"כלכלות המזרח התיכון יתכווצו ב-4.1% ב-2020 בגלל מחיר הנפט"

בקרן המטבע הבינ"ל צופים שמחירי הסחורה ימשיכו להיות מושפעים מלחצי המגפה ושהמחירים ינועו בין 40 ל-50 דולר לחבית, מה שיכניס את מרבית הכלכלות מבוססות הנפט באזור לתסבוכת פיסקאלית
 | 
telegram
(1)

הנפט נחשב לסם החיים של חלק לא מבוטל ממדינות ערב. למרות התחזיות השליליות לטווח הארוך, בזכות הרעב העולמי הבלתי נדלה – לפחות עד תחילת השנה – מדינות כמו ערב הסעודית, איחוד האמירויות, קטאר, איראן ולוב, מצליחות לייצר ולשמר יציבות (יחסית) פנים מדינית במרבית המקרים.

אבל זה לא בדיוק נכון לומר. אם מסתכלים על האופן שבו מבזבזות המדינות את ההכנסות הגדולות מהנפט, ראוי יותר לכנות את הנפט למשקה אנרגיה למדינות אלה. זאת מאחר ומרביתן מסתמכות על המרץ שהוא נותן לכלכלה, אבל הרווחים נעלמים בין שחיתויות לחוסר בהשקעה מספקת בהון אנושי, מה שמוביל לצמיחה מועטה שאינה מתבססת על היכולת לפתח עוד שווקים. בקיצור, נוצרה תלות מוגזמת.

עד כמה התלות הזו אקוטית? תקציבה של ערב הסעודית ב-2018 נאמד ב-261 מיליארד דולר, כאשר שני שליש, כלומר בערך 174 מיליארד דולר, הגיעו מהכנסות של אראמקו ונפט. סעודיה, שיזמה את מלחמת המחירים בתחילת השנה – אשר הביאה את מחיר החוזים העתידיים על הנפט בחודש אפריל לראשונה למחיר שלילי של מינוס 38 דולר לפני שנסגרו על 11 דולר לחבית – זקוקה למחיר נפט של 80 דולר לחבית כדי לאזן את התקציב שלה. עם זאת המדינה חזתה שמחיר הנפט בשנה הבאה יעמוד על בין 50 ל-55 דולר לחבית. אם ניקח את אמצע הטווח - 52.5 דולר לחבית, זה פער של למעלה מ-34% בהכנסות של המדינה. זה בור גדול.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

עכשיו מגיעות החדשות העוד יותר רעות. המצב לא הולך להשתפר בזמן הקרוב, או לפחות כנראה עד סוף 2021. למה? קרן המטבע הבינ"ל (IMF) חוזה כי הכלכלות המזרח תיכוניות – כן גם ישראל בתוכן – יתכווצו בממוצע של 4.1% ב-2020, כשאת מרבית הפגיעה יחטפו מדינות עשירות בנפט. זאת בשל הירידה בצריכת הנפט העולמית השנה, כולל הסגרים החדשים באירופה, שמבשרים על האטה בפעילות הכלכלית שתשפיע ותלחץ את מחירי הנפט, יחד עם חוסר איזון בהיצע.

ההערכה האחרונה של ה-IMF היא הורדה של 1.3% ביחס לתחזית הקודמת באפריל. "שילוב השוק הכלכלי העולמי והשוק ליבוא והיצוא של הנפט, הובילו לירידה חדה שמשתנה בין מדינות שמייבאות ואלה שמייצאות אותו", אמר ג'יהאד עזור, מנהל אזור המזרח התיכון ומרכז אסיה ב-IMF לרשת CNBC. "בממוצע, נראה צמיחה שלילית של 6.6% למדינות המייצאות נפט וצמיחה שלילית של 1% למדינות שמייבאות נפט", אמר.

"מסדרון המחירים לתחילת 2021 עומד על בין 40 ל-45 דולר לחבית, כשבסך הכללי, הממוצע צפוי לעמוד בין 40 ל-50 דולר. חשוב גם לעקוב אחר ההתאוששות בביקושים, שהיווה פקטור ואינדיקטור חשוב שראינו השנה, כמו גם אנרגיה שצפויה להגיע ממקורות אחרים", סיכם.

נכון לכתיבת שורות אלה, מחירי חביות נפט גולמי ונפט מסוג ברנט בחוזים העתידיים לחודש דצמבר, יורדים ב-0.4% למחיר של 40.9 דולר לחבית ו-42.75 דולר בהתאמה. מתחילת השנה מחיר הנפט הגולמי ירד ב-23.5%, כשמחיר הנפט מסוג ברנט ירד ב-27.7%.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    תם עידן הזהב השחור אנחנו בדרך למהפכה טכנלוגית
    בורסע 21/10/2020 06:48
    הגב לתגובה זו
    0 0
    את פני המזרח התיכון . אוי כמה קשה הולך להיות העולם שלנו וכמה מורכב . מדינות שלא ידעו להתעלות על עצמן יכחדו.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות