אופנהיימר בכנס אנרגיה בישראל: "מחירי נפט נמוכים זה תמיד טוב"

המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה כינס אמש את פורום מנכ"לי חברות האנרגיה בישראל לדיון מיוחד בעקבות צלילת מחירי הנפט
אבי שאולי |

המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה כינס אמש באוניברסיטת ת"א את פורום מנכ"לי חברות האנרגיה בישראל לדיון מיוחד על השינויים הדרסטיים שעובר שוק האנרגיה העולמי בעקבות צלילת מחירי הנפט והצגת תמונת מצב של סקטור האנרגיה בישראל.

את ניתוח תמונת המצב של שוק האנרגיה העולמי הציג פאדל גיאט (Fadel Gheit), מנהל סקטור האנרגיה מבנק ההשקעות אופנהיימר מארה"ב. גייט נחשב לאחד מהאנליסטים המשפיעים ביותר בתחום האנרגיה ונבחר על ידי מגזין Blomberg ו-Wallstreet Journal מספר פעמים כאנליסט המוביל בעולם בתחומו. המפגש נפתח בשרטוט תמונת מצב של משק האנרגיה הישראלי אותה הציג יוסי רוזן, יו"ר מכון האנרגיה. רוזן הציג נתונים לפיהם שיעור המס על הדלק יכול להגיע ל-65%. "בקצב הנוכחי, בחודש פברואר ישנו סיכוי לחזות במצב אבסורדי ששיעור מס הדלק ידהר מהר יותר משיעור צלילת מחיר הנפט בעולם ויעקוף אותו. "יו"ר מכון האנרגיה תלה את האשמה לדהירת שיעור מס הדלק בשל השיטה שקבעה המדינה לחשב את הבלו כסכום קצוב שמנפח את הכנסות המדינה ממיסים, במקום להצמיד את הבלו כשיעור ממחיר הדלק שיוביל להוזלה משמעותית של מחיר הדלק לצרכן. וקרא לממשלה לתקן את העיוות". פאדל גייט מאופנהיימר, ניתח את סקטור האנרגיה בעולם וההשפעה של צלילת מחירי הנפט. גייט אמר כי מחירי נפט גבוהים אף פעם לא טובים לעולם ומחירים נמוכים תמיד יהיו טובים. גייט המשיך ואמר כי עבור ממשלות בעולם המערבי רכיב המיסוי על הדלק הוא מקור הכנסה חשוב ביותר. ביחס לתנודתיות של מחירי הנפט, גייט טוען שהשחקנים הספקולטיבים בשוק ההון תרמו לפחות 25% מהירידה במחירי הנפט בששת החודשים האחרונים.

ביחס להפקת נפט מפצלי שמן בארה ב ומלחמת המחירים מול ערב הסעודית אמר פאדל גייט כי בעבר על כל 100 אלף חביות נפט, 2% היו מפצלי שמן והיום מדובר על הפקה של כ-8% מפצלי שמן. זה נשמע אולי מעט אבל מדובר בזינוק של פי 4 בהפקה בזכות הטכנולוגיות החדשות. עבור חברות ההפקת הנפט מפצלי שמן בארה ב מדובר בתמריץ כלכלי עצום להמשיך ולהפיק וזה מייצר תחרות מול מפיקות הנפט של OPEC. בסוף היום שם המשחק הוא ביקוש מול היצע ברמה הגלובלית, וארה ב היא השחקנית הדומיננטית בהקשר זה.

פאדל גייט התייחס גם לסקטור הגז הטבעי בישראל. הוא אמר כי הגז הטבעי בעולם יותר זול ויותר נפוץ מהנפט אבל הבעיה העיקרית עם הגז הטבעי היא שינוע. שינוע הגז הטבעי נעשה בעיקר כגז טבעי נוזלי, אך מדובר בשיטה יקרה שמצריכה השקעה גבוהה ולכן מרכיב הוודאות הרגולטורית והיציבות במדינות שרוצות לייצא גז טבעי מכריע כדי שזה יקרה.

ביחס לכוונות לייצא גז טבעי מישראל, יציבות רגולטורית היא בדיוק הנקודה. ארה ב יכולה להיות עצמאית מחר אם הממשלה תחליט לעבור מכלכלת נפט לכלכלת גז טבעי, הטכנולוגיה קיימת כבר 50 שנה ואפשר לעשות את זה בכל מקום, גם בישראל. הבעיה העיקרית בישראל בפיתוח סקטור הגז הטבעי ליצוא היא חוסר וודאות רגולטורי אומר גייט. זה מזיק לכניסת שחקנים ומשקיעים וזה יזיק מאוד לביצוע ההשקעות בסקטור, כל עוד ממשיכים לשנות את המדיניות ולא מבטיחים וודאות למשקיעים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה