איל סגל ל-Bizportal: "הסיבות שהובילו לירידות עוד לא נגמרו והן צפויות לגבור"
מחיר הנפט ממשיך לרדת והגיע כבר לאזור ה-55 דולר לחבית. הצרכנים מרוצים, אבל השווקים הפיננסים מוטרדים מאוד - ואתמול ראינו מפולת של 10.6% בבורסה הרוסית וירידות של מעל 2.5% בבורסות בצרפת וגרמניה. איל סגל, מנכ"ל של תכלית מתייחס בשיחה עם Bizportal להשלכות הירידה במחיר הנפט.
בשנה שעברה פרסמתם סקירה שנקראה "שינוי מפת האנרגיה העולמית". על סמך מה התבססתם? הקונצנזוס בשווקים היה באותם ימים שמחיר הנפט דווקא צפוי לעלות בגלל הירידה בהפקה במדינות ערב שנמצאות במשבר ועלייה צפויה בביקוש בגלל הצמיחה העולמית?
סגל: "נוצר מצב שהיו מספר סיבות לנפילה במחיר הנפט כשה'אביב הערבי' עמד במרכז התחזית. עד שקרטל אופ"ק התאגד בשנות השבעים, מחיר חבית נפט היה 3דולר לחבית, וברגע שהקרטל החל לפעול, בין היתר בגלל מלחמת יום כיפור, מחיר הנפט זינק מיידית ל-12 דולר לחבית ומאז המחיר נשלט על ידי הקרטל שמווסת את ההיצעים בשוק ובכך קובע את המחיר אותו הוא רוצה. ה'אביב הערבי' הפיל משטרים ערביים רבים, שחלקם היו חברים מרכזיים בקרטל וכרגע אין למשטרים אלו שליטה על בארות הנפט, מדינות כמו עירק, לוב, טוניס ועוד. בנוסף שתי המפיקות החשובות ביותר של העולם המוסלמי, סעודיה ואיראן, נמצאות בעימות גלוי ולא יכולות לשתף פעולה, וזה מבלי לציין את החרם על איראן. כלומר האחדות הערבית שאפשרה לקרטל לא יציב כמו אופ"ק לפעול במשך שנים רבות, לא קיימת יותר בפועל, ולכן הבנו שימיו של הקרטל ספורים וכשהקרטל לא יתקיים יהיה תיקון למחיר הנפט".
אז בעצם הצפי לירידה בנפט התבסס על הפירוק הצפוי של קרטל אופ"ק? "זאת הייתה סיבה חשובה, אבל לא היחידה. הפיכתה הצפויה של ארה"ב מיבואנית הנפט הגדולה ביותר ליצואנית, עליית ההפקה והשימוש בגז כתחליף לנפט, ההשקעה הגדולה של כלכלות מרכזיות באנרגיה ירוקה והגילויים הרבים של נפט וגז מסביב לעולם בעקבות הטכנולוגיה להפקה במים עמוקים, גרמו לנו להבין שלמרות הגידול הצפוי בביקוש לאנרגיה ההיצע גדול יותר. העובדה שהיבואנית הגדולה ביותר תפסיק לייבא ותתחיל לייצא, בשילוב העובדה שהיצואניות העיקריות לא יכולות לתאם מחירים. לכן חזינו כי מחיר הנפט ירד בחדות".
מה היה הטריגר שהוביל לתחילת המפולת בנפט?"הטריגר היה החרם על רוסיה בעקבות המשבר באוקראינה. התיאוריה שאומרת שסעודיה מאפשרת למחירי הנפט לרדת בכדי שההפקה של פצלי הנפט בארה"ב לא תהיה כלכלית רחוקה מהאמת. ארה"ב ניצחה במלחמה הקרה והפילה את ברה"מ בדרך של הורדת מחירי הנפט שפגעו בהכנסות של ברה"מ והובילו לקריסתה. נראה שבסיבוב הנוכחי האמריקנים התחילו באותה שיטה שסיימו את העימות ההוא, על ידי הורדת המחירים, רק שעכשיו לאמריקנים יש יותר כוח בתחום בגלל שהם וקנדה יהיו בקרוב המפיקות הגדולות בעולם של נפט. המהלך הצליח מאוד בגלל השת"פ מצד סעודיה, שאומנם אין לה בעיה גלויה מול רוסיה, אבל מול איראן יש לה בעיה חמורה ומאבקי שליטה חריפים בעולם המוסלמי. איראן מסתמכת כמעט באופן בלעדי על מכירת נפט והשילוב של חרם עם ירידה דראסטית במחירי הנפט צפויים לפגוע באופן אנוש בכלכלת איראן. אגב, סעודיה ונסיכויות המפרץ כבר משקיעות שנים רבות בפעילות עסקית נוספת לצד הנפט כמו רכישות של בנקים ונכסים רבים במערב אירופה וארה"ב, כך שירידת מחירי הנפט פחות משמעותית עבורן".
אז מחיר החבית לאן? לפני כחודש אמרת שמחירי הנפט יגיעו לרמה של 60 דולר לחבית בזמן שהם היו ברמה של 80 דולר לחבית. האם אתה חושב כעת שמחיר הנפט צפוי לשנות כיוון? "קשה לנבא את המחיר בטווח הזמן הקצר ותיתכן תנודתיות רבה במחיר. לגבי הטווח הארוך, אנחנו מאמינים שהסיבות שהובילו לירידות עוד לא נגמרו והן צפויות אף לגבור. צריך לזכור שתפוקת הנפט מצפון אפריקה, עיראק וסוריה ירדה בחדות בעקבות ה'אביב הערבי' ובעקבות מלחמות אזרחים באפריקה וזה רק עניין של זמן עד שמישהו יצליח להשתלט על הפקת הנפט במדינות הללו ולהחזיר אותן לרמות תפוקה של לפני המהפכות. בנוסף, אנחנו שומעים כל כמה ימים על ממצא חדש של גז או נפט ברחבי העולם, גם במדינות שלא היו ידועות כמדינות אנרגיה, כשהדוגמה שקרובה אלינו היא המשק הישראלי, והמשמעות היא שהיצע חומרי האנרגיה צפוי עוד להמשיך ולגדול".
מה לגבי צד הביקוש לאנרגיה? "תגליות האנרגיה בכל רחבי העולם ובעיקר בארה"ב, הקטינו מאוד את הסחר הבינלאומי בנפט והסחר צפוי להיות יותר אזורי, דבר שייצור מחירים שונים לנפט לפי אזורים, בהתאם להיצע ולביקוש באותו האזור, ולמחיר הבינלאומי של חבית, יהיה פחות משמעות.
ולבסוף סין, שהיא אחראית מרכזית לגידול בביקוש לנפט בשנים האחרונות, היא סגרה הסכמים לעשרות השנים הקרובות עם רוסיה ומדינות ברה"מ לשעבר על אספקה של נפט וגז דרך תשתית צינורות שנפרסת בימים אלו, כלומר גם הביקוש מצד סין בשוק הבינלאומי צפוי לקטון בחדות".
למי שמאמין שהמחיר ימשיך להיות נמוך ואפילו עוד לרדת, איזה אפיקי השקעה ומדינות צפויות להרוויח מכך באופן המשמעותי ביותר? "המדינות שלא מפיקות נפט, אך תעשייתיות, ירוויחו מכך הכי הרבה: סין, יפן וגרמניה הן המרוויחות העיקריות. המדינות הללו הן בעלות הייצור התעשייתי הגדול ביותר יחד עם ארה"ב, אך בניגוד לה, אין להן יכולת הפקה משמעותית של נפט. המפסידות הן כמובן המפיקות הגדולות בדגש על אלו שההכנסות מנפט הן המממנות העיקריות של תקציבי הממשלה, כמו רוסיה, איראן וונצואלה.
לגבי אפיקי השקעה יותר ספציפיים אז החברות שירוויחו הכי הרבה מירידת מחירי הנפט הן חברות התחבורה והשילוח שחלק גדול מההוצאות שלהן, הן הוצאות על דלק ובכלל חברות תעשייתיות שעלות הייצור שלהן תקטן באופן משמעותי. באופן כללי אם נוציא מהמשוואה את חברות הנפט, שיצטרכו לייצר אפיקי רווח נוספים, רוב החברות והצרכנים בעולם ירוויחו מירידת המחירים וזה צפוי להתבטא בגידול בקצב הצמיחה העולמית".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
11.הגיע הזמן להורדה דרסטית במחירי הדלק בישראל!!! הצטרפודוקטור 16/12/2014 18:33הגב לתגובה זו7 0ונשפיע יחד מספיק עם מס כל כך גבהו שממשיך עם כל ממשלה!סגור
-
10.אז יפתחו בעימות ביניהם והנפט יזנק (ל"ת)שלמה 16/12/2014 15:24הגב לתגובה זו0 0סגור
-
9.מחיר הגז שמשלמת חברת החשמל לתמרדן 16/12/2014 10:55הגב לתגובה זו1 1מי יודע את מחיר הגז בו רוכשת חברת החשמל מתמר ?סגור
-
6$ייחחט 16/12/2014 12:09הגב לתגובה זו0 1Btuסגור
-
8.עודפי LNG עצומים בשוק !! (ל"ת)פזגז 16/12/2014 10:35הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
7.חמור קופץ בראש ...ומה הפוזיציה שלך ? יצאת בזמן ? (ל"ת)מנדל איציק 16/12/2014 10:23הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.חמור קופץ בראש ...איך לא חשבת על זה קודם (ל"ת)מנדל איציק 16/12/2014 10:22הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.עוד הבל פה של מתיימר להביןרון 16/12/2014 10:01הגב לתגובה זו4 1סגל ודומיו מצוינים בחיזוי העבר. לא חשוב גודל השטויות שהם פולטים, מה שחשוב זה ששמם יודפס בעיתון. מה לעזאזל מבין הנ"ל בעולם הנפט??????????????????????.סגור
-
4.Help!rais USD EUR now!!972532855155 (ל"ת)יופיטר שוקי הון 16/12/2014 09:59הגב לתגובה זו1 1סגור
-
3.הנפט לא ימשיך לרדתינשוף 16/12/2014 09:59הגב לתגובה זו6 0האמריקאים ישאירו אותו במחיר של 60 דולר. כדי לא לכופף מדיי את הכלכלות של המפיקות הגדולות וסיכון גאופוליטיסגור
-
2.אף אחד לא יכול לנבא מה יהיה. משבר רציני אחד והנפט יטוס! (ל"ת)אנליסט עממי 16/12/2014 09:57הגב לתגובה זו6 1סגור
-
1.הם בשורט על הנפט - לא מספיק להם (ל"ת)צוצו 16/12/2014 09:48הגב לתגובה זו4 0סגור