
למה מניית אוגווינד יורדת ולמה הירידה צפויה להימשך?
מה אתם אומרים על העסקה הבאה? קבלו מניות של אחת מהחברות החמות בבורסה בהנחה של 20% וגם תקבלו "מתנה" אופציות למניות. אתם בפנים? העסקאות האלו נעשות במסגרת הנפקות פרטיות ויש להן ביקוש גדול. הגופים המוסדיים אוהבים להשתתף בהנפקות מסוג זה. לטענתם, ככה הם יכולים לקבל סחורה בהיקף משמעותי. זה חוסך מהם את הקושי באיסוף סחורה באופן שוטף. וכמובן – ההנחה מתגלגלת מיד לתשואות ומקפיצה את הדירוג של הבית. בית ההשקעות מור דומיננטי בשיטה הזו בשנתיים האחרונות, אבל הוא לא לבד. זו שיטה עתיקה והאמת עם יתרונות לשני הצדדים (המשקיעים והחברה), אבל במקרים רבים עם אפליה וחוסר צדק לבעלי המניות הקיימים. לשיטה הזו יש גם חסרונות בצד המשקיע – הרצון להשיג תשואות, מפתה את הגופים המוסדיים ומעוור אותם. לא את כולם. זה עניין של מינון, זה עניין של ניהול סיכונים. מור באופן יחסי מנהלים טוב את ההרפתקאות בהנפקות הפרטיות כשאצלן שיחק הגידול בהיקף הנכסים בקופות הגמל. גידול שמצד אחד מבליט את התשואה הנהדרת שנבעה מהנפקות פרטיות בשעה שהקופה היתה קטנה, ומצניע את ההפסד אם וכאשר המניה יורדת, כי הקופה כבר גדולה ו"בולעת" את ההפסדים בקלות. זה המצב במור היחסית קטנה, אצל בפסגות הגדולה זה הפוך. נתחיל בגילוי נאות. פסגות איימו עלינו בתביעה (קוראים לזה תביעת השתקה) והם מחרימים אותנו (בכל המובנים) כי העזנו לטעון שהם מנהלים לא טוב את הכסף שלנו (הרחבה כאן). זה היה כמעט לפני שנה ומאז הביצועים של פסגות לא השתפרו, אלא ההיפך. במקביל רבבות אנשים עזבו את קופות הגמל והיקף הנכסים המשיך להתכווץ. פסגות שהשקיפה מעל כולם לפני עשור, נרדמה בניהול השקעות ונתנה את השוק לאלטשולר שחם, ילין לפידות ואחרים.
ומה קורה במצב כזה, כאשר הנכסים מתכווצים? השתתפות בהנפקה פרטית ויצירת רווח בזכות ההנחה הופכת לחרב פיפיות – כאשר המניה יורדת (אם היא יורדת) זה קורה כשהקופה קטנה יותר והאפקט גדול יותר. כלומר, אותו רווח בתחילת הדרך, הוא הפסד גדול יותר בהמשך. עד כאן התיאוריה. הפרקטיקה הרבה יותר גרועה.
בפסגות גמל החליטו ללכת על אנרגיה ירוקה-מתחדשת בכל הכח. לפני קרוב לשנה הם השקיעו בשתי הנפקות פרטיות של מניות חלום בתחום – אלקטריאון 0% ו אוגווינד 0% . שתי החברות האלו היו ועדיין עם הכנסות נמוכות (אוגווינד פרסמה הבוקר דוחות - הכנסות של 10 מיליון בשנה, הפסד של מעל 20 מיליון שקל לאלקטריאון אין הכנסות), עם עתיד לא ברור, עם עלייה של מאות אחוזים בשנה. הסיכון בעיני משקיעי ערך היה גדול מדי. לא בשביל פסגות. פסגות השקיעה סכומים נכבדים בשתי החברות האלו ונפנפה בכך שמדובר בעתיד. ההשקעה באוגווינד שמנוהלת על ידי אור יוגב, הסתכמה ב-120 מיליון שקל – לא כסף קטן גם בשביל פסגות. כשהעזנו לבקר את השיקולים לרכישת המניות האלו ואת ניהול ההשקעות של גת מגידו, מנהלת ההשקעות הראשית של הגמל, אחת הטענות היתה שיש כבר רווח של עשרות אחוזים ושלפסגות זה לא כסף גדול, זה פסיק בתיק ההשקעות שלהם.
אוגווינד נרכשה בהנפקה הפרטית לפי מחיר של כ-81 שקל, דיסקאונט של 20% על השוק באותו מועד. המניה הגיעה ל-130 שקל תוך חודש-חודשיים גם בזכות ההייפ וגם בזכות המשקיע המכובד – פסגות. מאז המניה ירדה – היא כעת מתחת ל-80 שקל. העלייה לכיוון 130 שקל, הניבה לחוסכים-עמיתים רווח באחוזים שהיה נמוך מהירידה בחזרה - כל הדרך מ-130 למתחת ל-80 שקל. כלומר, העמיתים הפסידו על ההשקעה הזו (בינתיים). איך זה ייתכן שההפסד גדול יותר, הנה דוגמה מספרית להמחשה. נניח שבקופה של 1 מיליארד שקל יש 20 מיליון שקל באוגווינד שעולה ב-60%. ההשפעה על הקופה כולה היא 1.2% (עליית ערך של 12 מיליון שקל מתוך מיליארד שקל). עברה חצי שנה, הקופה התכווצה ל-500 מיליון שקל ועכשיו המניה יורדת בחזרה - הפסד של 12 מיליון שקל על המניה. ההפסד הזה מבטא כעת 2.4% הפסד בקופה (12 מיליון מתוך קופה של 500 מיליון שקל). אלו כמובן לא מספרי האמת, אבל הם מסבירים את העיקרון.
ולגבי הטיעון השני, שמדובר בהשקעה נמוכה בהינתן פסגות הגדולה - הוא לא נכון. אוגווינד היא אחת המניות הבולטות בתיק קופות הגמל של פסגות. ניתחנו את הנתונים בקופת הגמל פסגות-גדיש עד 50. ההשקעה באוגווינד היא יותר מאשר דיסקונט, מזרחי טפחות, אלביט, הראל, פוקס, אנלייט, נייס, כימיקלים, וויקס, צ'ק פוינט ועוד. ההשקעה באוגווינד היא מהבולטות בקופות הגמל של פסגות בשני ממדים – גם באופן אבסולוטי (סכום ההשקעה) וגם באופן יחסי - אוגווינד קיבלה באופן יחסי, השקעה גדולה פי כמה וכמה ביחס לגודלה וביחס לחברות אחרות. ולהמחשה – נייס היא החברה הגדולה בבורסה עם שווי של כ-47 מיליארד שקל, אוגווינד בשווי של 1.7-2 מיליארד שקל (לארוך החודשים האחרונים). אבל נייס קיבלה השקעה של 2.1 מיליון שקל בלבד, אוגווינד 3.5 מיליון שקל. וזה לא רק מול נייס – זה מול עשרות חברות אחרות. אוגווינד קיבלה מקום שכנראה גדול עליה. למה אוגווינד יורדת? וכעת לבעיה גדולה נוספת. מניית אוגווינד בסימן ירידה בחודשים האחרונים, כשמתחילת השנה היא איבדה 25%. למה היא יורדת? אולי כי היא פשוט מנופחת מלכתחילה. אולי כי משקיעים הבינו שאגירת אנרגיה זה לא שוק ללא תחרות, אפילו טסלה משחקת בו. השיקולים הם בעיקר פונדמנטליים, אבל יש גורם מרכזי נוסף שמוריד את המניה והוא כנראה האיום הגדול על המניה בטווח הקצר – קוראים לו אלטשולר שחם. חברת קופות הגמל של אלטשולר שחם נערכת לרכוש את פסגות קופות גמל בסכום של 910 מיליון שקל. זו עסקה שאסור לאשרה, היא תהפוך את אלטשולר למפלצת שכבר הגיעה ליעדה ולכן אין לה צורך להתחרות. זה נזק אדיר לחוסכים-עמיתים, והסוגייה הזו נמצאת אצל הרגולטורים - משה ברקת ומיכל הלפרין (הרחבה כאן). אלטשולר שחם במידה וישתלט על פסגות יעשה שינויים רבים בתיק ההשקעות של פסגות. איזה שינויים? תסתכלו על תיק ההשקעות בגמל של פסגות, תשוו לתיק ההשקעות בגמל של פסגות ותראו את השינויים והם גדולים. אחד מהם והוא משמעותי – ההשקעה באוגווינד.
כשמשווים את קופת הגמל של אלטשולר עד גיל 50 לקופה המקבילה של פסגות, מבינים שאלטשולר שחם לא מאמין באוגווינד. הוא לא מושקע בה אפילו שקל אחד. ההיפך מהתפיסה של פסגות. מה זה אומר? שאם אלטשולר שחם ישתלט על פסגות הוא צפוי להקטין ואף לחסל את ההשקעה באוגווינד. זה לא בטוח וזה יכול להתשנות, אבל בהתבסס על תיקי קופות הגמל - זה המצב.
אלטשולר שחם לא נמצא באוגווינד כי הוא כנראה לא קונה חברת חלום לפי שווי של 2 מיליארד שקל. ה-2 מיליארד שקל כבר מהווים מימוש של חלום, זה לא המצב באוגווינד. כלומר, השיקולים שלו פונדמנטליים. בסוף זה מה שמנצח, ולא ההייפ. על רקע ההערכה הזו, וצריך להזכיר שממש לא בטוח שאלטשולר ירכוש את פסגות, מניית אוגווינד סובלת מלחץ מכירה. זו לא רק היא. גם באלקטריאון יש לחץ גדול וגם בברנמילר עוד חברת חלום של אנרגיה מתחדשת יש לחץ מוכרים. גם שם, פסגות רכשה בהנפקה פרטית חבילה לא קטנה ולמרות שעברו בקושי חודשיים, המניה נפלה במעל 20%.
- חברות הנפט SOCAR ו-BP יקדחו בישראל
- ה-AI דורשת חשמל - מי יספק לה אותו? התחום שעומד להמריא
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
- 14.חחח מאז הכתבה המניה לא מפסיקה לעלות (ל"ת)12/04/2021 13:20הגב לתגובה זו
- 13.אנליסט אנרגיה ומשקיע 01/04/2021 16:22הגב לתגובה זואוגווינד מייצרת מוצר עם דיסרפשיין משמעותי כל כך בתחום אגירת האנרגיה והאמריקאים (ושאר העולם) יידעו להעריך אותו. היא כבר חתמה כמה הסכמים למוצר אגירת אנרגיה שלהם ועכשיו לא פחות מגבי זליגסון מצטרף כיו"ר הדירקטריון. תגגלו את שמו ותראו איזה נסיון הוא מביא לשולחן. לא רק זאת, אם תקראו את כתב המינוי שמתבצע ממש היום תראו שהרוב המוחלט של שכרו הוא בעצם אופציות שמחירן גבוה ביותר מ25% ממחיר המניה הנוכחי. מה הוא יודע שכל מגיבי ביזפורטל הבזיוני לא יודעים? אוגווינד מתחילה בנסיקה מעלה מעלה. תחזיקו חזק.
- שורטי 06/04/2021 15:32הגב לתגובה זוהיא צריכה לעבור מהפסד של עשרות מיליונים ל-EBITDA של נגיד של 75-100 מיליון שקל כדי להיות בכיוון בכלל של להצדיק את השווי הזה... כמה זמן אתה חושב שייקח לה להגיע לתוצאות האלה? גם אם היא בדרך לנסיקה (וקשה לי להאמין שיש מישהו שיודע את זה)- השווי הנוכחי הוא פשוט מופרך.
- 12.תבדקו את כל ההנפקות שקונה מור (ל"ת)לביזפורטל 01/04/2021 08:10הגב לתגובה זו
- 11.אלעד 01/04/2021 08:04הגב לתגובה זובין המוכשרים בגלל זה אני אוהב להיכנס לאתר הזה הוא גם יודע לבחור כתבים מוכשרים
- 10.כתבה חשובה. (ל"ת)הקורא 31/03/2021 19:12הגב לתגובה זו
- 9.דינו 31/03/2021 18:01הגב לתגובה זולחלק מההנהלה בפועל לא הייתי נותן לנהל מכולת שכונתית. מידיעה!
- 8.מאמר מעניין מאד 31/03/2021 13:31הגב לתגובה זוכולם מכירים את המהמר שהפסיד הרבה ורוצה להחזיר כול ההפסדים על ידי ש"יעשה מכה" (=מה שמסבך אותו עוד יותר עמוק). נכון שהשוק הולך לכיוון של אנרגיות מתחדשות ואגירת אנרגיה (=ותודה לממשל ביידן), אבל צריך להיות מבין גדול בשוק הזה על שלל החברות והחידושים שבו.
- 7.ברור שיורדת 31/03/2021 12:44הגב לתגובה זוחברה בלי הכנסות כמעט ועם טכנולוגיה מסורבלת בשוק עם תחרות חזקה וטובה. יש מי שיגידו שזה הכול חלום מנופח ומנותק
- 6.לני 31/03/2021 12:35הגב לתגובה זוטיימינג מעניין
- 5.שי 31/03/2021 12:31הגב לתגובה זוכל זה לא משנה, המרוויחה הגדולה ככה או ככה זאת אלטשולר שחם.. במיוחד גמל
- 4.תענוג לקרוא את הניתוח שלך תודה:) (ל"ת)יגאל לוי 31/03/2021 11:43הגב לתגובה זו
- 3.זה הכול פרטים טכניים שיסתדרו במחיר כזה או אחר.אם ל 31/03/2021 11:19הגב לתגובה זוזה הכול פרטים טכניים שיסתדרו במחיר כזה או אחר.אם לא תהיה בשווקים מפולת כללית עוד שנה מהיום אוגווינד תהיה במקום אחר .לאוגווינד היום יש טכנולוגית אגירה שאינה ברת תחרות .עוד שנה לדעתי כולם יבינו זאת.
- מושון 31/03/2021 18:43הגב לתגובה זווכולם יגלו שהם אגרו אויר חם. לא אנרגיה.
- חרטוט מארץ החרטטנים המדופלמים... (ל"ת)דינו 31/03/2021 18:10הגב לתגובה זו
- אין בתחום של דחיסת אוויר שום טכנולוגיות (ל"ת)שמוליק 31/03/2021 13:14הגב לתגובה זו
- 2.אנונימי 31/03/2021 11:07הגב לתגובה זוהמניות של בעלי השליטה הגיעו למועד השחרור. אם הם חכמים ינצלו המחיר למימוש ולקיחת הרווחים הביתה.
- 1.מלא מלא אוויר חם ואנרגיות טובות (ל"ת)שמוליק 31/03/2021 10:34הגב לתגובה זו