אנפיטאנפיט

המהלך האסטרטגי של רותם אנרגיה בחיבור לענקית האנרגיה, Enefit

לאחר מגעים עם חברות שונות כפי שפורסמו בתקשורת, Enefit המייצרת חשמל בהיקף של כ- TWH12 בשנה, בוחרת לשתף פעולה בישראל דווקא עם רותם אנרגיה ואף להעניק לה בלעדיות בישראל

מי זו Enefit? Enefit Outotec Technology נמנית על קבוצת Eesti Energia שבבעלות ממשלת אסטוניה (החברה באיחוד האירופי). הקבוצה מעסיקה כ -5,700 עובדים ונחשבת לאחת ממפיקות האנרגיה המתחדשת הגדולות ביותר במדינות הצפון אירופאיות ובכלל זה הפקת אנרגיה מפסולת עירונית, שמש, ביו-מסה ורוח ומחזיקה בתחנות כוח המייצרות חשמל בהיקף של כ- TWH12 בשנה.

 Enefit הינו המותג הבינלאומי של חברת Eesti Energia  הנחשבת לאחת החברות המובילות בעולם בהפקת אנרגיה מפצלי שמן תוך שימוש בכרייה (Ex-situ).ENEFIT  בעלת ניסיון מצטבר של עשורים בהקמה והפעלה של מתקנים להפקת אנרגיה מפירוליזה, החברה מחזיקה במרכז מו"פ בגרמניה. בעשור האחרון בלבד, השקיעה Enefit כ-2.4 מיליארד יורו בהפקת אנרגיה מפצלי שמן.  נכון ל-2018, Enefit מחזיקה בנכסים להפקת אנרגיה בשווי של כ-3 מיליארד אירו. מלבד אסטוניה, Enefit פעילה גם בין היתר, בגרמניה, פולין, ירדן וארה"ב.

בימים אלה חברת הבת של Enefit בירדן, Attarat Power Company, מקימה בשכנתנו ממזרח תחנת כוח באטרט אום גודראן והיא צפויה להתחיל לפעול בשנת 2020.  בהמשך יוקם מפעל להפקת נפט מפצלי שמן בהיקף של 36,000 חביות ליום.

המתקן האחרון שהוקם על ידי Enefit  ומופעל על ידה הינו מתקן 280 Enefit שהינו State of the Art בהפקת אנרגיה בפירוליזה. מתקן זה עושה שימוש בצמיגים גרוסים אותם היא משלבת עם פצלי שמן לצורך הפקת האנרגיה. בכךEnefit   נותנת מענה סביבתי לבעיה כלל עולמית של הצמיגים שיצאו משימוש.

על מה היה הדיווח ומה ההסכם שנחתם בין רא"מ לבין Enefit? על פי ההסכם שנחתם  לאחרונה בין שותפות רא"מ ובין Enefit,  השותפות תקבל רישיון לעשות שימוש בטכנולוגיה של החברה לצורך תכנון, הקמה ותפעול של המתקנים לייצור נפט וחשמל מפצלי שמן וחומרים המכילים הידרוקבונים (כגון פסולת פלסטיק). על פי ההסכם, המתקנים של רא"מ במישור רותם יוקמו בדומה למתקנים של Enefit העומדים בתקני הגנת הסביבה האירופאים, בהתאמות המתבקשות. בין השאר, במקום שילוב של פצלי שמן וצמיגים גרוסים בהם עושה החברה האסטונית שימוש, במתקני רא"מ יעשה שימוש בפצלי שמן בשילוב כ-200,000 טונות פסולת פלסטיק, מדי שנה.

מה משמעות סעיף הבלעדיות שישנו בהסכם?  בהסכם שנחתם בין ענקית האנרגיות המתחדשות הבינלאומית ובין שותפות רא"מ  נקבעה תקופת בלעדיות במהלכה  החברה לא תעניק רישיונות שימוש בטכנולוגיית Enefit ולא ימכר ציוד ייעודי עיקרי לגוף אחר המתכנן לפעול בישראל. זאת לאחר שהחברה בחנה מספר אפשרויות לפעילות ולשיתופי פעולה בישראל. המשמעות היא שלרא"מ זכות בלעדית לעשות שימוש בטכנולוגיה המתקדמת של Enefit  בישראל.

כמה תשלם רא"מ עבור הרישיון ומתי תצטרך לעשות זאת? תמורת הרישיון השותפות תידרש לשלם דמי רישיון (License Fee)  בסך מצטבר של 1,700,000 אירו. בהקשר זה חשוב להדגיש כי סכום זה ישולם לחברה האסטונית, רק לאחר שהשותפות תגיע לסגירה פיננסית עם גורם מימון ושהפרוייקט ייצא לדרך.  בנוסף,  Enefit תקבל תמלוגים (Royalty Fee)  בשיעור של 2.5% מהכנסות ממכירת התוצרים ותוצרי הלוואי, בניקוי הוצאות הייצור, ההפעלה והתחזוקה (למעט הוצאות כריה), בהתאם לעקרונות לחישוב התמלוגים למדינת ישראל על פי פקודת המכרות.    מה המשמעות לכך שהתשלום יבוצע רק בסגירה פיננסית? ההסכמה של ענקית אנרגיה בסדר הגודל של  Enefit לקבל תשלום רק לאחר ההגעה לסגירה פיננסית מהווה הבעת אמון מצידה של החברה הבינלאומית בפרוייקט של רא"מ, ביכולת שלו להגיע לסגירה פיננסית, בפוטנציאל הכלכלי הטמון בו ובפתרונות האנרגטיים והסביבתיים אותם הוא מציע.

קיראו עוד ב"אנרגיה ותשתיות"

 ​כיצד תורם ההסכם ליכולת של רא"מ להגיע לסגירה פיננסית? ראשית, המדובר בחברה המחזיקה במתקנים עובדים ולא חברת תכנון בלבד. הלכה למעשה, גורמים מממנים יכולים לראות מתקנים עובדים הדומים למתקן אותו רא"מ מתכננת להקים ואליו נדרש המימון. שנית, על בסיס מתקן 280 Enefit העושה שימוש בפסולת צמיגים יחד עם פצלי שמן, רא"מ תעשה שימוש בכ-20% מפסולת הפלסטיק המיוצרת בישראל מדי שנה יחד עם פצלי שמן. שלישית, Enefit תלווה את רא"מ בהתקשרות מול EPC וגורמים מממנים ונזכיר שוב את התמריץ המובנה בעסקה בדמות התניית תשלום דמי הרישיון בהגעה לסגירה פיננסית.  

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    שאלה 05/01/2020 13:03
    הגב לתגובה זו
    האם משרד הסביבה נתן אישור לשקיפת פלסטיק?? נמאס מעיתונות מגוייסת. תשאלו כבר את השאלות הנדרשות לפני שכל מיני גופים זרים עושים כסף מהבריאות שלנו. אתם קוראים מה שאתם כותבים? האם משרד הסביבה אישר או שקובעים עובדות?
  • 3.
    אנונימי 04/01/2020 10:24
    הגב לתגובה זו
    למה אנחנו צריכים להשתמש בטכנולוגיות כאלו??
  • 2.
    יריב 31/12/2019 11:45
    הגב לתגובה זו
    כתבה ממומנת. בזבוז זמן.
  • 1.
    איציק 30/12/2019 14:56
    הגב לתגובה זו
    בתור דירקטור התחילו כל סיפורי פוגי, המניה עולה על אדים חמים כמו בלון, הכל חארטה אחת גדולה ובסוף האחרון יכבה את האור.