כך איראן עשויה להפיל את מחיר הנפט לשפל חדש
המשא ומתן הגרעיני בין איראן למעצמות העולם שצפוי להבשיל לכדי הסכם עד סוף מארס לא יעסיק רק את בנימין נתניהו או את הממשלה החדשה בישראל (אם תהיה) אלא גם את המשקיעים ברחבי העולם שעוקבים אחר מחיר הנפט.
כלכלת איראן נתמכת במידה רבה על ייצוא משאב הטבע העיקרי שלה, הנפט. איראן מתקשה בשנים האחרונות לייצא נפט בכמויות אליהן הייתה רגילה בעיקר בשל הסנקציות הנוקשות כלפיה בעולם המערבי, כך לדוגמה באמצע שנת 2012, טרם הטלת הסנקציות המדינה ייצאה 2.5 מיליון חביות נפט ביום, כיום? "רק" 1.3 מיליון חביות ביום. ההשלכות היו הרסניות - אבטלה של עד 40% והיפר אינפלציה שמרקיעה לשחקים.
עוד ירידה במחיר הנפט?
הנוסחה פשוטה: כל הסכם בין איראן למעצמות שבו יתאפשר לאיראן לייצא שוב נפט בכמויות גדולות יעלה את היצע הנפט בעולם שגם ככה מוצפים מעל ומעבר, כך שמחירי הנפט צפויים לקבל עוד מכה קשה ולצנוח. גם צד הביקוש לא מאיר פנים למי שרוצה לראות את מחירי הנפט ברמות גבוהות יותר, החולשה הכלכלית של אירופה ובעיקר סין גרמו לגידול אפסי כמעט בצריכת הנפט העולמית בשנה האחרונה.
מבחינת איראן המצב לא מזהיר גם במידה והסנקציות הללו יוסרו. התקציב האיראני מתבסס על מחיר של 130 דולר לחבית נפט, מה שאומר שמחיר חבית נפט שנסחר כיום סביב 43 דולר צריך לעלות ב-300% בכדי להגיע לרמה שתייצב את איראן כלכלית. בשורה התחתונה האיראנים במלכוד: ככל שהם ייצאו יותר כך סביר להניח שמחיר הנפט ירד יותר.
תעשיית הנפט האמריקנית
כזכור, אחת הסיבות העיקריות להתרסקות מחיר הנפט הייתה העובדה שארה"ב, לאור העלייה החדה במחירי הנפט בין 2007 ל-2008, פיתחה בשנים האחרונות את טכנולוגיית פצלי השמן שאפשרה לה עצמאות אנרגטית מוחלטת. בסך הכל הגדילה ארה"ב את תפוקת ייצור הנפט שלה ב-90% בששת השנים האחרונות וזאת כאשר אופ"ק (קרטל הנפט) משאיר את הייצור על קנו.
בינתיים החשש הגדול בוול סטריט הוא ממחיר נפט נמוך מידי שיצמצם את רווחי חברות האנרגיה ויפגע בתעשייה שמעסיקה מאות אלפי עובדים. מן העבר השני יש כמובן מי שנהנה - הצרכנים האמריקנים צפויים לחסוך בסך הכל כ-60 מיליארד דולר בשנה מעלויות הנפט הנמוכות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה