"הרכישה באיטליה תשלש את ה-FFO בשנת 2021"
"בגרמניה קרינת השמש היא חצי ממדינת ישראל אבל עדיין בחצי הראשון של 2020 – יותר מ-50% מהחשמל שיוצר ונצרך בגרמניה היה מאנרגיה מתחדשת. גרמניה חצתה את נקודת האל-חזור. יש יותר חשמל מתחדש מחשמל מזהם. כל מדינות העולם יעברו את המהלך הזה ולכן הפוטנציאל הוא אינסופי", כך לדברי גל בוגין יו"ר סולגרין בראיון לביזפורטל ביחס פוטנציאל השוק בתחום האנרגיה המתחדשת. נזכיר שכיום בישראל סך האנרגיה מתחדשת עומד על כ-10% מהשוק כאשר היעד ל-2030 הינו 30%.
הבוקר דיווחה {סולגרין} המתמחה בייזום, מימון, הקמה ותפעול של מתקני חשמל על בסיס אנרגיות מתחדשות, על כניסה משמעותית ראשונה לשווקים הבינלאומיים, עם רכישת נכסים סולאריים מניבים באיטליה בהיקף של כ-25.4 מגה וואט תמורת כ-160 מיליון שקל, עם אופציה להגדלת היקף הרכישות עד ל-70 מגה וואט (לכתבה המלאה).
לדברי בוגין הרכישה צפויה להכפיל את הכנסות החברה בשנת 2021 שצפויות להסתכם ב-95 מיליון שקל ולשלש את ה-FFO שצפוי לגדול לסך של 57 מיליון שקל בשנת 2021. שווי השוק של החברה עמד על כ-500 מיליון שקל עם פתיחת המסחר הבוקר מה שלדברי בוגין משקף פוטציאל גדול ביחס לחברות המתחרות. בוגין גם מתייחס לפוטנציאל הייזום של העסקה שעשוי להגדיל את ההיקף הפוטנציאלי של הפרויקטים ל-270 מגה וואט ביחס ל-25 מגה וואט בטווח המיידי. לדבריו, תהליך ההשבחה שמבצעת החברה שבעיניו מהווה את הערך המוסף - הינו לקחת פרויקט קיים עם תשואה של 6%-8% ולהשביח את הפרויקט ל-11% תשואה.
אתם בתקופה טובה ועשיתם עסקה משמעותית באיטליה – מה הרקע לרכישה?
"בסולגרין בנינו בתחילת 2019 תוכנית מאוד ברורה. בשלב הראשון לבנות את כל התשתיות שחברת אנרגיה מתחדשת צריכה. תשתית אנושית שבעיני היא הטובה ביותר בתחום עם המון שנות ניסיון בעולם האנרגיה המתחדשת. תשתית השנייה זאת התשתית הפרויקטלית – אנחנו מקדמים בישראל 450 מגה וואט ועל בסיסה זכינו במכרזים 3 ו-4 של רשות החשמל להקמת 45 מגה וואט. היכולת שלנו לקדם צבר פרויקטים משמעותי שזה הבסיס לצמיחה. התשתית השלישית זו התשתית הפיננסית – יחד עם קרן ג'נריישן בנינו תשתית משמעותית הן ברמת גיוס אקוויטי - ביצענו שלושה מהלכים בתקופה האחרונה ובמצטבר גייסנו 200 מיליון שקל. וגייסנו חוב עם קרן עמיתים בסך 127 מיליון שקל לצורך הקמת הפרויקטים.
"בשנת 2020 המטרה שלנו הייתה לקחת את כל היכולות האלו על בסיס התשתיות שהקמנו ולפתח נתיבי פעילות מחוץ לישראל. אמנם בישראל עדיין יש פוטנציאל גדול אבל לתפיסתנו חברה לאנרגיה מתחדשת צריכה לפעול במספר שווקים – כיוון שקיימת תנודתיות רבה בתחום – תלויים ברגולציה ובמתחרים. להבנתנו צריך מספר שווקי פעילות. המהלך שהכרזנו עליו הבוקר הוא החותמת על היעד שלנו לשנה. העסקה באיטליה היא שכפול של המודל העסקי מישראל. זה לא משהו חדש שמעולם לא עשינו או פרויקט בסדר גודל שלא פרופורציונלי לחברה. פשוט לקחנו אסטרטגיה שבינינו לה תשתית בישראל והלכנו למצוא לה מימוש בשוק יעד מאוד אטרקטיבי – ולייצר מהלך בתשואות גבוהות יותר מהשוק הממוצע באיטליה. זה מהלך מאוד משמעותי ומוצלח לסולגרין".
מה הופך את המהלך למשמעותי?
"זה מהלך דו ראשי. מצד אחד ייצרנו מסגרת הסכמית שמאפשרת לנו לרכוש, להשביח ולממן נכסים שמניבים כבר עכשיו – הנכסים האלו יכפילו את ההכנסות ב-2021. ומצד שני אנחנו מקדמים פיתוח של 200 מגה וואט פרויקטים עתידיים שזו המהות של הפעילות העתידית, אלו יגיעו למימוש תוך 12-24 חודשים. זאת פעולה שתייצר הכנסות ורווחים בטווח המיידי – ה-FFO של החברה יגדל ב-10 מיליון אירו בשנה. וגם בינינו תשתית לשנים קדימה. זה מהלך שפותח פעילות ארוכת טווח בשוק שהוא אחד השווקים הגדולים בתחום האנרגיה המתחדשת באירופה".
מה הדגש המרכזי מבחינתך עבור המשקיעים?
"מה שמהותי זה ברמת ה-FFO שהוא כמעט משלש את עצמו כי הפרויקטים יותר רווחים – והיכולת של סולגרין לאתר נכסים כאלו ולהשביח אותם סביב ההבנה ההנדסית העמוקה שיש לנו בחברה של מה זה נכסים סולאריים. אנחנו לא גוף פיננסי – אנחנו חברת אנרגיה מתחדשת. אנחנו יודעים לזהות נכסים שיש להם פוטנציאל השבחה גבוה.
"יש 3,000 נכסים מהסוג הזה באיטליה. יש לנו את היכולת לזהות את הנכסים שאנחנו מגדירים - טריפל A. שנוכל למקסם את ברמה ההנדסית, התפעולית והפיננסית. ולכן אנחנו צפויים להניב את תשואת היעד של 11% שהיא יחסית גבוה מנכסים של אנרגיה מתחדשת. הרכישה מתבצעת בתשואה של 8%-6% ואנחנו משביחים את הנכס לתשואה של 11%".
איך אתה מבצעים את ההשבחה?
"להשבחה יש שלושה שלבים. שלב ראשון השבחה הנדסית – אנחנו נכסים לנכס ומזהים את הבעיות שיש לו ומתקנים אותן. שלב שני השבחה תפעולית – אנחנו משפרים את הצורה שבה הנכס מנוהל ביום-יום. שלב שלישי מימון מחדש. היכולת שלנו לזהות ביחד עם הגוף המקומי שאיתו אנחנו עובדים ולהעביר את הנכסים את התהליך זה היתרון המשמעותי שלנו. אם תקנה נכס כזה באיטליה עם מחיר מכירה מובטח אתה תשיג 6%-5% אבל אנחנו מצליחים להגיע לתשואות יותר גבוהות וזה הערך המוסף שלנו".
תחום האנרגיה הוא לוהט בשנה הנוכחית – מה להערכתך הסיבות לכך?
"הטרנד הכללי נובע מכך שיש מהפכת אנרגיה אדירה בעולם. העולם עובר ממצב שמדינות ייצרו חשמל והאזרחים צרכו את החשמל – לעולם שבו כל אזרח או גוף יכול לייצר, לצרוך ולמכור חשמל. יש אנשים שטוענים שזאת מהפכה ששקולה למהפכת האינטרנט – זה הסדר גודל של המהפכה הזאת. ושני הדברים שתומכים בתחום זה המעבר של העולם לאנרגיות מתחדשות. בעבר לא יכולנו לייצר חשמל בחצר הבית שלנו כי הדרך היחידה הייתה להקים תחנת כוח פחמית. לשים מערכת סולארית על הגג כל אחד יכול וגם הרבה עושים את זה. והדבר השני שתומך בשוק זה המעבר של העולם לרכבים חשמליים שזו גם מהפכה שמתרחשת ונקודת האל חזור כבר נחצתה. כל יצרני הרכב הודיעו שהם יפסיקו לייצר רכבים שאינם חשמליים. ברמה הטכנולוגית זה מפתח את כל תחום האגירת אנרגיה – היכולת לאגור חשמל. שילוב של אנרגיה מתחדשת שהיא דרך הייצור הזולה ביותר בכדור הארץ ויחד עם פתרונות אגירה זולים ויעילים זה בעצם השילוב האולטימיטבי. לכן חברות האנרגיה המתחדשת כמו סולגרין הן חברות שרוכבות על הגל ולוקחות את היכולת ומייצרות מזה עסק אלו -העולם הבין שאלו יהיו חברות האנרגיה בעתיד.
"חברות האנרגיה הגדולות עם כורים גרעיניים ופחם לא ייצרו חשמל בעתיד. וזו הסיבה שהחברות זוכות להערכה כל כך גבוהה. ברגע שחברות מוכיחות את היכולת שלהן להפוך את זה לעסק מניב אז מקבלים הערכה בעקבות פוטנציאל צמיחה. ברמת המיקרו, על סולגרין, זאת חברה שלא היתה לה פעילות בתחילת 2019 אבל ברגע שנסיים לממש את הפרויקט שפרסמנו על איטליה אנחנו נהיה עם הכנסות של קרוב ל-100 מיליון שקל ממכירת חשמל מתחדש. עם FFO של 57 מיליון שקל על שווי שוק של 500 מיליון שקל. בעיני סולגרין נסחרת במכפיל נמוך ביחס לחברות המתחרות ויש כאן פוטנציאל משמעותי.
"בגלל שקצב הצריכה של אנרגיה מתחדשת הוא כל כך גבוה. היכולת שלנו להוסיף עוד הסכמים היא בעצם היכולת שלנו להוציא לפועל את ההסכמים שחתמנו. פוטנציאל השוק הוא אינסופי.
"המדינה שהובילה את כל מהפכת האנרגיה המתחדשת שבה אני חונכתי – זו גרמניה. היא התחילה את זה בסוף שנות ה-90. בגרמניה קרינת השמש היא חצי ממדינת ישראל אבל עדיין בחצי הראשון של 2020 – יותר מ-50% מהחשמל שיוצר ונצרך בגרמניה היה מאנרגיה מתחדשת. גרמניה חצתה את נקודת האל-חזור. יש יותר חשמל מתחדש מחשמל מזהם. כל מדינות העולם יעברו את המהלך הזה ולכן הפוטנציאל הוא אינסופי.
"חברות האנרגיה המתחדשת הן חברות החשמל העתידיות של העולם. חברת חשמל שרוצה להקים תחנת כוח פחמית מדובר בהליך תכנוני של 10 שנים ובניה ארוכה. אלו נכסים שרק גופים עצומים של מדינות היו מסוגלים לעשות. בעולם המתחדש תיקח שדה סולרי לוקח חצי שנה להקים אותו. היתרון המרכזי של שדה סולרי על פני תחנת כוח שזו מערכת דוממת ולא מערכת עובדת. אתה לא צריך עובדים. צריך לבצע תפעול מאוד פשוט ולכן העלות השולית בהפקת החשמל היא מאוד נמוכה. זה אחד היתרונות המובהקים של הטכנולוגיה הזאת. יש ניסויים בעולם שמראים שהמערכת הזאת יכולה לעבוד במשך עשרות שנים ללא מגע יד אדם".
אומרים שזאת אנרגיה ירוקה אך גם לה קיימים חסרונות סביבתיים – אתם מייחסים לכך חשיבות?
"אני חושב שהעיקר פה שזאת אנרגיה לא מזהמת. ייצור חשמל באמצעים פחמים וגרעיניים הסכנה הגדולה היא זיהום גדול לסביבה. שר האנרגיה בישראל אמר מספר פעמים שרוב הזיהום בישראל שמייצר בעיות תברואתיות מקורו מייצור חשמל פחמי ולכן המדינה מתכננת לעצור את הייצור הפחמי כמה שיותר מהר.
"אנחנו מתמקדים בטכנולוגיה הסולרית כי מבין שלושת הטכנולוגיות העיקריות שקיימות היא היותר סביבתית מבין השלוש. המדינה מנסה להתמודד עם הנושא באמצעות הרגולציה ולכן זה אתגר שצריך להתמודד איתו. קיימת מגמה של לייצר תחנות כוח סולריות על מאגרי מים. להבדיל משדה סולרי שבא על חשבון שדה חיטה לעומת זאת קרקע שזה מאגר מים ומעל המאגר בונה תחנה סולרית אני לא מייצר בעיה סביבתית ולכן קיימת מגמה כזו בעולם. לייצר דו שימוש. יש פה נושא שצריך להתנהל מולו ויש לו פתרונות אבל בשורה התחתונה אנחנו מייצרים חשמל לא מזהם.
להערכתך העולם צועד לעולם בו תחנות החשמל העיקריות יהיו באמצעות אנרגיה מתחדשת – שווי השוק הנוכחי של החברה ביחס לפוטנציאל השוק נשמע קטן באופן יחסי – האם נצפה לראות שווי של מיליארדי שקלים בעוד מספר שנים?
"כבר היום יש מתחרות כמו אנרג'יקס ואנלייט שנחסרות בשווי של של 7 ו-5.3 מיליארד שקל בהתאמה. אלו חברות שהתחילו את הפעילות שלהן לפני כעשור והן הוכיחו לשוק בישראל ובעולם שאפשר להתפתח, לגדול ולהוציא לפועל את התוכניות שלהם. אני משוכנע שבסולגרין אנחנו בקצה הקרחון מבחינת יכולת הצמיחה שלנו. עם מתודולוגיה ברורה. אסטרטגיה ויעדים ברורים. אנחנו מתקשרים לשוק בצורה ברורה ורהוטה מה אנחנו מתכוונים לעשות ואיך תארנו את מה שנעשה. אם תעקוב אחרי כל הפרסומים שלנו משנה שעברה אתה תראה את זה. כל מה שאנחנו עושים היום תיארנו שנעשה את זה בתחילת שנה שעברה. ולכן אני בטוח שנמשיך לצמוח. ואנחנו בתחילת המסע המרתק הזה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.מסקנות בלי נתוניםיהויכין 04/11/2020 17:46הגב לתגובה זו0 0למה לא בספרדסגור
-
5.בגרמניה רוב האנרגיה המתחדשת היא מרוח, לא שמש.חיים 21/10/2020 10:03הגב לתגובה זו1 1בגרמניה רוב האנרגיה המתחדשת היא מרוח, לא שמש. צריך גם לדייק בפרטיםסגור
-
4.שאלה למי שמבין קפיטל גנריישןעינן 21/10/2020 08:55הגב לתגובה זו0 0מחזיקה 50% והמניה לא זזה, רכשה אתמול גם את מתקן ההתפלה בפלמחים. בזמן שהחברה הבת סולגרין, טסה ב 100%. איך זה קורה? למה המחזיקה לא עולה בכלל ? למה מניית קפיטל נתקעה ?סגור
-
שאלה מעולה. גם הבן שלי מרוויח מלא כסף וזה לא מחלחל אלי. (ל"ת)נחום 21/10/2020 10:12הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.חבל שסולגרין לא ציינוblond101209 20/10/2020 23:05הגב לתגובה זו1 0כמה זמן יקח להם להשביח את הפרויקט באיטליה במתשואה של 5-6% לתשואה של 10-11%. הקינטיקה גם היא שווה כסף.סגור
- טען עוד
-
2.מה האיטלקים מטומטמים ומכרו בזולגיל1 20/10/2020 21:27הגב לתגובה זו0 0עוד 3-5 שנים הכל יצוף.סגור
-
1.על מה ההתלהבותפחחח 20/10/2020 17:54הגב לתגובה זו0 2חשמל יקר פי כמה... טכנולוגיה מאוד אבל מאוד לא יעילה, נפח, תחזוקה, רגישות למזג האוויר. הכי זול ויעיל אטום- פחם ואז גז. השמש בכלל לא באותה קטגוריה.סגור
-
עוד נראה... (ל"ת)תומס אדיסון 21/10/2020 06:59הגב לתגובה זו1 0סגור