"אנרגיה סולארית מייצרת מקומות עבודה לבייס של טראמפ, קשה לי לראות פגיעות משמעותיות בתחום"
במסגרת ועידת ההשקעות של ביזפורטל, יוני חנציס משנה למנכ"ל דוראל מציין כי הביקוש לתחום ימשיך לצמוח בין היתר בגלל התפתחות הטכנולוגיה. בנוסף, חנציס מציין כי התחום מייצר מקומות עבודה לבייס הרחב של טראמפ, ולכן קשה לו לראות פגיעה משמעותית
שוק האנרגיה המתחדשת בישראל ובעולם ממשיך לצמוח, למרות האתגרים הכלכליים והרגולטוריים שמכבידים עליו. לדברי עו"ד יוני חנציס, משנה למנכ"ל דוראל, המגמה העולמית מצביעה על ביקוש הולך וגובר לחשמל, המונע על ידי התפתחות טכנולוגית כמו AI והשקעות ענקיות בתשתיות אנרגיה. הסקטור עובר שינויים משמעותיים בזכות ירידה בעלויות הציוד המרכזי, עליית מחירי החשמל, ותחילת מגמת ירידת הריבית – נתונים שמייצרים קרקע פוריה לצמיחה כלכלית.
בישראל, למרות אתגרי המלחמה שפגעו בפרויקטים בקו החזית, החברות המקומיות מתקדמות
בתנופה עם השקעות של מיליארדי שקלים בהקמת מתקנים חדשים. במסגרת ועידת ההשקעות של ביזפורטל, חנציס ציין כי המלחמה אף חידדה את החשיבות של ביזור תחנות הכוח ומעבר למשק אנרגיה מבוזר ויציב יותר. דוראל, הפועלת גם בארה"ב, מדווחת
על הצלחות משמעותיות, כולל פרויקטים סולאריים מהגדולים בעולם, המייצרים יתרון תחרותי בזכות פיתוח מיזמים מאפס – מודל המאפשר לחברה להוביל ביעילות ובעלויות נמוכות. התחום כולו מתפתח לכיוון של מימוש יעדים שאפתניים, כאשר בישראל מתקרבים ליעד של 30% אנרגיה מתחדשת עד
2030. דוראל, כמו גם חברות אחרות בסקטור, מביטות קדימה עם תוכניות להתרחבות משמעותית וצמיחה מואצת הן בישראל והן בזירה הבינלאומית.
אנשי השקעות רבים שאתה משוחח איתם רואים בסקטור שאתם עובדים בו אנרגיה ירוקה חבות אבל עם פוטנציאל לאפסייד בשנה הקרובה. מה המגמות שאתה מזהה בסקטור?
"בשנים האחרונות עם עליית האינפלציה הייתה עליית ריבית, תחום המתחדשות הוא עתיר הון ומוטה מימון ולכן הוא נפגע מהאירוע. בסוף כשחוזרים לבסיס ומבינים שאנרגיה מתחדשת שפעם הייתה רק אירוע סביבתי, היום היא כלכלית, עלות הייצור הכי נמוכה, אנחנו נמצאים בעולם שהביקוש לחשמל באמת שובר שיאים. ברור שכדי למלא את הביקוש הזה יהיה הרבה אנרגיה מתחדשת ולכן אני חושב שהסנטימנט בטווח הקצר, בינוני וארוך יהיה מצוין. אפשר להצביע על כמה מגמות, המרכזית היא ירידה של מאות אחוזים בעלות הציוד העיקרי של הפרויקטים שבסוף משורשר לפרויקטים יותר זולים, פעם שנייה עלות מחיר החשמל עולה בעולם, זאת אומרת העלות יותר נמוכה, מחיר המכירה יותר גבוה וגם הריבית מתחילה לרדת. בשיווי משקל הכללי אנחנו נמצאים במקום מצוין היום ואני מניח שזה הרבה יותר חיובי".
ארה"ב וטראמפ, עם בחירתו הסקטור נפל בצורה מאוד חדה, מהצד השני ראינו עם כניסתו לתפקיד תנועה יפה במניות הישראליות שמונפקות בארה"ב, בין היתר דוראל. החשש מתפוגג בנושא נכסים על הסקטור. מה הצפי שלכם על טראמפ, רע לסקטור או יתברר כמשהו מאוד חיובי?
"טראמפ באמת הביא סנטימנט ניצי בתחום המכסים, ראינו שהאירוע הזה מתפוגג, זה לא יהיה בטווח קצר נכסים משמעותיים. מצד שני הוא הביא סנטימט חיובי לתחום הנפט והגז, אבל במבחן התוצאה הוא היה נשיא פעם אחת, האינדקס המשמעותי של הסולר בארה"ב עלה למעלה מעל 500%, ובתקופת ביידן ירד 70%. קשה לצפות את התוצאות של הדבר הזה, אנחנו כן יכולים להגיד שבעולם שביקוש החשמל כל כך גבוה, ולוקח המון זמן לבנות תחנות כוח קונבציונליות, כנראה שדרך המלך להדביק את האירוע הזה זה אנרגיה סולארית, גם השוק האמריקאי הבין את זה. בראי קדימה הסקטור ימשיך לצמוח ולהוות קטר. בסוף, אנרגיה סולארית מייצרת הרבה מקומות עבודה לבייס הרפובליקני של טראמפ, לכן גם מתוך הבית קשה לי לראות פגיעות משמעותיות, ימים יגידו אבל אנחנו אופטימיים ולפני הכניסה שלו לתפקיד ההערכות שלנו היו שעולם כמנהגו ינהג, והצמיחה תמשיך".
כל הכותרות
ראינו בתקופת ביידן התנהגות שלילית למרות שראו הרבה פוטנציאל. הריבית במגמת ירידה, החשש מטראמפ קצת מתפוגג והפגיעה פחות גדולה ממה שהעריכו. מה מכביד על הסקטור, נראה מאוד מעניין, מצד שני עדיין לא זז.
- ההר הוליד עכבר: כך הפך מס ששינסקי לבדיחה (2)
- "דוראל תשלש את הנכסים שלה בישראל עד סוף העשור"
- תוכן שיווקי כמה מצבים בהם עו"ד ירושות וצוואות הוא הכתובת עבורכם
"לא הייתי אומר שהסקטור לא זז, גם בישראל יש יזמיות ציבוריות שעושות ביצועים מעולים בשוק. הדבר המרכזי זה הריבית, פרויקט סולארי בצד הנמוך שלו עולה עשרות מיליוני שקלים, בצד הגבוה מיליארדי דולרים ולכן האירוע מוטה מימון, כשהריבית עולה זה משפיע וכשהריבית ההיוון עולה בשוק זה משפיע לרעה על הוואלואציה של החברות למטה. גל תחילת ההורדות יעשה טוב, אבל בסוף אני חוזר לבסיס, ביקוש לחשמל, AI, הביקושים קדימה זה עשרות מיליוני דולרים של השקעות בחשמל. זה לא יגיע ממקור אחר שהוא לא מתחדשות".
הישראליות בתנועה יותר חיובית, שם זה קרוב לשפל. בסוף חווינו מלחמה ואיך כל הדבר הזה משפיע על התחום בישראל?
"תראה א' דוראל שותפה בלמעלה מ-90% מהקיבוצים כולל בקו החזית ואנשים שאיבדנו שותפים שלנו, ברור שבשוק מטווח זה מקשה על מהלך הבנייה. אנחנו במהלך הקמות אדיר בישראל, 3 מיליארד שקל שהשקענו במהלך הקמות נוכחי, זה מקשה. אבל, אני חושב שבמשוך הקרבות המלחמה תהיה זרז לאנרגיה מתחדשת מכמה סיבות. כלכלי, התקומה ומשק החשמל יבוא מזה. שתיים יש הבנה ששוק אנרגיה ריכוזי שמתבסס על מעט תחנות ייצור שנותנות הרבה חשמל, מקים סיכון משמעותי לפגיעה בתחנות האלה ושיתוק והפסקות חשמל. זה אירוע שליווה אותנו כל המלחמה. הפתרון הוא ביזור במרחב. לדוראל יש גיגה ואט, שעה, תחנת כוח מפוזרת במרחב בעשרות אתרים, סטטיסטית היכולת לפגוע מאוד נמוכה וזה מקבל ביטוי גם בהחלטות ממשלה, ונקודה נוספת שהתקומה של הקיבוצים עצמם שהם שותפים בסקטור, קיבוצים שנפגעו וצריכים לחזור לכלכלה יגיע דרך אנרגיה מתחדשת, יש מקומות שמתמרצים אותם לעבוד ולהקים עוד פרויקטים. אנחנו נראה זרז משמעותי בישראל".
אם כך איפה ישראל תהיה ב-2030, נקבו ביעד גבוה, 30% מה להערכתך?
"יש לנו יעד של 30 אחוז עד 2030, 20% עד השנה. שני היעדים לא נפגע בהערכה שלנו אבל נעבור את ה-30%, אין סיבה שלא. מדינת ישראל היא שטופת שמש, רשות החשמל בוחנת יעד של 45%, העניין הוא עניין של קצבים ומתי זה יגיע, אנחנו נהיה שם".
בוא נעבור לחברה שלכם. יש לכם פעילות ענפה בארה"ב, תוכל להתייחס אליה בכמה מילים?
"דוראל עובדת בארה"ב באמצעות זרוע שנקראת דוראל LLC, חברה אמריקאית ששותפים איתנו בחברה מגדל, APG שזו קרן פנסיה הולנדית מאוד גדולה והשותף המקומי שלנו שם. דוראל LLC מהווה מנוע צמיחה אדיר, היא מדורגת באופן קבוע בין 10 יזמי הסולר המובילים בארה"ב לצד מפלצות גדולות בתחום. אנחנו מקימים את הפרויקט הכי גדול בארה"ב, 1600 מגה וואט של פרויקט סולאר, בגודל של תל אביב יפו, תנסו לדמיין את תל אביב כולה מכוסה בפאנלים, השליש הראשון חובר לרשת. לאחרונה דיווחנו על פרוקיט של 1500 מגה וואט קיבל אישור סטטוטורי, כל פרויקט כזה זה עבודה של 4-5 שנים בישראל, שבפרויקט אחד מושג בארה"ב והפלטפורמה שועטת קדימה. גייסנו בשנה האחרונה 400 מיליון דולר בהון מאותה קרן APG, גייסנו עד היום, בפחות מ-5 שנות פעילות למעלה מ-2 מיליארד דולר לחברה בהון ובחוב והחברה הזו מסתכל בעיניים למפלצות אמריקאיות, ומייצרת קצבים של חשמל שהם משמעותיים מאוד גם בסקיילים אמריקאיים".
בהחלט הישג, וראינו את זה בהתנהגות של המנייה באותה הודעה. בסוף, מה הייחודיות של החברה ביחס לחברות המתחרות?
"שאלה מצוינת. דוראל גם בישראל וגם בארה"ב היא יזם גרינפילד. אנחנו יודעים לעבוד בסוף מול החוואי או מול הקיבוץ, לחתום את העסקה, לפתח לממן, להקים, להחזיק. חברות אחרות קונות פרויקטים, הן לא עושות את השלב הראשון הזה. לקנות בצים של 1500 מגה זה המון כסף, מאות מיליוני דולר שאנחנו חוסכים אותו בזכות המומחיות של ללכת ולפתח את הפרויקטים מאפס, זה משורשר באופן ישיר לעלות הפרויקט שהיא יותר נמוכה, זה כמובן הפועל היוצא של זה, תשואות וביצועים יותר טובים של הפרויקטים וזה מומחיות בישראל, דוראל חברה ותיקה, אבל גם בארה"ב היכולת להגיע לחקלאי בקצה, 1600 מגה, 50 אלף דונם, תניחו שזה הרבה חקלאים לסגור את כולם בעסקה אחת, ולהקים מה שחברות מתחרות לא הצליחו לעשות, זו המומחיות ובסוף זה משורשר לביצועים יותר טובים בפרויקטים".
איפה החברה תהיה בעוד 3 שנים?
"החברה
שועטת קדימה, התאבון בדוראל מאוד משמעותי, הפעילות שלנו בארה"ב היא בקצבים אחרים של גיגות. גם בישראל דיווחנו לא מזמן, קצב החיבורים של דוראל ב-2027, 28 29 הוא בערך 300 מגה ואט ו-800 מגה ואט שעה, רק בארץ. עד סוף העשור דוראל תשלש את הנכסים שלה בישראל בהשקעות של
מיליארדי שקלים, אנחנו עם פול על הגז, חברה של 300 עובדים והתיאבון הוא בקצה הסקאלה, השמיים הם הגבול".
- 1.יאללה בהצלחה (ל"ת)רונית 22/01/2025 16:54הגב לתגובה זו