גיא טל
צילום: משה בנימין
סיכום שבוע בקריפטו

מטבע הקריפטו שזינק 32% בשבוע, האם ברזיל תקנה קריפטו? והעצירה בדהירה של הביטקוין

הביטקוין נעצר במרחק נגיעה מ-100 אלף דולר ונסוג עד ל-91 אלף דולר, בינתיים מטבעות כמו האת'ריום, הקרדאנו והריפל ממשיכים את הראלי; מה מחיר היעד הבא של הביטקוין? וגם - ההתפתחויות בחזית המינויים תומכי הקריפטו של טראמפ וחדשות נוספות
גיא טל | (1)
נכשל הניסיון הראשון להעפיל ל-100 אלף דולר -הניסיון הראשון לשבור את מחסום ה-100 אלף נעשה בדיוק לפני שבוע. הביטקוין הגיע כבר למחיר של מעל 99 אלף אבל נבלם מעט לפני היעד וירד עד למתחת ל-92 אלף. בשעות האחרונות מתבצע הניסיון השני עם מחירים שנעים בין 95 ל-97. 

מה הלאה? בטווח הקצר סביר להניח שהביטקוין ינסה שוב לכבוש את מעוז ה-100 אלף, וכנראה שגם יצליח, עוד לפני סוף השנה. כך לפחות סבורים המשתמשים באתר ההימורים Kalshi שמעניקים סיכוי של 85% שאבן הדרך תצויין לפני סוף השנה. נראה שהדרך לשם תהיה זרועת זעזועים עם שוק עצבני ומתוח. כל ירידה בדרך למעלה "מדליקה" אינספור פקודות סטופ לוז, שגורמות לתנודות חדות בשער המטבע, ולאחר מכן מתחדשות העליות. אגב, המהמרים באותו אתר מעניקים סיכוי של 9% שהמטבע יגיע ל-150 אלף דולר עד סוף השנה, וסיכוי של 50% למחיר של 125 אלף דולר!  בטווח הארוך יותר שוב מתחילים להישמע מספרים דימיוניים. מנכ"ל חברת Pantera דן מורהד חושב שמחיר הביטקוין יכול להגיע ל-740 אלף דולר עד אפריל שנת 2028. במכתב למשקיעי החברה הוא הסביר את התחזית הנועזת באימוץ מוסדי, סביבה רגולטורית תומכת במהלך הקדנציה הקרובה של טראמפ ורוב תומך קריפטו בקונגרס. קרן הביטקוין של החברה שהושקה ביולי 2013 הניבה למשקיעים רווח של 131000% לאחר ניכוי עמלות והוצאות. מטבע הביטקוין הראשון שקנתה הקרן עלה 75 דולר. תחזית אופטימית נוספת מגיעה מצידו של צ'רלס הוסקינסון, מיליונר קריפטו ואחד ממיסדי מטבע הקרדאנו, שסבור שמחיר המטבע יכול להגיע ל-250 עד 500 אלף דולר בטווח הזמן של 12 עד 24 החודשים הבאים.    

הלפיד עובר לאת'ריום

במקביל לבלימת הראלי בביטקוין נרשמת התעוררות באלטקוינים (מטבעות אלטרנטיביים לביטקוין), ובראשם האת'ריום שסוף סוף מצטרף לעליות וזינק השבוע לשיאים שלא נראו כבר חודשים ארוכים. גם הריפל והקרדאנו עם זינוקים מרשימים - שניהם עם עליות של מעל 30% בשבוע האחרון. לפי דו"ח של חברת QCP Capital בימים האחרונים מתבצעת רוטציה והעניין של המשקיעים עובר להתמקד במטבעות כמו האת'ריום הסולנה והקרדאנו. במקביל נרשמים מימושים בביטקוין, גם בקרב מחזיקים ארוכי טווח. על פי חברת QryptoQuant בשלושים הימים האחרונים נמכרו 728 אלף מטבעות ביטקוין בשווי של כ-70 מיליארד דולר על ידי מחזיקים ארוכי טווח של המטבע.   

זהו היפוך מגמה מאוקטובר, אז המחזיקים ארוכי הטווח, המכונים לעיתים לוויתנים, הוסיפו 250 אלף מטבעות לחשבונם. בינתיים ההיצע הזה מצד הלוויתנים נבלע בקלות בביקוש העצום למטבע.  רק בשבוע שעבר כתבנו על האכזבה מהדשדוש של האת'ר, והנה מאז הוא התעורר לחיים וחזר למחירים וזינק בשיעור דו ספרתי. גם הפעילות בשוק האופציות על המטבע מתגברת עם יותר מ-2 מיליון אופציות פתוחות. הנתונים מראים שגם הפעילות על גבי הרשת עצמה מתגברת לאחרונה. סך הנכסים הנעולים באפליקציות הפיננסים (הלוואת, חסכונות ביטוחים וכו') מגיע ל-65 מיליארד דולר, סכום שלא נראה מאז מאי 2022. 32 מיליארד מתוכם בבריכת הנזילות של פרוטקול לידו. פלטפורמת ההלוואות Aave עם כ-26 מיליארד, ועוד כ-14 מיליארד דולר בפלטפורמת EigenLayer. מלבד הזינוק במחיר ובעניין של המשקיעים, נרשמת גם התעוררות בפעילות הריאלית על פני הרשת, וישנה עלייה בהכנסות הרשת, בעמלות, בארנקים הפעילים ובנפח הפעילות הכולל. 

החזית הרגולטורית

בשבוע שעבר כתבנו על הכוונה למנות "צאר קריפטו" בממשל טראמפ שיקדם את התחום מתוך הבית הלבן. אחד המועמדים המרכזיים לתפקיד הוא כריס גיאנקארלו. גיאנקארלו היה בעברו יו"ר ה-CFTC - הוועדה לפיקוח על מסחר בסחורות וחוזים עתידיים - אחד הגופים הקשורים לפיקוח על הקריפטו. הוא ידוע כ"אבי הקריפטו" אודות למאמציו לקדם רגולציה ברורה לנושא הקריפטו בכהונתו בת השנתיים כיו"ר הוועדה. בין השאר הוא איפשר מסחר בחוזים עתידיים על הביטקוין. לדבריו הוא דחה כבר הצעות לנהל את ה-SEC או את ה-CFTC. הוא משתתף בצוות העברת השלטון של טראמפ.  גיאנקארלו אמר בראיון כי "טראמפ היה מאד ספציפי כשתיאר שורה של יוזמות שנועדו להפוך את ארצות הברית לבירת הקריפטו העולמית. כולל יצירת רזרבה אסטרטגית של ביטקוינים והקמת "מועצת הקריפטו" ... במקרים אחרים הוא דיבר על פטור ממס על רווחי קריפטו בארצות הברית, על סיום הקשיים על גישה למערכת הבנקאית בארצות הברית" ועוד. לדבריו נושא הקריפטו יהיה גבוה בסדרי העדיפיות של הממשל החדש. הוא גם העביר ביקורת על גארי גנסלר, שלדבריו גרם נזק רב לתעשיית הקריפטו, והשאיר אותה בשלב "לא בוגר" של ההתפתחות שלה. מינוי אפשרי נוסף בממשל טראמפ הקשור לנושא הקריפטו הוא של יו"ר ה-SEC. היו"ר הנוכחי גארי גנסלר כבר הודיע כי יתפטר ביום כניסתו של טראמפ לתפקיד. השם המוביל להובלת הרשות האמריקאית לניירות ערך הוא פול אטקינס. אטקינס שרת בעבר ב-SEC והוא בעל ידע נרחב בנושא הפיקוח על ניירות ערך בכלל ועל קריפטו בפרט ועל צורת העבודה של הרשות. יחד עם זאת, במקביל יוצאים גם דיווחים שטראמפ מתכוון להעביר את הפיקוח על נושא הקריפטו מה-SEC ל-CFTC. המשמעות היא שהקריפטו יוגדר כסחורה ולא כנייר ערך, ויהיה תחת חוקים מקילים יותר ובאופן כללי יבהיר את המעמד הרגולטורי של הנכסים הדיגיטליים. 

חדשות נוספות מהשבוע האחרון

אחד הדברים שיכולים להתניע מחדש את הראלי בביטקוין והפך לנושא שכיח בשיח לאחרונה הוא שימוש במטבע כרזרבה לאומית. כאמור, טראמפ ציין זאת במסע הבחירות. השבוע הוצגה בברזיל הצעת חוק דומה של חבר פרלמנט לפיה 5% מהרזרבה הלאומית של ברזיל שעומדת על קרוב ל-400 מיליארד דולר, תהיה בביטקוין. לא ברור מהם הסיכויים שההצעה אכן תעבור.  חברה ציבורית נוספת הודיעה על תוכנית לרכישת מטבעות ביטקוין למאזן החברה. חברת SOS הסינית הנסחרת בבורסת ניו יורק ופועלת בתחום הענן וכריית ביטקוין הודיעה על כוונתה לקנות ביטקוין בשווי 50 מיליון דולר וזינקה בתוך דקות ב-97%, לאחר מכן התמתנה העלייה לכ-84%.  חברת המטבעות היציבים הגדולה ביותר, טית'ר, מבטלת את המטבע צמוד האירו שלה - EURT. ההחלטה מגיעה על רקע רגולציית הקריפטו החדשה באירופה המכונה MiCA, שתיכנס לתוקף בסוף השנה. המשתמשים יוכלו לפדות את המטבעות שברשותם עד שנה מהיום. מנכ"ל החברה פאולו ארדוינו ביקר את הרגולציה החדשה ביחס למטבעות יציבים, והחברה לא ביצעה את המהלכים הדרושים לקבלת רישיון מתאים לפעול באיחוד האירופי. המתחרה, סירקל, דווקא השלימה את הצעדים הדרושים. מטבע ה-EURT לא מתקרב לפופלריות של אחיו הגדול הטית'ר הצמוד לדולר. הונפקו סך הכל מטבעות בשווי 27 מיליון דולר. EURC, המתחרה מבית סירקל, הגיע לשווי שוק של 90 מיליון, ומטבע נוסף בשם Stasis Euro הוא המוביל עם שווי שוק של 130 מיליון  דולר. לשם השוואה מטבע הטית'ר הונפק עד כה בהיקף של 132 מיליארד דולר, וה-USDC של סירקל בשווי 36 מיליארד דולר.  במקום מטבע עצמאי טית'ר תגדיל את השקעותיה במנפיקות מטבעות יציבים ביבשת. לאחרונה השקיעה הבחרה בחברה ההולנדית Quantoz שמנפיקה מטבעות כאלה. טית'ר גם מפעילה פלטפורמה שמאפשרת למטבעות יציבים מותאמי MiCA לפעול על גביה.  חברת ניהול הנכסים WisdomTree הגישה בקשה להנפקת תעודת סל ETF על מטבע הריפל. גם הריפל, בדומה לסולנה והביטקוין, נסחר באזור רמות השיא ההיסטוריות שלו לאחר זינוקים משמעותיים בשבועות האחרונים. וויסדם טרי מצטרפת לחברות אחרות שכבר הגישו בקשה דומה. 

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    עמוס 28/11/2024 18:53
    הגב לתגובה זו
    לא הבנתי, למה כולם מתעלמים מקיומו של המטבע?