"בגלל החרם, אף ענקית גז-נפט עולמית לא תבוא לפעול בישראל"
"אני לא חושב שאף אחת מהחברות הנפט-גז המובילות בעולם תבוא להשקיע בישראל בפיתוח התגליות", אמר פאדל גייהט, אנליסט האנרגיה של בנק ההשקעות אופנהיימר בראיון מיוחד ל-Bizportal. "החברות הגדולות בעולם כגון אקסון מובייל, שברון, BP או רויאל דאץ' של, מעורבות בהפקת נפט במדינות ערב - ואלה מחרימות את ישראל. זה פשוט לא משתלם להן לבוא לפעול בישראל ולסכן את הפעילות שלהן במדינות כמו ערב הסעודית וכווית".
פאדל גהייט (Fadel Gheit) משמש כאנליסט אנרגיה בכיר באופנהיימר משנת 1994 ולפני כן שימש כאנליסט האנרגיה של ג'יי.פי מורגן. גהייט נבחר במשך 4 שנים על ידי הוול סטריט ג'ורנל לנבחרת ה'אול-סטאר' של האנליסטים ודורג במקום הראשון ברשימת האנליסטים בתחום האנרגיה במשך 4 שנים גם בסקר שערך בלומברג. גהייט הנחשב לאחד האנליסטים המצוטטים ביותר בתחום האנרגיה במדיה הכלכלית.
גהייט התייחס בראיון לאפשרות שנובל אנרג'י השותפה האמריקנית בתגליות הגז 'תמר' ו'לווייתן' תכניס שותף לרשיונות ואמר: "אני מכיר את צ'אק דיווידסון, מנכ"ל נובל אנרג'י באופן אישי ואני יכול לומר לכם שיש לישראל שותף מצוין ומקצוען, אך לא ברור לי עדיין מי יהיה השותף הנוסף שלכם בפיתוח התגליות. שותף כזה צריך להימצא בקרוב על מנת שתוכלו לעמוד בעלויות הגבוהות הכרוכות בהקמת פרויקטים מסוג זה". נזכיר, כי בתקופה האחרונה התרבו הדיווחים על התעניינות בפרויקטים בישראל וגם אצל השכנה, קפריסין, מכיוון של חברות גז גדולות בשליטה ממשלתית כגון גזפרום הרוסית ו-CNOOC הסינית.
"אני מבין שבישראל מאד נרגשים מהתגליות שהתגלו בשנים האחרונות ומצפים לתגליות מוכחות נוספות שישנו את פני הכלכלה המקומית בשנים הקרובות, אבל ישראל היא ממש לא המדינה היחידה בה נרשמו לאחרונה תגליות משמעותיות וישראל בטח לא נחשבת למקום הפשוט ביותר לפעולה מבחינתן של ענקיות הנפט-גז העולמיות. די אם אציין את הסיכון הביטחוני אך לא רק אותו, גם מבני השותפויות בישראל, הביורוקרטיה, אלמנט המס ודעת הקהל בישראל - כל אלה לא מקלים על הבחירה בישראל כמקום מועדף להשקעה על ידי החברות המובילות בעולם".
"יש הרבה מאד גז ברחבי העולם" אמר פאדל ונתן כדוגמא את תגליות הגז הענקיות במוזמביק (
ממליץ להקים בישראל קומפלקס ענק לטיפול במוצרי פטרוליום
האנליסט התייחס גם להמלצות ועדת צמח שצפויות להתקבל בתקופה הקרובה ולפיהן צפויה ממשלת ישראל להחליט על מדיניות יצוא הגז הטבעי ממנה ואמר, "אם אני הייתי צריך להמליץ לממשלת ישראל כיצד לפעול הייתי ממליץ לה דבר ראשון לנצל את הגז והנפט שנמצאו לטובתה של ישראל. הייתי ממליץ להקים קומפלקס ענק לטיפול במוצרי פטרוליום שבאמצעותו ניתן יהיה לפתח את תעשיית הפלסטיק, תעשיית הדשנים, וגם להעביר את מרבית השימוש האנרגטי בישראל במפעלי תעשייה, בתחבורה ובחשמל לגז טבעי. רק אחרי שתעשו כל מה שאפשר בבית תפנו לכיוון של יצוא עודפי הגז על ידי הנזלתו ל-LNG".
"הטכנולוגיה שהתפתחה כל כך מהר בשנים האחרונות מאפשרת לחברות להפיק ולייצר גז ביעילות גבוהה יותר ובעלות נמוכה יותר מבעבר וזאת הסיבה שמחירי הגז הטבעי נפלו בארה"ב מתחת ל-2.5 דולר בזמן שהיקף היצור שלו ברחבי העולם נותר יציב. אני חושב שהתקופה בה חשבנו שמחיר הגז הטבעי יעלה לרמות של 5-6 דולר כבר לא רלוונטית כי יש עודף ממשאב זה בעולם".
ובכל זאת, על פי התחזיות ממאגרי הגז של ישראל צפויים להישאר לה עודפים ניכרים של גז טבעי ועל מנת לייצא אותו לעולם צריך יהיה להפוך אותו לנוזלי. "פרויקט הכולל תכנון הקמה ייצור ותחזוקה של מתקנים להנזלת גז הם יקרים ביותר. למשל שברון בונה את מתקן ה-LNG הגדול בעולם באוסטרליה בעלות של 44 מיליארד דולר. צריך לזכור כי כל המתקנים האלו מגובים בחוזים ארוכי טווח ל-20-25 שנה מהלקוחות, אף אחד לא מממן את זה בעצמו. על מנת שישראל תקים מתקן LNG עליה לחתום מראש על חוזים שכאלה".
פאדל מדגיש כי להבדיל ממחירי הגז הטבעי, שהם מקומיים ונמוכים יותר, מחירו של הגז הנוזלי הוא גלובלי ומושפע מאד ממחיר ההובלה. "למשל אלג'יריה, שהיא יצרנית ה-LNG הגדולה ביותר כיום במזרח התיכון, מייצאת גז נוזלי לברצלונה במחיר של כ-12 דולר. גם במצרים יש שני מתקני הנזלה יבשתיים, וגם בקפריסין מתוכנן לקום מתקן הנזלה גדול".
"על מנת שישראל תוכל להיות תחרותית במסחר העולמי ב-LNG לדעתי היא חייבת להחליט על הקמת מתקן יבשתי משמעותי ויתכן ששותפות עם המתקן הקפריסאי הוא פיתרון נכון". נזכיר, כי ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקר לאחרונה בקפריסין ודן באפשרויות השונות לשת"פ בין ישראל לקפריסין. לפני הייתה זו קבוצת דלק של יצחק תשובה ששותפה עם נובל אנרג'י בבלוק 12 בקפריסין שפנתה לקפריסין במטרה לבחון פיתוח משותף של מתקן ההנזלה שם.
לדעתך, כמה שנות רזרבה של גז טבעי צריכה ועדת צמח להמליץ לממשלה לשמור?
"אני חושב ש-50 שנות רזרבה זה מספר סביר, כשיש מדינות כמו מדינות המזרח התיכון שבכולן יש יותר מ-100 שנות רזרבה ולעומתן בבריטניה נותרו רק 5 שנות רזרבה עקב התרוקנות המאגרים".
על פי המספרים שבידיו הרזרבות במדינות המרכזיות שמייצרות גז מתחלקות באופן הבא: ללוב וניגריה מעל ל-100 שנה, לאוסטרליה 73 שנים, לאלג'יריה יש 55 שנות מלאי רזרבי, באינדונזיה שומרים מלאי ל-44 שנה, למצריים 35 שנה, לנסיכות ברונאיי 31 שנים, בסין 29 שנה, בפולין 27 שנה, בהודו 21 שנה, בנורווגיה 20 שנה ובהולנד מסתכמות רזרבות הגז ב-17 שנה.
מה ההשלכות של עליית מחיר הנפט על הכלכלה הגלובלית והאם אתה חושב שהמחירים עשויים להמשיך לטפס?
"אני מאמין שמחירי הנפט הגולמי שזינקו בשבועות האחרונים לשיא בתקופה זו של השנה הם גבוהים ביותר מ-30% מהמחיר בו נמצאת נקודת האיזון של מחיר הנפט והדבר עלול לפגוע בהתאוששות הכלכלה האמריקנית. עליית המחירים נובעת בעיקר מעליית החששות הספקולטיביים ביחס להפרעות באספקת הנפט מהמזרח התיכון, במקרה של תקיפה צבאית כנגד מתקני הגרעין של אירן. קונפליקט צבאי ממושך עלול למוטט את האזור, לפגוע באספקת הנפט ולשלוח את המחירים לרמות שיא חדשות. במקרה כזה תיכנס הכלכלה העולמית למיתון עמוק שיוריד עוד יותר את הביקושים מה שבסופו של דבר יוביל להתפוצצות בועת הנפט". "כשיש פחד בשוק המחיר כולל גם פרמיות סיכון. קשה מאד לעצור את הספקולנטים הסוחרים בנפט. לכל הבנקים הגדולים יש מאות קרנות שסוחרות בנפט באופן ספקולטיבי והן אלו שהקפיצו את מחירו של הנפט הגולמי ובעקבותיו את מחירי הדלק במשאבות לרמתם הגבוהה ביותר מאז ומעולם בתקופה זו של השנה".
בשנים האחרונות העיד מספר פעמים בפני ועדות הסנאט והקונגרס בעניין המניפולציות במסחר בחוזים על הנפט, כאשר את האשם הפנה לסוחרים בבתי ההשקעות המובילים בארה"ב ובראשם גולדמן זאקס.
"בקיץ כשאמריקה נכנסת ל-'עונת הנסיעות' המחיר באופן מסורתי עולה עוד יותר ולא אתפלא אם מחיר הגלון בתחנות הדלק בארה"ב, שכבר כיום נמכר בשיא עונתי של 3.8 דולר לגלון ואחראי למרבית האינפלציה, יעלה עוד ויבלום את ההתאוששות הכלכלית. מחיר של מעל ל-4 דולר לגלון הוא הרסני לכלכלה ולא יוכל להחזיק מעמד זמן רב. ככל שהמחירים יעלו מהר יותר כך הנפילה תהיה כואבת יותר". לדבריו למרות שמחירי הדלק קשים לחיזוי, כל שינוי של 10 דולר במחיר החבית יוביל לתזוזה של רבע דולר במחיר לגלון.
מחיר הדלק בתחנות הדלק בארה"ב הוא מהנמוכים בעולם (הכי נמוך באוקלהומה והכי גבוה בקליפורניה - י.ג). 72% ממחיר הגלון נקבע ע"י מחיר הנפט הגולמי והמיסים מהווים 16% מהמחיר הסופי. עלויות הייצור, ההפצה והרווח מהוות רק 4% מהמחיר. חישוב מהיר מצביע על כך שמחיר ליטר דלק בישראל כפול ממחירו בארה"ב על רקע המרכיב הגבוה של המס במחיר הדלק והעלויות הנוספות שמוטלות על הצרכן הישראלי. על זה אומר האנליסט "אני לא יודע איך אתם עומדים במחיר כזה. אם הייתי צריך להחזיק רכב בישראל הייתי חושב פעמיים".
מהי נקודת האיזון של הנפט הגולמי? "אנו נמצאים כעת בקצה העליון של טווח המחירים של הנפט הגולמי שנע בין 60-130 דולר לחבית (מתייחס למחיר נפט גולמי מסוג ברנט שנסחר כיום ברמת שיא לתקופה זו של השנה של כ-125 דולר לחבית - י.ג)".
גהייט מעריך כי מחיר החוזה על הנפט הגולמי מסוג WTI שהגיע ביום שישי לשיא עונתי של 107 דולר לחבית צריך לרדת חזרה לטווח של 60-90 דולר לחבית כשנקודת האיזון נמצאת ברמות של 70-80 דולר לחבית, כלומר הוא מצפה לירידה של כ-30 דולר. "אמנם יכול להיות שעוד הקיץ נראה את הנפט עולה לשיאים חדשים, אבל המחיר הזה שבעיקרו מונע מספקולציות ופרמיית סיכון גבוהה לא יכול להחזיק מעמד הרבה זמן. הירידות כבר נמצאות מעבר לפינה". לולא החששות הספקולטיביים מהסלמה במזה"ת וסגירתם של 3 בתי זיקוק גדולים בארה"ב על רקע הפסדים של מיליארדי דולרים - שהקפיצו את המחירים לאחרונה, האנליסט מציין כי היה מצפה לראות דווקא ירידה במחירים.
"הביקושים העולמיים לנפט ירדו, על רקע ההיחלשות בפעילות הכלכלית בסין ובאירופה, בזמן שהיעילות בהפקת הנפט והגז בארה"ב בפרט ובעולם כולו עלתה. בנוסף תעשיית כלי הרכב הצליחה לשפר באופן משמעותי את היעילות האנרגטית של כלי הרכב החדשים, שיכולים לנסוע מרחק רב יותר על כל גלון של דלק - כל אלה הובילו לעודף היצע שצריך היה להוביל דווקא לירידת מחיר הנפט - אבל בפועל אנחנו רואים אנומאליה במחיר שנובעת מפחד". "עליית המחירים הנוכחית עלולה להימשך גם בתקופה הקרובה "אם בית הזיקוק הגדול בפילדלפיה המזקק 330 מיליון חביות ביום לא יימכר עד ל-1 ביולי, גם הוא ייסגר והדבר עלול להקפיץ עוד את מחירי הדלק בחוף המזרחי". עונת הבחירות לנשיאות בארה"ב מתקרבת האם אתה חושב שמחירי הדלק הגואים יתפסו חלק מהפוקוס?
"בכל מערכת בחירות נבחנים מחירי הדלק במשאבות. הדבר היחיד שיכול כיום אובמה לעשות הוא להגדיל את כמות הנפט בשוק, מה שיוריד את המחיר לבתי הזיקוק. זה בעיקר עשוי לשפר את מרווח הזיקוק בבתי הזיקוק ולא בהכרח יגיע גם לצרכן הסופי".
- 26.אלי 22/03/2012 11:32הגב לתגובה זויש להשאיר את תמר כמשאב לאומי כל עוד לא הוכחה הפקה מסחרית מלוויתן
- 25.גו 19/03/2012 11:00הגב לתגובה זושמענו את הסיפור הזה ליפני 30 שנה בגלל החרם לא יבואו משקיעים גדולים למדינת ישראל סיפורים מצוצים מהאצבע הכל ביכדי להבריח את המשקיעים ולהכניס את המקורבים כמה שיותר בשערים נמוכים בזמן ההודעות על תגלית ליויתן שבקרוב לא יהיה להם בררה והם יהיו חיבים לימסור לראשות לנירות ערך מה גודל הליויתן שעדיין קודחים שם וגם כמות הנפט שיש בגודל הליויתן נוכל אם רשיון בגלל החרם הנה כבר באה חברה נורבגת גדולה ינוכל ומושחת אתה וכל המושחתים והאנטרסנטים
- 24.יורם מראשון 19/03/2012 06:28הגב לתגובה זוגז ונפט הם משאב מתכלה ... הגז חייב לשמש לצרכי ישראל ... לא כדאי ולא צריך להנזיל את הגז ולייצא אותו ... במחירי השוק כיום של 2.5 $ כדאי להסב את חברת חשמל ואת מפעלי התעשיה לשימוש בגז ...
- 23.הצופה 18/03/2012 21:10הגב לתגובה זועומק המים הנמוך - כ-150 מטר בלבד - מייצר לחברה הזדמנות הפקה קצרה יחסית הן בלוחות הזמנים והן בעלויות. הסיבה העיקרית היא שאסדת נפט (ג' ק אפ) מסוגלת להפיק את הנפט ולאגור אותו באונייה יעודית כך שניתן שלח אותו ישירות ללקוחות בעולם, זאת בניגוד לאסדה להפקת גז שדורשת צנרת הולכה ומתקן קליטה יבשתי. וזה מתאים לאספקה זולה לצרכנים בארץ מבלי להשקיע מליארדים בתשתיות ומבלי לההיות תלויים ביצוא לחו" ל. רק מודיעין היא הסיכוי הגדול לעשות בוננזה אמיתית
- 22.טו 18/03/2012 18:52הגב לתגובה זותיתעסק במה שטוב לך ולא במי שמשקיע זה לא צריך להדאיג אותך אדון פסימי כל פלצן נותנים לא במה לדבר על מה הוא חושב כאילו שאנחנו לא ידענו שאף חברה לא רצתה לחפש בגלל הערבים מה אתה מגלה לנו את המריקה נו מה לעשות גילנוגז בכמויות אדירות וגם נפט בכמויות אדירות שעדיין לא סימו ליקדוח הסבלנות מישתלמת חברה שלא יביבלו אותכם המקורבים שכל יומיים יוצאים אם איזה פלצן לבלבל אותכם בקרוב מאוד יכנס שותף רציני מאוד והכל יסתדר על הצד הטוב ביותר ואם אתה חושב שרציו גמורה זה סימן שאתה צר העיין וקאני ולא מבין כלום אתה רוצה שהגז שגילו במצולות הים אחת הגדולים בעולם ילך לתימיון נכון אדון נקניקוביץ הערבים אוכלים את הלב שלהם על התגליות ואתה אני חושב גם כן
- 21.הצופה 18/03/2012 18:35הגב לתגובה זוומי שמחזיק במירב זכויות הקידוחים היא מודיעין. גז מלויתן מיועד רק ליצוא ואם לא יקנו גז מישראל ערך לויתן שואף ל-0!!!!
- 20.קו אילת כבר רקוב כולו במדינה נורמאלית מתחזקים (ל"ת)תום 18/03/2012 15:32הגב לתגובה זו
- 19.ישי 18/03/2012 14:50הגב לתגובה זועוד אנליסט דפוק
- 18.רציו לא שווה כלום ,הכתבה שמה סוף לרציו . (ל"ת)האיש צודק 18/03/2012 13:39הגב לתגובה זו
- אז תמכור פשוש (ל"ת)בוב 18/03/2012 19:30הגב לתגובה זו
- 17.משקיע בגבעות ונעשק 18/03/2012 13:29הגב לתגובה זובעוד מלטעות החוק מאלצות דיווח יומי ורגעי לארגון כושל זה. באף מדינה חופשית לא " מתואמת" התקשורת כגוף מאוחד (??) להתעלם משדה " סעודי" הנמצא בלב הארץ וקרוב למערכת שינוע של גז ונפט לצרכנים במשק הישראלי באף מדינה לא מנצחת " רוח האדמה את רוח האדם" אך בגבעות עולם דרוש " מסדרון אקולוגי" לחיות הבר שאינם במקום כלל. הזוי ובזוי !!!!!!!!
- 16.גו 18/03/2012 13:23הגב לתגובה זושתיניץ אתה יודע מה גרמתה לסקטור הגז בגללך תיראה מה קורה כל פלצן מכניס את האף שלו ומחליט מי יהיה שותף שני של נובל נו תיראה לאן יגענו בגללך שתיניץ המקורבים נהנים מיזה לבלבל את המשקיעים שתיניץ אני פוחד שתיניץ שבגלל שהגז לא זורם עדיין בגללך העם שאתה כל כך דואג לו עלק צריך לשלם כפל על חשמל ובסוף שתיניץ אני חושב שיחזרו בסוף ךהישתמש בפחם בחזרה וזה ישתלם לחברת החשמל כך הם יוכלו להכניס את הנכדים שלהם בחברת חשמל לעבוד ולא חשוב שהעם שאתה דואג להם עלק ינשמו את הפיח של הפחם זה מה שאני חושב עליך שתיניץ אנד ביביהו וברוק ושמאה ויחימוביץ ומלכי אור וכל הממשלה שצריכה לעוף לנו מהעניים בגלל הנזק שגרמו לעם ולמשקיעים ניפגש בבחירות בקרוב מאוד ימושחתים
- סרט מפחיד 18/03/2012 13:42הגב לתגובה זוהשקעה בהנזלה מיליארדי $ מי יביא את הכסף אתה תביא חחחחחחחחח.תתעורר לפני שהייה מאוחר .
- 15.גו 18/03/2012 13:11הגב לתגובה זומענין כמה כסף הוא מקבל מהמקורבים לבלבל את המשקיעים מעשה מושחת מיבית המושחתים ליכלוך איפה הסינים איפה ההודים איפה גז פרום וצתרה וצתרה ימושחת צריך להכניס אותך לבית הסוהר
- 14.אחד העם 18/03/2012 12:57הגב לתגובה זומזה כ3/4 שנה מפיקים כ-800 חביות נפט במרכז הארץ וזאת מחצי מיקטע בודד של 15 מטר בבאר נסיונית מתוך עמוד נפט של 160 מטר בעל 8 מיקטעים ואלפי חביות ליום... מעניין מדוע השקט סביב נושא זה ! ( מעניין איזה אינטרסנטים בוחשים ומעכבים את האישורים לפיתוח השדה !) לרשותכם מצגת מדהימה עם פירסומים רישמיים : http://www.scribd.com/doc/73187486/meged1
- 13.פיבו 18/03/2012 12:29הגב לתגובה זוצריך ליזום מהלך של הקמת מתקני התפלת מים שיספקו את כל תצרוכת המים שלנו ושל השכנים. את המים ניתן לנצל לצרכים פנימיים וגם למכור אותם החוצה. פרוייקט כזה צורך אנרגיה בכמות עצומה ותגליות הגז והנפט יכולים לספק אותה ללא צורך ביצוא גז או נפט . את עודפי המים ניתן לנצל על מנת להרגיע את האזור גם מבחינה פוליטית. צריך מנהיגים עם חזון כדי להפוך את ישראל לגן עדן.
- 12.במדינה מתוקנת ששינסקי היה ניזרק לפח האשפה !!! (ל"ת)רון 18/03/2012 12:20הגב לתגובה זו
- 11.וכי גז פרום לא גדולה (ל"ת)קונילימך אח של מוני 18/03/2012 11:55הגב לתגובה זו
- 10.קונילימך אח של מוני 18/03/2012 11:53הגב לתגובה זותפסיק לבלבל את המשקיעים ולמה אתה לא אומר שהסינים וההודים וגז פרום מתים ליכנס למאגרים אז מי ששומע לך תיפש
- 9.בקרוב מאדדד תשמעו שהוא לו צודק (ל"ת)עוזי 18/03/2012 11:40הגב לתגובה זו
- 8.פול 18/03/2012 11:34הגב לתגובה זובשיתוף פעולה עם קפריסין ביו מאגרי אפרודיטה ולויתן. בים התיכון במפעל צף בתכנון קוריאני. בנמל החדש של אילת--יוזמה של משרד התחבורה וקצא" א-נתיבי הגז הטבעי. גם בים יוזרם דרך קו צינור אל אילת. הנזלה באילת וייצוא לאסיה דרך ים סוף.
- 7.אנחנו בסה" כ טיפה בים של אנרגיה עולמית (ל"ת)תקשיבו לו 18/03/2012 11:29הגב לתגובה זו
- 6.פול 18/03/2012 11:29הגב לתגובה זושימו לב, אקסון מובייל לאחרונה החליטה לפעול בצפון עיראק באזור הכורדי למרות התנגדות בגדד חריפה. למעשה החרם הוא בניגוד לחוק בארה" ב, מרכז פעולה של כל חברות ה-E
- 5.תמליץ על שת" פ עם קפריסין או לא? (ל"ת)ועדת צמח 18/03/2012 11:28הגב לתגובה זו
- 4.לא שמעתי על חרם נגד נובל אנרג' י (ל"ת)gg 18/03/2012 11:27הגב לתגובה זו
- 3.בני - נהריה 18/03/2012 11:27הגב לתגובה זואצלנו טרם צדו את הדוב וכבר רבים מי יפשוט את עורו ואיך לחלק את הבשר.
- 2.פו הדוב 18/03/2012 11:19הגב לתגובה זועוד נצטער על כך שהעלו את המיסוי והבריחו את המשקיעים. כמו שהפריטו את קרנות הפנסיה והעלו את דמי הניהול ועכשו לא יודעים איך לאכול את זה כך יהיה עם הגז.
- 1.בין השורות 18/03/2012 10:46הגב לתגובה זוקפריסין תלמד את הלקח וגם תזרז הליכים בירוקטים אשר יטמנו את הגז בישראל למשך עשרות שנים