אקסון מוביל
צילום: טוויטר

מחירי הנפט בעלייה - איך זה קשור לישראל והאם מניות הנפט אטרקטיביות?

מה גרום לעלייה במחיר הנפט, איך זה שיש "כמה מחירים" בשוק הנפט והאם אקסון הענקית תזנק ב-31%?

עמית בר | (2)

מחיר הנפט עולה בקרוב ל-10% מאז תחילת 2025, בעוד שמניות הנפט עלו לרוב בשיעור נמוך יותר. ההסבר העיקרי לעלייה במחיר הנפט המתמשכת הוא ההתקדמות להסכמי הפסקת אש בין ישראל לחמאס בהמשך להפסקת אש בלבנון והירידה בסיכון למלחמה אזורית. 

לא תמיד יש קשר ישיר בין מחירי הנפט לשערי מניות הנפט, אבל יש קורולציה - ככל שמחירי הנפט עולים כך המרווחים של מפיקות הנפט עולים. עם זאת, ענקיות הנפט פועלות במספר רב של תחומים משלימים בתעשייה ויש השפעות מנוגדות, כך שההשפעה של העלייה בנפט לעיתים מקוזזת מהשפעות אחרות. כך או אחרת מכפילי הרווח בתעשיית הנפט מאוד נמוכים, וזה כנראה מסביר את ההשקעות הגדולות של וורן באפט בתחום. המניות המובילות בתחום, לרבות אקסון ושברון נסחרות במכפיל רווח של 10-12.

בעוד שהעלייה במחירי הנפט ניכרת בשוקי הסחורות, תחנות הדלק בארצות הברית שומרות על יציבות יחסית במחירי הדלק, עם ממוצע של 3.10 דולר לגלון. הנתון הזה מפתיע בהתחשב בזינוק במחירי הנפט ומוסבר על ידי עודף במלאי הדלק במדינה. בשבועות האחרונים, בתי הזיקוק האמריקאים הצליחו לייצר 6 מיליון חביות דלק מעבר לצריכה המקומית, מה שהפחית את הלחץ על המחירים לצרכן. כלומר, היצע גדול מוריד את המחירים.


רוסיה ומחירי הנפט


הסנקציות על רוסיה מגבילות את יצוא הנפט שלה, במיוחד למדינות המערביות, שמנסות לצמצם את התלות שלהן במקורות אנרגיה רוסים. עם זאת, רוסיה עדיין מוצאת שווקים חלופיים, במיוחד בסין ובהודו, שם היא מציעה נפט בהנחות גדולות. ההתפתחות הזו יוצרת מורכבות בשוק הנפט העולמי. מצד אחד, ישנה ירידה באספקה לשווקים המרכזיים, אך מצד שני, קיים איזון מסוים בשל המשך הייצוא למדינות אסיה.


אם תרצו יש בשוק "כמה מחירים" שונים וזה לא רק בשל המחירים שרוסיה מציעה. גם איראן מוכרת נפט לסין ולמדינות נוספות במחירים נמוכים דרמטית מהמחיר הרשמי. היא עושה זאת כי עקרונית אסור לה למכור את הנפט ואותם רוכשים (שמתחבאים תחת שמות לא רשמיים) מוכנים לעשות את העסקה המסוכנת במחיירם נמוכים.

בטווח הארוך, קרטל אופ"ק+ עשוי לשחק תפקיד מרכזי במיתון מחירי הנפט. הקרטל, המורכב ממדינות כמו ערב הסעודית ורוסיה, שומר כיום על רזרבות ייצור משמעותיות של כ-5 מיליון חביות ביום. ייתכן שבפגישות הקרובות יוחלט להגדיל את התפוקה כדי למתן את המחירים ולספק יציבות בשווקים, במיוחד אם העליות במחיר יתחילו לפגוע בביקוש.

כל הכותרות

מחירי הנפט הגבוהים משפיעים לא רק על תחום האנרגיה, אלא גם על תעשיות רבות אחרות. חברות השינוע והתחבורה, כמו גם חברות תעופה, נאלצות להתמודד עם עלויות דלק גבוהות יותר, מה שעלול להתגלגל למחירים גבוהים לצרכנים. במקביל, תעשיות שדורשות כמויות גדולות של אנרגיה, כמו ייצור פלדה וכימיקלים, חוות עליות במחירי התשומות שלהן, מה שמחייב אותן להעלות מחירים או להקטין את היקפי הייצור.

קיראו עוד ב"אנרגיה ותשתיות"

אקסון ושברון - האם הן מעניינות?


שוקי ההון מגיבים בצורה מעורבת לעליות במחירי הנפט. מניות חברות האנרגיה עלו, אבל לרוב פחות מהעלייה של מחירי הנפט והשאלה אם יש עוד מקום לעליות. ענקיות הנפט, אקסון ושברון נסחרות כאמור במכפילי רווח שנחשבים נמוכים. עם זאת, צריך להזכיר כי בשנים האחורנות מכפילי הרווח בתחום הזה ירדו לכיוון של 10, זה מבטא תשואה פנימית טובה ולרוב גם דיבינדד, אבל השאלה אם יש גם מנוע לעליות מעבר לרווחים השוטפים, מנוע שירים גם את תמחור החברות. 

כלומר, כל עוד לא יהיה שינוי בתפיסה של מכפלילי הרווח והתמחור בתחום, אז מדובר בהשקעות מניבות, אבל לא כאלו שייהנו מהשבחה גדולה בשל תמחור יותר נדיב, כפי שהיה בעבר. להמחשה - אם מכפילי הרווח בתעשייה יעלו ל-13, רק זה יוביל לזינוק של 20% במניות (מרמת מכפילים של כ-11 לרווחי השנה הבאה). בד בבד, מכפיל 11 מבטא רווחים שמייצרים תשואה של 9% בשנה, כך שבנקודת הזמן הזו המניה צפויה על פי רווחיה לייצר תשואה של 9%, ומה שיכול תיאורטית להקפיץ אותה זה השינוי במכפילי הרווח שזו כפי שנראה בדוגמה הרבה יותר משמעותי, רק שזה כמובן לא ידוע.


מחיר יעד לאקסון - פרמיה של 31%


אקסון הגדולה דיווחה לאחרונה כי מחירי נפט נמוכים ברבעון האחרון של 2024 יעיבו על הרווחים. החברה ציינה במסמך רגולטורי שהגישה ל-SEC (רשות ניירות ערך בארה"ב) כי ירידה במחירי הנפט, חולשה במרווחי המוצרים האנרגטיים, ותנודות במחירי הכימיקלים מכבידים על תוצאותיה. אקסון צופה שהשינויים במחירי הגז הטבעי עשויים להוסיף עד 400 מיליון דולר לרווחים, אך ירידות במחירי הנפט יפחיתו את רווחי הפעילות במקטע הנוזלים (upstream) בכ-500–900 מיליון דולר בהשוואה לרבעון השלישי. למרות האתגרים, התחזית להמשך היא של צמיחה.


בבנק ההשקעות UBS ציינו  כי מספר גורמים עשויים להפתיע לטובה. בין היתר, העלייה בהיקפי הפעילות, מאמצי חיסכון מתמשכים, ומעבר למוצרים ערכיים יותר עשויים למתן את הירידות. UBS שמרה על דירוג "קנייה" עם מחיר יעד של  147 דולר שמבטא פרמיה של 31% על המחיר הנוכחי

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    יריב 18/01/2025 12:43
    הגב לתגובה זו
    הנפט יסחר ב 6570 דולר לחבית בהמשך השנה. כבר עכשיו בץהוא בירידה ל 77 וזה ימשך לאט לאט.
  • 1.
    עושה חשבון 18/01/2025 11:46
    הגב לתגובה זו
    בהודו וסין יש פוטנציאל להגדיל את הביקושים לנפט. לכן המונופול מצמצם אספקה למדיניות עשירות שיכולות לשלם מחיר גבוה. עודף הייצור של נפט מופנה למדינות עניות במחיר נמוך כדי להגדיל ביקושים .