נפט
צילום: iStock

טראמפ קרא להוריד את מחירי הנפט: "זה יסיים את המלחמה באוקראינה"

הנשיא האמריקני נשא נאום בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס יום לאחר שיחה עם יורש העצר הסעודי בן סלמאן שהתחייב להשקיע 600 מיליארד דולר בארה"ב ומחיר חבית נפט ברנט הגיב בירידה של אחוז

אדיר בן עמי |
נושאים בכתבה נפט דונלד טראמפ

בנאום בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, קרא נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לערב הסעודית ולארגון אופ"ק להוריד את מחירי הנפט העולמיים. הנשיא, שנשא את דבריו בשידור וידאו, הביע תמיהה על כך שהמחירים לא הורדו עוד לפני הבחירות האחרונות. "אני הולך לבקש מערב הסעודית ומאופ"ק להוריד את מחירי הנפט. אתם חייבים להוריד אותם," אמר טראמפ בפני הקהל בדאבוס. לדבריו, המחירים הגבוהים מאפשרים לרוסיה להמשיך במלחמתה באוקראינה, ורק הורדת מחירים משמעותית תוכל לסיים את הסכסוך.


דבריו של טראמפ הגיעו יום לאחר שיחה עם יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, במהלכה התחייב האחרון להשקיע כ-600 מיליארד דולר בארצות הברית במהלך ארבע השנים הקרובות. טראמפ, מצידו, הביע תקווה להגדיל את ההשקעה לטריליון דולר.


תגובת השוק הייתה מיידית

תגובת השוק לדברי הנשיא הייתה מיידית - מחיר חבית נפט מסוג ברנט ירד ב-1% ל-78 דולר לחבית. ירידה מתמשכת במחירי הנפט עלולה לפגוע ביכולתה של ריאד לממן השקעות נוספות בארצות הברית ולהקשות על מפיקי הנפט האמריקאים להגדיל את תפוקת הנפט בקצב המבוקש על ידי טראמפ.


במקביל, נתוני מנהל המידע האנרגיה האמריקאי (EIA) הצביעו על ירידה תשיעית ברציפות במלאי הנפט הגולמי בארצות הברית. על פי הדוח השבועי, המלאים המסחריים ירדו במיליון חביות בשבוע שהסתיים ב-17 בינואר, פחות מהתחזיות שצפו ירידה של שני מיליון חביות.


מחירי הנפט בשווקים העולמיים הגיבו בירידות חדות להתפתחויות האחרונות. הנפט מסוג WTI לאספקה במרץ ירד ב-1.1% ל-74.62 דולר לחבית, בעוד שהברנט איבד 0.9% מערכו ונסחר ב-78.29 דולר לחבית - הרמה הנמוכה ביותר מזה שבועיים.


צפוי לחץ משמעותי על המדינות המפיקות נפט

מומחי אנרגיה מעריכים כי המדיניות החדשה של טראמפ, המכונה "אמריקה תחילה", עשויה להוביל ללחץ משמעותי על מדינות מפיקות נפט. טיילר ריצ'י, עורך ב-Sevens Report Research, ציין כי "העולם יודע שטראמפ לא יהסס לגרום לכאב כלכלי למדינות שמדיניותן אינה מתואמת עם האינטרסים האמריקאים."


עם זאת, ערב הסעודית, המנהיגה דה-פקטו של אופ"ק, אינה צפויה להיענות בקלות לדרישות להגדלת התפוקה ללא תמורה משמעותית, בין אם בצורת נכסי הגנה צבאיים או הבטחות להשקעות אמריקאיות נוספות בממלכה. בתוך כך, טראמפ הכריז על תוכניות להגדיל משמעותית את תפוקת הנפט האמריקאית, שכבר הגיעה לשיא בשנה שעברה. הנשיא הבטיח להקל על הרגולציה בתעשיית האנרגיה ולפתוח אזורים נוספים לקידוחי נפט.


המומחים מעריכים כי שוק הנפט העולמי נכנס לתקופה של אי-ודאות מוגברת. מצד אחד, המדיניות הכלכלית של טראמפ צפויה לתמוך בביקושים, אך מאידך, הלחץ להגדלת התפוקה והאיומים במכסים על סין עלולים להוביל לירידות מחירים משמעותיות. בנוסף, השפעת המהלכים על המשק האמריקאי עדיין אינה ברורה. בעוד שמחירי נפט נמוכים יותר עשויים להקל על הצרכנים ולתמוך בצמיחה הכלכלית, פגיעה בתעשיית האנרגיה המקומית עלולה להוביל לאובדן משרות ולהשפיע לרעה על האזורים התלויים בתעשייה זו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה