יועץ בכיר: קאמלה האריס תתמוך במדיניות שתעודד את צמיחת תעשיית הקריפטו
פוליטיקה וקריפטו
כחלק מהשינוי שמבצע הצוות של קאמלה האריס כדי לבדל אותה מהנשיא ביידן, היא משדרת מדיניות חיובית יותר כלפי הקריפטו. בשבוע שעבר דווקא עלו חששות כבדים בתעשייה סביב ידיעות כי היא מתכננת למנות את גארי גנסלר, הנמסיס המושבע של הקריפטו, לשר האוצר. אולם השבוע שוב משודרת ידיעה חיובית לקריפטו מכיוון האריס, אולי כמשקל נגד לידיעה בנוגע לגנסלר.אתר הידיעות בלומברג מדווח מפי אחד מבכירי הקמפיין כי האריס "תתמוך במאמצי מדיניות לעודד את צמיחת תעשיית מטבעות הקריפטו". הבכיר, בריאן נלסון, אמר לבלומברג שהאריס "הולכת לתמוך במדיניות שתוודא שטכנולוגיות צומחות, וסוג כזה (קריפטו) של תעשייה תוכלנה להמשיך לצמוח". נלסון גם התייחס לאחד ממוקדי הדאגה העיקריים של התעשייה – חוסר הוודאות וחוסר הבהירות בנוגע לרגולציה: "מובן מאליו שהם (אנשי התעשייה) אמרו שאחד הדברים שהם צריכים זה חוקים יציבים". גם פה מדובר בשינוי כיוון מצד הדמוקרטים. גנסלר שמזוהה עם הממשל הנוכחי טוען שהחוקים הנוכחיים מספיקים וברורים, וחלק גדול מהדמוקרטים בבתי הנבחרים תומכים בעמדתו. הנשיא ביידן אף הטיל וטו על חוקים שהועברו בבתי הנבחרים ונועדו לעשות סדר בתחום הרגולטורי.
ראש וראשון לתומכים בקריפטו במרוץ לנשיאות הוא דווקא המועמד העצמאי חסר הסיכוי רוברט פ' קנדי. מאוחר יותר הצטרף אליו טראמפ, וכעת האריס משלימה את תמיכת כל המועמדים המרכזיים לנשיאות בנושא הקריפטו. קנדי עצמו צפוי לפרסם הודעה בנוגע ל"המשך דרכו" ביום שישי הקרוב, ולפי השמועות הוא צפוי למשוך את מועמדתו ולתמוך בזו של טראמפ, ואולי אף להצטרף לממשל החדש, במידה וזה ייבחר. התפתחות כזו צפויה לתמוך בתעשייה.
קונסולידציה ומאבקי שליטה בחברות הכרייה
לחץ מכירות המטבעות של חברות הכרייה שנוצר במהלך הרבעון השני של שנת 2024 מתמתן באופן משמעותי, וישנן אף חברות שמתחילות לאגור מחדש מטבעות ביטקוין. במקביל הלחץ בשוק מאז אירוע החציה, שהשפיע גם על מחירי המניות, מעודד את מגמת הקונסולידציה בתעשייה. החברות הגדולות והרווחיות יותר מנסות לנצל את החולשה להגדלת נתח השוק, מה שמייצר גם מאבקי שליטה.חברת הכרייה ריוט הודיעה על רכישת מיליון מניות של המתחרה ביטפארמס, המשקפות 0.22% משווי השוק של החברה, ובכך העלתה את אחזקתה ל-18.9% מהמניות. זהו המשך של ניסיון ההשתלטות שעשתה החברה בעבר.החברות נמצאות בסכסוך מאז אפריל, אז הגישה ריוט הצעת רכש לחברה בגובה 950 מיליון דולר. ביטפארמס התנגדה להצעה בטענה שמדובר בהערכת חסר של החברה, ואימצה "גלולת רעל" כדי למנוע השתלטות עוינת. ריוט משכה את הצעתה אך כעת נראה שהיא מנסה להשתלט באופן הדרגתי על החברה דרך רכישת מניות בשוק. בנוסף ריוט מנסה להחליף חלק מהדירקטורים בביטפארמס. זו הודיעה כעת כי ניקולאס בונטה, אחד המייסדים ואחד משלושת חברי הדירקטוריון שריוט רוצה להחליף יעזוב את תפקידו באופן מיידי.
במקביל, בעסקה נוספת, רכשה חברת ביטפארמס עצמה את חברת הכריה סטרונגהולד דיגיטל מיינינג תמורת 125 מיליון דולר. העסקה תתבצע בעסקת מניות וחוב. כל מחזיק בחברת סטרונגהולד יקבל 2.52 מניות של ביטפארמס תמורת כל מניה שברשותו. בנוסף, תקבל ביטפארמס על עצמה את החוב של החברה הנרכשת בגובה 50 מיליון דולר. הרכישה צפויה להגדיל באופן משמעותי את היכולת האנרגתית של ביטפארמס. הצפי הוא ל-307 מגאוואט נוספים, במטרה להשיג את מטרת החברה ל-950 מגהוואט עד סוף 2025.
מטבעות יציבים
טית'ר, מובילת שוק המטבעות היציבים לא נחה על שמריה, וממשיכה כל העת לחפש מיזמי השקעות חדשים להררי המוזמנים שהיא מייצרת, ובמקביל משיקה כל העת מוצרים חדשים. כעת מודיעה החברה על השקת מטבע חדש הצמוד למטבע הדירהם של איחוד האמירויות – אחת המדינות המובילות במזרח התיכון בתחום מטבעות הקריפטו. ההשקה תתבצע בשיתוף פעולה עם שתי חברות מקומיות.
בנוסף הודיעה החברה השבוע על התחלת פעילות של המטבע המוביל שלה גם על רשת בלוקצ'יין בשם Aptos. לדברי החברה המעבר יוזיל בצורה משמעותית את העמלות על העברת מטבעות. הערכות הן שעלות ה"גז" להעברה יהיה שבריר סנט מה שיאפשר מיקרו טרנסאקציות (העברות של סכומים קטנים) בעלות אפסית. רשת אפטוס היא רשת צומחת. מספר המשתמשים היומי צמח מ-96 אלף בתחילת השנה ל-170 אלף ביולי. במהלך מאי נרשם שיא יומי של 157 מיליון פעולות שהתבצעו ביום אחד על גבי הרשת שנחשבת מהירה וזולה.
שווי השוק של מטבע הטית'ר הצמוד לדולר עומד על מעל 117 מיליארד דולר מתוך כלל שוק המטבעות היציבים שמעורך בכ-170 מיליארד דולר.
גם חברת מרקדו ליברה, חברת הקמעונאות הדיגיטלית הגדולה באמריקה הלטינית, מעוניינת להיכנס לתחום המטבעות היציבים, מה שישפר את פעילותה חוצת המדינות ביבשת הענקית. חברת הבת הפיננסית מרקדו פאגו משיקה מטבע צמוד דולר שיאפשר למשתמשים בברזיל לקנות ולמכור באמצעותו כשהם משתמשים בחשבונות הבריזלאים שלהם הפועלים במטבע המקומי מבלי לשלם עמלה נוספת. למרקדו ליברה יש כבר מטבע דיגיטלי משלה, מרקדו קוין, והיא משתמשת בשירותי רשת הבלוקצ'יין של פקסוס, שמאפשר למשתמשים למכור לקנות ולהחזיק מטבעות דיגיטליים שונים.
NFT - עולם הולך ונעלם
בשיא שגעון ה-NFT, אי אז באמצע שנת 2022 היה נראה שאין גבול למחיר שמוכנים לשלם תמורת קוד שמשקף בעלות על יצירת אמנות דיגיטלית, או לעיתים יצירת "אמנות" דיגיטלית. המחירים הרקיעו שחקים והגיעו אף לעשרות מיליוני דולרים לטוקן בודד. שווי השוק הכולל של טוקני NFT במאי 2022 הוערך ביותר מחצי טריליון דולר. סלבס כמו לברון ג'יימס, פריז הילטון וסנופ דוג היו פעילים בשוק בצורה כזו או אחרת, כשהתחום כבש את הכותרות מדורי הכלכלה, ולא רק.בדומה לשיגעונות חסרי שחר אחרים גם פה פיצוץ הבועה מתבצע באופן אגרסיבי. שווי השוק נחתך מאז בכ-97%. הוא עדיין מוערך ב-18 מיליארד דולר, כך שיש לו עוד לאן ליפול.
לא כל הטוקנים ירדו לשווי אפס, ועדיין ישנם עדיין המוערכים במיליוני דולרים, אם כי כמה מיליונים פחות. הנה התפתחות המחירים של טוקנים נבחרים. טוקן מספר 5822 מסדרת "קריפטפאנק" נמכר בפברואר 2022 תמורת 23.7 מיליון דולר. לפי מכירת טוקנים דומים מאותה סדרה במרץ 2024, המחיר כעת מוערך בכחצי – עדיין כמה מיליוני דולרים עבור טוקן בודד.
טוקן 93 מסדרת את'רוק נמכר במחיר של 1.8 מיליון דולר בנובמבר 21. כעת נמכרים טוקנים דומים מאותה סדרה בכחצי מחיר.
הסדרה אולי המפורסמת ביותר היא זו של הקופים המשועממים. טוקן מספר 8817 מהסדרה נמכר באוקטובר 21 תמורת 3.4 מיליון דולר כעת המחיר של טוקנים דומים מוערך בכחצי מיליון דולר.
תעודות סל - מהפך בצמרת
מאט הוגן, מנהל בכיר בחברת ביטוויז, אחת ממנפיקות תעודות הסל על הביטקוין, אמר כי בניגוד לדעת הרווחת שבעיקר משקיעים פרטיים הם אלו שמאמצים את תעודות הסל הנתונים מראים כי גם המשקיעים המוסדיים תורמים באופן משמעותי לטרנד. מאז השקת תעודות הסל בינואר נרשמו יצירות נטו (פחות הפידיונות, שמגיעים בעיקר מתעודת הסל של גריסקייל) של 17.5 מיליארד דולר, קצב מהיר הרבה יותר מתעודות סל שהושקו בעבר בתחומים חדשים. לדוגמה, תעודת הסל על הנאסדק, QQQ, גייסה 5 מיליארד דולר בלבד בשנה הראשונה להשקתה. כיום היא מנהלת למעלה מרבע טריליון דולר. על פי ניתוח של אנליסטים מחברת H.C. Wainwright אחזקות המוסדיים בתעודות הסל טיפסו ברבעון השני ל-24% לעומת 21.4% ברבעון שלפניו. בשבועות קודמים סקרנו חלק מההשקעות המוסדיות הללו, כולל אלו של בנקים מרכזיים כמו גולדמן זאקס ומורגן סטנלי.בינתיים מגמת המעבר מתעודת הסל של גרייסקייל לתעודות אחרות, ובעיקר לזו של בלקרוק מסמנת אבן דרך משמעותית. לראשונה היקף נכסי הקירפטו שבניהול בלקרוק במוצרים הנסחרים באופן ציבורי (בעיקר תעודות סל, אבל לגרייסקייל יש גם כמה קרנות נאמנות נסחרות על מוצרי קריפטו נוספים) עוקף את אלו של גריסקייל שהייתה מובילת השוק עד כה. מדיניות דמי הניהול של גרייסקייל מתבססת על כך שמחזיקים וותיקים של הקרן לא ירצו לממש למרות דמי הניהול הגבוהים מאד בגלל שיקולי מס רווחי הון. המדיניות הזו נראית פחות ופחות הגיונית לנוכח המגמה הברורה של בריחת המשקיעים. כעת סך הנכסים שמנהלת בלקרוק מגיע ל-22 מיליארד דולר, בעוד גריסקייל בשלל מוצריה מנהלת כ-20.7 מיליארד דולר בלבד.
כעת, מלבד בריחת הכספים מהתעודה על הביטקוין, נרשמת תופעה דומה בתעודה על האת'ר. בחודש יולי נטשו את התעודה של גריסקייל מעל 2 מיליארד דולר, ואילו לתעודה של בלקרוק על המטבע נכנסו קרוב למיליארד דולר. כך התעודה של בלקרוק הפכה לראשונה מבין תעודות הסל החדשות על האת'ריום שרואה זרימה חיובית של מעל מיליארד דולר בסך הכל – יותר מהזרימה של שלושת תעודת הסל הבאות אחריה ביחד. נראה שבלקרוק צוברת דומיננטיות מכריעה בשוק תעודות הסל על הקריפטו.
חברת ההשקעות פרנקלין טמפלטון, אחת ממשיקות תעודות הסל, הגישה בקשה ל-SEC להשקת תעודת סל חדשה שנועדה לעקוב אחר אינדקס של מטבעות דיגיטליים. בהתחלה האינדקס יכלול ביטקוין ואת'ריום ובהמשך אולי מטבעות נוספים.
מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
באופן כללי השבוע מסתמן כשבוע חיובי למדי אם כי לא באופן מובהק, עם כמה תנועות מנוגדות.ביטקוין (BTC): בשעות האחרונות המטבע שוב חוצה את רף ה-60 אלף דולר כלפי מעלה וכעת הוא נסחרת תמורת 61.1 אלף דולר, עלייה שבועית של כמעט 4%.
את'ריום (ETH): המטבע השני בגודלו רשם ירידה של קרוב ל-2% ונסחר כעת תמורת 2622 דולר.
בייננס קוין (BNB): הזינוק הגדול ביותר נרשם במטבע הבייננס קוין עם עליה שבועית של 8%. מטבע אחד נסחר כעת תמורת 568 דולר.
סולנה (SOL): הסולנה איבד השבוע 1.3% ונסחר כעת תמורת 142 דולר למטבע.
ריפל (XRP): הריפל ממשיך בהתאוששות מהשבוע שעבר והוסיף השבוע כ-5% לערכו. מתחילת השנה הוא עדיין בטריטוריה שלילית עם ירידה של 2.5%. מטבע אחד נסחר כעת תמורת 0.599 דולר.
טונקוין (TON): מטבע הטונקוין ירד השבוע בכ-6% ונסחר כעת תמורת 6.5%
דוג'קוין (DOGE): המטבע עלה בכ-3% למחיר של 0.106 דולר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה