התעריף ליצרני אנרגיה סולארית צפוי לצנוח ב-34%; כמה הצרכן יחסוך?
רשות החשמל פרסמה היום (ג') הצעת ההחלטה לשימוע, אשר יערך בחודש הקרוב, לפיה יעודכנו התעריפים המובטחים ליזמים בהקמת מערכות פוטו וולטאיות (PV) גדולות, לייצור חשמל מאנרגיה סולארית, לגובה של 65 אגורות לקוט"ש, הפחתה של 33 אגורות לקוט"ש (33.7%) מהתעריף הנוכחי העומד על 98 אגורות לקוט"ש.
לפי השימוע באם יעודכן משך זמן העסקה והבטחת התעריף ליזמים מ-20 שנים ל-25 שנים יופחת התעריף בהתאם ב-5 אגורות נוספות לקוט"ש. הפחתה זו נדרשת, לפי רשות החשמל, לאור ירידה דרמטית הן בעלויות הציוד והן בעלויות ההתקנה של מערכות מסוג זה. ירידה של מעל 40% מאז עדכון התעריפים האחרון. מתווה ההפחתה נקבע על סמך ציטוטי מחיר עדכניים שהתקבלו מחברת Bloomberg New Energy Finance , (להלן: "BNEF") בדבר עלויות ציוד, הקמה ותפעול. מעתה מדד זה יהווה הבסיס להמשך עדכון החלטות תעריפיות.
התעריף הקודם התבסס בין היתר על עלויות מודולים של 1.89 דולר לוואט, ועלות ההתקנה על 1.4 דולר לוואט. ברשות מסבירים כי השוואת נתונים אלה (ועלויות נוספות) לנתונים העכשוויים כיום מזהה הפחתה משמעותית עד לעלויות ציוד והתקנה של כ-2.3-2.4 דולר לואט מותקן עבור העלות הכוללת לפרויקט. אי ביצוע הפחתת התעריף יגלגל על צרכני החשמל עלויות עודפות המוערכות בכמאתיים מיליון שקל בשנה.
במהלך התקופה האחרונה התבצעו הפחתות תעריפים מקבילות במדינות ה-OECD. באיטליה לדוגמא, עודכן התעריף בימים אלו למתקנים בגודל דומה ל-56 אגורות לקוט"ש והפחתה נוספת עד 53 אגורות לקוט"ש תערך בפברואר 2013.
חוסר תיאום ממשלתי כלפי היוזמות באופן חריג, הרשות מבהירה, שלא כמקובל בשימועים מטעמה, כי היא מודעת ברקע שימוע זה לאי ההתאמה הקיימת ביחס לשומות הקרקע הניתנות לפרויקטים אלו על ידי מנהל מקרקעי ישראל, לעומת המתווה התעריפי. הרשות אף מציינת כי, סוגייה זו מייצרת חוסר תיאום ממשלתי כלפי היזמות. על מנת להתגבר על חסם זה ובכדי לייצר וודאות, הרשות מציינת כי היא בתחילתה של עבודת צוות משותפת אל מול מנהל מקרקעי ישראל והשמאי הממשלתי אשר תלבן את סוגיית שומת הקרקעות ומבלי לגרוע מסמכות כל גוף.
הרשות מבהירה כי היא תקבל החלטה סופית בנושא השימוע, רק לאחר סיום עבודת הצוות האמורה, לצורך ליבון סוגיות ערך הקרקע. עם זאת, הרשות רואה לנכון שלא להמתין לסיום עבודת הצוות ולהפיץ את השימוע כבר כעת, הן לאור פערי העלויות שמצאה בהסכמי הקרקע לפרויקטים אלו ולאור החשש כי מחירים בהסכמי הקרקע מול המחזיקים בקרקע, במסגרת הקמת מתקנים פוטו-וולטאים הינם גבוהים משמעותית מהעלות הנורמטיבית העומדת על 4,000 דולר לדונם (הכולל תשלומים למנהל מקרקעי ישראל ולמחזיק בקרקע) שנקבעה בבסיס התעריף הקיים ולאור העובדה כי בשל האמור, הרשות מבקשת לאותת ליזמים כבר כעת על הצורך בתיקון ההסכמים והבאתם לרמה במסגרת גבולות התעריף.
עלות החדרת אנרגיות מתחדשות למשק הישראלי מוערכת בכ-15 מיליארד שקלים בתעריף החשמל עד שנת 2020 והפחתת העלויות העולמית מאפשרת כאמור חסכון משמעותי לצרכני החשמל.
- 2.רני 07/08/2012 13:37הגב לתגובה זוהמיסים
- 1.ב ב 07/08/2012 11:24הגב לתגובה זויש לי יותר אמון בחיזבאללה מאשר הסכם עם המדינה+חברת חשמל