נשיא לבנון: מצפה שקידוחי הנפט והגז יחזרו בקרוב
מי החברות הקודחות מול חופי לבנון ועל ההיסטוריה של הקידוחים באזור
נשיא לבנון, ג'וזף עאון, אמר היום לראש ממשלת קטאר, שייח' מוחמד בן עבד א-רחמן א-ת'אני, כי הוא מקווה ומצפה שטוטאל אנרג'י (TotalEnergies) תחזור בקרוב לחיפושי נפט וגז מול חופי לבנון.
פרויקט הגז והנפט – ללא תוצאות בינתיים
בשנת 2023 הצטרפה חברת הנפט הקטארית הממשלתית QatarEnergy לקונסורציום משותף עם TotalEnergies הצרפתית ו-Eni האיטלקית במטרה לחפש מרבצי נפט וגז בשני בלוקים ימיים מול חופי לבנון. עם זאת, לא נמצאו מרבצי הידרוקרבונים לאחר קידוחים ראשוניים שהתבצעו במהלך 2023. חיפושי הגז והנפט, שלבנון תלתה בהם תקוות להיחלצות מהמשבר הכלכלי החריף, הושהו עד שהפסקת אש בין ישראל לחיזבאללה נכנסה לתוקף בסוף 2024.
בשנת 2020 נחתם הסכם בין לבנון לחברת TotalEnergies הצרפתית וחברת Eni האיטלקית, שנכנסו לקונסורציום חיפושים ימי. ב-2023 הצטרפה גם QatarEnergy, שהחזיקה בתקווה שהבלוקים 9 ו-4 מול חופי לבנון יכילו מאגרי גז משמעותיים.
אולם, למרות כל המאמצים, הקידוח בבלוק 9 הסתיים ללא תגלית משמעותית, מה שגרם למפח נפש במערכת הפוליטית הלבנונית. גם הקידוח בבלוק 4 לא הניב תוצאות מסחריות, מה שהעלה ספקות לגבי פוטנציאל הגז של המדינה.
העימות הימי עם ישראל – והוויתור
חיפושי הגז הגיעו גם לזירה הפוליטית בין ישראל ללבנון. בשנת 2022, אחרי משא ומתן שנמשך שנים בתיווך אמריקאי, נחתם הסכם הגבול הימי בין המדינות, שהסדיר את השליטה בשטח הכלכלי הבלעדי של כל מדינה.
אחד הקידוחים שבוצעו ב-2023 במסגרת ההסכם חצה את הגבול הימי של ישראל, כאשר החברות שביצעו את החיפושים זיהו שהמבנה הגיאולוגי נמשך לתוך שטחה של ישראל. ישראל הייתה יכולה לדרוש אחוזים מהרווחים של כל תגלית עתידית. אולם, ממשלת ישראל החליטה לא לדרוש חלק מהמאגר כחלק מהסכם כולל עם לבנון וכדי לשמור על היציבות הביטחונית מול לבנון.
- מאגר לוויתן שווה כבר 13 מיליארד דולר; ניו-מד ורציו קופצות
- סיטי: הפער בין הנפט הקנדי לאמריקאי צפוי להתרחב ל-27 דולר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
שאלות ותשובות על חיפושי הגז של לבנון
מדוע חיפושי הגז כל כך חשובים ללבנון?
לבנון נמצאת במשבר כלכלי חמור עם חוב חיצוני עצום, תשתיות מתפוררות
ואינפלציה משתוללת. גילוי גז משמעותי היה מאפשר להכניס מיליארדים לכלכלה, למשוך השקעות ולשפר את תשתיות האנרגיה במדינה.
למה הקידוחים נכשלו עד כה?
הקידוחים שבוצעו לא הניבו
תגליות משמעותיות מבחינה מסחרית. בנוסף, חוסר יציבות פוליטית, מחסור במימון חיצוני ועיכובים רגולטוריים פגעו בהתנהלות הפרויקט.
מה היה הוויכוח עם ישראל על הקידוח שחצה את הגבול?
ישראל
הייתה יכולה לדרוש אחוז מהרווחים, אך ויתרה, ככל הנראה כדי לא לסכן את היציבות האזורית. מצד שני, מאחר שהתגלית עצמה לא הייתה משמעותית, זה לא נתפס כהפסד אסטרטגי.
האם יש עדיין סיכוי לתגלית משמעותית?
אם
לבנון תמשיך בחיפושים, ייתכן שיימצא מאגר גז, אך אחרי שני קידוחים כושלים הסיכוי לתגלית מסחרית הפך נמוך יותר
האם יש סיכוי שהקידוחים יתחדשו בקרוב?
הכול תלוי ביכולת של לבנון להקים ממשלה מתפקדת ולהבטיח סביבה יציבה להשקעות זרות.
מה הסיכון המרכזי לפרויקט?
אם המתיחות האזורית תחזור או שהממשלה החדשה תתעכב בקבלת החלטות, חברות האנרגיה עשויות למשוך את השקעותיהן ולהשהות את הפרויקט לשנים נוספות.