך זה לתמוך בקריפטו. "יש דחיפה גוברת בתוך עולם הקריפטו להפוך ליותר פעילים מבחינה פוליטית ולתמוך במפלגות פוליטיות ובמועמדים כמעט אך ורק על סמך השאלה האם הם מוכנים לאמץ גישה מקילה וידידותית ביחס לקריפטו" כתב בוטרין בבלוג שלו, "אני טוען נגד הטרנד הזה, ואני טוען בעיקר שקבלת החלטות בדרך הזו נושאת סיכון גבוה לכך שתפעל נגד הערכים שהביאו אותך לקריפטו מלכתחילה".
סלקיס הגיב לבלוג של בוטרין ברשת x: "אני מכבד את ויטאליק, אבל הוא תמיד היה בין הפרשנים היותר נאיבים וחסרי תועלת בקריפטו. אידיאליזם זה לא ריאליזם...".
תעודות הסל על האת'ריום
מנפיקי תעודות הסל על האת'ריום קיבלו בקשה מה-SEC לפיה אין לרשות עוד הערות על הגרסאות האחרונות שהוגשו ושעליהן להגיש את הבקשה הסופית עד יום רביעי. ההגשה הסופית תכלול כמה פרטים נוספים אחרונים כמו גובה דמי הניהול ולאחר מכן יחלו התעודות להיסחר, ככל הנראה ב-23 ביולי.בשוק הדעות חלוקות ביחס להשפעה בפועל של אישור תעודות הסל על המטבע. בבורסת הקריפטו ג'מיני מעריכים שיזרמו לתעודות הללו כ-5 מיליארד דולר בששת השבועות הראשונים. בחברת סטנו רסרצ' העריכו שכ-20 מיליארד דולר יזרמו בשנה הראשונה.
בנק סיטי הרבה פחות אופטימיים. בדו"ח שפירסם הוא מעריך שבששת החודשים הראשונים יזרמו לתעודות הסל בין 4.7 ל-5.4 מיליארד דולר – כ-30% מהסכום שזרם לביטקוין. גם ביחס לסכומים אלו כתבו בבנק שייתכן שמדובר בהערכת יתר.
בלקרוק כבר קבעה את דמי הניהול על 0.25%, אך אמרה שייתכן שתבטל את כל או חלק מהחיוב למשך תקופת זמן מסוימת. בכל מקרה החברה אישרה כי במשך השנה הראשונה או עד שיצטברו בקרן 2.5 מיליארד דולר דמי הניהול יהיו 0.12%. פידלטי תגבה אף היא 0.25% אך תוותר על דמי הניהול עד סוף שנת 2024.
21 Share, מנפיקה נוספת קבעה את דמי הניהול על 0.21%, שלא יגבו ב-6 החודשים הראשונים. חברת ביטוויז תגבה 0.2% וגם היא צפויה לוותר על דמי הניהול במחצית השנה הראשונה להנפקה עד לסכום של 500 מיליון דולר.
גרייסקייל, בדומה למדיניות שלה בקרן הביטקוין, תמשיך לגבות 2.5% - פי עשר ויותר מכל השאר, הסכום אותו גבתה בקרן הנאמנות שלה שתהפוך לתעודת סל, וצפויה גם פה לראות פידיונות כבדים. אינווסקו תגבה 0.25%, VanEck תסתפק ב-0.2%, אך תחל לגבות אותם רק אחרי השנה הראשונה או 2.5 מיליארד דולר. פרנקלין טמפלטון צפויה להיות הזולה ביותר נכון לעכשיו – 0.19%, דמי ניהול עליהם תוותר עד סוף ינואר 2025.
חדשות נוספות
לאחרונה ראינו את ההשפעה של מכירות ממשלתיות על שוק הקריפטו. עד כמה הממשלות יכולות להשפיע בהמשך על המחירים לאחר שגרמניה סיימה להיפטר מכל אחזקותיה? על פי הנתונים עולה ש-9 ממשלות שונות מחזיקות בביטקוין בשווי של 32.3 מיליארד דולר, כ-2.5% מאספקת הביטקוין הנוכחית. רוב הכספים המוחזקים בידי הממשלות לא נובעים מעניין בהשקעה בקריפטו, אלא מדובר בנכסים שהוחרמו במסגרת פעולות אכיפה. המחזיקה הגדולה ביותר היא ארצות הברית עם מטבעות בשווי 13.44 מיליארד דולר. השניה היא סין עם 11.9 מיליארד ולאחר מכן בריטניה עם מטבעות בשווי 3.8 מיליארד דולר. לאוקראינה יש מטבעות בשווי 2.9 מיליארד דולר, אם כי במקרה שלה לא מדובר רק בהחרמות של הממשל אלא גם בתרומות לטובת המלחמה. המחזיקה החמישית, אל סלבדור עם כ-365 מיליון דולר כבר עושה זאת בעיקר כהשקעה, וצפויה להחזיק במטבעות בטווח הארוך ואולי אף להוסיף על אחזקותיה.בעוד ג'יימי דיימון עליו דיברנו קודם לכן נשאר נאמן להתנגדותו לקריפטו, לארי פינק, מנכ"ל בלקרוק השלים את תהליך ההמרה ממתנגד חריף לתומך מובהק. ייתכן שכמה מיליארדים שזרמו לתעודות הסל שלו סייעו בהמרה. הוא מתאר כעת את הביטקוין כ"מכשיר פיננסי לגיטימי", במיוחד למי שאוחז בהשקפה פסימית ביחס להתפתחויות הגלובליות – "אני מאמין שזהו מכשיר פיננסי שאתה משקיע בו כאשר אתה מפחד" אמר בראיון לרשת CNBC. עוד אמר פינק כי הוא "מאמין גדול" במטבע הביטקוין – בהצהרה הכי פרו קריפטו שלו עד כה.
מה עשו המטבעות הגדולים בשבוע האחרון?
השבוע ראינו שוב שינוי מגמה, שהתרחבה לכלל השוקביטקוין (BTC): גם לאחר הירידה ביממה האחרונה הביטקוין עדיין מציג עליה של 12% בשבוע, ונסחר כעת תמורת 65 אלף דולר.
את'ריום (ETH): גם האת'ריום טיפס בכ-10% לקראת הנפקה אפשרית של תעודות סל בשבוע הבא. מחירו כעת 3439 דולר למטבע.
בייננס קוין (BNB): הבייננס קוין עם עליה שבועית של 9% נסחר במחיר 576 דולר למטבע.
סולנה (SOL): עליה שבועית של 12% הביאה את מחיר המטבע ל-160 דולר.
ריפל (XRP): המנצח של השבוע זינק בכ-39% ונסחר כעת תמורת 0.6154 דולר למטבע.
טונקוין (TON): המטבע היחידי שירד השבוע מבין המטבעות המובילים איבד כ-2% ונסחר כעת תמורת 7.15 דולר
דוג'קוין (DOGE): זינוק שבועי של 14% הביא את מחיר המטבע ל-0.124 דולר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.בטוחמה שנראה 18/07/2024 16:41הגב לתגובה זו0 0אינו תמיד כזה,עד נובמבר יזרמו הרבה מים פוליטיים ואחרים אני לא בונה על זכייתו בשלב זה,מוקדם מידיסגור