מי "גונבת" לאירן את לקוח הנפט הגדול ביותר שלה?
המלחמה בין יצואניות הנפט בעולם עולה שלב כאשר יצואנית הנפט הגדולה בעולם, ערב הסעודית רוצה לחזק את מעמדה תוך כדי שהיא "גונבת" את הלקוח הגדול ביותר של אירן - סין. נזכיר כי סין היא אחת מצרכניות הנפט הבולטות ביותר בעולם ביחד עם ארה"ב והיא נחשבת ליבואנית הנפט הגדולה בתבל כיום.
בפברואר האחרון ייצוא הנפט הסעודי לסין קפץ ב-36% אל עבר הרמה הגדולה ביותר שנמדדה מזה לפחות 3 חודשים. בצד הסיני מדובר בעלייה של 75% בייבוא מערב הסעודית, בהשוואה לחודש ינואר. חשוב להדגיש כי סין היא הלקוח השלישי בגודלו עבור ערב הסעודית כאשר לפניה בהתאמה עומדות יפן וארה"ב.
כאמור, מי שלא כל כך מרוצה מהנתונים האלו היא איראן, שהיא הספקית השישית בגודלה בסין של נפט ובמקביל נהנית מקשרי מסחר הדוקים עם הסינים. מי שמקדימות אותה נכון לעכשיו בייצוא הנפט לסין הן כמה מפיקות נפט בולטות כגון: רוסיה, עיראק ואנגולה.
כזכור זו לא הפעם הראשונה ששתי המדינות, שנמצאות במתיחות אחת עם השנייה, נקלעות לעימות בכל הנוגע לתעשיית הנפט. האיראנים שרק לאחרונה חזרו אל השוק עם הסרת הסנקציות המערביות מעוניינים להגדיל בצורה משמעותית את התפוקה וזאת כאשר ערב הסעודית ומפיקות אחרות של הנפט דווקא קראו בשבועות האחרונים להקפיא את תפוקת הנפט במטרה לתמוך במחיר הזהב השחור.
- טראמפ: "השימוש בנשק גרעיני - סוף העולם; הממשל הקודם התעסק בשטויות במקום לטפל בנשק הגרעיני"
- התוכנית של ארה"ב מול איראן - הסכם גרעין או קריסה כלכלית
האנליסטים בשוק מאמינים כי הסיבה למהלך הזה מהצד של ערב הסעודית לא נעוץ במניעים כלכליים, אלא מגיע משיקולים פוליטיים בלבד. בערב הסעודית לא רוצים לראות את איראן ממצבת את עצמה כמעצמה איזורית כאשר שתי המדינות מצויות באינטרסים מנוגדים בכל המתרחש כיום בסוריה ובתימן לדוגמה.