מאגר תמר קידוח אסדה
צילום: יחצ
דילמה

האם ישראל צריכה לאשר לאזרבייג’ן לרכוש 10% ממאגר תמר?

לישראל ואזרבייג'ן יש שיתופי פעולה וקשרים שמתחממים מאוד בשנים האחרונות ויש אויב משותף: איראן; אבל אזרבייג'ן היא מדינה מוסלמית עם קשרים חזקים עם הממשל הרוסי; האם ישראל יכולה לקחת את הסיכון? בינתיים מניית תמר פטורליום מזנקת בבורסה

רוי שיינמן | (12)

ישראל מספקת הרבה מערכות נשק לאזרבייג'ן והקשרים בין המדינות עולים בשנים האחרונות מדרגה. ביקורים של דיפלומטים, פתיחת שגרירות אזרית והרחבת הסחר בין המדינות. אחת הסיבות להתחממות ביחסים הוא האינטרס המשותף: האויב הגדול של שנינו הוא איראן.על רקע זה, אזרבייג’ן הפכה לבעלת ברית חשובה עבור ישראל בתחומי המודיעין, הצבא והאנרגיה. אלא שעכשיו עולה דילמה משמעותית: האם ישראל צריכה לאשר לחברה אזרית לרכוש 10% ממאגר תמר, אחד ממקורות האנרגיה הקריטיים של המדינה?

איש העסקים אהרון פרנקל סיכם על מכירת 10% מאחזקותיו במאגר הגז "תמר" לידי חברת הנפט והגז של אזרבייג'אן, סוקאר (SOCAR). העסקה מבטאת פרמיה על מחיר השוק ורווח גדול לפרנקל, אך העסקה כרוכה כמובן באישור של הרגולטורים. לכאורה, אין מקום לרגולטור להתנגד לעסקה. העסקה אפילו נראית טבעית שכן אזרבייג’ן היא ספקית אנרגיה משמעותית של ישראל וכאמור יש יחסי קרבה בין המדינות. כמו כן, אחרי הכל, מדובר ב-10% של החזקה, וזה לא נותן לחברה האזרית יכולות ניהול ושליטה.

ישראל תתקשה לסרב לעסקה, שכן זה יכול להעיב על היחסים ועל השת"פ המאוד חשוב לנו במקומות האחרים - ביטחון, מודיעין ועוד. אבל חייבים להודות שזה לא ברירת המחדל המועדפת על הרגולטור.  אזרבייג'ן היא מדינה מוסלמית ששומרת על קשרים קרובים עם רוסיה. 

הקשר הבעייתי עם רוסיה

למרות הברית עם ישראל, אזרבייג’ן מקפידה לשמור על יחסים טובים עם רוסיה, בעיקר מסיבות גיאו-פוליטיות. היא תלויה במוסקבה בכל הנוגע לשמירה על יציבות הסכסוך שלה עם ארמניה, ובמקביל מקיימת יחסי סחר ענפים עם רוסיה. רוסיה היא בעלת ברית קרובה של איראן, מה שמעלה חשש שיום אחד, כאשר יהיה לחץ פוליטי משמעותי, אזרבייג’ן עלולה להתיישר לפי אינטרסים שיפגעו בישראל.


מה הסיכונים באישור עסקה כזו?

מאגר תמר מספק חלק משמעותי מהגז הטבעי של ישראל, שמשמש הן לחשמל והן לתעשייה. הכנסת גורם חיצוני שמחזיק נתח מהמאגר עשויה להקשות לכאורה על קבלת החלטות ריבוניות בנושא, בייחוד אם אותו גורם יחליט להפעיל לחץ כלשהו בעתיד. אבל צריך לזכור שהחזקה של 10% אינה בעלת יכולות שליטה וניהול. החשש הוא יותר מהגדלת החזקה או היצמדות לגרעין שליטה - נניח עם אהרון פרנקל והאזרים יצביעו יחדיו. גם אז, הרגולטור יכול לסכל מההלכים שיפגעו בביטחון האנרגתי של ישראל ועדיין - זה כמובן לא המצב הרצוי.  ניהול ושליטה בידיים לא ידידותיות זה מתכון לצרות. 

בשל הקשרים הקרובים בין אזרבייג’ן לרוסיה, קיים תרחיש שבו לחץ מרוסיה (שאולי תתואם עם אינטרסים איראניים) יביא את האזרים להשתמש באחזקתם במאגר תמר כדי להפעיל מנוף על ישראל. למשל, במידה וישראל תנקוט עמדה נוקשה בסוגיות ביטחוניות, ייתכן שגורם אזרי-רוסי ידרוש לשנות את תנאי ההסכם או אף ישפיע על יציבות אספקת האנרגיה לישראל.

מעבר לכך, אם ישראל מאשרת עסקה שבה מדינה זרה מחזיקה נתח במאגר גז אסטרטגי, זה יכול לפתוח פתח למדינות נוספות שירצו לקבל דריסת רגל במשאבים קריטיים. מה ימנע בעתיד מחברות הקשורות לסין, טורקיה או אף מדינות אחרות שמנהלות קשרים קרובים עם אויבי ישראל לדרוש גישה למקורות האנרגיה של ישראל?


מנגד, מתן אישור לעסקה וכאמור יהיה מאוד קשה לא לאשר אותה, עשוי להעמיק את הקשרים הכלכליים בין ישראל לאזרבייג’ן ולהדק את התלות ההדדית בין המדינות. כו כן, ישראל נמצאת היא סוג של מעצמת אנרגיה אזורית, וכל השקעה בינלאומית בגז הישראלי עשויה לחזק את הענף ולשדר לעולם שהמשק הישראלי יציב ומזמין משקיעים.

תגובות לכתבה(12):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 10.
    אסור למכור נכסים כאלו לידיים לא ידידותיות (ל"ת)
    אנונימי 02/02/2025 14:41
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    נכס לאומי בידיים ישראליות טעות למכור לפרנקל (ל"ת)
    איציק 02/02/2025 14:39
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    למה למכור אוצרות מדינה (ל"ת)
    חנה 02/02/2025 14:25
    הגב לתגובה זו
  • כתבתי תשובה ל7 מומלץ לקרוא (ל"ת)
    אזרח ישר 02/02/2025 14:59
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    נחמן 02/02/2025 14:10
    הגב לתגובה זו
    לא מבין את המדינה שלנו למה למכור ולא לשמור לדורות הבאים
  • מהסיבה הפשוטה בדורות הבאים עם הקידמה לא ישתמשו בגז אלה רק באנרגיה ירוקה ואז הגז יישאר עמוק באדמה!!! (ל"ת)
    אזרח ישר 02/02/2025 14:58
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    יריב 02/02/2025 14:08
    הגב לתגובה זו
    האיראנים הפכו לשונאי ישראל גדולים וקצאא ממשיך לעבוד. למה שתהיה בעיה עם האזרים
  • 5.
    ויטלי 02/02/2025 13:55
    הגב לתגובה זו
    במשטר הזה הוא משטר רודני מסוג בלארוסי. אבל העיקר הם קשורים לטורקיה שהופכת לאויב מספר אחד שלנו. גם עם רוסיה כמובן יש להם עסקים מפוקפקים בהחלט. כל הקשרים עם איתם בגדר טעות אסטרטגית. אין לסמוך עליהם בשום אופן. נותנים לכאלה משטרים נכס אסטרטגי הם ימכרו אותו לאויב. למדנו כבר.
  • 4.
    ניר 02/02/2025 13:50
    הגב לתגובה זו
    האזרים בכלל בכיוון של נאטו והם באמת בקשרים טובים איתנו .
  • 3.
    עמוס 02/02/2025 12:33
    הגב לתגובה זו
    אזרביגאן היא מדינה המפיקה נפט וגז בכמויות אדירות . יש לבדוק מה האינטרס האזרים. לא לתת לשום גורם לשלוט במשק האנרגיה של ישראל ואם כן להתנות את ההסכם לפי אינטרס ישראלי בלבד.
  • 2.
    YL 02/02/2025 12:32
    הגב לתגובה זו
    חשוב לזכור ישראל רוכשת כמויות ענק של נפט מ אזרביגאן ויש חילופי שכר גדולים חשוב לא להיות תלויים רק ב מדינות המערב
  • 1.
    אייל 02/02/2025 12:18
    הגב לתגובה זו
    הוא מחפש את השליטה בגזית גלוב .