גו ביידן
צילום: צילום מסך דף האינסטגרם הרשמי, לפי סעיף 27.א לחוק זכויות יוצרים
ביידן נגד הנפט

ביידן סוגר את הדלת לקידוחי נפט בחופי ארה"ב – אך משאיר מקום לגז במפרץ מקסיקו

החלטה דרמטית של הנשיא האמריקאי שאוטוטו עוזב את התפקיד, תעצור פיתוח נפט וגז ב-625 מיליון דונם באוקיינוס האטלנטי והפסיפי; מה המשמעויות?

עמית בר |

נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, מתכוון להכריז על איסור קידוחי נפט וגז חדשים ב-625 מיליון דונם של שטחי חופים בארה"ב. ההכרזה תכלול אזורים נרחבים באוקיינוס האטלנטי, הפסיפי, ומזרח מפרץ מקסיקו. ההחלטה, שאמורה להיכנס לתוקף ביום שני הקרוב, נועדה להגן על קהילות חוף, מערכות אקולוגיות ימיות, ולהפחית את הסיכון לשפיכות נפט מסוכנות.



איזון בין שמירה על הסביבה לכלכלה


ביידן ממשיך את המדיניות הסביבתית המחמירה שלו, אך שומר על דלת פתוחה לפיתוח נפט וגז במרכז ובמערב מפרץ מקסיקו. אזורים אלו מהווים כ-14% מתפוקת הדלקים של ארה"ב ומשמשים כבסיס מרכזי לכלכלה האנרגטית במדינה.


בניגוד למהלכים אחרים שהיו נתונים להתנגדויות פוליטיות ומשפטיות, הצעד הנוכחי מבוסס על סעיף בן 72 שנים בחוק הפדרלי שמעניק לנשיא סמכות להסיר שטחי מים מהליכי קידוח ללא אישור לביטולם. הסמכות הזו שימשה נשיאים משתי המפלגות בעבר, כולל דונלד טראמפ וברק אובמה.



קיראו עוד ב"אנרגיה ותשתיות"

התגובות חלוקות


מצד אחד, ארגוני סביבה כמו Oceana משבחים את ביידן על "ניצחון אפי לאוקיינוסים" וטוענים שהצעד מחזק את המסורת הבין-מפלגתית להגנה על חופים. מנגד, תומכי תעשיית הנפט רואים במהלך זה פגיעה בכוח האנרגטי של ארה"ב, במיוחד בתקופה שבה הביקוש לחשמל צפוי לעלות בשל מרכזי נתונים, בינה מלאכותית ותעשיות מתקדמות.



למרות ההחלטה, חוקי ההגנה לא ישפיעו על חוזים קיימים, והם משאירים אפשרות למחוקקים רפובליקנים לקדם קידוחי נפט נוספים במרכז מפרץ מקסיקו. עם זאת, ניסיון עתידי של ממשל טראמפ להחזיר את המצב לקדמותו עשוי להיתקל במגבלות משפטיות.



שאלות ותשובות על החלטת ביידן והשלכותיה


למה ביידן הכריז על האיסור דווקא עכשיו?



ההחלטה נועדה לחזק את מורשתו הסביבתית של ביידן לפני סיום כהונתו. בנוסף, המהלך מגיב ללחצים מצד ארגוני סביבה ודמוקרטים שמבקשים להגן על החופים מפני קידוחים שעלולים לגרום לשפיכות נפט.


איך האיסור משפיע על תעשיית הנפט בארה"ב?



ההחלטה מגבילה את התעשייה באזורים מסוימים, אך מותירה פתח לפיתוח במפרץ מקסיקו. יחד עם זאת, האיסור עשוי לגרום לחברות לחפש הזדמנויות חדשות מעבר לים, מה שעלול להקטין את שליטת ארה"ב בשוק האנרגיה העולמי.


האם מדובר באיסור קבוע?



האיסור מבוסס על חוק פדרלי שמעניק לו תוקף חזק. עם זאת, נשיאים עתידיים עשויים לנסות לשנותו, למרות שהיסטורית בתי המשפט לא קיבלו ביטולים מלאים של צווים כאלה.


מהן ההשלכות הכלכליות של ההחלטה?



המהלך עשוי לפגוע ברווחי תעשיית הנפט, אך הוא מספק הזדמנות לפיתוח מקורות אנרגיה מתחדשים. האיסור עשוי גם לעורר דיון על הצורך במעבר לאנרגיות נקיות.


מה יקרה לשטחי המפרץ שאינם כלולים באיסור?



אזורים אלו ימשיכו לשמש בסיס לפיתוח נפט וגז, וייתכן שגם להשקעות נוספות בעתיד.


איך ההחלטה משתלבת במאבק בשינויי האקלים?



האיסור מפחית את הסיכון לשפיכות נפט ומעודד מעבר לאנרגיות מתחדשות, מה שתורם להפחתת פליטות גזי חממה.


מהן התגובות הפוליטיות להחלטה?



דמוקרטים ואנשי סביבה משבחים את המהלך, בעוד שרפובליקנים ותעשיית הנפט מבקרים אותו כצעד שמחליש את כוח האנרגיה של ארה"ב.


איך הצעד ישפיע על הצרכן האמריקאי?



בטווח הקצר, לא צפויה השפעה על מחירי הדלק. עם זאת, אם תעשיית הנפט תתכווץ, ייתכן שיחולו שינויים במחירים בעתיד.


האם מהלך דומה נעשה בעבר?



כן, נשיאים קודמים השתמשו בסמכות זו כדי להגן על אזורים רגישים, אך הצעד הנוכחי רחב היקף יותר.


מה משמעות המהלך ברמה הגלובלית?



החלטת ביידן מעבירה מסר ברור על מחויבותה של ארה"ב להובלת מאבק בשינויי האקלים, מה שעשוי לעודד מדינות אחרות לאמץ צעדים דומים.



הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה